Det er mange måter å lære om økonomi på. Enten du går på videregående, studerer økonomi eller bare synes det er kjempeinteressant, finnes det utallige metoder for å forbedre kunnskapen om økonomiske prinsipper. 

For eksempel kan du finne blogger, nettstudier og nyhetssider som gir deg kontekst til og innsikt i økonomiske systemer, noe som igjen gir økt forståelse for hvordan internasjonal handel og økonomisk aktivitet former verden rundt oss

Dessuten finnes det tjenester som Superprof, som kan hjelpe deg med å forbedre din økonomiske kunnskap gjennom nettundervisning. Sammen med en privatlærer kan du jobbe med oppgaver som er typiske å få til eksamen på ditt nivå, og dermed forbedre dine akademiske prestasjoner i fag som økonomi. 

Men, dersom du ønsker å lære mer om økonomi samtidig som du gjør andre ting, kan det å lytte til en økonomi-podcast være et godt alternativ. Det finnes en rekke informative podcaster der ute, som kommer med egne idéer og perspektiver på dagsaktuelle temaer

Du kan sette på en podcast enten du er hjemme eller på farten, så det er lett å finne tid til det i en travel hverdag. For å hjelpe deg har vi samlet noen av de beste økonomi-podcastene nedenfor.

Ørepropper på en ordbok
En podcast kan lære deg mye (Bilde fra Unsplash)
De beste Økonomilærerne tilgjengelig
Syed
5
5 (36 Evaluering(er))
Syed
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stepan
5
5 (10 Evaluering(er))
Stepan
650kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patrick
5
5 (7 Evaluering(er))
Patrick
179kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mathias
5
5 (3 Evaluering(er))
Mathias
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Odd magne
5
5 (1 Evaluering(er))
Odd magne
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Frode
4,5
4,5 (2 Evaluering(er))
Frode
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jonas
5
5 (1 Evaluering(er))
Jonas
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vetle
5
5 (3 Evaluering(er))
Vetle
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Syed
5
5 (36 Evaluering(er))
Syed
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stepan
5
5 (10 Evaluering(er))
Stepan
650kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patrick
5
5 (7 Evaluering(er))
Patrick
179kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mathias
5
5 (3 Evaluering(er))
Mathias
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Odd magne
5
5 (1 Evaluering(er))
Odd magne
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Frode
4,5
4,5 (2 Evaluering(er))
Frode
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jonas
5
5 (1 Evaluering(er))
Jonas
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vetle
5
5 (3 Evaluering(er))
Vetle
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Bankenes egne perspektiver

Flere av landets største banker har egne podcaster som sørger for å oppdatere deg på hva som skjer i den globale økonomien og finansmarkedet for tiden. Her gir bankenes egne eksperter, i blant supplert av kompetente gjester, innsikt og perspektiv på aktuelle hendelser, nyheter, og den generelle økonomiske tilstanden i verden.

Episodene er ikke så lange, så de passer perfekt til tog og buss på vei til jobb eller skole. Det er dessuten lett å henge med på det som blir sagt mens du gjennomfører dine dagligdagse rutiner. Her er det bare å velge hvilken som passer deg best!

Podcasten Utbytte lages av landets største bank, DNB. Her diskuteres både den globale økonomien, men også tilstanden i norske husholdninger og det norske boligmarkedet. I tillegg kommer det med jevne mellomrom spesialsendinger hvor lytterspørsmål blir besvart.

Fra Danske Bank kommer den ukentlige podcasten Danske Bænkers, hvor siste nytt fra det globale finansmarkedet blir kommentert i løpet av 12-20 minutter. Her får man tydelig innsikt i hvordan politikk og andre aktualiteter påvirker den økonomiske aktiviteten fra dag til dag.

Nordea Insights fokuserer særlig på det internasjonale aksjemarkedet, og hvordan dette påvirkes av hendelser som det valget i USA eller demonstrasjonene i Hong Kong. Podcasten har utgaver på flere språk i tillegg til norsk, så den språksterke kan også tilegne seg tyske eller svenske perspektiver på sakene.

I tillegg har avisen Dagens Næringsliv en podcast ved navn Finansredaksjonen. Her åpnes dørene inn til redaksjonsmøtet hvor de nyeste hendelsene diskuteres, med et utpreget norsk fokus. Under Arendalsuka inviterer de også noen av landets mest fremstående politikere til debatt. Redaksjonen består av finansredaktør Terje Erikstad, børskommentator Tor Chr. Jensen og journalist Ida Grieg Riisnæs. 

Sjekk ut Economist Radio

Ut over de nevne podcastene finnes det også flere svært gode, engelskspråklige podcaster. Blant de som studerer eller jobber innen økonomi, næringsliv og finans er Economist Radio en stor favoritt.

Economist Radio er en innflytelsesrik podcast fra magasinet The Economist. Den består av en rekke ulike programmer som undersøker de viktigste økonomiske problemstillingene fra hele verden.

Nye episoder med økonomiske analyser kommer omtrent hver dag, og hjelper deg til å holde tritt med det som skjer. Temaene er dessuten svært interessante; tidligere podcaster har for eksempel hatt titler som:

  • The economist asks: Does the screen image of women need to change?
  • Babbage: Big data versus privacy
  • The economist asks: Is Russia waging war on the West?
  • Money talks: The Oil Club

På samme måte som de norske bankenes podcaster har Economist Radio som oftest ganske korte episoder, rundt 10-25 minutter. Podcasten er blant annet tilgjengelig på Apple iTunes, Google Play og Spotify, samt Economist Radios egen nettside, hvor de kan lastes ned og lyttes til uansett hvor du befinner deg. 

