Endelig skjer det! Den du har vært betatt av i en liten evighet har takket ja til bli med på en date. Entusiastisk og litt ør har du invitert på en romantisk middag for to. Nå må du imponere!

Du tørker støvet av de fineste vinglassene dine, prøver deg gjennom halve klesskapet, den perfekte spillelista på Spotify er satt sammen. Men, du vet fortsatt ikke hva du skal lage til den store kvelden …!

Ingen grunn til panikk, vi har noen gode råd som kan dytte deg i riktig retning. Det er bare å lese videre for å få inspirasjon til hvordan du skal imponere ditt hjertes utkårede!

De beste kokkekunstlærerne tilgjengelig
Bridget
Bridget
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
1000kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
Line
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
120kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vilde bjørgli
Vilde bjørgli
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sana
4,9
4,9 (12 Evaluering(er))
Sana
201kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bridget
Bridget
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
1000kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
Line
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
120kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vilde bjørgli
Vilde bjørgli
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sana
4,9
4,9 (12 Evaluering(er))
Sana
201kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Enkle, men gode råd for den perfekte date-middagen

Det er dessverre ikke så mye vi kan gjøre for å få drømmepersonen til å falle pladask for deg, men om ikke annet kan vi gi deg noen gode råd om hvordan du skal imponere med et vellykket måltid som huker av i alle de viktigste boksene.

favorite
Ikke glem...

Husk å finne ut av om daten din har noen allergier eller andre ting som bør tas hensyn til.

Før du kaster deg ut døren for å handle inn råvarer, bør du finne ut av noen viktige ting om gjesten: Hva vil falle i smak? Er det allergier eller intoleranser du må ta hensyn til?

Bare se for deg at du steker den absolutt helt perfekte biffen, og så er daten din vegetarianer!

Date-middag hjemme: Dette bør du tenke over

Her er noen eksempler på hva du bør få kartlagt før du begynner å pønske over kokebøkene:

  • Hvilke hensyn bør du ta? Er det noen kostholdspreferanser? Allergier, intoleranser, vegetar- eller vegankost? Er daten din opptatt av at maten skal være sunn, kanskje?
  • Hvilken type er daten din? Er det enkle og ukompliserte retter som vil slå best an, eller kommer du til å få en ekte foodie med høye forventinger til bords?
  • Om du serverer vin, hvilken vil passe best til maten? Eller vil kanskje måltidet komplementeres best med en god øl?
  • Hvordan skal du dekorere bordet, med blomster og levende lys? Hva er elegant eller koselig, og hva er bare "too much"?
  • Skal du gå for en meny? Hva med en liten forrett? Eller en aperitif? Skal du lage dessert?
Skåle i hvitvin.
Å finne en vin som komplementerer måltidet kan være prikken over i-en. Hvitvin er godt til sjømat, for eksempel. (Bilde: Unsplash)

Det enkle er ofte det beste. Om du blir alt for ambisiøs, så vil også fallhøyden være større. Økonomi er kanskje ikke en høy prioritet på den første daten, men det kan faktisk være penger å spare på å være litt realistisk. Du må ikke kjøpe de aller dyreste, mest eksklusive ingrediensene for å imponere.

Et eksempel på et nydelig, men enkelt måltid, kan for eksempel være en avocado- og laksesalat med fersk pasta og pestosaus, sprinklet med litt olivenolje og revet parmesan med ferskt og godt brød til, kanskje i selskap av en litt crisp hvitvin.

Ikke vil det koste deg all verden, og det er et kjempegodt og balansert måltid som vil falle i smak hos de fleste. Og om alt annet feiler, så er det vel ingen som ikke liker tapas eller meze!?

Eller kanskje du vil være litt modig og utfordre deg selv med å lage noe mer originalt som daten kanskje aldri har smakt før? Kjør på, sier vi bare, men det kan være lurt å øve litt først. Test ut retten på en venn sånn at du får det helt riktig til. Men husk at matlaging skal være gøy, ikke vær redd for å tråkke opp noen nye stier.

Å forberede et romantisk måltid

Det er utvilsomt en attraktiv egenskap å være en sånn som briljerer på kjøkkenet. Selv om du ikke er helt der ennå, så er det bare å legge datingnervene igjen på stua, ha øyet for målet, holde oppmerksomheten på prosessen og ta deg tid til å forstå hvordan ting henger sammen.

