Ofte legges det ikke nok vekt på uttale når man lærer seg tysk. Ordforrådet og grammatikken kommer ofte først. Det finnes jo så mange dialekter og uttalevarianter uansett, så hvilken skal man velge?

Hvis du er usikker på tysk uttale, gir vi deg med dette et aldri så lite krasjkurs.

De beste Tysklærerne tilgjengelig
Seraina
5
5 (3 Evaluering(er))
Seraina
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nikita
Nikita
222kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Franziska
Franziska
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Amira
5
5 (3 Evaluering(er))
Amira
240kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Hanna
5
5 (1 Evaluering(er))
Hanna
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mia
Mia
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kiara
Kiara
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emilia
Emilia
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Seraina
5
5 (3 Evaluering(er))
Seraina
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nikita
Nikita
222kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Franziska
Franziska
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Amira
5
5 (3 Evaluering(er))
Amira
240kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Hanna
5
5 (1 Evaluering(er))
Hanna
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mia
Mia
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kiara
Kiara
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emilia
Emilia
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Uttale tyske vokaler

Det er en grunn til at man ikke finner vokaler i gammelegyptisk, hebraisk og arabisk: De er nemlig blant de mest utskiftbare delene av språket.

Lytt til to personer som snakker samme språk med forskjellig dialekt: En stor del av forskjellen er ofte måten de uttaler vokaler på. I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i "Hochdeutsch", eller høytysk, standardversjonen av det tyske språket, men du må forvente å høre forskjellige versjoner alt etter som hvor du befinner deg.

Lær om noen av de regionale forskjellene i det tyske språket her.

Uttal A riktig

Den tyske a-en ligger tett på den norske. Generelt har vi en fordel ved at språkene våre hører til samme språkgrein, nemlig den germanske. Vi skal likevel se litt nærmere på tre måter å uttale a på i tysk.

to a-er henger på en vegg, en er stor og hvit, den andre er liten og ser ut som den er av metall
Alfabetets første bokstav kjenner vi alle godt til, men uttales den likt på norsk og tysk? (Kilde: Unsplash)

Den kommer nemlig i flere lengder:

  • Kort: arm, Matte, Sand (fattig, matte, sand). Lyden er åpen, men man dveler ikke ved den. Den dukker vanligvis opp når a-en følges av to eller flere konsonanter.
  • Standard: Laden (butikk) – litt lenger. Den brukes vanligvis når a-en etterfølges av konsonant + vokal.
  • Lang: Fahne, Strahl, Maß (flagg, stråle, mål). Den lange a-en uttales når bokstaven etterfølges av enten h eller ß eller, og dette er viktig å merke seg, tidligere ble etterfulgt av ß, men etter rettskrivingsreformen er endret til ss, noe som forvirrer de fleste, siden to s-er vanligvis signaliserer en kort a.
  • Veldig lang: Paar, Haar (par, hår). Teknisk sett er  aa litt lenger enn ah, men forskjellen er så subtil at den kan være vanskelig å plukke opp.

Hva er vel bedre enn en podkast når man skal lære seg uttale? Sjekk ut denne oversikten over gode podkastalternativer for deg som lærer tysk.

Uttalevariasjoner av E

Uttalen av ligner den i hent dersom den følges av to konsonanter eller står i ordets siste stavelse: Herr, Messer, lernen (herr, kniv, lære).

Lignende den franske é dersom den etterfølges av h eller bare én konsonant: Regel (den første som é, den andre som beskrevet over), Reh, Sehne (regel, rådyr, sene).

I slutten av ord uttales e som regel mer subtilt enn ellers. Meere (flertallsformen av Meer, sjø), Seele (sjel), kleine (liten). En av de største feilene man kan gjøre her, er å overdrive vekten på e når den står sist i et ord. En annen feil er imidlertid å ikke uttale den i det hele tatt.

Om ordet ender på -er, sikt deg inn mot en kort ah-lyd med en noe lukket hals: Reiher, Bäcker, lecker (hegre, baker, deilig).

I-lyden på tysk

Når etterfølges av en kombinasjon av konsonant + vokal, uttales den som en lang norsk i. Linie, Brise (linje, bris).

Når den følges av to konsonanter eller står i den siste stavelsen i ordet, kortes den noe ned: mickrig, Liste, hissen (sparsom, liste, heise).

Før -ch ligger den et sted imellom de to versjonene nevnt over: Richter, Licht, sicht (dommer, lys, utsikt).

Hvordan uttaler man O på tysk?

Når den etterfølges av en dobbel konsonant (to av den samme), kortes den ned: Sonne, Ross (sol, hest).

I kombinasjonen av konsonant og vokal etterfulgt av h, ligner den en fransk o. Den dukker opp i ord som Rose, lose, bohren, Kohle (rose, løs, bore, kull).

Teknisk sett er o + h lenger, men forskjellen kan være vanskelig å skjelne.

