Universitetsårene er en spennende tid for alle studenter. Det er gjerne første gang en student vil bo uten familien over en lengre periode, noe som gir rom for:

 • Å utvikle uavhengighet
 • Økt ansvarsfølelse
 • Å få nye venner for livet
 • Å studere akkurat det du vil
Vektor av kvinnelig student
Økonomi er et populært studie ved flere av Norges universiteter, og det er enkelt å skjønne hvorfor. Foto: Pixabay

En økonomistudent avslutter gjerne universitetsgraden sin med en rekke overførbare kunnskaper, som åpner opp for utallige karrieremuligheter.

Enten det kommer av kommunikasjonsferdighetene en økonomistudent utvikler, eller tallforståelse og analytiske evner, så har en avgangsstudent i økonomi en rekke kvaliteter som gjør dem ettertraktede på arbeidsmarkedet så fort de består slutteksamen.

Som du vil se av denne artikkelen, så har økonomistudenter i Norge en rekke karrierevalg eller moduler for videre studier.

For å få gode karrieremuligheter må du jobbe hardt og oppnå gode karakterer i faget og på eksamener. Om du ser at du trenger litt hjelp i noen emner, kan det være nyttig å ty til en privatlærer for hjelp på spesifikke områder du sliter med.

Universitetsstudenter gjør det best i å finne en privatlærer med master i økonomi, eller som studerer til doktorgrad, da disse lærerne har en inngående forståelse for ditt studievalg. Dermed kan de bedre tipse og veilede deg i studieteknikker, slik at du oppnår beste mulige resultater på alle viktige eksamener.

Superprof, for eksempel, har en rekke økonomilærere med ulik bakgrunn. Her vil du garantert finne en lærer som kan hjelpe deg med å oppnå målene dine, enten med hjemmeundervisning eller online privattimer, innenfor en prisramme som passer din lommebok.

De beste Økonomilærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Syed
5
5 (21 Evaluering(er))
Syed
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Stepan
5
5 (10 Evaluering(er))
Stepan
400kr
/t
1. kurstime gratis!
Andrea
Andrea
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Mathias
5
5 (3 Evaluering(er))
Mathias
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Jonas
5
5 (1 Evaluering(er))
Jonas
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Vetle
5
5 (3 Evaluering(er))
Vetle
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Chris-andré
Chris-andré
345kr
/t
1. kurstime gratis!
Roald
5
5 (1 Evaluering(er))
Roald
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Syed
5
5 (21 Evaluering(er))
Syed
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Stepan
5
5 (10 Evaluering(er))
Stepan
400kr
/t
1. kurstime gratis!
Andrea
Andrea
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Mathias
5
5 (3 Evaluering(er))
Mathias
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Jonas
5
5 (1 Evaluering(er))
Jonas
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Vetle
5
5 (3 Evaluering(er))
Vetle
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Chris-andré
Chris-andré
345kr
/t
1. kurstime gratis!
Roald
5
5 (1 Evaluering(er))
Roald
350kr
/t
Første kurstime gratis>

Hvilke jobbmuligheter finnes innenfor økonomi?

Handhilsen i forretningslivet
Mange arbeidsgivere ser etter arbeidskraft med gradstudier fra universitet. Slik har du større sjanse for å hale i land drømmejobben din. Foto: Pixabay

Når en tenker på yrker innen økonomi, er det noen innlysende stillinger som dukker opp i tankene – økonomilærer, økonom, handel etc. Med en økonomiutdannelse i lommen vil du garantert være i stand til å hale i land noen slike jobber, men det finnes også andre yrker du kan vinkle økonomigraden din etter.

Noen eksempler på vanlige jobber relatert til økonomistudier, som mange økonomistudenter velger, er:

 • Finansanalytiker
 • Investeringsanalytiker
 • Statistiker
 • Børsmegler

Nå er det ikke slik at graden din nødvendigvis bestemmer karrieren din. Med en økonomiutdannelse har du mange valgmuligheter, og mange arbeidsgivere verdsetter en økonomigrad veldig høyt, til tross for at stillingen ikke nødvendigvis er direkte rettet mot bare økonomi.

Du kan for eksempel velge en karriere i økonomisk journalistikk, eller du kan jobbe med felt relatert til regnskap. Med en økonomigrad kan du fortsatt søke på slike stillinger, eller søke praksisplass, selv om du ikke har tatt journalistikk- eller regnskapsmoduler på universitetet.

Mange arbeidsgivere setter stor pris på erfaringen økonomistudenter har med seg fra universitetet. En økonomiutdannelse betyr ofte at du:

 • har god tallforståelse og er en kløpper på å løse problemer
 • har god forståelse for økonomiske forhold og forretning
 • kan analysere økonomiske data fra en rekke kilder

Dette er alle overførbare ferdigheter som mange arbeidsgivere ønsker av sine ansatte, som dermed kan gi deg økte muligheter for en god lønn i det lange løp.

Om du likte å studere økonomi på videregående, eller universitetet er ditt første møte med faget, så kan du føle deg trygg på at du gjør et godt valg. En slik grad vil sikre din fremtidige karriere.

