«Perfekt kroppsvekt er ikke noen komplisert «rocket science». Kroppen vår består av mat vi spiser i løpet av dagen. Hvis vi er overvektige eller undervektige, så er en ting helt sikkert: at maten vi spiser er usunn.» Subodh Gupta
Sunn og regelmessig trening er åpenbare bidragsytere til generelt velvære. Størsteparten av Norges befolkning vet at et sunt kosthold vil bidra til en bedre helhetlig livsstil.
Selv med denne kunnskapen og forståelsen er dårlig kosthold blant befolkningen den viktigste årsaken til sykdommer og død. Særlig i den vestlige verden er fedme og helseproblem relatert til kostholdssvikt. Og den norske stat bruker mye penger på forebygging av livsstilsrelaterte sykdommer.
Ernæringsfysiolog Bergen og andre steder spiller en viktig rolle i å informere og veilede folk om riktig ernæring for å unngå disse helseproblemene.
Hva er da årsaken til at disse sykdommene oppstår? Vil du lære mer om ernæring?

Selv om vi i Norge er godt opplyste om at visse matvarer som frukt, grønnsaker, nøtter og fisk er gunstig for helsen, klager mange på at de ikke har tid og ikke vet hvordan man lager sunne måltider.
Det er naturligvis mye enklere å stikke innom McDonald's ved lunsjtid enn å forberede en balansert og sunn matpakke kvelden før.
For å informere befolkningen om sunne oppskrifter, kostholdsplan og ernæringsråd, er helsepersonell som ernæringseksperter viktig!
I løpet av de siste årene, grunnet økning i livstruende sykdommer som følge av et dårlig kosthold, har enkeltpersoner virkelig begynt å interessere seg for helsen sin. Som følge av denne trenden, har ernæringseksperter mer arbeid og flere kunder enn noen gang før.
I og med at helserelaterte behandlinger dekkes av folketrygden i Norge, er enkeltindividers helseutgifter relativt små. Nordmenn bruker totalt 3,8 milliarder kroner på alternative behandlinger hvert år, eller i snitt 1000 kroner per voksne innbygger.
Superprof er her for å lede vei for deg som ønsker å jobbe som ernæringsveileder uten universitetsgrad.
Få en god oversikt over relevante foreninger og titler for ernæring i Norge.
Kunnskap om arbeidet til en ernæringsveileder

Først av alt, før du forstår hva som kreves for å bli kvalifisert ernæringsekspert og hvilke kurs som tilbys for å jobbe som ernæringsekspert uten universitetsgrad, er det nødvendig å forstå de grunnleggende arbeidsoppgavene en slik ekspert utfører.
En ernæringsveileder brenner for alt som har med helse å gjøre, og er ekstremt interessert i å se enkeltpersoner nå sine helsemål. De kan jobbe i offentlig eller privat arbeidssektor, tilby helseråd, planlegge personlige kostholdsprogrammer og motivere utsatte pasienter til å legge om til en sunnere livsstil.
I offentlig sektor kreves det gjerne en utdanning for å kunne jobbe med ernæring. Ernæringsfysiologer jobber på sykehus, skoler, universiteter, helsesentre og sykehjem. Her er noen av arbeidsoppgavene de kan ha på disse statsdrevne stedene:
- Planlegge sunn kantinemat: ernæringseksperter jobber tett med kantinepersonalet med å introdusere nye, sunne oppskrifter som vil gagne elevers og pasienters generelle velvære. For ikke å fornærme kantinepersonalet og rakke ned på deres tidligere måltider, har de beste ernæringsekspertene enestående menneskelige ferdigheter for å forsikre dem om at deres innsats ikke var forgjeves og at endringer er positivt.
- Gjennomgå nye kostholdsplaner med pasienter: etter at pasientene har tilbrakt tid på sykehuset på grunn av alvorlige helseproblemer, introduserer ernæringseksperter nye kostholdsplaner og matvarer i kostholdet for å forebygge ytterligere sykdomskomplikasjoner. Ernæringseksperter stiller pasienten spørsmål om deres kosthold og foreslår å fjerne skadelige matvarer for å forbedre den generelle helsen.
- Gjennomføre seminarer, kampanjer og workshops: ernæringseksperter som jobber i offentlig sektor sprer kunnskap og øker folkets bevissthet ved å gjennomføre seminarer, workshops og helsekampanjer i lokalsamfunn, sykehjem og skoler. Disse ernæringsekspertene innser viktigheten av å introdusere et sunt kosthold allerede i barneårene for å forhindre barnesykdommer relatert til fedme, samt risikoen for å pådra seg type 2 diabetes.
