Når du begynner å lære gitar, tror du at det er et enkelt instrument å lære. Du tror ikke det vil ta så lang tid før du vet hvordan du gjør det. Du tror du kan bli en gitarspiller lett som bare det ved hjelp av ulike gitarvideoer på nettet.

Og ja, noen ganger er det mulig.

Når du lærer å spille gitar, må du imidlertid som oftest ha utholdenhet, og det vil ta tid. Som ved å lære seg andre instrumenter, er ikke gitarferdigheter tilegnet på et blunk, og du vil ikke kunne spille gitar i løpet av en helg.

Selv om du er talentfull, blir du nødt til å lære deg noen gitarteknikker. Om du er en ekte nybegynner, eller allerede kjenner til noen grunnleggende prinsipper, slik som hvordan du plasserer hendene, hovedakkordene, eller hvordan du holder et plekter, er det alltid noe mer du kan lære på gitaren, og det er dette som gjør instrumentet så interessant.

Det finnes ulike måter å lære gitar påfor eksempel gjennom gitarkurs på nett, privatundervisning med en gitarlærer, lære om gitar gjennom en bok, e-bok, DVD, eller ved å spille med venner.

De beste Gitarlærerne tilgjengelig
Karina
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Karina
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lukas
5
5 (7 Evaluering(er))
Lukas
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Scott
5
5 (6 Evaluering(er))
Scott
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sara
4,8
4,8 (5 Evaluering(er))
Sara
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ignacio
5
5 (5 Evaluering(er))
Ignacio
220kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marius
5
5 (6 Evaluering(er))
Marius
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Yigit
5
5 (2 Evaluering(er))
Yigit
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Simen
5
5 (2 Evaluering(er))
Simen
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karina
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Karina
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lukas
5
5 (7 Evaluering(er))
Lukas
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Scott
5
5 (6 Evaluering(er))
Scott
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sara
4,8
4,8 (5 Evaluering(er))
Sara
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ignacio
5
5 (5 Evaluering(er))
Ignacio
220kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marius
5
5 (6 Evaluering(er))
Marius
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Yigit
5
5 (2 Evaluering(er))
Yigit
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Simen
5
5 (2 Evaluering(er))
Simen
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

De forskjellige måtene å lære gitar på

La oss utforske noen av disse forskjellige måtene å lære gitar på. Det sier seg kanskje selv at hver av disse forskjellige måtene ikke nødvendigvis er atskilte. Du er hjertelig velkommen til å ta kurs på nett samtidig som du øver på rytmegitar med vennene dine. Du kan også øve på gitar gjennom å lese i en gitarbok samtidig som du får profesjonell instruksjon når det kommer til musikkteori, tabulatur, eller hva som helst annet. Det finnes alltid ulike metoder å lære seg noe nytt på, og det finnes også flere metoder for gitar.

Det finnes ingen korrekt måte å lære gitar på. enten om du søker gitartimer Oslo eller vil lære på egenhånd. Bare finn den måten som funker for deg.

Lære å spille gitar på egenhånd

Først har du den selvlærte tilnærmingen. Dette er selvfølgelig når du lærer deg det selv. Ingen gitarspiller ville imidlertid gjort dette uten hjelp fra de ulike formene for støtte.

Å være "selvlært" betyr bare at du ikke har en formell gitarlærer. Du vil imidlertid alltid lære fra de andre ressursene som er tilgjengelige.

Som din egen lærer må du ha tilstrekkelig med fokus, energi og motivasjon. Du må kunne finne all nyttig informasjon om hvordan man lærer det grunnleggende, og ikke kaste bort tid på unødvendige ting samtidig som du også øver.

Dette er kanskje lettere sagt enn gjort. Når du har kommet deg forbi nybegynnerstadiet, vil du ha kunnskapen, og en korrekt forståelse av evnene dine, som for eksempel gehør, til å jobbe godt med det du vil lære. Du vil få en anelse om hvordan du kan lære gitar på den måten som passer best for deg, enten du vil lære bluesgitar, fingerspill, rockegitar, sologitar eller klassisk gitar.

Dette krever en sterk vilje, men det gjør alle metoder for å lære gitar. Om du vil spille gitarsoloer som Hendrix, eller spille kvintakkordene eller barregrepene til favorittsangen din, vil det uansett kreve litt arbeid.

Solbriller og gitar
Du kan lære deg å spille gitar selv, men det er ikke enkelt. (Kilde: VisualHunt).

Det første instinktet du vil ha når du plukker opp gitaren er at du vil spille hjemme alene, eller med venner. Det kan være andre som er bedre enn deg, og de kan kanskje være på et nivå som kan lære deg noen interessante gitartriks.

Å kunne spille med en gruppe gir en god følelse: du vil kunne lytte, observere, forstå, diskutere teknikker med vennene dine, og du vil lære noen nyttige tips.