Still forberedt til daten din

Er du litt nervøs for daten? Her har vi noen generelle tips som burde få nervene under kontroll:

  • Når du vet hva daten din har av preferanser i matveien, gjør research før du bestemmer deg for hvilken oppskrift du skal gå for. Mange nettsider med matoppskrifter har brukeranmeldelser og kommentarfelt som kan hjelpe deg i riktig retning.
  • Lag gjerne en enkel cocktail eller aperitif: mojito, kir eller cosmopolitan, eller hva med en pastis eller ouzo?
  • Dersom du går for vin, er det kjempelurt å ha menyen klar og spørre om en anbefaling på Vinmonopolet for eksempel. Det de ikke vet om vin til mat er ikke verdt å vite. Eller enda bedre, les deg opp på vin og mat selv!
  • Angående de to foregående tipsene: Forsikre deg om at daten din faktisk drikker alkohol før du går til innkjøp av dyre drikkevarer. Om ikke, er det mange fullgode alkoholfrie alternativer, og her kan også de ansatte på polet eller i annen en assortert butikk være dine allierte.
  • Dersom du er helt fersk i den kulinariske kunsten, eksperimenter gjerne på kjøkkenet i forkant, og se hva du kan få til og lære av prosessen.
  • Legg litt flid i hvordan du presenterer retten, et måltid starter gjerne med blikket!
  • Hold tilbake på saltet, for lite er så fælt å spise som oversaltet mat. Ha heller litt flaksalt på bordet.
  • Sørg for at du har det ryddig og rent, være oppmerksom på lyssettingen – en varm atmosfære er å foretrekke.
  • Sett på fin musikk som understreker stemningen. Ikke for cheesy, men heller ikke noe som forstyrrer og gjør det vanskelig å føre en god samtale.
Bord med glass med telys i
Hvordan skal du dekorere bordet for den store kvelden? Ofte er det enkle det beste, og du kommer langt med rustikk sjarm. (Bilde: Unsplash)

Men om vi setter alt dette praktiske til side for et lite øyeblikk: det viktigste er jo faktisk at dere har det hyggelig! Vær deg selv, men vis deg fra din beste side: vær oppmerksom, nysgjerrig og i godt humør, og om daten din trives, vil maten vil trolig smake enda bedre!

Vis hvem du er med matlaging

Å kunne lage mat er mer enn en grunnleggende ferdighet – det kan også være veien til noens hjerte! For noen ligger det absolutt noe i klisjeen om at veien til hjertet går gjennom magen.

Det at du er flink og trygg på kjøkkenet kan også oppfattes som et tegn på at du er en uavhengig person som er godt i stand til å tenke selv, noe som definitivt er attraktive kvaliteter. Det er med andre ordmange fordeler med å kunne lage mat fra bunnen av.

Er du en god kokk, er du gjerne også en kreativ person, og det gir deg store muligheter til å overraske positivt ved å kombinere ingredienser og smaker på nye og spennende måter. Ved å invitere noen inn i alt dette kreative og smakfulle, så viser du ikke bare at du er god til å lage mat, du lar også noe av personligheten din skinne!

Å spise et måltid laget med kjærlighet kan definitivt være et intimt øyeblikk mellom to personer. Kanskje det smaker enda bedre når de skjønner hvor mye innsats du har lagt i matlagingen? Hvem blir vel ikke imponert over det?

En mann og dame som står på kjøkkenet og lager mat sammen
Veien til manges hjerte går gjennom magen. Og kanskje blir det dere to, og kanskje starter magien over et deilig, hjemmelaget måltid? (Bilde: Unsplash)

Det høres kanskje rart ut, men det kan være åpenbare sammenhenger mellom hvordan maten smaker og hvilket humør du er i. Om du er sur og stressa, er det større sjanse for at du gjør feil – sånn som å bomme på mengdeforhold og ingredienser, ta feil av krydder, salte alt for mye, og alt annet tenkelig som kan gå skeis. Men jo mer oppmerksomhet og kjærlighet du legger i matlagingen, jo bedre vil det smake, rett og slett!

Oppskrifter til date middag

Selv med alle disse forberedelsene, alle forbehold, alle hensyn, all kjærlighet du har lagt i hver omrøring av sausen, så er det faktisk ingenting som kan garantere at kvelden bli vellykket. Om det er kjemien det går på, så er det lite vi kan bidra med.