Den er også å finne på SoundCloud, hvor kanalen har 832 000 følgere og over 2000 tilgjengelige episoder. Her er du med andre ord i gode, og veldig populære, hender. 

Klesklyper på en snor
Lytt til en podcast mens du gjør helt andre ting (Bilde fra Unsplash)

På leting etter en annerledes økonomi-podcast?

Dersom du allerede er kjent med de nevnte podcastene, eller bare ser etter noe helt annet, finnes det andre, svært varierte, podcaster som diskuterer lokale og globale økonomiske og politiske problemstillinger. 

Morgenkaffe

Har du dårlig tid om morgenen, men vil gjerne være oppdatert på siste økonomi-nytt når du drar hjemmefra? I så fall kan Morgenkaffen med Finansavisen være noe for deg.

I løpet av to minutter får du oversikt over det siste fra finansverdenen gjennom en oppsummering av Finansavisens toppsaker samme morgen, som avsluttes med nøkkeltallene fra Oslo børs

Podcasten blir tilgjengelig klokken 05.00, og det er overraskende hvor mye man rekker å få med seg på to minutter og én kaffekopp.

Norsk fokus

Har du litt bedre tid kan det være verdt å lytte på E24-podden. Hver episode varer i omtrent 30 minutter, og tar opp spennende temaer innen norsk næringsliv og økonomi i inn- og utland. 

Ofte inviteres aktuelle og kunnskapsrike gjester for å fortelle om sine erfaringer. Oljenæringen, boligpriser og nye investeringer er temaer som gjerne kommer igjen, og det norske fokuset gjør det lett for lytteren å relatere seg til alle tall og statistikker.

Podcasten har eksistert siden 2015, så her er det mengder av materiale å boltre seg i for den som er interessert.

Det internasjonale pengefondet

Selv om IMFs intellektuelle podcast ikke kommer med nye episoder like ofte som enkelte av de andre podcastene vi har omtalt, er det likevel et hav av informasjon å hente.

Podcasten ledes av noen av noen av verdens ledende hoder innen økonomisk teori og økonomiske systemer, og hjelper deg med å følge med på siste utvikling og de nyeste trendene.

Personlig økonomi

Ønsker du en mer personlig vinkling på temaet økonomi kan Pengerådet eller Pengetabu være verdt å sjekke ut. Økonomene Hallgeir Kvadsheim og Silje Sandmæl (begge kjent fra Luksusfellen) leder hver sin podcast om privatøkonomi, hvor de tar opp temaer som vanlige forbrukere kan kjenne seg igjen i, men ikke alltid tør å spørre om.

I Pengerådet diskuterer Kvadsheim, sammen med Andreas Fredriksen fra Dine Penger, et bredt spekter av temaer som folk flest kan ha nytte av å lære mer om, som sparing, skatt, forsikring og pensjon. For eksempel forklarer de hvorfor det lønner seg med reiseforsikring og hva det betyr å binde renta, og de kommer med konkrete tips til hvordan man kan senke strømregningen eller få råd til å kjøpe sin første bolig.

I DNB-podcasten Pengetabu inviterer Silje Sandmæl én kjendis og én psykolog inn i studio for å svare på lytternes spørsmål og dilemmaer rundt egen økonomi. Avhengighet, sløsing, gavepress og økonomisk fordeling i parforholdet er eksempler på temaer som diskuteres.

Hjemmestudier
Vanskelig å lære nye begreper på egen hånd? (Bilde fra Unsplash)

Valget er ditt

Det finnes altså en hel rekke underholdende podcaster som du kan lytte til hvis du ønsker en bedre forståelse for økonomi. Alle programmene er gode på sitt vis, og du står fritt til å velge din favoritt, som best forklarer hvordan økonomi fungerer.

Podcaster som Economist Radio, Morgenkaffen og Pengerådet presenterer henholdsvis globale, nasjonale og personlige økonomiske problemstillinger på en unik og spennende måte.   

Ser du etter mer tradisjonelle podcaster kan du for eksempel prøve Utbytte, IMFs podcast eller Finansredaksjonen. Her får du gjerne siste nytt, presentert på en konsis og lettforståelig måte av journalister eller økonomieksperter. Disse podcastene kan være gode kilder til eksempler som kan brukes i prosjektoppgaver, lekser eller til eksamen.

Den andre fordelen med å høre på podcast er at episodene ofte er korte. De fleste av programmene som nevnes ovenfor varer i rundt 30 minutter eller mindre. Derfor passer det perfekt å lytte til en podcast mens du er ute på farten, samtidig som det ikke krever alt for mye tid i en travel hverdag.  

Imidlertid, dersom du bruker disse podcastene for å bli bedre i økonomifag eller forstå pensum bedre, kan det også være nyttig å leie en privatlærer for å supplere din egen læring. Dette fordi en privatlærer kan gi deg grunnleggende læringsstrategier og eksamenstips som podcaster ikke kan, i tillegg til å sette opp en konkret plan som er tilrettelagt for at du skal nå dine akademiske mål

Så uansett om du tar økonomifag på universitetet, ønsker å finslipe kunnskapen om Keynes prinsipper, mikroøkonomi eller finansøkonomi, eller bare vil forbedre eksamensteknikken, kan nettundervisning med en privatlærer virkelig være til hjelp.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.