Som du vil se av denne artikkelen, så vil en økonomigrad være til stor hjelp når du skal søke økonomijobber eller mer spesialiserte stillinger.

Få de beste økonomijobbene

Du vil finne en rekke stillinger der din økonomiutdannelse og matematiske ferdigheter kommer til nytte, så det er opp til deg i hvilken retning du styrer karrieren din og hvilke organisasjoner du vil jobbe i.

Først og fremst bør du gjøre deg opp en mening om du vil jobbe i det offentlige eller i privat sektor, eller om du vil fortsette på universitet med fordypende studier innen et visst felt.

Jobbe i offentlig sektor

De vanligste jobbene i offentlig sektor er innen stat og kommune, det være seg helsesektoren, etater eller veldedige organisasjoner m.m.

Jobber i denne sektoren er svært ettertraktet, blant annet på grunn av deres stabilitet, gode pensjonsordninger og andre ytelser for stats- og kommuneansatte.

Jobbe i privat sektor

Mange økonomistudenter velger en yrkeskarriere i privat sektor. Typiske stillinger her er:

 • Detaljhandel og ledelse
 • Rådgivningsbyrå
 • Regnskapsbyrå

Ikke-relaterte felt, som for eksempel markedsføring, er også ettertraktede yrkesvalg for de som har studert økonomi på universitet. Det beviser bare at en ikke er bundet til å jobbe med økonomi, regnskap, forsikring og bank.

Om du er usikker på hvilke jobbmuligheter du ønsker å strebe etter, så kan du alltids be om råd hos en rekrutteringsrådgiver eller en rådgiver på universitetet. De vil ut fra dine kvalifikasjoner kunne vise vei til en yrkeskarriere som passer deg best.

Husk at du må ha siste oppdateringer med deg til rådgiver, slik at vedkommende har et utgangspunkt for å gi deg de beste mulighetene.

Videre studier

Akademistudenter paa bibliotek
Om du synes økonomistudiene dine var morsomme og interessante, og er akademisk av natur, så kan det hende at du har en fremtid som akademiker. Foto: Pixabay

Typisk vil en student med bachelor i økonomi gå videre i samme spor for å ta master i samme fag. Du kan søke deg inn på masterstudier på universitetet du går på, eller du kan flytte over til et annet universitet for videre studier. Du har fritt valg!

Etter å ha oppnådd mastergrad, kan du gå videre til doktorgrad i økonomi. Slik kan du sikte deg inn på en akademisk karriere, som kan gi deg stillinger som:

 • Universitetslektor
 • Professor
 • Akademiker

Om du imidlertid synes det er vanskelig å sikte deg inn på en slik karriere, eller ønsker å se bort fra akademiske roller og ta master eller doktorgrad i andre fag, så kan du selvfølgelig gjøre det og fortsatt ha muligheten til å søke på stillinger i både privat og offentlig sektor. En master- eller doktorgrad er svært ettertraktet på arbeidsmarkedet, og du vil uansett få bruk for din business- og økonomikunnskap.

Din fremtidige økonomiske karriere

Uansett hva slags karriere du sikter deg inn på, skal du være klar over at en økonomiutdannelse og ferdigheter innen økonomisk analyse er et godt trumfkort når du skal hale i land drømmejobben din.

Studier viser at faget du studerer på universitetet har stor innvirkning på gjennomsnittlig lønn så fort du går ut i jobb etter endte studier. En person med økonomigrad tjener som regel mye mer enn andre med andre grader, som for eksempel historie, filosofi eller teknologi.

Dette betyr dog ikke at du er garantert høy lønn i en anerkjent organisasjon, men at du har større mulighet til å oppnå drømmejobben enn dine medstudenter som har andre typer grader i baklomma. Derfor er det ikke noe dumt valg å studere økonomi.

Før du begynner universitetsstudiene dine, må du sørge for at innfrir kravene ved det enkelte universitet, altså minimumskravene for å komme inn. Det er her Superprof kommer inn i bildet. På vår lærerplattform vil du finne økonomilærere, som gir all type hjelp til forberedelser for opptak på universitet.

Mange studenter gjør det godt på videregående i faget de ønsker å studere på universitet, men henger etter i andre fag. Sistnevnte fører ofte til dårlige resultater, som igjen går utover gjennomsnittskarakteren for å komme inn på universitet.

Om du står overfor dette dilemmaet – at du for eksempel har en sekser i økonomi, men treer i matte – så vil det være nyttig å engasjere en privatlærer for å oppnå bedre karakterer. Fremtiden din beror på karakterene.

Det finnes flere plattformer, som i likhet med Superprof spesialiserer seg på å koble studenter med lærere i et bredt utvalg av fag. Her vil du finne lærere, som underviser i økonomi, matte, kunst, historie og mye mer. Dette er lærere med mye erfaring og kunnskap, som mot en rimelig pris gledelig vil gi din akademiske ytelse et dytt i riktig retning. Du vil ha mye igjen for det!

Trenger du en lærer i Økonomi?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Bente