Det er fort gjort å tenke at de beste utdanningsinstitusjonene for å studere jus ligger på den vestlige halvkule, særlig med tanke på hvor langt fremme i bevisstenheten verdensberømte universiteter som Harvard i USA eller Oxford i Storbritannia ligger.

Skulle du likevel være av den mer anglofile typen, les om de beste stedene å studere jus i Storbritannia her!

Da er det på tide å legge fordommene til side! Mange land i Asia har for lengst nådd igjen, og i mange tilfeller forbigått Vesten. Det finnes dessuten opp til flere universiteter som konkurrerer på toppen også i utviklingsland.

Og amerikanerne har virkelig ikke mye å stille opp med mot land i Asia når det kommer til kostnadene for en god utdanning. Om du sikter mot en doktorgrad i rettsvitenskap, kommer du langt bedre ut av det rent finansielt her enn i en god del vestlige stater.

For eksempel ligger prisen for ett års jusstudier ved Cornell på nærmere 500 000 NOK.

Til sammenligning må du ut med mindre enn 40 000 NOK årlig for en lavere grad, og nærmere 50 000 for en mastergrad ved universitetet i Tsinghua. Det er mindre enn en tiendedel av prisen for et universitet som ligger elleve plasser over Cornell internasjonalt på QS-rangeringen!

Klasserom på Tsinghua
Et klasserom på Tsinghua-universitetet. Her er det utvilsomt ordning og reda! Bilde: Unsplash

Globaliseringen har gjort verden mindre, og det gjør det stadig lettere å studere i forskjellige land og oppleve nye kulturer.

Der er derfor ikke så dumt å vurdere å studere i land utenfor ens egen majoritetskultur, ikke minst på grunn av et stadig større fokus på internasjonal rett, immigrasjonslover, miljørett og handelsrett. Etterspørselen etter denne typen kunnskap vil bare vokse i tida fremover!

Tenk på det kinesiske ett belte, én vei-initiativet, eller Indias teknologiske dominans. Dette er faktorer som kan velte maktbalanser, og mange flere kommer til å ha behov for oppdatert juridisk representasjon. Da er det er vel knapt noe bedre sted å studere den jusen som vil ligge til grunn for disse vannskillene i verdensøkonomien enn i et av de landene som har satt det hele i gang?

Så da er det vel ikke annet å gjøre enn å ta de beste jusstudiene som er å oppdrive i Asia nærmere i øyesyn!

Les ellers vår oversikt over jusstudier i hele verden.

De beste Generell juslærerne tilgjengelig
Isaam
5
5 (3 Evaluering(er))
Isaam
180kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sondre
5
5 (3 Evaluering(er))
Sondre
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tobias lium
Tobias lium
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Osman
Osman
310kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tiril
Tiril
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Julia
5
5 (1 Evaluering(er))
Julia
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Henrik
Henrik
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Dalia
Dalia
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Isaam
5
5 (3 Evaluering(er))
Isaam
180kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sondre
5
5 (3 Evaluering(er))
Sondre
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tobias lium
Tobias lium
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Osman
Osman
310kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tiril
Tiril
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Julia
5
5 (1 Evaluering(er))
Julia
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Henrik
Henrik
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Dalia
Dalia
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Studere jus i Midtøsten og Sentral-Asia

Det er fort gjort å tenke at Asia stort sett er Kina, Japan og et par andre nærliggende land. Men Asia er verdens største kontinent, både når det gjelder areal og befolkning. Det grenser mot Europa og Afrika, og inneholder hele Midt-Østen og deler av Russland.

Vi kan for ordens skyld begynne i et land ikke så langt fra vårt eget kontinent.

Den definitivt beste jusutdannelsen i denne delen av Asia finner du ved College of Law and Business i Ramat Gan, en by i Tel Aviv-distriktet i Israel.

Dette er en privatfinansiert høyskole som ble grunnlagt i 1995. Her undervises det i jus på både hebraisk og engelsk. Mindre enn tjue år etter at de startet opp, innførte de et engelskspråklig studieprogram i økonomi.

Om du er ekstra ambisiøs, kan du velge å delta i skolens eget dobbeltgradprogram og ta en grad i både økonomi og jus på samme tid.

Det juridiske fakultetet her drifter dessuten seks forskjellige advokatkontorer, i tillegg til et eget kontor som jobber spesielt med miljørett, som blant annet har vært tunga på vektskålen i beskyttelsen av naturgassressurser i Israel.

Prisene her er noe stivere enn mange andre steder i Asia. Du må regne med å betale nærmere 350 000 NOK i studieavgifter for et tre- til fireårs studieprogram. Men er du heldig, kan du kvalifisere til bistand gjennom stipendprogrammet deres, eller stipend og studielån hjemmefra.