Ernæringsveiledere eller kostholdsveiledere burde gjerne se til privat sektor, og tilbyr private konsultasjoner med oppfølging for å rette på kostholdet til personer med helseproblemer. Her er det muligheter for å jobbe frilans ved gruppekonsultasjoner eller individuelle konsultasjoner.
Enten en pasient trenger spesialisert hjelp med hormonubalanser, gastrointestinale problemer eller trenger hjelp til å planlegge måltider, kan en kvalifisert ernæringsfysiolog være til god hjelp.
Kvalifikasjoner som kreves for å bli ernæringsfysiolog
Å bli kvalifisert ernæringsekspert i Norge er ikke så vanskelig, men det krever innsats og interesse. Det er mange stadier og trinn som må følges før og etter universitetsstudier innen ernæring.
For å jobbe som ernæringsveileder, er det ikke noe krav om universitetsgrad, men det er absolutt en fordel å ha bachelor eller master i ernæring.
Mange arbeidsgivere etterlyser ernæringseksperter som er registrert i f. eks. Norsk forening for ernæringsvitenskap. Selv om det ikke er et krav, anbefales det på det sterkeste å være medlem i en slik interesseorganisasjon. For å bli medlem kreves at du har minst en bachelorgrad.
Her er noen bachelorstudier i ernæring, som vil lede deg i riktig retning når du skal bli kvalifisert ernæringsekspert:
- Menneskelig ernæring: er definert som vitenskapen om mat og prosessen der alle levende mennesker får de riktige næringsstoffene som er viktige for livet. Universitetet i Bergen tilbyr et treårig heltidsstudie i menneskelig ernæring. Gjennom kurset lærer studentene viktige emner som sunn mat, ernæringsbehandling og klinisk ernæring, bare for å nevne noen.
- Ernæring: Bjørknes høyskole tilbyr 3-års heltidsstudier der elevene får en solid forståelse av grunnleggende ernæring og det vitenskapelige grunnlaget for underliggende ernæringsråd. Her får studentene muligheten til å velge praksisplass som valgemne det siste året, noe som også gir rett til studiepoeng. Universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø tilbyr ernæring som studiefelt, hvis emne akkrediterer studentene med bachelor og/eller master.
- Kost og ernæring: dette er et studie på lavere nivå, perfekt for de som ønsker å forske på og undersøke vitenskapen bak mat.
- Klinisk ernæring: dette er en annen retning innen ernæring, og er et masterstudie på fem år.
- Ernæring og trening: dette programmet er skreddersydd for de som ønsker å bli ernæringsfysiolog med spesialisering i idrett og jobbe med idrettsutøvere og idrettslag. Dette kan du studere ved for eksempel Høyskolen Kristiania. Studiet går over tre år, og gir deg bachelorgrad i faget.
For å bli en kvalifisert ernæringsekspert kreves tid, tålmodighet og lidenskap for ernæring. Hele prosessen kan ta fra tre til fem år, dersom en velger bachelor- og/eller masterstudie. Med tileggsstudier vil prosessen ta lenger tid.
Kurs i ernæring som ikke gir noen grad
La oss starte med å si at det anbefales på det sterkeste å sikte deg inn på minst en bachelor i ernæring før du begynner å gi råd til pasienter på markedet. I tillegg, siden helse er et veldig sensitivt tema for mange, føler folk seg komfortable med å søke råd fra ernæringseksperter med gode kvalifikasjoner.
Likevel er det fullt mulig å jobbe som ernæringsveileder i privat sektor uten en ernæringsgrad. En kan dog ikke bli medlem av en interesseorganisasjon som Norsk forening for ernæringsvitenskap, da et medlemskap her krever minst en bachelorgrad.
Norsk selskap for ernæring krever imidlertid ikke grad fra sine medlemmer. Her kreves bare at en har en genuin interesse for ernæring.
Mange håpefulle ernæringseksperter velger bort høyere utdanning av mange grunner. En av hovedårsakene er mangel på penger på grunn av de høye prisene på private studier.
Det finnes dog råd – det er gratis å studere på universitet i Norge. Til tross for det, vil de fleste studenter ty til stipendordninger og studielån i studieperioden.
En annen grunn til at noen velger bort studier, er den store uvissheten et karriereskifte innebærer. Om du eksempelvis bestemmer deg for å bli ernæringsekspert og bytte karriere i midten av 40-årene, sitter det langt inne å sette seg på skolebenken igjen.
Få veiledning av en ernæringsfysiolog i Oslo eller andre steder rundt om i Norge. På Superprof finner du mange dyktige veiledere.
Likevel finnes det løsninger. Det finnes nemlig en rekke ernæringskurs som varierer i tid og som heller ikke trenger å koste altfor mye.
