Du forbinder kanskje Italia med “Dolce Vita”, Trevi-fontenen i Roma og romerrikets spektakulære tidsepoke.

Italia er imidlertid også kjent for en annen viktig ting – smaken på maten som dyrkes og lages i landet. Italiensk mat regnes som den beste i verden, og en kan godt forstå hvorfor. Det er enkelt og det er ferskt, og med Middelhavslandenes ingredienser er det også sunt.

Enten du er hobbykokk eller ikke har like mye erfaring på kjøkkenet, så er det plenty av italienske retter du kan diske opp med!

Vi skal ikke her gi deg oppskriftene på alt, da det finnes en rekke nettsider med steg-for-steg matoppskrift italiensk mat.

Når du har lest denne artikkelen, vil du ha en viss ide om cucina de la mamma, eller hjemmelaget italiensk mat. Du vil få akkurat nok kunnskap til å kaste boksespaghettien på dør og tømme minestronesuppen i do!

De beste Kokkekunstlærerne tilgjengelig
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Italienske oppskrifter

deigemner til pizzabunn
Å lage en ordentllig italiensk tynn pizzabunn er tidkrevende – 30 minutters elting og åtte timers hvile. Foto.: Pixabay

I gjennomsnitt spiser vi 75 gram pizza hver uke, eller litt under en kvart pizza. Dette viser bare hvor populært det er med italiensk mat, og pizza spesielt! Pizzakokkene river seg imidlertid i håret, for pizzaen vi spiser er vanligvis ikke laget slik den burde lages.

For å lage ordentlig italiensk pizza, må du legge litt jobb ned i pizzadeigen. For å få tynn pizzabunn, må du bruke følgende ingredienser:

  • Hvetemel
  • 25 gr salt per kilo hvetemel
  • Brødgjær
  • Vann

Du må også ha tålmodighet, da deigen skal eltes i 30 minutter og hvile i ytterligere åtte timer, minst. Deretter skal deigen kjevles ut og stekes i veldig varm ovn. Når bunnen er ferdig, legges fyllet på.

Her er en liste over de mest tradisjonelle pizza-typene du kan prøve ut.

Pizza Margherita

Denne pizzaen er en av de mest populære, og er en italiensk spesialitet. Den ble laget for å forføre Margherita av Savoy, og har siden blitt et fast innslag på ethvert pizzaparty.

Den består av:

  • Tomatsaus
  • Basilikum
  • Italiensk oliven olje
  • Mozzarella

Pizza Marinara

Til tross for navnet, så er ikke dette en sjømatpizza. Den ble jevnlig spist av italienske sjømenn i Napoli, der den oppsto.

Alt du trenger er:

  • Tomatsaus
  • Fersk tomat i skiver
  • Basilikum
  • To pressede hvitløksfedd
  • Litt olivenolje
  • 4 eller 5 ansjos (valgfritt)

Pizza Napoletana

Napoli er pizzaens hjemsted, og for å lage deres stolthet, trenger du:

  • Cherrytomater
  • Bøffel-mozzarella
  • Oregano
  • Basilikum
  • Parmesan

Calzone

Pizzaen, hvis navn betyr fottøy, har en halvmåneform fordi det er en pizza brettet i to. Inni finner du fyllet godt bevart:

  • Ricotta
  • Mozzarella
  • Sterk salami

Les om regionale forskjeller i det italienske kjøkken!

Italienske pastaoppskrifter

Spaghetti a la carbonara
Pasta carbonara er verdens mest spiste rett. Foto: Pixabay

Hvert år konsumeres rundt 14 milliarder porsjoner pasta. Ta en kikk i ditt eget kjøkkenskap – du har sikkert en pakke eller to med spaghetti som bekrefter berømmelsen!

Fusili, penne, spaghetti, ravioli osv.: det er like mange typer pasta som det er italienske byer!