Date-middag oppskriftene som imponerer alle

Noen er bare veldig kresne, og alt faller ikke i smak hos alle. Men for å dytte deg i riktig retning, har vi satt sammen en liste med populære og relativt klassiske oppskrifter som kan øke sjansene dine for å lykkes.

Laksetartar med avocado og melon

En frisk og lett rett proppet full av smaker- laksetartar med melon og avokado er en sikker vinner hos mange. Retten egner seg også godt sammen med en litt syrlig dressing.

Ingredienser:

  • 200g Fersk laks
  • 1 moden avokado
  • 100g av en melon du liker (for eksempel cantalope)
  • Salt og pepper
  • Gressløk (finhakket etter ønsket mengde)
  • ca. 1 ts sitronsaft
  • Litt olivenolje til topping

Fremgangsmåte:

  1. Skjær opp de ulike ingrediensene i små terninger som er cirka like store
  2. Bland alt sammen og smak til med sitron, gressløk, salt og pepper
  3. Form det sammen, og topp med oljen

Ferske kamskjell med blomkålpuré og chorizo

Enda en deilig og kremet rett med ulike spennende smaker. Her trenger du ikke mange ingredienser for å ha en herlig måltid som imponerer daten. Hos MatPrat kan du lese oppskriften mer i detalj, men vi går gjennom den i korte trekk nedenfor.

Ingredienser:

  • Ferske kamskjell (6-12 er god mengde)
  • 1 blomkål
  • 1 fedd hvitløk
  • ca. 2 dl matfløte
  • ca. 1 ss smør
  • ca. 100g chorizo i små biter
  • Olivenolje eller annen nøytral olje
  • Salt og pepper
  • For eksempel persille til pynt

Fremgangsmåte:

  1. Lag puréen først: kok blomkålen i biter, og og kok med hvitløk og fløte siste del for å gjøre den mør. Spar fløten til senere og bruk stavmikser til å blende til en silkemyk puré. Smak til med salt, pepper og resten av fløten.
  2. Stek chorizoen litt i olje så det blir sprøtt. Stek så kamskjellene raskt i en varm panne (pensle dem med olje først). Tilsett så smør og øs det over kamskjellene.
  3. Dandér det vakkert på tallerkenen og pynt med urter for prikken over i-en.

Avocado- og rekesalat

En nydelig, frisk rett som er en stor favoritt hos mange. Denne kan nok imponere daten din- uten å trenge å bruke altfor lang tid på forberedelser! Du kan lese oppskriften mer i detalj hos godfisk.no.

Ingredienser:

  • ca. 300g reker (uten skall)
  • 2 modne avokadoer
  • 2 stilker med stangselleri
  • en halv agurk
  • ca. 1 ss olivenolje
  • salt og pepper
  • 1 stk crispisalat
  • Du kan evt. også kjøpe eller lage en dressing selv

Fremgangsmåte:

  1. Del avokadoen i 2 og fjern steinen. Skjær så avokadoen i ruter mens den fortsatt er i skallet. Bruk deretter en skje til å forsiktig ta ut terningene.
  2. Skjær selleri og agurk i skiver, og riv salaten.
  3. Bland dette sammen med reker, og smak til med olivenolje, salt, pepper og eventuell dressing

Risotto med dampede blåskjell

En deilig, og ganske enkel, rett som faller i smak hos mange. Du kan lese hele oppskriften hos godt.no, men vi har skrevet den i korte trekk nedenfor.

Ingredienser:

  • Ca 2kg blåskjell
  • 4 fedd hvitløk (2 til blåskjellene, 2 til risottoen)
  • 4 store sjalottløk (2 til blåskjellene, 2 til risottoen)
  • 4 ss olivenolje
  • 3 dl hvitvin (2 til blåskjellene + 1 til risottoen)
  • 300g risottoris
  • 0.8l blåskjellkraft
  • 0.5dl olivenolje til risottoen
  • 1 klype safran
  • 100g usaltet smør
  • 2 håndfuller parmesan
  • salt og pepper
  • en halv sitron
  • friske urter

Fremgangsmåte:

  1. Plukk ut de "friske" blåskjellene (se egen fremgangsmåte, dette er viktig) og vask dem godt. La skjellene dampe sammen med finhakket sjalottløk og hvitløk. Sil så ut kraften og kast skjell som ikke har åpnet seg.
  2. Fres så risottoingrediensene en tykkbunnet kjele, og tilsett deretter vinen til den fordamper. Tilsett så safran, og spe på med blåskjellkraften. La væsken fordampe. Rør til slutt inn smør, parmesan og sitronsaft og smak til risottoen med salt og pepper.
  3. Bland til slutt inn blåskjellene og urter.

