Det er få mattyper som er like universelt populære som italiensk mat. Hvilke andre typer kan måle seg med pizza, pasta, iskrem og i tillegg være næringsrikt?

Takket være dets enkelthet, med middelhavssmaker og popularitet, kan det italienske kjøkken anses som et globalt kjøkken. Man estimerer at det spises rundt 14 milliarder pastatallerkener hvert år verden rundt, hvorav pasta carbonara er den mest populære retten. Mange italienere river seg imidlertid i håret når vi bruker fløte i carbonaraen, da opprinnelig oppskrift bare består av fire enkle ingredienser: pasta, bacon, parmesan og egg.

Mens pasta finnes over alt i verden, er også bruschetta, italiensk ost (parmesan, pecorino, ricotta m.m.) og kurert kjøtt som Parmaskinke og pancetta veldig populært mange steder. Dette kan vi takke italienske immigranter for, som har spredd sine mattradisjoner langt utover sine landegrenser og gitt oss en smak av Italia.

I denne artikkelen vil vi på Superprof ta deg med på en kulinarisk reise gjennom alle verdenshjørner hvor italiensk kjøkken har inntatt sin rette plass, og se på hvordan italiensk mat ble endret for å tilpasses sitt nye hjemsted. Du vil se at det er mer til italiensk kjøkken enn bare pizza og spaghetti og kjøttboller.

Kokkekurs Trondheim!

De beste Kokkekunstlærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Synnøve
Synnøve
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Synnøve
Synnøve
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Første kurstime gratis>

Det italienske kjøkken i USA

Italiensk bydel i New York
Mat og restauranter i USA er veldig inspirert av det italienske kjøkken, og spesielt i Little Italy i New York. Her mangler det hverken på pizza, pasta eller risotto. Foto: Pixabay

Både USA og Canada er gode eksempler på italiensk innflytelse. Se bare på Little Italy i New York, for eksempel. Dette livlige nabolaget er et “must” ved besøk i byen som aldri sover, et område preget av italiensk immigrasjon fra to historiske forløp:

  • Mellom 1860 og 1930, da mange italienere la hjemlandet bak seg i søken etter bedre vilkår i USA.
  • Ved den europeiske immigrasjonsbølgen på 1950-tallet.

Av helsemessige, økonomiske og sosiale grunner, forlot italienerne Italia i søken etter et bedre liv i mulighetenes land. Heldigvis for resten av verden, tok de med seg gnocchifocaccia, fettuccine, caprese, Parmaskinke og autentisk italiensk matkunst, noe som dannet grunnlaget for sitt eget nabolag på Manhattan. I dag huser ikke lenger nabolaget bare italienere, men snarere andre- og tredjegenerasjons italiensk amerikanere og andre nasjonaliteter. Det er selvfølgelig fortsatt sterkt preget av Italia og deres skikker, og italienske restauranter finnes på ethvert gatehjørne. Likeså forretninger med alle spesialiteter fra det italienske kjøkken.

Her finner du alt fra hjemmelaget pesto (en saus basert på olivenolje, pinjekjerner og basilikum), mascarpone, gorgonzola og andre ingredienser for italiensk matlaging.

Fortsatt feires San Gennaro i Little Italy, en festival der du kan nyte italiensk mat og tradisjoner i hele 11 dager. Du kan til og med delta på konkurranse i pastaspising!

Andre italienske nabolag i USA og Canada er:

  • The Hill i Saint Louis, der du finner masse italienske trattorias og pizzerias, samt spesialforretninger.
  • Little Italy i Cleveland, som huser italienske gallerier og tradisjonelle italienske trattorias.
  • Federal Hill i Providence, med mange pizzerias og italienske iskrembutikker.
  • Petite Italie i Montréal, med massevis av italienske kaféer og trattorias.
  • Little Italy i Toronto, et lite nabolag som lever og ånder på italiensk vis.

Det italienske kjøkken i Sør-Amerika

I Buenos Aires, Argentinas hovedstad, finner du den største italienske folkningen utenfor Italia. Derfor er også argentinsk mat svært preget av det italienske kjøkken. De aller fleste restauranter tilbyr pizza og pasta, selv de mest typiske argentinske restaurantene. Kalv Milanese, en typisk italiensk rett bestående av panert kalvekjøtt med parmesan, har blitt en typisk argentinsk rett.

Den 29. i hver måned spiser argentinerne gnocchi. Dette er en gammel skikk hvis opphav har økonomiske røtter, da dette er dagen før lønningsdagen, hvorav mange argentinske matskap kun rommet ingredienser til å lage gnocchi. Polenta brukes også til mye annet i det argentinske kjøkken.

I motsetning til i USA og Canada, finnes ingen Little Italy i Buenos Aires. Imidlertid er hele byen preget av italiensk innvandring. Under de største bølgene av innvandring fra Italia, var nesten halvparten av Buenos Aires´ befolkning italiensk (45 %), og nesten to tredjedeler (63 %) av Argentinas befolkning har italiensk avstamning.

Den italienske innflytelsen er ikke like stor i resten av de søramerikanske landene, men du finner kalv Milenese både i Bolivia, Chile og Peru. De bruker ofte tomatsaus til retten, men basis ingredienser er de samme.

