"Universitet" kommer av det latinske universitas og betyr "samfunn" eller "samlingssted". Ideen om organisert skolering har eksistert siden antikken, men universitetet omtrent som vi kjenner det i dag hadde sine tidligste institusjoner i Midt-Østen og Europa i tidlig middelalder.

Det eldste eksisterende universitetet i Europa ligger i Bologna, Italia, og ble etablert så langt tilbake som i 1088. Bare to av ti av de eldste universitetene i verden som fortsatt er i drift i dag ligger utenfor Europa: Al-Karaouine-universitetet i Marokko, opprettet i 859, og Al-Azhar-universitetet i Egypt, fra 970.

Ordet "jus" går helt tilbake til antikkens romerrett og omfattet det meste som hadde med lover å gjøre. Da som nå benyttes det i ganske vid forstand, men i akademisk sammenheng sorterer det stort sett under rettsvitenskap.

Universitetet i Bologna.
Studenter tar seg en pause ved føttene av den nesten tusen år gamle søylegangen ved Universitetet i Bologna. Bilde: Visualhunt

Man kan trygt si at vi har en lang og tradisjonsrik universitetshistorie her på kontinentet!

Så la oss se nøyere på noe av det beste som står igjen etter en mer enn tusen år gammel tradisjon med å danne de potensielt mest innflytelsesrike menneskene vi har i et samfunn!

Det moderne Australia trekker veksler på europeiske universitetstradisjoner. På kjøpet får du milde vintre og eksotisk natur dersom velger å studere jus der!

De beste Generell juslærerne tilgjengelig
Isaam
5
5 (3 Evaluering(er))
Isaam
180kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sondre
5
5 (3 Evaluering(er))
Sondre
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tobias lium
Tobias lium
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Osman
Osman
310kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tiril
Tiril
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Julia
5
5 (1 Evaluering(er))
Julia
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Henrik
Henrik
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Dalia
Dalia
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Isaam
5
5 (3 Evaluering(er))
Isaam
180kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sondre
5
5 (3 Evaluering(er))
Sondre
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tobias lium
Tobias lium
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Osman
Osman
310kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tiril
Tiril
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Julia
5
5 (1 Evaluering(er))
Julia
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Henrik
Henrik
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Dalia
Dalia
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Studere jus i Nederland

Internasjonele rangeringer av universiteter er et relativt moderne fenomen.

Det britiske selskapet Quacquarelli Symonds startet sine målinger i 2004, først i samarbeid med Times Higher Education-rapporten, som målte mye av det samme, for så å mer eller mindre erstatte den.

Det nå ganske berømte QS World Ranking Report har blitt den rangeringen som brukes i nærmest alle sammenhenger der høyere utdanningsinstitusjoner vurderes. Men den er ikke ufeilbarlig. Det er mange som kritiserer bruken av for subjektive data, for eksempel.

Ingen sånne statistikker eller målinger er ufeilbarlige, men en verdifull pekepinn kan det absolutt sies å være. Og sammen med andre parametere kan man skaffe seg et større bilde når man skal ta såpass avgjørende valg for fremtiden.

På QS sine nettsider kan du søke på spesifikke institusjoner, filtrere etter år, kontinent, land og studieretning, blant annet. Søker du på jusprogrammer i Europa, ser du at åtte av ti på toppen er britiske.

Men nederlenderne puster Storbritannia i nakken, skal vi tro den europeiske LLM-rangeringen (Best European LLM – en rangering av master- og doktorgradsprogrammer i rettsvitenskap i Europa), for i følge denne målingen finner vi seks av de aller beste jusutdannelsene i Nederland:

Leiden Rechtsgeleerdheid

… Eller det juridiske fakultetet ved universitetet Leiden. Selve universitetet er det eldste i landet, og her kan du studere jus ved et av de mest anerkjente fakultetene i hele Europa. Leiden kan blant mye annet skilte med å ha uteksaminert et overordentlig antall nobelprisvinnere!

Det er mange programmer å velge mellom her. Om du har øyet ditt på strafferett, skatterett, handelsrett eller lov om offentlig interesse, så finner du disse sammen med mange andre spesialiseringer ved Leiden.

Opptakskravene følger en relativ standard. Du bør ha en lavere grad i bunn (på nivå med en norsk bachelor), og to anbefalinger må legges ved søknaden, i tillegg til en egenerklæring.

Leiden går langt i gjøre denne prosessen så enkel som mulig. Og når du først er innafor, finnes det mange gode ekstraaktiviteter på campus.

Om du aldri får nok av faglig påfyll, så tilbys det blant annet et sommerprogram i samarbeid med det juridiske fakultetet ved universitetet i Columbia der gjesteforelesere underviser i amerikansk lov.

Her som andre steder kan man søke om økonomisk støtte i form av studielån og stipend. Som norsk student kan det meste av godkjent utdannelse i Europa dekkes av Statens lånekasse.

Det juridiske fakultetet ved universitetet i Leiden rangerer som nummer 22 i hele verden på QS-rangeringene!

