Det italienske kjøkken er blant de mest populære i verden. Det er fullt av næring, enkelt og billig. Italiensk mat er imidlertid mye mer enn bare pasta og pizza.

Hvorfor ikke ta en kikk på de italienske oppskriftene som har gjort italiensk mat så populær, og lære mer om ingrediensene og produktene bak hver rett?

I denne artikkelen vil Superprof ta deg med på en kulinarisk reise til Italia, som forhåpentligvis vil gi deg en dypere forståelse for hva som gjør italiensk mat så spesiell og hvorfor så mange mennesker elsker denne Middelhavsdietten.

Italiensk mat har erobret nesten alle verdenshjørner, og det med god grunn.

Pasta og to gafler
Det er imponerende hvilken spredning det italienske kjøkken har fått. Visste du at det konsumeres rundt 14 milliarder pastaretter hvert år på verdensbasis? Foto: Pixabay

Pasta carbonara er faktisk verdens mest populære rett! Den autentiske oppskriften har dog ikke fløte på ingredienslisten. Italienerne gir seg ende over når vi bruker fløte i carbonaraen deres. Den autentiske oppskriften består av fire ingredienser: pasta, bacon, parmesan og egg.

De beste Kokkekunstlærerne tilgjengelig
Ayeesha
4,8
4,8 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mona
Mona
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,8
4,8 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mona
Mona
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Italiensk matlaging – også utenfor Italias grenser

Det er utallige italienske restauranter utenfor Italias grenser, og det italienske kjøkken har bredd seg utover de ganske kontinenter. Med den italienske innvandringen i USA på slutten av 1800-tallet, fikk italiensk mat godt rotfeste i den amerikanske kulturen.

I følge TripAdvisor, er det italienske kjøkken det mest populære i hele Europa. Storbritannia, Frankrike, Belgia og Tyskland er de landene med flest italienske restauranter utenfor Italias grenser.  Spritz-cocktailen ble også enormt populær sommeren 2016.

Som nevnt, bredte det italienske kjøkken seg utover de europeiske landegrensene, og under den store utvandringen til USA og Canada hadde italienerne med seg sine tradisjoner, som blant annet omfattet kokekunst. Cucina de la mamma (tradisjonell italiensk matlaging) erobret så vel forretningsfolk som barnefamilier, det være seg på pizzeria eller ved kjøkkenbordet hjemme.

Spise pizza med bestikk
Et lite stykke Italia med fin eller tykk bunn – hva foretrekker du? Foto: Pixabay

Selv noen av de mest typiske amerikanske rettene har en touch av Italia i seg. Ta pizza, for eksempel, som har sin egen unike stil etter hvilken by du er i. Du får alt fra typisk napolitansk pizza med fin bunn til New Yorks italiensk amerikaner med tykk bunn, og gjerne med ost i kantene.

Som turist i Usa og Canada, kan du oppleve et lite stykke Italia (og da mener vi ikke bare en pizzastykke) i kjente italienske nabolag som:

 • Little Italy i New York
 • Petite Italie i Montréal
 • The Hill i Saint Louis
 • Little Italy i Toronto

Dette er nabolagene der du finner utallige trattorias, italienske restauranter, og italienske matbutikker – noen ganger vil selv arkitekturen minne deg om Italia.

Tallerken med Gnocchi
Visste du at det har blitt en tradisjon i Argentina å spise gnocchi i slutten av måneden, før lønningsdag? Foto: Pixabay

I Argentina er det så mange italienere at det nesten kunne ha vært det offisielle språket i landet. I hovedstaden, Buenos Aires, får du italienske vibber hvor enn du går, og særlig når det gjelder mat, selv om det ikke finnes noe Little Italy der.

På mange tradisjonelle argentinske restauranter finner du retter som:

 • Kalv Milanese
 • Ossobucco
 • Polenta
 • Gnocchi

Tar vi for oss lille Norge, så var det Gino Valente som på 1970-tallet brakte oss det italienske kjøkken via norske fjernsynsskjermer. Med sitt vinnende vesen, traff han de norske mathjertene midt i blinken. Mange er de som har fulgt hans oppskrifter, kjøpt hans kokebøker og besøkt hans restaurant i Oslo sentrum. Mange er også de som deltok på kurs i matlaging hos den kjente kokken, som gjorde italienske retter til et fast innslag i ukesmenyen i de ganske hjem.

Meld deg på kokkekurs!

Italiensk mat er mer enn bare pizza og pasta

Italiensk mat blir ofte merket med stereotype oppfatninger som at det italienske kjøkken bare er pizza og pasta, men det blir litt som å si at Norge bare er Oslo.

