Du forbinder kanskje Italia med «Dolce Vita», Trevi-fontenen i Roma og romerrikets spektakulære tidsepoke. Italia er imidlertid også kjent for en annen viktig ting – smaken på maten som dyrkes og lages i landet.

Italiensk mat regnes ofte som den beste i verden, og det er enkelt å forstå hvorfor. Ved hjelp av enkle metoder og ferske lokale, ingredienser blir maten både smakfull og sunn. Uansett om du er hobbykokk eller ikke har så mye erfaring på kjøkkenet, så finnes det mange italienske retter du enkelt kan diske opp med!

I denne guiden ønsker vi å introdusere deg til oppskrifter av noen av de mest kjente italienske matrettene. Vi kommer ikke til å gi fulle oppskriften på alt, da det finnes en rekke nettsider med steg-for-steg matoppskrifter for italiensk mat. Likevel vil du ha en god ide om cucina de la mamma, hjemmelaget italiensk mat akkurat som de italienske mødrene lager det, etter å ha lest denne artikkelen.

De beste Kokkekunstlærerne tilgjengelig
Ayeesha
4,8
4,8 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mona
Mona
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,8
4,8 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mona
Mona
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Klassiske italienske oppskrifter

La oss først starte med noen klassiske italienske favoritter. Når man tenker på italiensk matkultur, kan mye forskjellig dukke opp. Med alt fra italiensk pizza med tynn og sprø bunn til mektige pastaretter og desserter finnes innen dette kjøkkenet.

Uansett hva du velger å lage, er det viktig å velge råvarer av høy kvalitet. Rettene kan nemlig være veldig enkle å lage, men det kan bli stor forskjell i smaken avhengig av ingrediensene som brukes. Bruk derfor litt ekstra tid på å lete fram ingredienser av høy kvalitet – og aller helst fra Italia hvor det er mulig.

Italiensk forrett

Dersom du ønsker å invitere til en italiensk aften eller nyte noe lette retter en varm sommerdag, er det en god idé å starte med noen italienske forretter. I Italia er det en stor kultur for antipasti – som bokstavelig talt betyr «før måltidet». Vanligvis vil alle måltid bestå av minst to retter, med et godt utvalg av antipasti til forrett.

På mange måter kan du se på antipasti som en form for tapas: En kombinasjon av småretter og fingermat, gjerne både kalde og varme, som serveres og deles før hovedretten.

Den enkleste måten å servere en italiensk forrett på er ved å forberede et fat med ulik type ost, skinke, fukt og grønt. Inkluder italienske oster som mozzarella og pecorini, samt skinke, salami og pølser i ulike varianter. For noe å knase på og ulike teksturer kan du også inkludere noen nøtter, brødpinner, kjeks og brød.

Dersom du ønsker å tilberede noen faktiske retter, kan følgende være verdt å sjekke ut:

 • Bruschetta (brød med tomat, basilikum, olivenolje med mer)
 • Caprese (en frisk salat av tomat, mozarella og basilikum)
 • Carpaccio (rått oksekjøtt skjært i tynne skiver)
 • Focaccia (et luftig brød laget med god olje og eventuelt ulike krydder og grønnsaker)

Kjøp inn det du får tak i og lag en herlig kombinasjon av ulike smaker og teksturer. Til syvende og sist er ikke det viktigste her akkurat hva du serverer, men heller selve matkulturen med et fokus på å dele godt mat, vin og samtaler rundt bordet.

deigemner til pizzabunn
Å lage en ordentllig italiensk tynn pizzabunn er tidkrevende – 30 minutters elting og åtte timers hvile. Foto: Pixabay

Italiensk pizza

I gjennomsnitt spiser vi 75 gram pizza hver uke, eller litt under en kvart pizza i uken og minst én pizza i måneden. Dette viser bare hvor populært det er med italiensk mat og spesielt pizza! De tradisjonelle pizzakokkene river seg imidlertid i håret, for pizzaen vi spiser til vanlig er ofte ikke laget slik den burde vært ifølge italienerne selv – som tross alt er skaperne av pizza.

For å lage en ordentlig italiensk pizza, må du dedikere både tid og arbeid til pizzadeigen. Å lage en fersk bunn helt fra bunnen av vil kreve mye mer innsats enn å kjøpe en ferdigbunn på butikken, men det vil virkelig bli verdt det!