Universitetet i Leiden er utvilsomt noe av det beste Europa har å by på. Men Amsterdam har definitivt sine kvaliteter, ved siden av å være en utrolig spennende by, og den nederlandske hovedstaden, selvfølgelig.

Amsterdam Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Det juridiske fakultetet ved universitetet i Amsterdam ligger tett i hælene på Leiden når det kommer til rangeringer. Der Leiden topper listen for europeiske LLM-studier, så ligger Amsterdam på en tredjeplass. QS rangerer dem på 35. plass i verden.

Amsterdam har dessuten plass til langt flere studenter enn det Leiden har, og selv om majoriteten av de som studerer her er innfødte, har de en betydelig mengde internasjonale studenter også.

Skulle du bekymre deg for eventuelle språkproblemer, så undervises faktisk nærmere halvparten av programmene deres på engelsk. Nederlendere er dessuten kjent for å tangere engelsk som andrespråk nærmest som innfødte.

Universitetet i Amsterdam samarbeider tett med andre forskningsinstitusjoner gjennom forskjellige foreninger og partnerskap, inkludert ISEP – det internasjonale studentutvekslingsprogrammet.

Skulle du ønske å gå videre med offentlig rett, miljølover eller folkerett, eller om du strekker deg mot en dobbelgrad i, la oss si, jus og økonomi, så kan Amsterdam være midt i blinken.

Nederland har nærmest uproporsjonalt mange universiteter som utmerker seg, så dette er knapt nok en skumming av fløten. Vi nøyer oss dermed med en kort namedropping til slutt, som for eksempel Maastricht-universitetet, og Groningen – som har blitt stemt frem som Best University tre år på rad

Visst du at Vladivostoks statlige universitet er implementert i det europeiske Erasmus-programmet (oppkalt etter Erasmus fra Rotterdam), selv om det teknisk sett ligger i Asia? Les om det og andre utmerkede steder å studere jus i Asia her!

Men Europa er mer enn Nederland! Så la oss gå videre.

Studere jus i Tyskland

I flere land blir det en stadig dyrere og mer uoppnåelig drøm å få seg en høyere utdannelse av en viss standard uten å betale det hvite ut av øyet, men det finnes fortsatt mange europeiske land som holder seg til prinsippene om gratis utdanning. Et av disse er Freie Universität Berlin – Berlins frie universitet.

Dette står veldig godt i samsvar med demokratiske prinsipper om at kunnskap skal være tilgjengelig for alle, uansett økonomisk bakgrunn. Akkurat som i Norge påløper det imidlertid semesteravgifter, men dette er som blåbær å regne sammenlignet med det man må ut med for en anstendig grad på mange amerikanske universiteter, for eksempel.

Det frie universitetet i Berlins navn henger direkte sammen med vår nyere historie, fra da søsterfakultetet lå på østsiden av Berlin-muren under jernteppet, og langt fra hadde de samme mulighetene til å utøve prinsipper om ytrings- og idéfrihet som på vestsiden.

Det frie universitetet i Berlin har en 24. plass på den europeiske LLM-rangeringen, og er blant de 100 til 150 beste juridiske fakultetene i verden, i følge QS-rapporten.

Masterprogrammene i forretnings-, konkurranse- og forskriftsrett her er særlig velrennomerte, og de undervises i sin helhet på engelsk.

Om du derimot ønsker noe mer varierte studier er det kanskje universitetet i Humboldt, også lokalisert i Berlin, som er stedet for deg.

Humboldt er kjent som det moderne universitetenes mor, ettersom det var det første universitetet som virkelig inkorporerte forskning i tradisjonell undervisning og læring. En pedagogisk tilnærming som i dag er en selvfølge i de aller fleste høyere utdanningsinstitusjoner i verden.

I tillegg til sitt distingverte økenavn, så tilbyr Humboldt mange forskjellige master- og doktorprogrammer som undervises på engelsk. To av disse er europarett og internasjonal konfliktløsning.

Sistnevnte fag blir vel dessverre ikke utdatert med det første …

Humboldt holder en imponerende 3. plass på den europeiske LLM-rangeringen, og ligger på 39. plass på QS-rangeringen som tilbyr jusstudier.

Både Tyskland og Nederland topper listene over Europas beste universiteter med jusstudier!

Hvor i Norge kan du studere jus?

Trives du best i gamlelandet, har du tre norske universiteter som tilbyr jusstudier å velge mellom: Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og Norges arktiske universitet i Tromsø.

Universitetet i Oslo, ofte bare kalt UiO, er det eldste i Norge. Det ble opprettet i 1811, og het da Det Kongelige Frederiks Universitet, før det i 1939 fikk det navnet vi kjenner i dag.

Det eldste nordiske universitetet var imidlertid i Uppsala, og åpnet sine dører i 1477 med Pave Sixtus IVs velsignelse, på den tiden da Norge fortsatt var en del av Kalmarunionen.

Dersom du tar turen til selveste paradegata i Oslo, Karl Johans gate, vil du se tre av bygningene som utgjør det juridiske fakultetet på høyre hånd når du nærmer deg slottet. Dette er de eldste universitetsbyggene i Oslo, og her på universitetsplassen samles gjerne alle Oslos studenter i starten av hvert semester – uavhengig av fagdisiplin.