På Helsekursportalen finner du ernæringskurs som gir fremtidige ernæringseksperter den nødvendige ernæringsopplæringen for å hjelpe pasienter. Også på Kursguiden vil du finne relevante kurs.
- Helse, livsstil og kosthold er blant kursene som tilbys. Dette er et nettkurs der du jobber etter egen tidsplan. Kurset koster 4500 kroner, og gir deg kursbevis som kan komme godt med i jobbsammenheng. Kurset omfatter blant annet matlaging ut fra helsemyndighetenes anbefalinger, bruk av digitale verktøy for å regne ut energi- og næringsinnhold i maten, planlegge og lage spesialkost, lage norsk tradisjonsmat og mat fra andre kulturer og drøfte hva måltidet har å si som kulturbærer m.m.
- Grunnkurs i kosthold og ernæring for sykepleiere og vernepleiere: dette kurset er for de som allerede jobber i helsesektoren og ønsker grunnleggende innføring i ernæring. Kurset går over fem timer og omfatter emner som næringsstoffer og næringsbehov, ernæringstiltak i henhold til ernæringstrappen, sondenæring, spisesituasjon og måltid m.m.
- Helhetlig helse: et ekstremt informativt kurs som omhandler helse, ernæring og livsstil. Her får en innføring i ernæring, matkvalitet og hvordan mat påvirker kroppen vår. Fokuset er en sunn livsstil med aktivitet, hvile og stresshåndtering. Studentene får også en innføring i enkle øvelser i mindfulness, som stimulerer den mentale innstillingen for å gjennomføre endringer. Kurset er et nettkurs, og koster 3900 kroner.
- Retreat, helsen i dine hender: Her får du et personlig tilpasset kurs med matlaging, mental trening, coaching, endring av vaner, soneterapi, massasje m.m. Kurset går over to dager og koster 4500 kroner.
Felles for mange av ernæringskursene er at de omfatter menyplanlegging og oppskriftsmodifisering.
De fleste av jobbene i offentlig sektor tilbys bare ernæringseksperter og kostholdseksperter med ernæringsgrad. Likevel betyr at det ikke at en ernæringsekspert som ikke har en ernæringsgrad ikke kan jobbe i privat sektor. Med tid og erfaring åpner noen til og med sin egen private praksis!
Hva er årslønnen til en ernæringsekspert?
Nyttige tips fra kvalifiserte ernæringseksperter

Mat og ernæringsinformasjon du finner på internett er ofte selvmotsigende og uforsket. Derfor er det ekstremt viktig å søke råd som er grundig undersøkt og bevist fra pålitelige ressurser som Superprof!
Her er noen av de mest nyttige forslagene fra de beste ernæringsekspertene:
- Frokost er dagens viktigste måltid: å spise en sunn frokost, som er balansert og har de riktige næringsstoffene, er ekstremt viktig for å starte dagen på en god måte. En stor, sunn frokost starter stoffskiftet og forbereder deg på andre måltider i løpet av dagen. Større er bedre når det gjelder å spise frokost, men det er viktig at du ikke spiser tomme kalorier uten næringsverdi, for eksempel sukkerholdige bakverk og frokostblandinger. Prøv å spise sunn mat som egg, avokado, fullkorn, frukt og gresk yoghurt.
- Sunt kosthold tar tid: ikke kutt ut alt du pleide å spise på en gang. Gjør endringer i matvanene over tid. Hvis du endrer alt på en gang, vil du være mer tilbøyelig til å jukse eller gi opp den nye spiseplanen din. Start ting sakte. For eksempel, i stedet for å lage mat med smør, bytt til avokado eller olivenolje og prøv å legge til en salat eller ekstra porsjon grønnsaker til lunsj. Hver forandring er viktig, og det er en god idé å introdusere nye matvarer som får deg til å føle deg bra, fordi kroppen din vil begynne å begjære dem fremfor den iskremen du har i fryseren!
- Drikk mye vann: Dette kan ikke understrekes godt nok, da de fleste mennesker ikke drikker nok vann. Vann skyller ut avfall, skadelige giftstoffer og bidrar til bedre fordøyelse. Mange tar feil av tørste og sult. I stedet for å spise en ny granola bar, ta et glass vann for å holde deg til lunsj.
Selv om universitetsutdannelse anbefales på det sterkeste, bør ikke det være en av hovedgrunnene til å engasjere en ernæringsekspert. Mange ernæringseksperter uten formell utdanning har ofte mer helsekunnskap og evne til å inspirere og motivere.
Det er viktig å føle deg komfortabel i forhold til dine problemstillinger og være sikker på at ernæringseksperten din forstår ditt ernæringsbehov og ønske om å gjøre drastiske helseendringer i livet ditt.