Endelig skjer det! Den du har gått rundt og tenkt i en liten evighet har takket ja til bli med på en date. Entusiastisk og litt ør har du invitert på en romantisk middag for to. Nå må du imponere! Du tørker støvet av de fineste vinglassene dine, prøver deg gjennom halve klesskapet, den perfekte spillelista på Spotify er satt sammen, men du vet fortsatt ikke hva du skal lage til den store kvelden …!

Men det er ingen grunn til panikk, vi har noen gode råd som kan dytte deg i riktig retning. Det er bare å lese videre for å få inspirasjon til hvordan du skal imponere ditt hjertes utkårede!

De beste Kokkekunstlærerne tilgjengelig
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Enkle, men gode råd for det perfekte date-måltidet

Det er dessverre ikke så mye vi kan gjøre for å få drømmepersonen til å falle pladask for deg, men om ikke annet kan vi gi deg noen gode råd om hvordan du skal imponere med et vellykket måltid som huker av i alle de viktigste boksene.

Før du kaster deg ut døren for å handle inn råvarer, bør du finne ut av noen viktige ting om gjesten: Hva vil falle i smak? Er det allergier eller intoleranser du må ta hensyn til? Bare se for deg at du steker den absolutt helt perfekte biffen, og så er daten din vegetarianer! Her er det noen åpenbare fallgruver du bør prøve å unngå.

Her er noen eksempler på hva du bør få kartlagt før du begynner å pønske over kokebøkene:

 • Hvilke hensyn bør du ta? Er det noen kostholdspreferanser? Allergier, intoleranser, vegetar- eller vegankost? Er daten din opptatt av at maten skal være sunn, kanskje?
 • Hvilken type er daten din? Er det enkle og ukompliserte retter som vil slå best an, eller kommer du til å få en ekte foodie med høye forventinger til bords?
 • Om du serverer vin, hvilken vil passe best til maten? Eller vil kanskje måltidet komplementeres best med en god øl?
 • Hvordan skal du dekorere bordet, med blomster og levende lys? Hva er elegant eller koselig, og hva er bare "too much"?
 • Skal du gå for en meny? Hva med en liten forrett? Eller en aperitif? Skal du lage dessert?
Skåle i hvitvin.
Å finne en vin som komplementerer måltidet kan være prikken over i-en. Hvitvin er godt til sjømat, for eksempel. (Bilde: Unsplash)

Det enkleste er ofte det beste. Om du blir alt for ambisiøs, så vil også fallhøyden være større. Økonomi er kanskje en ikke høy prioritet på den første daten, men det kan faktisk være penger å spare på å være litt realistisk. Du må ikke kjøpe de aller dyreste, mest eksklusive ingrediensene for å imponere.

Et eksempel på et nydelig, men enkelt måltid, kan for eksempel være en avocado- og laksesalat med fersk pasta og pestosaus, sprinklet med litt olivenolje og revet parmesan med ferskt og godt brød til, kanskje i selskap av en litt crisp hvitvin. Ikke vil det koste deg all verden, og det er et kjempegodt og balansert måltid som vil falle i smak hos de fleste. Og om alt annet feiler, så er det vel ingen som ikke liker tapas eller meze!?

Eller kanskje du vil være litt modig og utfordre deg selv med å lage noe mer originalt som daten kanskje aldri har smakt før? Kjør på, sier vi bare, men det kan være lurt å øve litt først. Test ut retten på en venn sånn at du får det helt riktig til. Men husk at matlaging skal være gøy, så ikke vær redd for å tråkke opp noen nye stier.

Å forberede et romantisk måltid

Det er utvilsomt en attraktiv egenskap å være en sånn som briljerer på kjøkkenet. Selv om du ikke er helt der ennå, så er det bare å legge datingnervene igjen på stua, ha øyet for målet, holde oppmerksomheten på prosessen og ta deg tid til å forstå hvordan ting henger sammen.

Det finnes nok ingen magiske oppskrifter eller ingredienser som vil få noen til å falle hodestups for deg. Heldigvis, får vi kanskje si …! Du har ikke en gang noen garantier for at måltidet ditt blir en suksess, selv om du føler du virkelig har overgått deg selv. Men for å øke oddsene dine så mye som mulig, har vi noen generelle tips som burde få nervene under kontroll:

 • Når du vet hva daten din har av preferanser i matveien, gjør research før du bestemmer deg for hvilken oppskrift du skal gå for. Mange nettsider med matoppskrifter har brukeranmeldelser og kommentarfelt som kan hjelpe deg i riktig retning.
 • Lag gjerne en enkel cocktail eller aperitif: mojito, kir eller cosmopolitan, eller hva med en pastis eller ouzo?
 • Dersom du går for vin, er det kjempelurt å ha menyen klar og spørre om en anbefaling på Vinmonopolet for eksempel. Det de ikke vet om vin til mat er ikke verdt å vite. Eller enda bedre, les deg opp på vin og mat selv!
 • Angående de to foregående tipsene: Forsikre deg om at daten din faktisk drikker alkohol før du går til innkjøp av dyre drikkevarer. Om ikke, er det mange fullgode alkoholfrie alternativer, og her kan også de ansatte på polet eller i annen en assortert butikk være dine allierte.
 • Dersom du er helt fersk i den kulinariske kunsten, eksperimenter gjerne på kjøkkenet i forkant, og se hva du kan få til og lære av prosessen.
 • Legg litt flid i hvordan du presenterer retten, et måltid starter gjerne med blikket!
 • Hold tilbake på saltet, for lite er så fælt å spise som oversaltet mat. Ha heller litt flaksalt på bordet.
 • Sørg for at du har det ryddig og rent, være oppmerksom på lyssettingen – en varm atmosfære er å foretrekke.
 • Sett på fin musikk som understreker stemningen. Ikke for cheesy, men heller ikke noe som forstyrrer og gjør det vanskelig å føre en god samtale.
Rød rose i flaske
Hvordan skal du dekorere bordet for den store kvelden? Ofte er det enkle det beste, og du kommer langt med rustikk sjarm. (Bilde: Unsplash)

