Du har sikkert lagt merke til at de fleste er høyrehendte, og musikere er ikke et unntak.

Hva skal du gjøre om du er venstrehendt? Kan du fortsatt lære å spille gitar? Hvilke metoder, teknikker, generelle ting bør du kunne? Er det noen andre venstrehendte gitarister og musikere som har lykkes i å lære hvordan man spiller gitar?

De beste Gitarlærerne tilgjengelig
Marius
5
5 (16 Evaluering(er))
Marius
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristian
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Kristian
549kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karina
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Karina
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lukas
5
5 (7 Evaluering(er))
Lukas
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sara
4,9
4,9 (5 Evaluering(er))
Sara
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ignacio
5
5 (5 Evaluering(er))
Ignacio
220kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Scott
5
5 (6 Evaluering(er))
Scott
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Daniel
5
5 (2 Evaluering(er))
Daniel
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marius
5
5 (16 Evaluering(er))
Marius
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristian
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Kristian
549kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karina
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Karina
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lukas
5
5 (7 Evaluering(er))
Lukas
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sara
4,9
4,9 (5 Evaluering(er))
Sara
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ignacio
5
5 (5 Evaluering(er))
Ignacio
220kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Scott
5
5 (6 Evaluering(er))
Scott
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Daniel
5
5 (2 Evaluering(er))
Daniel
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Se godt på gitaren!

Har du sett på en gitar nylig? En gitar er ikke som en hammer. Det er ikke bare én måte du kan holde og bruke den.

Når du spiller gitar, bruker du begge hender. Hendene har forskjellige bevegelser: den ene lager grepene på halsen og den andre bruker et plekter eller fingrene til å lage lyden med strengene.

For å spille gitar, trenger du en sterk og fleksibel hånd samt god fingerferdighet slik at du kan holde strengene nede hardt nok. Den andre hånden må være allsidig og rask for å kunne slå strengene rett. Høyrehendte pleier å høre at de hadde klart det bedre med to høyre hender og ender opp med å trene opp venstre hånden. Venstrehendte har alltid måtte tilpasse seg til å bruke høyrehånden siden verden er tilrettelagt for høyrehendte, og det samme gjelder med gitar.

Det er ikke et handikap å spille gitar venstrehendt

Om du er venstrehendt, bør du først spørre deg selv om du vil lære å spille en høyrehendt gitar eller en venstrehendt. Det er et viktig spørsmål siden de fleste gitarer er høyrehendte og det kan ofte være dyrere å få tak i en venstrehendt gitar. Det er ikke rettferdig, men du bør være forberedt på det. Blir du like berømt som Kurt Cobain, kan du selge gitaren for over 50 millioner!

Ikke vær redd! Kurt Cobain, Paul McCartney og Jimi Hendrix var alle venstrehendte. Det betyr ikke at de ikke hadde problemer da de først skulle lære å spille gitar.

Paul McCartney med gitar
Det er mange venstrehendte musikere, deriblant Paul McCartney! (Kilde: VisualHunt)

Husk at mange hovedmetoder er for høyrehendte, slik som noter, gitarakkorder og gitargrep.

Du har ikke et handikap om du er venstrehendt. Det er heller en mulighet å spille gitar annerledes og det vil aldri hindre deg fra å utvikle ferdighetene. Du må bare ha motivasjon og ta et valg. Hvor lang tid du bruker på å lære eller hvordan det blir å ta timer over nett er ikke utfordringer for venstrehendte i gitar, så du trenger ikke bekymre deg.

Høyrehendte trenger ikke tenke over dette, men en venstrehendt person bør vurdere hva slags gitar de skal gå for. Bør du gå for en venstrehendt gitar, en høyrehendt eller en linksgitar? Dette valget påvirker hvordan du lærer og øver.

Finn gitarkurs Bergen.

Venstrehendte gitar

Dette kan nok virke som det naturlige valget, men denne gitaren kommer med sine ulemper.

Den første utfordringen handler om valget av gitar fordi du har veldig få valg og kan derfor ende opp med å betale høye summer.

En annen utfordring er at venstrehendte gitarister må lære å spille med metoder beregnet for høyrehendte. Selv om man kan lese gitargrep baklengs er dette noe som kan ta tid å bli vant til. Enten du bestemmer deg for å lære hvordan man spiller gitar på egenhånd eller med en gitarlærer, ender du opp med samme problem. Hver gang du leser et eksempel, må du jobbe litt for å kunne lese det baklengs.

Den siste utfordringen som kommer med å velge en venstrehendt gitar er at du aldri kan låne noen andres gitar. Mer enn 99 prosent av gitarer er laget for høyrehendte. Du må også være ekstra forsiktig med din egen slik at du verken mister eller skader den.

Mann spiller gitar med en venn
Spiller du venstrehendt gitar, så kan du ikke låne høyrehendte gitarer (Kilde: Unsplash)

Finnes det gitarer for venstrehendte?

Så klart det gjør, men som vi forklarte tidligere så er prisen ganske høy. Og om du drar til en musikkbutikk, så vil de ha omtrent fem gitarer for venstrehendte og nitti-fem gitarer for høyrehendte.