Pasta skal kokes al dente, som betyr “til tannen”, som igjen kan tydes som litt hard, ikke gjennomkokt!

Kokt på denne måten er pastaen sunnere, og smaker bedre. Som en tommelfingerregel skal du ta pastaen av platen og helle av vannet ett minutt før anbefalt tid på pakken. Pastaen skal også kokes i veldig mye vann. Frittflytende pasta smaker bedre!

Pasta Carbonara

Dette er en av de mest populære rettene i verden. Vær dog obs, og dette er noe enhver italiensk kokk kan bekrefte: selv om retten har en kremet saus, så er det ikke en dråpe fløte i den! Derimot inneholder den:

  • Løk, hvitløk og bacon, som brunes i en stekepanne med litt olivenolje.
  • To egg som vispes sammen med parmesan.

Og dét er dét, så enkelt og så godt!

Pasta Bolognese

En herlig bolognesesaus lages av:

  • Kjøttdeig
  • Løk
  • Tomater og gulrøtter
  • Selleri
  • Et glass rødvin og kjøttbuljong
  • Olivenolje og melk
  • Salt and pepper

Pasta Pesto

Autentisk Pesto Genovese (altså fra Genova), som passer godt til pasta, lages av:

  • Pinjekjerner
  • Pecorino Romano ost
  • Ferske basilikumblader
  • Parmesan
  • Hvitløk, salt og oliven olje

Lasagna

Lasagna er lag med pastaplater med fyll imellom, overdekket med ost og bakt i ovn. Tradisjonell lasagna har bolognesesaus, men det finnes varianter med spinat og ricotta, laks og mer.

Selv om vi ikke kan gå i detalj på alle oppskriftene, er det enkelte som er verdt å nevne. Spaghetti alla puttanesca er en av dem, og består av kjøttboller med sjømatsaus. Fettuccine alfredo er en annen, og for å ikke glemme fylt pasta som tortellini og ravioli.

De beste Kokkekunstlærerne tilgjengelig
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Oppskrifter på italiensk risotto

Ris
Risotto er også en tradisjonell italiensk rett, der det brukes rund ris dyrket i Nord-Italia. Foto: Pixabay

Det første du må tenke på når du lager risotto er hvilken ris du skal bruke. Her kan du ikke bruke en hvilken som helst ris. Arborio eller carnaroli, rund ris som dyrkes i Nord-Italia, er gode valg.

Tradisjonell italiensk risotto

Uansett smak du ønsker, må du ha det grunnleggende klart.

Til tradisjonell risotto trenger du:

  • Løk
  • Tørr hvitvin
  • Parmigiano Reggiano ost
  • Kjøtt- eller grønnsaksbuljong
  • Smør, salt og pepper

Du trenger også mye tålmodighet. Hold øye med risottoen og rør hele tiden, uten stopp.

Risotto al Nero di Seppia

Risotto med akkarblekk oppsto i Venezia, hvor du finner verdens beste akkarblekk-risotto. I tillegg til grunnleggende risottoingredienser, trenger du også 500 gr sjømat, en liten bolle akkarblekk og sjalottløk.

Risotto al Porcini

Her kan du bare tilsette porcini champignon til den tradisjonelle oppskriften. Du kan også bruke vanlig champignon.

Arancini

Arancini, som er fritterte risboller fra Sicilia, spises ofte som forrett eller antipasti. Du trenger følgende ingredienser:

  • Langkornet ris, smør, salt og safran
  • Løk, lauvbarblad, selleri og gulrot
  • Kjøttdeig, erter
  • Hvitvin og extra virgin olivenolje

Dette er den opprinnelige oppskriften, men det finnes variasjoner med tomat og mozzarella m.m.

Tradisjonelle italienske oppskrifter

Panert kjøtt og spaghetti
Milanese er typisk italiensk tilberedt kalvekjøtt, som serveres med valgfritt tilbehør – poteter, ris, spaghetti... Foto: Pixabay

Italia er ikke bare pizza og pasta. Det finnes en rekke tradisjonelle oppskrifter du bør prøve når du skal bevandre deg inn i det italienske kjøkken.

