Hva er det første du tenker på når du hører uttrykket “italiensk mat”? Pizza og spaghetti, ikke sant? Den italienske middelhavsdietten rommer imidlertid mye, mye mer enn bare pizza og pasta. Dette er en av verdens mest populære kjøkkener, også i Norge. Og det er det en god grunn til!

I denne artikkelen skal vi på Superprof ta en nærmere kikk på italienske oppskrifter utover pizza og pasta, så heng med!

De beste Kokkekunstlærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Synnøve
Synnøve
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Synnøve
Synnøve
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Første kurstime gratis>

Den beste italienske antipasti (Forretter)

Finskåret kjøtt med parmesan
Carpaccio er en antipasto fra Venezia, som har blitt verdenskjent. Foto: Pixabay

I Italia er antipasti hellig, og et fast innslag i dagens hovedmåltid! Tenk på det som en mellomting mellom tapas og forrett, så får du en ide om hva dette dreier seg om. Et italiensk måltid kan gjerne ha så mange som ti forretter. Totalt forskjellig fra et norsk måltid, eller hva?

Man starter måltidet med litt aperitiver (gjerne en alkoholholdig drink), før en går videre til antipasto (antipasti i flertall). Ordet antipasto betyr helt enkelt “før pasta”, som da henviser til hovedmåltidet. Antipasti spises som en slags forrett etter et glass med for eksempel prosecco, en italiensk sprudlende hvitvin.

Meld deg på matkurs Haugesund!

Om du vil vite mer om italiensk kjøkken, er antipasti en grei start (siden dette er forretter). Disse rettene gir deg en smak av Italia og Middelhavet, og kan være veldig enkle å tilberede:

  • Arancini di riso, risboller frittert med mel og egg, og ost.
  • Aubergine-ruller med ricotta eller mozzarella, som gjerne spises med grønnsaker, tomatsaus eller som de er.
  • Cherrytomat- og mozzarella-bruschetta, gjerne på ciabatta-brød.
  • Polenta eller Parmaskinke.
  • Champignon fylt med geitost eller pesto (en italiensk saus av pinjekjerner, basilikum og oliven olje).
  • Caponata crostini, toast med kapers, balsamico-eddik, auberginer og olivenolje.

Dette er så og si det antipasti består av. Du kan servere en carpaccio som forrett. Den opprinnelige carpaccio-retten oppsto ved Harry's Bar i Venezia i Nord-Italia. Den kjente restauranten skapte denne retten under et strømbrudd. Siden maten ikke kunne hverken stekes eller kokes, og Hertuginnen Amalia Nani Mocenigos lege anbefalte henne å spise rått kjøtt, utarbeidet restaurantsjefen denne retten av rått kjøtt.

Det finnes flere variasjoner av denne retten:

  • Tunfisk-carpaccio
  • Tomat- og mozzarella-carpaccio, perfekt for vegetarianere
  • Aubergin-carpaccio

Det finnes også frukt-carpaccio, for eksempel ananas.

Uansett type carpaccio, så skal den serveres på en kald tallerken og dynkes med litt olivenolje, sitronjuice og frisk basilikum. Frukt-carpaccio skal serveres på kald tallerken, men uten dynking.

Finn flere smakfulle italienske retter som du enkelt kan tilberede på ditt kjøkken.

Ost er viktig i italiensk matlaging

Ost med druer og vin
Italiensk ost har sin plass i det italienske kjøkkenet. Serveres ofte sammen med frukt, druer og vin. Foto: Pixabay

En kan ikke utelate italienske oster når det snakkes om italiensk kjøkken. Ost er grunnleggende i mange italienske oppskrifter, og kan gjerne serveres som en rett i seg selv. Serveres ost etter hovedretten, kalles dette for formaggi e frutta og består av ost og frukt.

Mange land har unike oster, som er like så gode som de italienske. Imidlertid finnes enkelte oster som er typisk for Italia, og som brukes mye i italienske oppskrifter:

  • Bøffel-mozzarella, eller mozzarella di bufala, passer utmerket til salater og carpaccio.
  • Ricotta, en ferskost som kan brukes til kaker, paiser og lasagne.
  • Pecorino, geitost fra Sardinia, som passer utmerket med grønnsaker.
  • Parmesan (parmigiano reggiano), som brukes til pizza og pasta, men som også passer til andre italienske retter..
  • Scarmoza, en herlig røkt ost, som passer godt på kalde vinterdager.
  • Provolone, en ost fra Sør-Italia, som passer godt til fylt kylling.
  • Burrata, en type kremet mozzarella, som kan spises som den er med litt olivenolje.

Risotto, en stjerne i det italienske kjøkken

Italiensk risrett med reker
Risotto er en italiensk risrett med utallige smaksvarianter, som serveres for seg eller som tilbehør. Foto: Pixabay

Italiensk pasta, kokt al dente, er bare herlig. Men prøver du ekte risotto, vil du se at også denne retten er bare herlig.