Dette instinktet som vi nevnte ovenfor har derimot noen begrensninger. For det første risikerer du å plukke opp uvaner (som for eksempel posisjonen av den venstre hånda, hvordan du holder plekteret, plassering av fingrene osv.), og det vil ikke være noen der til å rette på dem.

Måten man holder gitaren på vil variere om man er høyrehendt eller venstrehendt gitarspiller.

For det andre, når du har fått kontroll på det grunnleggende, kan spille en sang eller to, og spille noen få akkorder, er det ikke sikkert at nivået ditt vil bli særlig mer avansert. Du kan føle du står fast, og det er en risiko for at du mister motivasjonen og føler en trang til å gi opp gitaren.

Lære å spille gitar med støttemateriale

Det finnes flere typer skriftlig støttemateriell. Eksempler er bøker, som kan finnes i spesielle butikker, eller kanskje på nett, inkludert de som dreier seg om tilnærminger til spesifikke gitarstiler (jazzgitar, blues, fingerspill, reggae eller flamenco).

Dette er en god form for støtte, en som ikke har mangler på undervisningsfronten.

Som regel vil disse bøkene og metodene vise deg det grunnleggende og øvelser, og noen kan hjelpe deg å spille noen få sanger når du begynner å spille, men de vil ikke hjelpe deg å virkelig forbedre deg.

Det kan være det følger en CD eller DVD med boka, som lar deg lytte til lydeksempler.

Videoer om å lære gitar

En annen måte å lære gitar på er gjennom videoer. Denne teknikken gir direkte tilgang til relevante segmenter, til de som passer med ditt gitarnivå, enten det er gjennom DVD eller videoer på nett.

Med god video- og lydkvalitet vil du kunne studere plasseringen av hender og fingre, de forskjellige sekvensene, kroppsholdning og mye mer i detalj.

Denne metoden er veldig effektiv da du både har lyd og bilde. Det er litt som om du sitter med en lærer, bare uten fordelen av å kunne kommunisere.

Lære gitar med magasiner

Den tredje måten kan være gjennom magasiner. Det finnes flere som omhandler gitar eller musikk. Selv om undervisningsaspektet ikke er like fremtredende her som i de andre metodene, kan du likevel lære mye, og til og med lese nyheter om favorittmusikerne dine.

Magasiner vil ikke lære deg ordentlig å spille gitar. De er derimot ikke så dyre, og du kan lære noe samtidig som du får inspirasjon. Du kan finne informasjon om forskjellige teknikker, og om forskjellige aspekter ved selve gitaren og tilleggsutstyr.

Lære å spille gitar via internett

En annen metode som blir mer og mer populær: internett. Dette vet du jo åpenbart, med tanke på at du leser denne artikkelen.

Men hvordan finner du fram? I dag er det utenkelig å se for seg en verden uten dette fantastiske verktøyet. Med internett kan det å lære gitar være både gøy og spennende gjennom å se på videoer, eller bruke andre veiledninger. Det finnes mange måter å lære gitar på nett på. Du kan finne informasjon om alt fra gitartabulatur, til hvordan du spiller sanger, og du kan finne faktiske gitarkurs. I disse dager ville man egentlig ikke lett etter gitartabulatur noen andre steder.

På nettet vil du finne flere eksempler på den stilen du ønsker å lære, via for eksempel videoer og lærerike kurs. Du kan også finne lydspor som kan gå i bakgrunnen samt nettmagasiner.

Hender på tastatur
Internett er et flott verktøy for å lære å spille gitar. (Kilde: VisualHunt)

Problemet med nettet, som også er den største fordelen, er at du kan finne alt der, absolutt alt. Både det verste, og det beste, slik som gratis videoer, gratis kurs, lærerike spill, læringsmetoder du betaler for, sider for nybegynnergitarister osv.

Så ikke bli distrahert og kast bort tid foran skjermen, du bør vite nøyaktig hva du leter etter.

Ikke nøl med å sjekke flere nettsider for å kryss-sjekke informasjon. Gitarforumer er også ganske gode på nett: kanskje det er andre gitarister som står overfor de samme utfordringene som deg?

Lære å spille gitar med en privatlærer

Den siste måten å lære gitar på som vi skal nevne er nok den mest tradisjonelle, men også den mest effektive. Det er nemlig ved å få gitartimer fra en lærer.

Dette kan gjøres på en musikkskole, konservatorium, eller på et kultursenter, men det er viktig at det er en lærer og en elev.

Ved å ta privattimer i gitar, vil du dra nytte av et privilegert forhold med gitarlæreren. Du vil ha muligheten til å stille spørsmål, og til å få svar fra noen med gode kunnskaper om gitar.

Når du finner ut hvilken gitarstil du vil lære, vil du kunne finne en lærer og dra på kurs, kanskje ukentlig, for en bestemt pris.

