Så du har bestemt deg for at din kreative og kunstneriske produksjon og utforskning betyr nok for deg til at du vil utdanne deg innenfor kunst? Gratulerer!

Som med alle fagområder er det mange ting å ta med i betraktningen når du står foran valget av skole og studieretning. Alt fra hvilke jobbmuligheter utdanningen din kan gi deg til selve studiets oppbygning og innhold.

Kunst er et omfattende fagfelt, og det gjenspeiles i det store utvalget av kunst- og designstudier du kan velge mellom. Fra studieløp hvor du får testet ut en rekke forskjellige kunstneriske uttrykk til mer spesialiserte retninger: Hva passer best for deg?

Uansett om du drømmer om å drive ditt eget kunststudio en dag eller sikter mot å bli en dyktig grafisk designer, er et av de viktigste trinnene tidlig i prosessen å skaffe seg oversikt over aktuelle studieløp. Det har mye å si at du får en god start på livet som kunstner.

Med denne guiden håper vi å gi deg litt bedre innsyn i alle de forskjellige studiene du kan velge mellom og hvordan du bør gå frem i søknadsprosessen.

en kvinne i et studio holder på å lage papir, hun løfter en ramme med papirmasse fra en balje
I prosessen med å lage papir: Ikke alle kunst- og håndarbeidsretninger er like velkjente. (Kilde: Unsplash)
De beste Tegninglærerne tilgjengelig
Kasia
4,8
4,8 (5 Evaluering(er))
Kasia
230kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Annette
Annette
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sofie
Sofie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Melike
5
5 (3 Evaluering(er))
Melike
190kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Villvin
5
5 (2 Evaluering(er))
Villvin
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Signe
Signe
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Flavia
Flavia
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Astrid e.
Astrid e.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kasia
4,8
4,8 (5 Evaluering(er))
Kasia
230kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Annette
Annette
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sofie
Sofie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Melike
5
5 (3 Evaluering(er))
Melike
190kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Villvin
5
5 (2 Evaluering(er))
Villvin
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Signe
Signe
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Flavia
Flavia
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Astrid e.
Astrid e.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hvilken kunstutdannelse bør du velge?

Før du bestemmer deg for hvilken skole du skal gå på, bør du ha alle studiemulighetene klart for deg. Det kan være fristende å la skolevalget styre studievalget, men vi anbefaler at du holder sinnet åpent til du har solid forståelse av mulighetene dine. Selv om en skole er spesielt anerkjent, finnes det kanskje et studium et annet sted som du ikke har hørt om, men som passer dine behov bedre enn det du allerede hadde sett deg ut.

Kunstfeltet er bredt, og de forskjellige hovedområdene har sine måter å bygge opp studier på. Ofte deles kunstfeltet inn i visuell kunstfilm og teater og litteratur. Selvfølgelig foregår det også mye arbeid på tvers av disse kategoriene, men for enkelhets skyld tar vi dem som utgangspunkt når vi ser litt nærmere på de forskjellige utdanningsmulighetene kunstfeltet har å by på.

Visuell kunst

Definisjonen av visuell kunst er ganske bred, og det gjør at det kan være litt vanskelig å få oversikt over feltet. Som nevnt er også mange av bachelor- og masterprogrammene undre kunstparaplyen interdisiplinære, noe som ikke gjør det lettere å trekke rene skill

elinjer. Studieløpene det gjelder, kan imidlertid være spennende og rikholdige, og være gode til å legge til rette for en smidig overgang til arbeidslivet.

Detaljene ved hvert studium vil variere fra universitet til universitet og høyskole til høyskole. De mer overordnede retningene går likevel ofte igjen. Noen av retningene som dekkes av mange kunststudier, er disse:

 • Keramikk
 • Skulptur
 • Trykk
 • Design
 • Tegning
 • Maling
 • Performance
 • Smykkekunst
 • Fotografi

En del fagområder kan finnes på vidt forskjellige institusjoner. Du kan for eksempel studere design på en kunstskole, men også på en skole hvor det primært undervises i mote eller markedsføring.

Om du er mer interessert i å lære om hvordan kunststiler- og teknikker har utviklet seg gjennom historien og å studere store verk, er kanskje et studie som kunsthistorie midt i blinken for deg. Det gjelder om du er mer opptatt av å formidle, vurdere eller analysere kunst enn å faktisk skape egne verk – men også om du bare vil ha en virkelig solid forståelse av feltet du praktiserer innenfor.

Film

Filmstudier skiller seg ganske klart fra kunststudier. Mens studier i visuell kunst ofte legger til rette for utforskning og eksperimentering innenfor en rekke former, sikter filmskoler på å utvikle et spesifikt håndverk. Derfor har du mange studieløp å velge blant.

en hånd spiller på et keyboard med en rekke knotter og knapper
Kanskje drømmer du om å skrive filmmusikk? (Kilde: Unsplash)

Noen av de vanligste studieprogrammene innenfor filmfeltet er disse:

 • Foto
 • Film- og tv-produksjon
 • Lyd
 • Lys
 • Visuelle effekter
 • Regi
 • Manus
 • Klipp

Litteratur

Litteraturstudier gir ofte en bred innføring i forskjellige sjangre, og som student vil du ha stort rom for å utforske og utvikle deg innenfor de stilartene du er mest interessert i.

