Det er en drøm for mange å komme inn på en kunstskole. Mens de fleste norske høyskoler og universiteter har opptak basert kun på karaktersnitt, tar kunstskoler som regel opp elever basert på en opptaksprøve. For noen er det en anledning til endelig å vurderes etter noe de virkelig brenner for. Andre kjenner nervøsiteten bre seg i magen ved tanken på å skulle vurderes på grunnlag av noe så personlig som kunst.

Man kan snakke om kunst i smal form, som visuell kunst, eller som en samlebetegnelse for en rekke kreative retninger, som også inkluderer blant annet film, teater, musikk, fotografi og litteratur. I tillegg vil mange nevne felter som mote og arkitektur. Studier innenfor disse områdene vil som regel innledes med den nevnte opptaksprøven, som naturligvis tar forskjellig karakter innenfor forskjellige fagområder.

Vi kan skille mellom utøvende utdannelser og teoretiske utdannelser innenfor kunstområdet. Sistnevnte har et mer tradisjonelt, akademisk studieløp, og foregår som regel på et universitet. Blant aktuelle utdannelser innenfor denne kategorien finner vi kunsthistorie og litteratur- og filmvitenskap. Opptaket på studier som disse baseres, som på de fleste andre studier, på karaktersnitt. Ofte regnes de ikke inn blant kunststudier, men de er gode å ha i bakhodet om man ikke er helt sikker på hva slags tilnærming man ønsker å ta til kunsten.

Med det aller mest grunnleggende på plass, er det på tide å se nærmere på hvilke studiemuligheter du har og hva som skal til for å komme gjennom en opptaksprøve og lande på beina: å ende med faktisk å studere kunst!

en ung mann holdet er speilreflekskamera foran ansiktet og fotograferer noe utendørs
Det tar tid å bygge seg opp en portfolio. (Kilde: Unsplash)
De beste Tegninglærerne tilgjengelig
Kasia
4,8
4,8 (5 Evaluering(er))
Kasia
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Villvin
5
5 (5 Evaluering(er))
Villvin
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vincent
5
5 (3 Evaluering(er))
Vincent
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Flavia
5
5 (1 Evaluering(er))
Flavia
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (3 Evaluering(er))
Karen
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Barbro marie
Barbro marie
270kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pernille
5
5 (1 Evaluering(er))
Pernille
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kasia
4,8
4,8 (5 Evaluering(er))
Kasia
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Villvin
5
5 (5 Evaluering(er))
Villvin
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vincent
5
5 (3 Evaluering(er))
Vincent
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Flavia
5
5 (1 Evaluering(er))
Flavia
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (3 Evaluering(er))
Karen
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Barbro marie
Barbro marie
270kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pernille
5
5 (1 Evaluering(er))
Pernille
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

De forskjellige kunstretningene og tilhørende studier

Det finnes en rekke forskjellige kunstretninger å velge blant. Her ser vi på noen av de viktigste.

Visuell kunst

Det er vanskelig å finne én overordnet og absolutt tilfredsstillende definisjon av kunst. Ofte fungerer det som en paraplybetegnelse for en mangfoldig og stor gruppe fag og retninger. Også visuell kunst, til tross for at det er mer snevret inn, inneholder et vidt spenn av medier og teknikker. Mange kunstrelaterte studieløp reflekterer dette mangfoldet og tilbyr en introduksjon i flere av retningene.

Her er noen av de vanligste spesialiseringsfeltene innenfor visuell kunst:

  • Skulptur
  • Trykk
  • Design
  • Tegning
  • Maling
  • Digital kunst

Det blir opp til deg å sikte deg inn, men før du når det punktet, vil du altså med all sannsynlighet ha god anledning til å prøve deg frem og bli bedre kjent med deg selv som kunstner.

Film

Uansett om du drømmer om å bli skikkelig god til å klippe, skrive manus, regissere, filme, designe visuelle effekter eller noe helt annet finnes det en studieretning for deg.

Noen av studieprogrammene du kan velge mellom, er:

  • Film og TV (med spesialisering)
  • TV-teknikk
  • Visual effects (VFX)
  • Dokumentarproduksjon
  • Manus
  • TV-regi

Litteratur

Det finnes skrivestudier rettet mot forskjellige bransjer. Som allerede nevnt kan du ta studier rettet mot manusutvikling og tekstforfatter- og skribentstudier. I tillegg finnes flere forfatterstudier, de fleste ettårige. Disse retter seg mot dem som ønsker å holde seg i bøkenes verden og skrive romaner, poesi eller annen skjønnlitterær tekst.

Musikk

Musikkstudier deles ofte inn etter sjangergruppe. I tillegg til ditt hovedinstrument kan det forventes at du kan spille noe gitar og piano, og at du har kunnskap om musikkteori.

Noen av studieretningene du kan velge mellom, er:

  • Klassisk musikk
  • Jazz/improvisasjon
  • Komposisjon
  • Dirigering
  • Musikkpedagogikk
  • Folkemusikk

Hva må du tenke på før du begynner søknadsprosessen?

Søknadsprosessen for kunststudier er mer omfattende enn søknadsprosessen til andre studier, men det kan være en god ting. Kravet til generell studiekompetanse gjelder fremdeles, men karaktersnittet er ikke det som avgjør om du kommer inn eller ei. I stedet får du vise deg frem gjennom det mediet og håndverket du brenner for. Slik er opptakskravene mye mer spisset enn ved de fleste andre studier, som krever gode resultater over en rekke fag og emner.