Desserter til date nighten

Og hva med desserten? Her er noen deilige forslag som bør slå til hos de aller fleste:

Créme Brûlée

Dette trenger du:

  • 1 vaniljestang
  • 2dl kremfløte
  • 2dl melk
  • 75g sukker
  • 4 eggeplommer
  • sukker til toppen

Slik gjør du:

  1. Skrap ut frøene av vaniljestangen og kok opp sammen med melk, fløte, sukker og selve stangen.
  2. Avkjøl blandingen til den er cirka 37-40 grader.
  3. Pisk eggeplommene og bland med den oppvarmede blandingen mens du rører.
  4. Sil så blandingen og fordel det i passende former. Sett de så i en dyp langpanne og ha lunkent vann opp til omtrent en tredjedel av formene.
  5. Stek nederst i ovnen på 150 grader. Til slutt griller du dem med sukker på toppen til de blir sprø.
Creme brulee med bringebær og mynte på toppen.
Hvem kan vel si nei til en hjemmelaget crème brûlée? (Bilde: Orkun Orcan via Unsplash.com).

Du finner oppskriften i detalj hos matprat.no.

Panna cotta

Dette trenger du:

  • 4,5 plater med gelatin
  • 1 vaniljestang
  • 7,5dl kremfløte
  • 1,5 dl sukker
  • 300g frosne bringebær, 1dl melis og en halv sitron til sausen

Slik gjør du:

  1. Ha geltatinen i en skål med kaldt vann. Klem så ut vannet og skyll dem.
  2. Skrap ut vaniljefrøene og kok forsiktig med fløte, sukker og selve stangen. Ta det av platen og rør med gelatinen.
  3. Fordel så i små glass og avkjøl i minst 3 timer
  4. Bruk en blender eller stavmikser på bringebær, melis og sitronsaft og pynt på toppen.

Du finner hele oppskriften på matprat.no

Ovnsstekt camembert med honning og ristede valnøtter

Dette trenger du:

  • 1 camembert
  • 25g valnøtter
  • 2 ss honning
  • 1 kvast med rosmarin
  • et halvt nybakt brød

Slik gjør du:

  1. Sett på ovnen på 180 grader
  2. Plasser osten i den lille treesken den kom i (uten plast) eller i en liten ildfast form.
  3. Lag et dypt rutemønster i lokket på osten. Krydre med salt og pepper, strø over hakkede valnøtter og litt honning og rosmarin.
  4. Etter 12-15 minutter er det klart for å serveres med nybakt brød!

Du finner hele oppskriften i detalj hos aperitif.no.

Er daten din vegetarianer? Ingen grunn til å fortvile, det finnes masse deilig vegetarmat, og det er langt fra så avansert som du kanskje frykter:

  • Lun gresskarsuppe med grønn curry og kokosmelk
  • Tarka dal (indisk linsegryte) med basmatris, naan og en god chutney
  • Langkokt chili sin carne, (med bønner i stedet for kjøtt) med deilig nybakt brød og yoghurtdip (eventuelt en vegansk erstatning)
  • Thom kha-suppe med edamerbønner og ekstra sopp

Kanskje det kan være en fordel å tørrtrene med familie eller venner først? Ikke minst er det å dele et måltid med sine nærmeste både koselig og sosialt!

Ikke få panikk om ikke alt ble helt slik du hadde sett for deg. Dersom sausen deler seg, eller om créme brûléen faller sammen akkurat idet du tar den ut av ovnen, men daten din likevel er strålende fornøyd og berømmer deg for innsatsen du har lagt for dagen – bare for deres skyld, så vet du i alle fall at du sannsynligvis har invitert rett person på date!

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

4,00 (2 vurdering(er))
Loading...

Marion

Mitt navn er Marion, jeg er 23 år gammel og elsker å skrive. Jeg har utdanning innen markedsføring og UX-design, og har ellers stor interesse for språk!