For å få tynn pizzabunn, må du bruke følgende ingredienser:

 • Hvetemel
 • 25 gr salt per kilo hvetemel
 • Brødgjær
 • Vann

Du må også ha tålmodighet, da deigen burde eltes i 30 minutter og hvile i minst åtte timer. Du kan også forberede deigen dagen før du skal ha pizza og la den hvile i kjøleskapet over natten. Deretter skal deigen kjevles ut og stekes i en veldig varm ovn for å få en sprø og luftig konsistens.

Hva skal du så ha på pizzaen? I Italia går det ikke i kjøttdeig og løk, men heller enkle råvarer som alle gir mye smak. Under gir vi en liste over noen av de mest tradisjonelle pizzavariantene du kan prøve ut.

Pizza Margherita

Denne pizzaen er en av de mest populære og en italiensk spesialitet. Den ble laget for å forføre Margherita av Savoy, og har siden blitt et fast innslag på enhver pizzafest.

Margherita består av:

 • Tomatsaus
 • Italiensk olivenolje
 • Mozzarella
 • Basilikum

Som du kan se fra ingrediensene, er det ikke mye som skal være på denne pizzaen. Men, som vi har nevnt mange ganger allerede, vil kvaliteten på råvarene ha alt å si her. Finn (eller lag) en god tomatsaus, bruk en ordentlig olje og fersk mozzarella, og avslutt med noen få blader med fersk basilikum.

Pizza Marinara

Dette er en annen klassisk pizzarett som består av få og enkle ingredienser. Den ble jevnlig spist av italienske sjømenn i Napoli, der den oppsto og er visstnok den eldste pizzaen med tomat.

Alt du trenger er:

 • Tomatsaus
 • Fersk tomat i skiver
 • To pressede hvitløksfedd
 • Litt olivenolje
 • Basilikum
 • 4 eller 5 ansjos (valgfritt)

Denne pizzaen bruker dermed ingen ost, men får nok av smak og konsistens fra de gode tomatene og et lite kick av hvitløk.

Pizza Capricciosa

Hvis du ønsker en pizza med flere ingredienser er dette en unik favoritt å teste ut. Her har du mer spillerom til å velge hvilke smaker du ønsker, med ulike varianter av følgende ingredienser:

 • Tomatsaus
 • Mozzarella
 • Italiensk, bakt skinke
 • Sopp
 • Artisjokk
 • Oliven
 • Egg (valgfritt)

Les også om regionale forskjeller i det italienske kjøkken!

Italienske pastaoppskrifter

Hvert år konsumeres rundt 14 milliarder porsjoner pasta. Du har sikkert en pakke eller to med spaghetti i kjøkkenskapet ditt? Fusilli, penne, spaghetti, ravioli og mer; det finnes nesten like mange typer pasta som det er italienske byer! Dermed kan du finne din favoritt eller variere pastatypen avhenging av hvilken rett du ønsker å lage.

Uansett hvilken pastavariant du velger, skal pastaen kokes al dente, som betyr «til tannen». Med dette menes det at pastaen ikke skal være gjennomkokt, men fortsatt ha litt tyggemotstand. Dette vil gi retten mer tekstur og en bedre smak da pastaen kan suge til seg saus og andre ingredienser. Som en tommelfingerregel skal du ta pastaen av platen og helle av vannet ett minutt før anbefalt tid på pakken.

Det er også viktig at pastaen skal kokes i veldig mye vann som er tilsatt mye salt. På italiensk sier man gjerne at pastavannet skal være like salt som Middelhavet. En tommelfingerregel her er 1 liter vann med 10g salt per 100 g pasta. Husk også å spare litt av pastavannet da dette kan brukes i sausen for å gi mer smak og stivelse. Med det i bakhodet, la oss se på noen pastaretter du kan prøve deg på.

Spaghetti a la carbonara
Pasta carbonara er verdens mest spiste rett. Foto: Pixabay

Pasta Carbonara

Dette er en av de mest populære pastarettene i verden. Noe som er viktig å være oppmerksom på her er at selv om det er en kremete saus, skal det ikke brukes noen fløte. Derimot inneholder retten:

 • Løk, hvitløk og bacon som brunes i en stekepanne med litt olivenolje
 • To egg som vispes sammen med parmesan eller pecorino

Og det er det – så enkelt og så godt!