Om det frister å studere her, kan det være greit å notere seg at du trenger en viss hebraiskkunnskap for å få innpass i akkurat dette programmet, ettersom israelsk lov krever at en viss andel av undervisningen skjer på majoritetsspråket.

KIMEP-universitetet

KIMEP er et privat universitet lokalisert i Almaty, Kasakhstan, og legger seg tett opp til undervisningsstilen til nordamerikanske universiteter. Undervisningen går også for det meste på engelsk.

Les mer om amerikanske steder å studere jus her.

Men hva står KIMEP for?

Det er et akronym basert på det tidligere, og langt mer kronglete navnet som universitetet gikk under, fritt oversatt til det kasakhstanske instituttet for ledelse, økonomi og strategisk forskningDet ligger kanskje ikke fullt så lett på tunga som forkortelsen gjør.

Den observante leser vil ha lagt merke til at det fulle navnet nevner alt annet enn jus, og det stemmer for så vidt. Men tross dette har de et helt utmerket masterprogram i internasjonal rett, og det er også mulig å ta en lavere grad noe tilsvarende en bachelor her.

KIMEP er et non profit-universitet, og det vil koste deg mindre å ta en full grad her enn ett år på et hvilket som helst universitet i Norge. Rundt 1500 NOK er hva du kan regne med i rene studieavgifter for et fireårsstudium!

Er dette universitetet nesten for godt til å være sant, eller?

I stedet for å utelukkende følge QS-rapporten, så har vi supplert denne artikkelen med opplysninger fra nettsiden The Law Studies Website, som har gått den ekstra mila for å følge og rangere disse litt mindre kjente universitetene.

Selv om QS er fullstendig klar over at denne perlen av et universitet eksisterer, så er det ikke engang rangert. Det er vel bare et av flere bevis på at man bør sjekke flere kilder før man bestemmer seg for hvor man skal studere.

Almaty, Kasahkstan
Trenger du flere grunner til å studere i Kasakhstan? Vi legger helt utrolige naturperler rett utenfor bykjernen i Almaty til bunken! Kasakhstan har dessuten verdens laveste befolkningstetthet. Mer natur på alle! Bilde: Unsplash

Om natur står høyt på agendaen din, så har Australia alt fra enorme korallrev, tropisk regnskog til trolske fjellkjeder. Og de har ikke minst aldeles utmerkede muligheter for å studere jus!

VSUES

Eller Vladivostoks statlige universitet for økonomi og service (på engelsk: Vladivostok State University of Economics and Service). Byen ligger helt sørøst i det enorme Russland, i den delen av landet som strekker seg inn i Asia, og bare en mil fra den kinesiske grensen.

Selv om heller ikke navnet på dette universitetet tilsier det, så har de også her et høyt ansett juridisk fakultet. Ikke minst er universitetet implementert i Erasmus-programmet, et utvekslingsprogram for studenter fra EU- og EØS-land.

Som utenlandsk student ved VSUES vil du dessuten få språkopplæring i russisk. På denne måten vil du lettere kunne orientere deg i samfunnet og kulturen, og det er ingen uting å kunne tangere verdens åttende største språk! Russland er dessuten en mektig nabo til Norge i øst.

Jusprogrammet deres tar blant annet mål av seg å gjøre deg klar for å:

  • Gi råd til klienter i juridiske forhold angående bedrift- og selskapsrett, og hvordan orientere seg i statlige anliggender.
  • Jobbe med skatte- og arbeidsrett.
  • Jobbe både i posisjon av forsvar og aktorat.
  • Jobbe i statlige embeter med rettsetterforskning.

En lavere grad her, noe tilsvarende en bachelor i Norge, ligger på omtrent 20 000 – 25 000 NOK i studieavgifter. Det finnes dessverre ikke noen høyere grader i rettsvitenskap tilgjengelig på VSUES per dags dato.

Studere jus i Kina

Kina er kanskje ikke alltid like populære i Vesten, og det ofte av gode grunner. Likevel er universitetene her svært positivt innstilte til internasjonale studenter, og det er fullt mulig å få et helt studieløp undervist utelukkende på engelsk.

Dalian maritime universitet er et godt eksempel på en sånn institusjon.

Det ble grunnlagt i 1909 for å møte et stadig voksende behov for høyere utdannelse i den blomstrende skipsfartsindustrien. I dag huser campusen deres 14 forskjellige fakulteter, deriblant det juridiske.

Her kan du blant annet velge et studieprogram i offentlig rett, et fireårsstudium som dekker alt fra grunnlov til skatterett.

For å gjøre det ekstra fristende for internasjonale studenter å søke seg inn her, foregår hele studiet på engelsk, og det tilbys også finansielle insentiver i form av stipender, både for lavere og høyere grader.