Det italienske kjøkken i Europa

I følge en undersøkelse utført av Tripadvisor, er italiensk mat den mest populære i Europa. Her er det Storbritannia som leder an, etterfulgt av Frankrike, Belgia og Tyskland. Dette kan forklares med italiensk innvandring på 1900-tallet i disse landene. Både i London, Brüssel og Berlin kan du nyte italiensk servering på en typisk ristorante italiano, trattoria eller pizzeria.

Frie landegrenser har gjort at italienske tradisjoner har fått ben å gå på på den europeiske sokkelen. Det blir stadig flere italienske restauranter, og antipasti, primi piatti, secondi piatti er en stadig mer familiær benevnelse på serveringsstedene i de fleste europeiske land. I Italia er det som regel to hovedretter (primi piatti og secondi piatti) samt litt limoncello til å “synke” maten. Og for ikke å snakke om Spritz-cocktailen fra Venezia, som tok ethvert marked med storm sommeren 2016.

Vindurer
Når det gjelder alkohol, har Italia sin prosecco, en sprudlende hvitvin a la Champagne. Visste du forresten at Italia er en av verdens største vinproduserende land? Foto: Pixabay

Mens italienske restauranter tidligere ikke alltid fulgte normen med tradisjonelle oppskrifter og autensitet i tro med moderlandet, fires det i dag heldigvis ikke på kvaliteten. Stadig flere kokker og restaurantører finner frem gamle oppskrifter og skikker, når de skal servere et kresent publikum. Mange italienske kokker oppnår anerkjennelse og ry når de promoterer tradisjonelle retter fra Italia.

Spaghetti bolognese er ikke lenger bare spaghetti med tomatsaus, men tilberedes slik den skal tilberedes med kjøttdeig eller kjøttboller a la mamma. Prøv for eksempel en ekte italiensk Pizza Napoletana med fersk mozzarella, og kjenn forskjellen!

Hvorfor er italiensk mat så universell?

Italiensk mat regnes som den mest populære i verden. En trenger i grunn ikke å gruble så mye, da grunnen til dette er innlysende – bare en liten smakebit gir deg en ide! Hvem får ikke vann i munnen av puttanesca, burrata og porchetta? Med en grappa som noe attåt?

Det brukes enkle og naturlige ingredienser, og det har blitt en trend å spise hjemmelaget mat. Oliven olje, ost og kjøttpålegg (kurert kjøtt som Parmaskinke og prosciutto) brukes til både forrett og hovedrett, og er både velsmakende og enkelt å tilberede.

Pasta og grønnsaker
Basilikum, hvitløk, cherrytomater og champignon brukes også mye i italiensk mat, i alt fra tradisjonelle pastaretter til napolitansk pizza. Italiensk mat er også kjent for sine helsemessige egenskaper. Foto: Pixabay

Italia har mange særegne produkter med beskyttet opprinnelse: Balsamico-eddik fra Modena, blodappelsin fra Sicilia, oster som gorgonzola, Gran Padano og Mozzarella di Bufala Campana, samt kjøttprodukter som Mortadella og Pancetta. Dette betyr at dersom produktene ikke kommer fra Italia, så er det ikke ekte vare!

Det er stor forskjell på mozarellaen du kjøper til hjemmelaget pizza, ferdig opprevet i poser, og fersk mozzarella di Bufalo Campana som du får i spesialbutikker – eller hva? Mens pizzaosten du vanligvis kjøper har en tendens til å danne en gyllent skorpe på pizzaen, vil ekte mozzarella holde seg hvit og myk uten å brennes eller inntørkes.

Et annet bevis på at italiensk mat er populært, er den verdensomspennende italienske matuken, som så dagens lys i 105 land i 2016. Uken samler mennesker i hele verden, mennesker som brenner for det italienske kjøkken og virkelig dyrker sin lidenskap for italiensk kokekunst.

Målet med matuken er å:

  • spre den italienske kokekunstens tradisjoner
  • promotere italiensk matlaging
  • promotere samarbeid mellom Italia og andre land

Gitt åpningen av en fornøyelsespark med mat som tema i 2017, så ser det ikke ut som italiensk mat er en bølge som raskt svinner hen. Med et vell av restauranter, matvarer og ingredienser, kan du få en grundigere innsikt i hvordan italiensk mat lages, eller bare rett og slett prøve det herlige middelhavskjøkkenet. Dette er et Disney World for alle matentusiaster, som ikke setter altfor stor pris på berg-og-dalbaner!

Om du vil spise tradisjonelle italienske retter, kan du prøve et utvalg av oster sammen med litt vin. Om du imidlertid ikke har mulighet til å avlegge parken i Bologna et besøk, finnes italienske menyer rundt ethvert hjørne, enten du har lyst på lasagne, sjømat eller vegetarretter (ovnsbakte fylte grønnsaker, for eksempel).

Og når du er ferdig med primi og secondi piatti, kan du prøve en herlig tiramisu eller panna cotta. Italienske desserter er nemlig noe av det beste som finnes!

Det er vel og bra med italienske restauranter – enkelt, lettvint, rask (velklingende adjektiver kan nevnes i fleng), men den smaker aller best hjemme på eget kjøkken. Derfor bør du straks sveive i gang pastakverna og diske opp med italienske herligheter fra bunnen av.

Om du ikke er noe særlig til kokk, så kan du melde deg på kurs matlaging med privat lærer fra Superprof. Buon appetito!

Trenger du en lærer i Kokkekunst?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Bente