De fleste produsenter har ikke alle modellene i venstrehendte versjoner og når de har det, så er det et mirakel. Det er heller ingen overraskelse om den venstrehendte versjonen er bare tilgjengelig i én farge og koster 25 prosent mer, og det er ingen andre modeller tilgjengelige. Du bør uansett holde motet oppe! Du er ikke den eneste venstrehendte gitaristen og du har sikkert hørt om Nirvanas Kurt Cobain, Beatles’ Paul McCartney og Jimi Hendrix.

Visste du at Jimi Hendrix lærte å spille etter gehør, først med en ukulele med bare én streng? Og med en høyrehendt gitar?

Fordi de fleste gitarer er for høyrehendte, velger mange venstrehendte å lære hvordan man spiller på høyrehendte gitarer. Selv om det ikke er naturlig og det ikke er lett å forstå plasseringen, er dette den mest vanlige løsningen for venstrehendte. Hva du gjør med den venstre hånden er vanligvis ikke problemet, problemet ligger i den høyre hånden. Den er vanskelig å holde rytmen med den høyre hånden om du er venstrehendt og dette er en utfordring for mange venstrehendte gitarister.

Problemer med rytme er ikke bare noe venstrehendte opplever. Den beste måten å løse det på er å jobbe hardt og jevnt med det, for eksempel med å ta gitartimer. Mark Knopfler fra Dire Straits og blues gitaristen Albert King er begge venstrehendte gitarister som valgte å spille høyrehendt.

Finn gitarkurs Trondheim via Superprof.

Linksgitar

Med denne løsningen, spiller den venstrehendte gitaristen med en gitar laget for høyrehendte å spille som venstrehendt. Du spiller altså baklengs med strengene i rett rekkefølge. Dette betyr at den dypeste strengen, E, er på toppen og ikke nærmest deg. Denne teknikken begynner å bli mer vanlig. Den største fordelen er at du kan spille som en ekte venstrehendt og fortsatt ha mange modeller å velge mellom. Er ikke det kult?

Dette kompromisset er en interessant løsning, men det er også en investering. Du må endre størrelsen på broen og få en ekspert til å endre gitarstøtten.  Ikke vær redd for å be om hjelp fra gitarlæreren din når du kommer til dette steget. Dette er en mulighet til å utnytte gitartimene dine og lære flere metoder for å spille gitar.

Følg nøye med: om gitaren din mangler cutaway, en utsparing i kroppen, kan det bli vanskelig for deg å reversere strengene. Du kommer ikke til å nå de laveste båndene på halsen. Når du snur strengene på gitaren, kommer armen din til å være i veien for knappene og fotbryteren. Det beste eksemplet på denne teknikken var Jimi Hendrix og hans høyrehendte Stratocaster.

Finnes det en annen løsning for venstrehendte som vil spille gitar?

Siste løsning kan kanskje virke litt rar, men det involverer å spille en høyrehendt gitar med strengene i riktig rekkefølge. Dette kan gi deg litt rare akkorder, som er helt motsatt med bass-strengene på bunnen, og det kan være litt vanskeligere å lære gitar. Det er ingen utdanningsmetoder for denne løsningen. Flere gitarister har faktisk valgt å spille slik, slik som Bob Geldof, Dick Dale og “mister Misirlou” fra filmen Pulp Fiction.

Den siste måten å lære gitar er den klassiske gitaren. Om du er venstrehendt og føler du lærer best med å bruke venstre hånd, så kan du begynne med en klassisk gitar. De fleste klassiske gitarer er symmetriske. Alt du trenger å gjøre er å endre rekkefølgen på strengene: fjern strengene, plasser dem fra størst til minst og sett dem tilbake på gitaren i motsatt rekkefølge.

en klassisk gitar
De fleste klassiske gitarer er symmetriske. (Kilde: Unsplash)

Du kommer til å ende opp med denne rekkefølgen: Lav E, A, D, G, B, høy E.

Kort oppsumert: det er ikke bare én måte å lære gitar på som venstrehendt og det handler om hva man føler er rett for en selv. Om du vil virkelig lære å spille gitar, finner du alltid en måte å gjøre det på. Det handler bare om motivasjon og lidenskap.

Du kan til og med begynne å improvisere når du spiller gitar!

Det viktigste er at du er komfortabel med gitaren. Det er derfor vi anbefaler at du prøver mange forskjellige gitarer før du velger hvilken du vil gå for.

Dra innom en musikkbutikk, forklar hva at du er venstrehendt og hva du er interessert i å spille, og prøv ut noen gitarer. Ikke kjøp en gitar over nettet uten å ha prøvd den først!

Uansett hva som skjer, så husk at du ikke er den eneste venstrehendte gitaristen. Snakk med gitarlæreren din, gitarselgere, les litt om på musikknettsider og velg den metoden som passer deg best.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Hilde

Hilde har en bachelor i oversetting og interkulturell kommunikasjon, og er veldig interessert i språk og kultur.