Men før du kommer til opptaksprøven, må du velge hva du skal søke på. Det er som med andre studier, ofte er det lurt å søke på mer enn ett studie, i tilfelle du ikke kommer inn på drømmestudiet. Men hvordan velger du hva du skal søke på?

storyboard ligger på et hvitt bord
Snart kan du utfolde deg i utviklingen av en film, men først må du velge studie. (Kilde: Unsplash)

Finn rett studieløp

Mange sikter seg inn på et studiested før de tar valget om selve graden. Det kan for eksempel være at en høyskole med et spesielt godt rykte appellerer til deg, eller du kan ha sett deg ut en studieby du har spesielt lyst til å bo i. Det er ikke noe galt i å ta valgene i denne rekkefølgen, men det kan likevel være lurt å lese seg opp på aktuelle studieløp ved flere studiesteder før du tar det endelige valget.

Sjekk for eksempel ut utdanning.no, hvor du kan sortere utdanningsløp etter fagområder. Her kan du se deres oversikt over utdannelser innenfor kunst og kunsthåndverk. Det kan åpne øynene dine for studieløp som kanskje passer dine spesifikke drømmer og interesser bedre enn dem som er tilgjengelig ved den institusjonen du allerede hadde sett deg ut.

Velg høyskole eller universitet

Å velge det rette studiestedet for deg er ikke en enkel oppgave. I noen tilfeller finnes det kanskje bare ett studiested som tilbyr den utdannelsen du er interessert i, andre ganger må du ta et valg. Research er din beste venn i denne prosessen! Les om studieløpet, sannsynligheten er stor for at et studie, til tross for at de fremstår som like på overflaten, passer bedre enn et annet.

Les deg opp på opptakskravene

Det høres åpenbart ut, men du kommer langt ved å ha stålkontroll på hva som forventes av deg. Les det som står på hjemmesiden deres, det gir ofte et tydelig bilde av hva de ser etter i en elev, og dersom det er mulig, les eller hør gjerne også om tidligere elevers forberedelser og opplevelse av opptaksprosessen.

Om du ser etter kunststudier i Trondheim, Bergen, Tromsø eller Lillehammer: Mulighetene og skolene er mange!

Bygg opp en portfolio

Det kan være både givende og utfordrende å lage seg en portfolio. En portfolio kan være nyttig både i søknadsprosessen og i arbeidslivet, og den finnes i forskjellige former innenfor forskjellige kunstformer. For eksempel kan en skribent samle kortere tekster eller utdrag for å vise frem sitt arbeid, og en videograf eller klipper kan lage en såkalt showreel.

Her tar vi en nærmere titt på hvordan man bør gå frem for å lage en portfolio for todimensjonal visuell kunst, altså tegning og maling. En del av rådene og prinsippene er imidlertid overførbare.

en tom notatbok ligger åpen på et trebord
Hva skal vi si? Tegn i vei! (Kilde: Unsplash)

Hva slags verk har du?

Første steg i prosessen med å utvikle en portefølje er å få oversikt over det du allerede har laget. Husk at når du søker på et kunststudie, forventer ikke de som vurderer verkene dine at du skal være en ferdig utviklet kunstner.

Riktignok er det viktig å vise frem sin tekniske forståelse, men lærere og professorer kommer også til å se etter potensialet i verkene dine. Det høres litt vagt ut, og det er litt vagt: det kan bety alt fra at du har fantastisk fargesans til at du bruker kjente teknikker på en spennende måte eller at motivene dine er gripende.

På Superprof, så kan du finne en kunstlærer som kan gi deg tilbakemeldinger og hjelpe deg til å utvikle dine ferdigheter.

Organiseringen av innholdet

Det andre trinnet er viktig, og det kan også være vanskelig. Vi snakker om organiseringen av portfolioens innhold. Hva bør du åpne med, og hva bør følge hverandre for best effekt?

Organiseringen er vanskelig for de fleste, selv kunstnere som allerede har hatt verkene sine utstilt og er godt inne i karrieren sin.

Det kan være vanskelig å veie forskjellige verk opp mot hverandre. Når du er så tett på verkene dine, kan det kjennes som at hvert eneste ett er viktig for å vise frem din kunstneriske identitet. Prøv å finne et narrativ, å binde sammen hvert verk til en helhet, all variasjon og bredde til tross.

Du kan for eksempel gjøre utvalget av kunstverk basert på kronologi eller faser i utviklingen din. Eventuelt, og særlig i ung alder, vil du kanskje foretrekke at hoveddelen av verkene i portfolioen din er relativt nye.

Det er mye å tenke på når man er i prosessen med å søke på et kunststudie. Aller viktigst er å lese seg godt opp på hva studiet går ut på og hva som forventes av deg i søknadsprosessen. Lykke til!

Man skal tidlig krøkes ... hvorfor ikke se seg om etter en kunstskole for barn for din kunstinteresserte sønn eller datter?

Hvis du har en indre kunstspire, så kan et kunstkurs Oslo hjelpe deg med å få et utløp for kreativiteten din.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...
oversetter

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.