Tsinghua-universitetet

Dette universitetet er først og fremst kjent (og meget anerkjent) for sine ingeniør- og informatikk-fag, men de har også et juridisk fakultet som har utmerket seg, blant annet ved å legge seg tett opp mot undervisningsformen til universiteter som Yale og Harvard i USA.

I de første årene etter at det juridiske fakultetet åpnet dørene, var det ikke uvanlig at man sendte de beste studentene til vestlige toppuniversiteter. På den måten kunne de senere komme tilbake til sitt alma mater med fornyet kunnskap, og sånn forme undervisningen for den neste generasjonen jusstudenter.

Tidlig på 1950-tallet gikk Tsinghua bort fra jusstudier til fordel for ingeniørstudier, men det var såpass stor offentlig interesse for å få det tilbake, at de så seg nødt til å gjenopplive jusprogrammene sine på 1990-tallet.

De rangerer på tredjeplass i Asia i følge QS, og helt øverst i Kina. Internasjonalt ligger de også rimelig godt an, med en mer enn respektabel 27. plass.

Peking-universitetet

Peking-universitetet ble etablert i 1898, og er viden kjent som det første moderne universitetet i Kina. Det anses av mange som nærmest synonymt med intellektuell overlegenhet, både i hjemlandet og verden over.

Pekinguniversitetet
Peking-universitet bærer preg av klassisk, kinesisk arkitektur, med vakre buede tak. Bilde: Visualhunt

Universitetet er ikke minst kjent for å ha særdeles gode forhold for internasjonale studenter, og her studerer det så mye som 2000 folk fra hele verden.

Peking er den gamle stavemåten for Beijing, fra før det sent i Qing-dynastiet ble vedtatt en postalromanisering. Det vil si stavemåter på det latinske alfabetet som forsøksvis skulle gjenspeile den talemålsnære uttalen i Kina.

Folk fra hele verden studerer her, jus så vel som andre fagdisipliner.

Og det er ikke uten grunn at så mange søker seg hit. Studieprogrammene skal etter sigende være fantastiske! De opprettholder blant annet et tett samarbeid med universitetene i Stanford og Cornell. Som en del av studieprogresjonen har studentene dessuten mulighet til å ta et semester på et av disse universitetene.

Studere jus i India

Ser du etter særlige innovative studieprogrammer, så kan Northcap-universitetet i Gurugram (utenfor Dehli) være akkurat det stedet du leter etter, med sitt topp moderne femårsprogram i jus og lederskap.

Grunnfagene i jus undervises på tradisjonell klasseromsmanér. Samtidig som du fullfører det helt elementære, har du muligheten til å ta det formelle ut i praksis i moot-court, bidra til universitetets justidsskrift eller jobbe ved universitetets åpne advokatkontor.

Men hvor kommer ledelse-delen inn?

Profesjonell selvutvikling er avgjørende for å praktisere jus ute i den virkelige verden. Ved å kultivere ferdighetene dine i ledelse ved siden av jusstudiene, slår du to fluer i ett smekk.

En praksisperiode er obligatorisk for å kunne fullføre studiene. Du har mange valgmuligheter, enten det er å jobbe for et prominent advokatkontor, en bank eller forretning som er tingen for deg.

Vi er snart ved veis ende i denne artikkelen, og på tampen må vi også nevne Singapore og Malaysia, som begge har jusprogrammer i verdensklasse. 

Sluttpoenget må nesten være at det er fullt mulig å få en glimrende jusutdannelse uten å blakke seg fullstendig. Du er åpenbart ikke begrenset til å studere i et nordisk- eller engelskspråklig land med så gode muligheter til å få undervisning på engelsk, eller å lære et nytt språk!

Så våg å tenke litt utenfor boksen når du skal velge studiested. Asia har mange utmerkede universiteter som virkelig gir verdi for pengene!

Til slutt, la oss på hvordan QS vurderer Asia når det kommer til jusstudier:

Institusjon Land QS-rangering
Nasjonaluniversitetet i Singapore Singapore 10
Universitetet i Tokyo/Universitetet i Hong Kong Japan/Hong Kong 21
Tsinghua-universitetet Kina 27
Peking-universitetet Kina 28
Seoul National University Sør-Korea 33
The Chinese University of Hong Kong Hong Kong 48
Renmin (folkets) universitet i Kina Kina 51
Kyoto-universitetet Japan 56
Universitetet i Korea Sør-Korea 58
Zheijian-universitetet Kina 67

Ikke helt klar for å forlate Europa ennå? Les om de beste jusstudiene på eget kontinent her!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Jorun

Språkdame med forkjærlighet for rettskriving generelt, skjønnlitteratur, strikketøy og katter spesielt.