Pasta Bolognese

En annen pastafavoritt er en klassisk bolognese eller ragu. Dette er en smakfull kjøttsaus som kan lages på utallige ulike måter. Man kan blant annet bruke:

 • Kjøttdeig
 • Løk, selleri og gulrøtter
 • Hermetiske tomater
 • Et glass hvit- eller rødvin
 • Kjøttbuljong
 • Olivenolje
 • Salt and pepper

Pasta Pesto

Pasta er en italiensk saus som passer godt til pasta. En tradisjonell Pesto Genovese lages av:

 • Pinjekjerner
 • Ferske basilikumblader
 • Like deler parmesan og pecorino
 • Hvitløk, salt og olivenolje

Lasagne

En siste klassisk pastarett verdt å prøve seg på er lasagne. Denne retten består av lag på lag med pastaplater og fyll, dekket med et lag av ost og bakt i ovnen. Tradisjonell lasagne bruker en bolognesesaus med kjøtt og bechamel-ostesaus, men det finnes mange nyere varianter med spinat og ricotta, laks og mye mer.

Oppskrifter på italiensk risotto

Hvis vi beveger oss litt bort fra det aller mest kjente (pizza og pasta), finnes det også mange andre italienske matretter verdt å sjekke ut. Blant annet har risotto også opphav i Italia. Dette er en risrett ofte kokt på kraft og vin.

Det første du må tenke på når du skal lage risotto er hvilken ris du skal bruke. Her kan du ikke bruke en hvilken som helst vanlig ris, men blant annet arborio og carnaroli, rundkornede ristyper som dyrkes i Nord-Italia, er gode valg.

Å lage risotto krever mye tålmodighet. Hold et nøye øye med risottoen og rør hele tiden uten pause.

Ris
Risotto er også en tradisjonell italiensk rett som bruker rundkornet ris dyrket i Nord-Italia. Foto: Pixabay

Tradisjonell italiensk risotto

Uansett hvilken smak du ønsker å tilsette, må du ha det grunnleggende klart. For å tilberede en tradisjonell risotto trenger du:

 • Løk
 • Tørr hvitvin
 • Parmigiano Reggiano ost
 • Kjøtt- eller grønnsaksbuljong
 • Smør, salt og pepper

Risotto al Porcini

En enkel måte å gjøre den tradisjonelle risottooppskriften mer spennende er ved å tilsette sopp. Tilsett porcini sjampinjong eller vanlig sjampinjong, gjerne med litt hvitløk og ferske urter.

Risotto al Nero di Seppia

Risotto med akkarblekk oppsto i Venezia, hvor du finner verdens beste akkarblekk-risotto. I tillegg til grunnleggende risottoingredienser trenger du i denne retten også 500 gram sjømat, en liten bolle akkarblekk og sjalottløk.

De beste Kokkekunstlærerne tilgjengelig
Ayeesha
4,8
4,8 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mona
Mona
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,8
4,8 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mona
Mona
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Annen italiensk mat

Italia er ikke bare pizza og pasta. Dersom du ønsker å teste kokkekunnskapene dine i det italienske kjøkken, finnes det mange spennende retter du kan lage og imponere med.

Panert kjøtt og spaghetti
Milanese er typisk italiensk tilberedt kalvekjøtt som serveres med valgfritt tilbehør – poteter, ris, spaghetti etc ... Foto: Pixabay

Arancini

Arancini er fritterte risboller fra Sicilia. Disse spises ofte som forrett og kan være en fin start på et italiensk måltid. For å lage dem, trenger du følgende ingredienser:

 • Langkornet ris, smør, salt og safran
 • Hvitvin og extra virgin olivenolje

Du velger selv hva du ønsker å fylle «bollene» med, som for eksempel kjøtt, erter, mozzarella, skinke, sopp, gulrot osv. Her kan du være kreativ og teste ut ulike varianter eller kombinere det italienske kjøkken med norske smaker.