Kan du reglene for tyske sammensatte ord?

Uttal U rett

U ligner en norsk o. Summe, Bulle (sum, okse).

Hvordan uttale Y på tysk

Y uttales som ü, noe som fører oss videre til:

Tyske vokaler: Trema

På et eller annet tidspunkt må alle tyskelever spørre seg hva de to prikkene som dukker opp over noen bokstaver, betyr. De kalles trema og indikerer en endring i uttalen fra den opprinnelige vokalen.

en skrivemaskin med et ark i, det står skrevet med store bokstaver "steuererklärung" på det
Du har sett tødlene før, men hvordan påvirker de uttalen? (Kilde: Unsplash)

De var tidligere skrevet som ae, ue og oe, men over tid ble e-en mindre og mindre og forflyttet seg mot toppen av vokalen som kom forut for den. Til slutt ble den til de to små prikkene vi kjenner.

Lær tyske slanguttrykk her.

Uttal A med trema rett: Ä

Når den etterfølges av kombinasjonen av en konsonant og en vokal, ligger den mellom en skarp og kort eh-lyd og den åpne e-en i "lernen" eller "fest": Käse, Dänemark (ost, Danmark).

Når den etterfølges av en eller dobbel konsonant, åpnes den opp og forlenges noe. Denne versjonen dukker blant annet opp i März og Ähre (mars, aks).

Noen ord uttales annerledes enn man skulle tro, med utgangspunkt i at de staves med ä – det gjelder spesielt når de får en tilleggsendelse som -chen. I disse tilfellene får de en skarp og kort e-lyd: Märchen, Mädchen (eventyr, liten jente).

Uttal U med trema på tysk: Ü

Om du har tyrkiske venner, be dem om å vise deg ü-lyden i sitt språk. Den tyske ü-en ligner den norske u-en, til tross for at mange nordmenn liker å uttale den som en norsk y i stedet.

Som vanlig vil en dobbel konsonant forkorte lyden, mens kombinasjonen av konsonant og vokal vil forlenge den.

O med trema på tysk: Ö

For å komme frem til lyden av ö kan vi ta utgangspunkt i ø.

Igjen vil dobbel konsonant eller -chen i den påfølgende stavelsen (Löckchen) forkorte lyden, og en eller en konsonant–vokalgruppe vil gjøre den "rundere: Röhre, böse, Sörup (pipe, ond, Sörup (by)).

Fortsett å lære tysk med gode apper og andre digitale ressurser.

Hvordan uttale tysk R

Selv om det er Frankrike som er mest kjent for skarre-r-en, brukes den også i Tyskland. Dens opphav er Fransk, men som vi ser i Norge i dag, har den en tendens til å spre seg. Den fikk først fotfeste i tyske byer på 1700-tallet, og spredte seg utover derfra.

Du er altså heldig hvis du kommer fra en kystby på Sør- eller Vestlandet – da har du sannsynligvis allerede lyden inne. Vi andre må terpe litt før den sitter, men vi har i hvert fall et godt referansepunkt for hvordan den skal låte.

en stor r innenfor en parentes er støpt inn i en betongvegg i nordfjordeid
R-en er en bokstav mange har slitt og sliter med, og den kommer i mange varianter på tvers av verdens språk. (Kilde: Unsplash)

R-en uttales imidlertid ikke identisk som den gjøres på verken fransk eller norsk, noe som kanskje er grunnen til at man ikke nødvendigvis umiddelbart legger merke til at tyskere skarrer på r-en. I hverdagstale svelges ofte lyden. Når den står i slutten av et ord, kan du begynne å lage lyden, men ikke fullføre den helt. Den skal absolutt ikke overuttales, men den ligger der fremdeles, subtilt.

Den skal uttales tydelig når den står i begynnelsen av et ord, etter en konsonant- eller vokallyd: Brauen, Treue, Arche, Ire, Ehre (brygging, lojalitet, bue, ire, ære) og om r-en er dobbel: Herren, Verrat (herrer, forræderi). Lag en mer subtil lyd når den står forut for ordets siste konsonant: Bart, Herz (skjegg, hjerte).

Før en konsonant i midten av et ord, som "Härte" (hardhet) eller "merkwürdig" (merkverdig), lukk halsen noe etter å ha uttalt vokalen.

Uttal V og W på tysk

Har du noen gang hørt en tysker si alfabetet? Når hen kommer til "uvw", vil hen uttale det som "o, fao, ve" – og her ligger et viktig tips.

V uttales som f, i den grad at dersom navnet ditt har en f-lyd i seg, vil en tysk person sannsynligvis spørre deg om du bruker en "Vogel-Vau" – f-lyden som brukes i ordet "Vogel", fugl – en v.

W, derimot, uttales som en norsk v. "Wagner" uttales for eksempel som "Vagner".

Lyst til å lære mer tysk? Her får du en innføring i noen av språkets mest grunnleggende prinsipper.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.