Men om vi setter alt dette praktiske til side for et lite øyeblikk: det viktigste er jo faktisk at dere har det hyggelig! Vær deg selv, men vis deg fra din beste side: vær oppmerksom, nysgjerrig og i godt humør, og om daten din trives, vil maten vil trolig smake enda bedre! (Selv om få, om noen, blir så veldig imponerte over en greit stekt grandis med ekstra ost ... Så det er ikke alt du kan komme deg unna med ved bare å flyte på sjarmen.)

Vis hvem du er med matlaging

Å kunne lage mat er mer enn en grunnleggende ferdighet – det kan også være veien til noens hjerte! For noen ligger det absolutt noe i klisjeen om at veien til hjertet går gjennom magen. Det at du er flink og trygg på kjøkkenet kan også oppfattes som et tegn på at du er en uavhengig person som er godt i stand til å tenke selv, noe som definitivt er attraktive kvaliteter. Det er med andre ordmange fordeler med å kunne lage mat fra bunnen av.

Er du en god kokk, er du gjerne også en kreativ person, og det gir deg store muligheter til å overraske positivt ved å kombinere ingredienser og smaker på nye og spennende måter. Ved å invitere noen inn i alt dette kreative og smakfulle, så viser du ikke bare at du er god til å lage mat, du lar også noe av personligheten din skinne!

Å spise et måltid laget med kjærlighet kan definitivt være et intimt øyeblikk mellom to personer. Kanskje det smaker enda bedre når de skjønner hvor mye innsats du har lagt i matlagingen? Hvem blir vel ikke imponert over det?

Veien til manges hjerte går gjennom magen. Og kanskje blir det dere to, og kanskje starter magien over et deilig, hjemmelaget måltid? (Bilde: Unsplash)

Det høres kanskje rart ut, men det kan være åpenbare sammenhenger mellom hvordan maten smaker og hvilket humør du er i. Om du er sur og stressa, er det større sjanse for at du gjør feil – sånn som å bomme på mengdeforhold og ingredienser, ta feil av krydder, salte alt for mye, og alt annet tenkelig som kan gå skeis. Men jo mer oppmerksomhet og kjærlighet du legger i matlagingen, jo bedre vil det smake, rett og slett!

10 enkle, men romantiske mattips

Selv med alle disse forberedelsene, alle forbehold, alle hensyn, all kjærlighet du har lagt i hver omrøring av sausen, så er det faktisk ingenting som kan garantere at kvelden bli vellykket. Om det er kjemien det går på, så er det lite vi kan bidra med. Noen er bare veldig kresne, og alt faller ikke i smak hos alle. Men for å dytte deg i riktig retning, har vi satt sammen en liste med populære og relativt klassiske oppskrifter som kan øke sjansene dine for å lykkes:

 • Laksetartar med avocado og melon
 • Ferske kamskjell med blomkålpuré og chorizo
 • Avocado- og rekesalat
 • Tradisjonell kalvemedaljong med linsesaus og appelsinmarmelade
 • Scampi med gremolata, saltkokte amandinepoteter og aïoli
 • Risotto med dampede blåskjell
Créme Brûlée
Créme brûlée har rykte på seg for å være en vanskelig dessert å lykkes med, men den er enklere enn sitt rykte – bare du passer godt på! (Bilde: Unsplash)

Og hva med desserten? Her er noen deilige forslag som bør slå til hos de aller fleste:

 • Créme Brûlée
 • Panna cotta
 • Ovnsstekt camembert med honning og ristede valnøtter
 • Hjemmelaget vaniljeiskrem med lun bjørnebærsaus

Er daten din vegetarianer? Ingen grunn til å fortvile, det finnes masse deilig vegetarmat, og det er langt fra så avansert som du kanskje frykter:

 • Lun gresskarsuppe med grønn curry og kokosmelk
 • Tarka dal (indisk linsegryte) med basmatris, naan og en god chutney
 • Langkokt chili sin carne, (med bønner i stedet for kjøtt) med deilig nybakt brød og yoghurtdip (eventuelt en vegansk erstatning)
 • Thom kha-suppe med edamerbønner og ekstra sopp

Kanskje det kan være en fordel å tørrtrene med familie eller venner først? Ikke minst er det å dele et måltid med sine nærmeste både koselig og sosialt!

Ikke få panikk om ikke alt ble helt slik du hadde sett for deg. Dersom sausen deler seg, eller om créme brûléen faller sammen akkurat idet du tar den ut av ovnen, men daten din likevel er strålende fornøyd og berømmer deg for innsatsen du har lagt for dagen – bare for deres skyld, så vet du i alle fall at du sannsynligvis har invitert rett person på date!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Jorun

Språkdame med forkjærlighet for rettskriving generelt, skjønnlitteratur, strikketøy og katter spesielt.