Ossobuco

For en tradisjonell italiensk hovedrett, kan du prøve deg ossobuco. Dette er en veldig populær italiensk rett som ofte serveres med ris eller poteter, som en mer tradisjonel norsk middag. Hovedfokuset her er kjøttstykket av kalveskank som er skåret på tvers av benet. Navnet viser nemlig til hullet midt i benet hvor margen sitter. For å lage det, trenger du følgende:

 • Kalveskank
 • Olivenolje
 • Gulrot, stangselleri, løk og hvitløk
 • Hvitvin og kjøttbuljong
 • Tomater
 • Ferske og tørkede urter

Milanese

Kalvekjøtt alla Milanese er en rett som består av en tynn, sprø og gylden kjøttbit med kavring. Kjøttet er hovedfokus og serveres ofte kun med en enkel salat og sitron, men kan også passe godt til spaghetti eller pommes frites. For å lage kjøttet, trenger du følgende:

 • Tynne skriver kalvefilet
 • Kavring tilsatt krydder
 • Hvetemel
 • To egg
 • Parmesan
 • Smør/olje
 • Sitron

Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane er en populær italiensk rett som kan ligne på lasagne ved første øyekast. Her legges stekt aubergine lagvis med ost og tomatsaus og stekes i ovnen. En smakfull og enkel vegetarrett som trenger følgende ingredienser:

 • Aubergine
 • Olivenolje
 • Hermetiske tomater
 • Egg
 • Hvetemel
 • Ost
 • Basilikum

Les mer om italiensk matlaging!

Italienske desserter

Før du inntar en liten limoncello eller espresso som avslutning på måltidet, glem for all del ikke å servere en italiensk dessert! Her er det mye å velge i, med både tradisjonelle klassikere og mer ukjente, lokale favoritter.

Pannetone til avkjoeling
Panettone ser ut som en gedigen muffins og må henge til avkjøling opp ned for å ikke synke sammen. Foto: Pixabay

Tiramisu

Denne enestående kaffedesserten er en av de mest populære dessertene i verden. Dersom du ønsker å prøve deg på denne klassikeren, er det viktig å følge en autentisk oppskrift som ikke tar i bruk enkle løsninger som kremfløte. Det er nemlig ikke en så veldig vanskelig dessert å lage!

Dette trenger du for å lage tiramisu:

 • Egg
 • Sukker
 • Mascarpone
 • Kakaopulver
 • Revet, mørk sjokolade
 • Ladyfingers eller biscottikjeks
 • Avkjølt kaffe til dypping

Panna Cotta

Panna cotta er en kjent italiensk dessert fra Piedmont-regionen. For å lage ordentlig italiensk panna cotta, trengs bare fire ingredienser:

 • Kremfløte
 • Gelatinplater
 • Sukker
 • En vaniljestang

Til pynt kan brukes bringebær coulis, sjokolade eller karamellsaus. Det er også mulig å lage ulike varianter av den klassiske vaniljeoppskriften, som kaffesmak eller en frisk mango-panna cotta.

Panettone

I Italia spises panettone tradisjonelt til jul og nyttår – noe som også har bredd seg til andre land i Europa. Dette er en kake med rosiner og tørket frukt som kan være utfordrende å lage selv, men øvelse gjør mester! Du trenger:

 • Hvetemel rikt på gluten,
 • Gjær
 • Varmt vann eller melk
 • Sukker
 • Egg og eggeplommer
 • Smør, salt og appelsinhonning

Den tradisjonelle oppskriften inkluderer også rosiner og sukat, to vaniljestenger og rum. Du kan også tilsette hakket sjokolade.

Cassata

Cassata er en herlig sisiliansk kake laget av:

 • Formkake dynket i likør
 • Ricotta
 • Melis
 • Kandisert appelsin
 • Sjokolade

Bli en italiensk mesterkokk!

Nå har du forhåpentligvis en viss ide om noen italienske retter du kan lage og servere. Bare husk å fylle opp matskapet med gode råvarer som italiensk pølse, masse grønnsaker, balsamico-eddik og selvfølgelig en god olivenolje.

Tålmodighet, lidenskap og øvelse er dog de viktigste ingrediensene. Dersom du ønsker å bli en dyktig kokk, kan det derfor være en lur idé å få litt hjelp på veien. Sammen med en privatlærer som dyrker samme lidenskap kan du lære å lage italiensk mat både enklere og raskere. Buon appetito!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Bente