Det juridiske fakultet i Oslo
Hovedbygningen, Domus Media, er at av flere hus som utgjør det juridiske fakultet. Henrik Ibsen pleide å stoppe her daglig på sin vei til Nationaltheatret for å stille lommeuret sitt etter det som sto i vinduet på Domus Academica – etter det kalt urbygningen – som så vidt kan skimtes til høyre i bildet. Bilde: Visualhunt

Ved UiO kan du studere på både bachelor- eller masternivå. Dersom du ønsker du å avansere videre kan du ta en forskerutdanning i et doktorgradsprogram i verdensklasse.

Er du mer nysgjerrig på hva som definerer kriminalitet enn av lovbrudd i seg selv? Da kan du vurdere å ta en bachelor i kriminologi på UiO. Eller hva med en master i rettssosiologi?

Det juridiske fakultetet ved UiO rangerer på 88. plass i verden, og er helt oppe på 6. plass i den europeiske LLM-rangeringen!

Vårt nordligste universitet i Tromsø har et stort internasjonalt miljø, med hele 66 nasjoner representert. Her kan du ta en mastergrad i miljørett, med en unik mulighet til å studere på tre universiteter samtidig: Tromsø, Uppsala og Joensuu i Finland samarbeider om denne graden, noe som kan gi deg noen virkelig store konkurransefortrinn på et felt i enorm ekspansjon!

Studere jus i Europa for øvrig

Vi kommer ikke utenom Université Paris 1 Panthéon Sorbonne, direkte underlagt universitetet i Paris, men ofte bare referert til som Sorbonne – etter det historiske bygget som fra 1253 utgjorde byens universitet, og som fortsatt er i bruk. Etablert så tidlig som i 1150, er dette Europas nest eldste universitet som fortsatt ruller og går. Ved siden av Oxford og Cambridge finnes det knapt noe mer prestisjefylt sted å få sin utdannelse i Europa.

Det er egentlig bare dette bygget som faktisk heter Sorbonne, etter grunnleggeren Robert De Sorbon, men navnet har over tid blitt et metonym for alt som har med universitetet i Paris å gjøre. Bilde: Visualhunt

Sorbonne har faktisk en utvekslingsavtale med det juridiske fakultet ved UiO!

Her kan du studere utelukkende fransk lov som årsenhet, eller fordype deg i en master i handelsrett. Fakultetet tilbyr til og med en egen handelsrettsertifisering for utenlandske advokater!

Det kan være greit å nevne at ingen av jusprogrammene faktisk holdes på det sagnomsuste Sorbonne.

Men skolen assosierer fortsatt til Sorbonne-navnet i all praktisk forstand, selv om all jusundervisning foregår utenfor campus. Jusutdannelsen her lander en 20. plass på QS-rangeringer og får en 8. plass i den europeiske LLM-rangeringen.

Hos vår söta bror i øst finner vi Universitetet i Stockholm som har tre internasjonale programmer å skilte med: Europeisk økonomilov, åndsverkslov og internasjonal kommersiell voldgift. Alle disse, sammen med 275 andre emner, undervises på engelsk. Men de fleste norske studenter bør ha noen språklige fortrinn skulle interessen ligge andre steder.

Akkurat åndsverkslov er et stadig høyaktuelt tema i en tidvis overveldende og uoversiktlig digital verden.

Stockholm ligger på en 15. plass i den europeiske LLM-rangeringen, og QS rangerer dem på 100.–150. plass.

Er menneskerettigheter et tema som kan lokke deg inn i jusen, kan kanskje Genève-akademiet for humanitær rett og menneskerettigheter i Sveits være noe for deg.

Den er ikke rangert på QS, men er direkte assosiert med universitetet i Genève, som får en 76. plass. Derimot topper den nærmest LLM-listene med en solid 4. plass.

Genève, en by som i seg selv nærmest er en inkarnasjon av menneskerettigheter for mange, har en majoritet av internasjonale studenter, og hele 80 % av de som studerer ved Genève-akademiet består av internasjonale studenter fra alle verdenshjørner.

Her har du også muligheten til å ta kortere kurs i det globale rettssystemet, noe som kan gi deg nyttig ballast med et større globalt perspektiv!

Til slutt, la oss se på de beste jusstudiene i Europa i henhold til de forskjellige rangeringene:

Navn Land LLM-rangering QS-rangering (jus)
Universitetet i Leiden Nederland 1 24
Universitetet i Humboldt Tyskland 2 39
Universitetet i Amsterdam Nederland 3 35
Genève-akademiet Sveits 4 Ikke rangert
Universitet i Groningen Nederland 5 101–150
Universitetet i Oslo Norge 6 83
Utrecht-universitetet Nederland 7 57
Universitetet i Paris, Sorbonne Frankrike 8 20
Mastricht-universitetet Nederland 9 Ikke rangert
Tilburg-universitetet Nederland 10 82

Les oversikten vår over de beste stedene å studere jus i hele verden!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (2 vurdering(er))
Loading...

Jorun

Språkdame med forkjærlighet for rettskriving generelt, skjønnlitteratur, strikketøy og katter spesielt.