De fleste norske litteraturstudiene er årsstudier, men det finnes også mulighet til å ta et flerårig litteraturstudium.

Man kan også finne kortere kunstkurs Trondheim via Superprof.

Gode kunstskoler i Norge

Du kan finne kunststudier på rene kunsthøyskoler, kunstfagskoler eller ved fakulteter underordnet et større universitet.

Her er noen av de norske studiestedene hvor du kan studere kunst, design, film og arkitektur, inndelt etter fagområde. Opptakskravene vil være forskjellige fra skole til skole, så gjør en grundig undersøkelse av hva som forventes av deg før du kaster deg ut i søknadsprosessen.

Film

 • Den norske filmskolen – Bachelorprogrammet i film og TV ved Den norske filmskolen består av ni linjer: manus, regi, produksjon, klipp, lyd, kreativ dokumentarregi, foto, scenografi og digital visuell design. Målet er å gjøre deg til en dyktig yrkesutøver med din egen personlige uttrykksform.
 • Høgskulen i Volda – Ved Høgskulen i Volda kan du studere animasjon eller medieproduksjon. Animasjonsstudiet er et treårig praktisk-teoretisk studium som vektlegger studentproduksjoner og annet praktisk arbeid tungt.
 • Høyskolen Kristiania – Ved Westerdals institutt for film og medier står historiefortelling og audiovisuell kommunikasjon sentralt. Jobb praktisk, konseptuelt og prosjektbasert.

Design

 • Kunsthøgskolen i Oslo – Ta blant annet en bachelor- eller mastergrad i illustrasjon, klesdesign, møbeldesign, interiørarkitektur eller grafisk design ved denne skolen, som er opptatt av å gjøre studentene sine selvstendige og som tilbyr rikelig med til i verkstedet.

Visuell kunst

 • Kunsthøgskolen i Oslo – KHiO tilbyr også flere kunstprogrammer. Studer for eksempel billedkunst ved kunstakademiet, hvor kunstnerisk praksis står i sentrum, eller velg blant studiene innenfor kunst og håndverk: blant annet tekstil, tegning og grafikk, keramikk og smykkekunst.
 • Kunstakademiet i Bergen (Universitetet i Bergen) – Ved kunstakademiet i Bergen kan du ta en bachelor i kunst og en mastergrad i enten kunst eller kuratorpraksis. Du kan velge mellom åtte fokusområder: fotografi, keramikk, grafikk, maleri og tegning, nye medier, performance, skulptur og installasjon og tekstil.

Se flere aktuelle kunststudiesteder her.

Arkitektur

 • Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo – Ved arkitektur- og designhøgskolen i Oslo kan du ta profesjonsstudiet master i arkitektur, som går over fem og et halvt år. Undervisningen er studiobasert, noe som vil si at du hovedsakelig vil jobbe praktisk og prosjektbasert. Du står fritt til å utvikle ditt eget uttrykk, og kan utforske hva flere av fagets forgreininger, som urbanisering, bygningsvern og arkitekturhistorie, har å by på.
 • NTNU – Også ved NTNU er studieløpet i arkitektur en femårig master. Studiet består av en balanse av teoriformidling gjennom forelesninger og prosjektarbeid. De tre første årene legger kunnskapsgrunnlaget, mens du får større mulighet til å spesialisere deg de to siste årene.
et kaotisk og fargesterkt maleri er festet på veggen i et arbeidsstudio
Gjør deg nytte av studienes anledning til å slå deg løs, utforske og eksperimentere. (Kilde: Unsplash)

Kunststudier i utlandet

Om du enn ser etter det perfekte studieprogrammet for deg, søker nye impulser eller er på jakt etter et sted å ta et utvekslingsår, bør du sjekke ut universiteter i andre land. Det vil kunne berike deg både kulturelt og profesjonelt. Begynn for eksempel med noen av disse:

 • Om Nord-Amerika er ditt ultimate mål, undersøk disse institusjonene:
  • Parsons School of design, USA
  • Rhode Island School of Design, USA
  • Universidad Nacional Autonoma de Mexico, Mexico
 • Eller kanskje du heller vil holde deg i Europa?
  • Politecnico di Milano, Italia
  • Det kongelige danske kunstakademi, Danmark
 • Sjekk også ut kunst- og designstudier på det afrikanske kontinentet:
  • University of Cape Town, Sør-Afrika
  • Lagos School of Design, Nigeria
 • Eller sjekk ut disse asiatiske universitetene med kunst- og designprogrammer:
  • Tongjiuniversitetet, Kina
  • Seoul National University, Sør-Korea
  • National University of Singapore, Singapore

Å få seg jobb etter studiene

Noe av det vanskeligste med å gå gjennom et studium, eller i hvert fall noe av det som skaper mest press og forventning, møter du ikke på før helt i slutten: nemlig å finne en jobb.

Uansett om målet ditt er å få kunsten din utstilt i et galleri eller drømmer om å undervise andre i kunst, har vi et godt tips: Ta kontakt med tidligere studenter og professorer! De har ofte både kontakter og kunnskap om hva som er de beste stedene å lete.

Noen av yrkene som kan være aktuelle, er alt fra kunstlærer, museumsomviser og workshop-leder til kunstnerkuratorsmåbedriftseiermanusforfatter og smykkedesigner. Det er bare fantasien, erfaringen og interessene som setter grenser!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.