Ossobucco

Dette er en veldig populær italiensk rett, som ofte serveres med ris eller poteter, og lages av:

  • Stekt storfeskanke
  • Beinmarg
  • Hvitvin
  • Modne tomater
  • Koriander
  • Parmesan

Kalvekjøtt Milanese

Tynn, sprø og gylden! Hemmeligheten bak Milanese-kalv er kavringen.

Du trenger følgende ingredienser:

  • Skiver av melkeforet kalv
  • Kavring tilsatt krydder
  • To egg
  • Smeltet smør

Parmigiana

Dette er en annen italiensk forrett, som vil overraske deg over hvor enkel den er. Lag av auberginer dyppet i mel og egg, med lag av mozzarella, parmesan og tomatsaus mellom hvert lag. Settes i ovnen!

Carpaccio

Carpaccio er en god forrett, som består av løvtynn rå biff med litt parmesan, olivenolje og basilikum på toppen. Det kan også lages carpaccio av laks, aubergine eller tomat/mozzarella carpaccio (denne kalles også caprese, og er et godt vegetaralternativ).

De beste italienske oppskriftene

Pannetone til avkjoeling
Panettone ser ut som en gedigen muffins, og må henge til avkjøling opp ned for å ikke synke sammen. Foto: Pixabay

Før du inntar en liten limoncello eller expresso, så glem for all del ikke den italienske desserten! Italienske desserter finnes på selv ikke-italienske restauranter – så gode er de!

Les mer om italiensk matlaging her!

Tiramisu

Denne enestående kaffedesserten er en av de mest populære dessertene i verden. Men du MÅ prøve den autentiske, styr unna dårlige etterligninger!

Dette trenger du for å lage tiramisu:

  • Egg
  • Sukker
  • Bittert kakaopulver
  • Revet mørk sjokolade
  • Mascarpone
  • Ladyfingers eller biscotti
  • Kaffe (helst avkjølt mokkakaffe)

Panna Cotta

Panna cotta er også en kjent italiensk dessert, som oppsto i Piedmont-regionen. For å lage ordentlig italiensk panna cotta, trengs bare fire ingredienser:

  • Kremfløte
  • Gelatinplater
  • Sukker
  • En vaniljestang

Til pynt kan brukes bringebær coulis, sjokolade eller karamellsaus.

Panettone

I Italia spises panettone til jul og nyttår. Skikken har bredd seg også til andre land i Europa.

Dette er en kake med rosiner og tørket frukt, som kan være veldig vanskelig å lage selv. Men øvelse gjør mester! Du trenger:

  • Hvetemel rikt på gluten, samt gjær
  • Varmt vann og melis
  • Eggeplomme
  • Smør, salt og appelsinhonning

Den tradisjonelle oppskriften inkluderer også rosiner og sukat, to vaniljestenger og rum. Du kan også bruke hakket sjokolade.

Cassata

Cassata er en herlig sisiliansk kake laget av:

  • Formkake
  • Ricotta
  • Melis
  • Kandisert appelsin
  • Sjokolade
  • Vann og likør for dynking av kaken.

Nå har du en viss ide om noen italienske retter du kan lage. Bare husk å fylle opp matskapet med italiensk pølse, prosciutto, pancetta, porcini champignon, poteter (til gnocchi), masse grønnsaker, balsamico-eddik og selvfølgelig olivenolje.

Tålmodighet, lidenskap og øvelse er dog de viktigste ingrediensene. Sammen med en privatlærer, som dyrker samme lidenskap, vil du lære å lage italiensk mat mye fortere og artigere!  Buon appetito!

Finn matkurs for barn

Finn matkurs Drammen

Finn matkurs Tromsø

 

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Bente