Det finnes mange fordeler med denne metoden for å lære gitar. Eksempler er progressiv læring som henger sammen med utviklingen din, korrigering av dine feil og uvaner, oppmuntring når ting går bra, men også når du møter hindringer, eller når du står fast samt diskusjoner om instrumentet i seg selv, gitarverden og musikk.

Stemme gitar
En gitarlærer kan rette på deg når du gjør feil samt vise deg nye ting. (Kilde: VisualHunt).

Et partnerskap formes mellom deg og læreren din i løpet av din gitarundervisning. Et forhold basert på utveksling av ideer som beriker begge.

Ulempen med denne metoden for å lære gitar, det er nemlig en eller to, er at det må betales en ikke ubetydelig sum.

Sammenlignet med andre metoder som er gratis, eller mer eller mindre av en lavere pris, krever musikkundervisning med en lærer at du graver i lommene dine. Fremgangen du vil ha, spesielt i nybegynnerkurs, vil kanskje imidlertid være verdt kostnaden.

En annen ulempe er at det ikke nødvendigvis alltid er en musikklærer, og spesielt ikke en for gitar, i nærheten av deg, spesielt om du bor på et lite sted.

Det anbefales at du ser etter annonser på nett, i musikkforretninger, på musikkskoler eller forhører deg om noen vet hvor du kan finne en lærer som passer for deg.

Finne den riktige oppskriften for å lære å spille gitar

Som du kan se, finnes det mange måter å lære gitar på. Med gitarkurs på nett, undervisning med en lærer, eller til og med de ulike metodene du kan finne i magasiner og andre bøker, finnes det noe for alle.

Du må imidlertid fortsatt være litt lur. Det vil si at du må finne den beste kombinasjonen for hvordan du skal lære å spille gitar.

Gitaren, i likhet med andre instrumenter, kan ikke læres med en enkelt metode. Det er like mange metoder som det er elever.

Gitaren er ikke et enkelt instrument å lære om du ikke har ønsket om å bli en god gitarist. Vilje er alt. Viljen og ønsket gjør at du kan lære hvilken gitarakkord eller akkordprogresjon du vil. Det vil la deg kunne improvisere. Det vil gjøre teknikken din bedre, og vil la deg bevege deg fra nybegynner til mer avanserte nivå.

Uten vilje kan du ende opp med å spille enkle gitarsanger for resten av livet. Du vil aldri oppnå det grunnlaget du trenger for å kunne spille som Clapton eller Satriani.

For de som helt enkelt bare vil kunne spille noen akkorder for å kunne imponere vennene sine, er det ikke noe problem. Om du imidlertid vil bli den beste gitarspilleren du kan bli, hvis du virkelig har lyst til å mestre instrumentet ditt, må du bruke alle alternativene som er tilgjengelige for deg.

Jo bedre du forstår gitaren og egenskapene, jo mer kan du øve, og desto mer vil du kunne spille. Så enkelt er det.

Den beste måten å lære å spille gitar på

Du bør forstå at den beste måten å lære å spille gitar på vanligvis ikke er den raskeste.

En virkelig god måte å lære gitar på kan oppsummeres slik: en god måte gjør eleven til en bedre gitarist, mens en dårlig vil gjøre han eller henne verre. Om ikke verre, så vil ikke metoden la dem forbedre seg, de vil stå fast med de samme grunnleggende akkordene, spille på det samme nivået, og de vil ikke føle at gitarspillingen deres blir bedre.

Med en gitarlærer for eksempel, blir eleven medlærer. Han eller hun venter ikke på å få svarene servert, men finner dem selv, gjør en innsats, jobber med øvelser, og deler det de tenker på med læreren.

En god gitarelev må kunne se for seg en sammenhengende visjon ut i fra forskjellige punkter for å kunne bli en god gitarist.

Med alle disse metodene, ved å øve regelmessig, og ved å gjøre ditt beste for å forbedre deg, skulle du kunne lære å spille gitar relativt raskt og med et godt grunnlag.

På bare noen måneder kan du vite hvordan du spiller hvilken som helst sang, samt forstå musikk og instrumentet ditt, og lidenskapen din for gitar burde være større. Men igjen, den lidenskapen burde være der fra den første sangen og gitarsoloen du spiller, og følge videre til avanserte akkordmønstre og progresjoner.

Lag gode vaner, hold deg motivert og hold motet oppe, uansett hvilket nivå du er på! Snart vil du kjenne gripebrettet like godt som en profesjonell, og kanskje til og med være i stand til å lære gitar til andre selv.

Ingen gitarist stopper å lære hvordan man spiller gitar.

Finn dine gitarkurs Stavanger, og kom i gang.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (2 vurdering(er))
Loading...

Elise

Har en bachelorgrad i oversetting og interkulturell kommunikasjon.