Italia produserer mer ris enn noe annet europeisk land, og det meste av risen vokser i Nord-Italia. Risen som brukes i risotto er rund. Her brukes typene carnaroli og arborio.

Risotto, som mange andre retter uten kjøtt, serveres som primi piatto, eller første forrett. Gå til innkjøp av tørr hvitvin, løk og parmesan for å lage en riktig god risotto!

Les mer om italiensk matlaging!

Akkurat som pasta kan serveres med utallige sauser (pesto, bolognese, carbonara m.m.), har også risotto utallige smaker:

  • Svart risotto i akkar-blekk (al nero di seppia), som du bare MÅ prøve om du reiser til Venezia.
  • Geitost- og limoncello-risotto.
  • Fiske-risotto.
  • Porcini- eller champignon-risotto.

Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for både risotto og pasta. Om du imidlertid vil ha en autentisk risotto-opplevelse, må den tilberedes slik det gjøres i Italia. Du kan ikke lage en risotto på 20 minutter. Her trengs tålmodighet!

Risottoen kan heller ikke forhåndlages, og kraften må være hjemmelaget. Dette er veldig viktig!

Brun løk i smør til den blir blank. Veldig viktig at den ikke blir brent. Pass derfor godt på, og rør i risottoen med en tresleiv.

Risotto kan også brukes som tilbehør til andre italienske retter som ossobucco og saltimbocca. Foretrekker du panert kjøtt, er kalvekjøtt a la Milanese det rette valget. Buon appetito!

Italiensk mat rundt i verden!

Italienske gourmetdesserter

Tiramisu kake
Tiramisu er en klassiker på det italienske kjøkkenet. Foto: Pixabay

Italienske desserter er et kapittel for seg, og mascarpone og tiramisu er trolig de mest kjente søtsakene fra det italienske kjøkken. Det er dog mer enn bare Tiramisu når vi snakker om dolce (søtt på italiensk):

  • Panettone, en kake med tørket frukt, som vanligvis spises i julen.
  • Panna Cotta med bringebær-coulis, laget av krem og vanilje.
  • Sabayon, en mousse laget av sukker, eggeplommer og hvitvin.
  • Sfogliatella, en italiensk kake.
  • Colomba di Pasqua, som spises i påsken, er laget av melis, egg, mel og honning.
  • Castagnaccio, opprinnelig fra Toscana, er en kake av kastanjemel.
  • Panadoro, et gult alternativ til Panetonne, som er laget av ølgjær.

Italienerne vet å vekke appetitten med all slags godsaker, enten det er søtt eller salt..

Italienske viner og typiske italienske retter

Når det gjelder italiensk matlaging, kommer en ikke utenom italiensk vin! Valg av riktig vin er viktig, og Italia har mange å velge mellom. I 2015 produserte Italia mer vin enn noe annet europeisk land. Hvilke viner en bør velge? Mens Prosecco ofte brukes som et alternativ til champagne, finnes det mange andre nevneverdige viner i Italia:

  • Trebbiano d’Abruzzo er en prisvinnende hvitvin.
  • Barolo Riserva er en herlig rødvin med en ettersmak av kanel.
  • Barolo Riserva Montofino er en fruktig vin.
  • Radici Taurasi Riserva er en intens vin med hint av bringebær.

Og glem nå endelig ikke Limoncello eller Disaronno! Førstnevnte er en sitronlikør som ofte serveres etter et måltid (for å fordøye maten) syd i landet. Oppskriften er flere hundre år gammel. Disaronno er en søt amaretto produsert i Saronno, derav navnet.

Legenden om Disaronno: Legenden fra 1525 forteller at en maler ved navn Bernadino Luini, elev av Leonardo da Vinci, fikk i oppdrag å male en freske av Madonna i Saronno. Datteren til eieren av stedet satt modell for Luini, og forelsket seg pladask i maleren. Som en bekreftelse på sin kjærlighet for ham, serverte hun han en drikk av naturlige produkter fra hagen. Luini tok med seg drikken til andre steder i Italia, og straks fant drikken veien utover landets grenser.

Nå vet du både det ene og det andre om italiensk mat og viner, amaretto og limoncello. Hva med en rykende varm kopp ristretto før vi går videre? Vi snakker selvfølgelig ikke Nescafe, akkurat som vi heller ikke snakker Grandis når vi snakker pizza. Lyst til å lære å lage din egen italienske pizza? Din egen Pizza Napoletana eller Pizza Margherita med ordentlig mozzarella?

Superprof tilbyr også matkurs Oslo for deg som ønsker privat undervisning i matlaging italienske retter!

Trenger du en lærer i Kokkekunst?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Bente