Til tross for stereotyp oppfatning, finnes det heldigvis en rekke italienske kokker som bryter med disse stereotypene. Itchefs er en gruppe italienske kokker som arbeider utenfor Italias grenser, hvis mål er å promotere det italienske kjøkken rundt i verden. De arrangerte International Day of Italian Cuisines 17. januar for å vise frem noen av de mest populære italienske rettene:

 • Arancini di riso, friterte risboller med ost
 • Aubergine-ruller med ricotta eller mozzarella
 • Biff carbaccio med parmesan, som oppsto i en bar i Venezia
 • Risotto med akkar-blekk eller champignon
 • Bøffel-mozzarella med en skvett oliven olje
 • Bruschetta, grillet brød med cherrytomater, spekeskinke etc.
 • Panettone, et søtt brød/kake med tørket frukt, som vanligvis spises i julen
 • Panna cotta, en italiensk dessert like populær som tiramisu

Du bør også prøve å kombinere disse rettene med vin fra Italias omfattende vinliste. Italia er en av Europas største vinprodusenter, og i 2015 produserte de mer vin enn noe annet land i verden. Deres populære viner omfatter musserende vin som Prosecco og musserende rødvin som Lambrusco.

Trebianno d’Abruzzo er en av de aller beste italienske vinene. Om du liker hvitvin, vil du like denne!

Italiensk mat er kunst

Italienerne har gjort matlaging til en kunst, en kunst som mange ikke-italienere ønsker å lære seg. Før du melder deg på kurs, kan du jo fordype deg litt i det italienske kjøkkenets kunstneriske utfoldelser og gjøre deg kjent med ingrediensene som brukes.

Retter og oppskrifter går ofte fra generasjon til generasjon, og det er virkelig en ære å få ta del i denne herligheten, enten som gjest på en restaurant eller som deltaker på et kurs med en ekte italiensk chef ved grytene.

Pizzadeig og kjevle
Kokekunsten starter med en god pizzabunn. Foto: Pixabay

Skal du prøve deg på en hjemmelaget pizza, kan du starte med den tradisjonelle Pizza Margherita med tomatsaus, basilikum og mozzarella. Du kan også gå for den napolitanske varianten med oregano og parmigiano reggiano. Begge deler krever at du mestrer å lage bunnen. Øvelse gjør mester!

Til pizzabunn trenger du:

 • Hvetemel rikt på gluten
 • Salt og brødgjær
 • Vann
 • Og mye tålmodighet, for det tar tid å lage bunnen.

Enten du skal lage pizza, pasta eller risotto, så er ingrediensene veldig viktig. Før du starter, må du nok gå til innkjøp av en del ingredienser. Her er handlelisten:

 • Klassisk italiensk ost som parmesan, mozzarella og ricotta
 • Tomater og spesielt cherrytomater
 • Grønnsaker som aubergines og squash
 • Italiensk kjøttpålegg som kurert skinke, pancetta, prosciutto og bresaola
 • Extra virgin oliven olje
 • Egg
 • Urter som basilikum, oregano og koriander
 • Kjøtt som kalv og biff

Dette er noen av de viktigste ingrediensene i italienske retter, og er et must for alle som vil lære å lage italiensk mat.

Du finner dem i de fleste matbutikker, men finn gjerne noen butikker med italiensk matvareutvalg, om du kan. De har en tendens til å føre produkter av høyere kvalitet enn kjedebutikkene.

Så fort ingrediensene er i hus, er det bare å sveive i gang kjøkkenutstyret for å lage fersk pasta (fusili, penne, spaghetti eller fylt ravioli) med carbonara, bolognese eller pesto.

Du kan også lage risotto, ossobucco og mange andre italienske retter eller forretter, også kalt antipasto, som crostini og arancini.

20 italienske retter du må prøve å lage!

Regionale forskjeller

Selv om vi tenker på Italia som et land, så skal en ikke så langt tilbake i historien for å se at det ikke alltid har vært slik. Det var faktisk ikke før i 1871 at Italia ble et land.

Dette er delvis årsaken til at det er nasjonale og regionale forskjeller når det gjelder folk og mat.

For eksempel:

 • Pizza oppsto i Syd-Italia, i Napoli, Lombardias hovedstad.
 • Hveten som ofte brukes i pasta, vokser i Apulia-regionen.
 • Gnocchi alla romana kommer fra Roma, i Lazio-regionen.
 • Toskansk kjøkken består av trøffel, safran og olivenolje.
 • Parmigiano regiano, bolognese og lasagne kommer fra regionen Emilia-Romagna.
 • I Campania vokser San Marzano-tomatene, Italias beste tomater.
 • Polenta og spekeskinke kommer fra Aosta-dalen.

Legg merke til menyen neste gang du er på italiensk trattoria, så ser du fort hvilke regioner som representeres på matkartet.

Med så mange regionale spesialiteter, er du garantert å finne noe som faller i smak. Og for de mest interesserte, så kan nevnes at det i 2017 ble åpnet en fornøyelsespark med mat som tema i Bologna. FICO World Eatery. Dette er riktignok ikke en fornøyelsespark i ordets rette forstand, selv om det finnes noe for barna her. Her finnes kokkeskole, kokkekurs, konferansefasiliteter og møtelokaler m.m.

I mellomtiden kan du fyre opp pizzaovnen, eller melde deg på kokkekurs!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Bente