Drømmer du om å bli profesjonell danser? Da vet du sikkert at det å være fleksibel er essensielt.

En myk og smidig kropp gjør at de beste danserne utmerker seg med sine grasiøse og tilsynelatende uanstrengte bevegelser. Popstjerner som Beyoncé, Rihanna og Shakira kunne neppe gjort de samme dansenumrene om de ikke var en smule tøyelige.

Har du sett musikaler som Cats, eller vært på ballettforestilling har du kanskje tenkt at danserne får det til å se så lett ut.

Å bli en danser av rang krever hardt arbeid. For å komme i mål kreves en god rutine med dansetrening, oppvarmingsøvelser og tøyeøvelser.

Vi gir deg tips til øvelser, posisjoner og muskler du kan jobbe med for å bli en bedre danser.

De beste Danslærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Zhenyu
Zhenyu
160kr
/t
1. kurstime gratis!
Tuva
Tuva
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Solveig
Solveig
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Gina
Gina
270kr
/t
1. kurstime gratis!
Andrea
Andrea
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Marco
Marco
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Aurora
Aurora
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Valia
Valia
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Zhenyu
Zhenyu
160kr
/t
1. kurstime gratis!
Tuva
Tuva
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Solveig
Solveig
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Gina
Gina
270kr
/t
1. kurstime gratis!
Andrea
Andrea
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Marco
Marco
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Aurora
Aurora
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Valia
Valia
500kr
/t
Første kurstime gratis>

Hvorfor skal du jobbe med fleksibilitet?

Både amatører og profesjonelle dansere må jobbe mye for å bli fleksible og fortsette å være det. Det krever gjerne daglige øvelser dersom du skal kunne danse med stjernene eller bare imponere stort på forestillingen du skal være med på.

Det tar tid, og det krever en innsats.

De færreste klarer å gjøre en altfor stor forskjell på en liten uke. Å panikktrene på bevegelighet før neste ukes show kan til og med være skadelig dersom du blir for ivrig og tar i for hardt.

Danser i sprang
De får det til å se så lett ut, de profesjonelle danserne. I virkeligheten krever det mange timer med trening. (Kilde: Unsplash)

Hva er de største fordelene?

Som danser må du både være sterk og smidig. Snakker du med en som lider av hypermobilitet (overbevegelige ledd) kan det hende de forteller deg at det å være skikkelig fleksibel ikke er så lett dersom du ikke har nok muskler.

Det gjelder altså å finne en balanse. Det er forskjell på hvor tøyelig folk kan bli, men mye kan oppnås ved å jobbe kontinuerlig med gode øvelser.

Som danser er det mange fordeler å være tøyelig. Det gjør det enklere å utføre enkelte bevegelser. Å gå ut i spagat uten å være fleksibel er bortimot umulig. I alle fall er det en smertefull og skadelig affære dersom kroppen ikke egentlig er smidig nok. Også andre posisjoner er lettere dersom man er fleksibel.

Smidighet kreves i de aller fleste dansestiler. Ikke bare opplagte former som ballett eller moderne dans, men også stiler som hip-hop!

Danser foran dør
Myke lemmer er en fordel i de fleste dansestiler. (Kilde: Unsplash)

For det er ikke bare når du skal gjøre splitthopp eller gå ned i spagaten du trenger å være tøyelig. En fleksibel kropp gjør det lettere å skape flytende bevegelser og ha nydelige overganger mellom posisjoner.

Å jobbe med tøyeøvelser kan faktisk være gunstig for din generelle helse. Derfor burde alle drive med det, også folk som ikke driver med dans.

Mange kan nok kjenne seg igjen i stive skuldre og øm rygg etter en lang dag på kontoret eller skolebenken. Vi vet jo egentlig at det ikke er helt ideelt å sitte stille hele tiden.

Ved å holde deg i bevegelse og gjøre noen øvelser jevnlig kan du få bedre holdning, og kanskje bli kvitt den irriterende kontoristbøyen i nakken. Å jobbe med å tøye musklene kan få deg til å føle deg bedre i det daglige. Det vil bli lettere å plukke noe opp fra gulvet eller strekke seg opp mot øverste hylle.

Trenger du veiledning eller noen å trene med? Søk etter dansekurs i Stavanger.

Hvilke muskler bør du jobbe med?

Nattlig gatescene med danser i sprang
Lettbeinte sprang som dette krever jevnlig jobb med smidighet. (Kilde: Unsplash)

Om du ønsker å bli en mer fleksibel danser, er det kanskje greit å tenke over hvilke deler av kroppen du trenger å jobbe med.

Ser du for deg et slangemenneske, innser du at det går an å jobbe med bevegelighet i stort sett hele kroppen. Ok, slangemennesker er et ekstremt eksempel, og de er nok født med andre forutsetninger enn de fleste av oss. Likevel er det mye du kan gjøre for å bli mykere i kroppen!

Vi har valgt ut noen deler av kroppen du kan jobbe ekstra med om du ønsker å bli en danser. Disse kan du enkelt øve på hjemme:

Beina

Det første du tenker på når du ser for deg en smidig danser, er gjerne beina. En ballerina som går ned i spagat eller strekker beinet høyt opp i lufta.

Fleksibilitet i beina gjør at du kan utføre rene hopp i klassisk dans, ha sensuelle beinbevegelser i salsa eller gjøre imponerende trinn i hip-hop.

Det finnes mange øvelser for å tøye musklene i beina. Bare husk på å gjøre det jevnlig om du vil oppleve forbedring.

Øvelser for ryggen

En anspent rygg fungerer dårlig dersom du skal begynne å ta dansetimer. Ryggen er nemlig viktig for en god holdning. Den må både være sterk nok til at du skal kunne holde vanskelige posisjoner og fleksible nok til å kunne få en fin bue.

Armer og skuldre

Grasiøse bevegelser kommer ikke av seg selv.

Det krever tid og innsats å kunne være avslappet i armer, skuldre og overkropp. Fleksible dansere kan strekke armene i nesten hvilken som helst retning uten at det ser klønete ut.

Som danser bruker du likevel hele kroppen for å skape et kunstnerisk uttrykk. Derfor må du faktisk jobbe med hele kroppen dersom du ønsker å bli en god danser.

Å bruke yoga for å bli mer smidig

En måte å bli mer fleksibel, er å trene yoga.

Med yoga kan du både få mental trening med meditasjon og fysisk trening av de ulike posisjonene. Når du trener yoga, kan du komme i kontakt med ditt indre jeg og kjenne på hvordan du eksisterer i akkurat dette øyeblikk.

Mange trener yoga både for å bli mer fleksible og for å føle seg bedre i hverdagen.

Det kan altså være en god idé å bruke yoga for å bli en mer fleksibel danser. Gjør 20 minutter yoga før dansetimen eller veksle mellom å gå på yogatimer og dansetimer.

Dersom du skal begynne å trene yoga, kan det være lurt å gå til en erfaren instruktør, slik at du unngår å skade deg selv fordi du utfører øvelsene feil.

En likhet mellom yoga og dans, er viktigheten av å klare å slippe seg fri. Først da kan kroppen og musklene virkelig slappe av slik at du kan utføre bevegelsene slik du har drømt om. En nøkkel i dansen er å ha kontakt mellom kropp og sinn.

Mediterende kvinne i skredderstilling
Yoga innebærer både tøyeøvelser og øvelser i meditasjon. (Kilde: Visualhunt)

Ved å slappe av i både mentalt og i kroppen, har du potensiale til å klare alle mulige posisjoner. Kanskje er du allerede mer fleksibel enn du trodde!

En yogaposisjon som trener fleksibiliteten i store deler av kroppen, er hund som ser ned (downward dog). Med sittende foroverbøy jobber du med nedre del av rygg og baksiden av beina.

Andre posisjoner hvor du jobber med fleksibilitet, er ku (cow face pose) og skredderstilling (cobbler pose) eller noen av disse øvelsene.

Gode fleksibilitetsøvelser

En annen måte å bli mer fleksibel, er å gjøre tøyeøvelser for danser jevnlig. Her er noen eksempler på gunstige øvelser:

Tøye nakken

Stå oppreist med rett rygg. Vipp hodet forsiktig mot venstre og sett venstre hånd på høyre øre. Dytt forsiktig til du føler en mild strekk i nakken og øvre del av rygg. Hold posisjonen i 30 sekunder mens du puster rolig. Gjør det samme på motsatt side.

I alle øvelser er det viktig å ikke strekke for hardt, da det kan føre til skade heller enn forbedring. Vær spesielt forsiktig når du jobber med nakken.

Løs opp bekkenet

Denne øvelsen hjelper deg å slappe av i musklene rundt bekkenet.

Stå oppreist. Fold hendene foran deg og strekk armene i været. Bøy deg sakte framover med armene rakt ut, til du har formet en rett vinkel mellom beina og overkroppen. Hold i 30 sekunder og repeter minst fem ganger.

Avspenning for skuldrene

Denne øvelsen hjelper deg å løsne opp i musklene rundt skuldrene.

Stå oppreist med bøyde knær og beina litt fra hverandre. Fold hendene bak ryggen og prøv å strekke dem oppover så langt du kan.

Hoftemusklene

Denne øvelsen utføres sittende på gulvet, så det kan være greit å finne fram ei yogamatte eller lignende.

Sitt på gulvet og plasser sålene mot hverandre. Trekk dem innover mot kroppen. Hold ryggen rett og senk bekkenet forsiktig. Nå skal du kjenne en lett strekk i lårene.

Beina

Dette er en fin grunnøvelse.

Sitt på gulvet og strekk beina ut foran deg. Tærne skal peke rett opp. Strekk deg forover og prøv å nå tak i tærne. Hold stillingen i 30 sekunder hvis du klarer.

Om du ikke når helt fram til tærne i begynnelsen, kan du bruke en strikk slik at det blir kortere avstand. Plasser strikken bak sålene, og ta tak i den istedenfor tærne.

Øvelsene over kan gjøres som en del av oppvarmingen eller nedtrapping.

For å oppnå resultater må øvelsene gjøres jevnlig og konsekvent.

Selv om du ikke skal på dansetimer hver dag, kan du likevel bruke 10-15 minutter på tøyeøvelser daglig. Noen øvelser kan til og med gjøres fra kontorplassen eller skrivepulten.

For at du skal få mest mulig ut av øvelsene anbefaler vi likevel at du gjør dem et sted hvor du føler deg komfortabel og har nok plass.

Kvinnelig danser hopper ved vann
Jobber du med tøyelighet hver dag, kan du oppnå utrolige resultater. (Kilde: Unsplash)

Resultatet av treningen er avhengig av deg selv. Hvor mye tid du bruker på øvelsene og hva slags nivå du er på fra før. Som vi har nevnt før, er vi født forskjellig. Alle kan dessverre ikke bli like myke, men mye kan oppnås for den som jobber for det. Les videre for våre tips til å klare spagaten.

Husk at det ikke er mulig å gå fra stiv som en stokk til smidig som et slangemenneske på en dag. Jobber du målrettet over tid kan du imidlertid få til det mest utrolige.

Trenger du veiledning? Søk etter dansekurs i Ålesund.

Trenger du en lærer i Dans?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Silje Margrethe