Kapitler
Å finne veien gjennom jungelen av kurs, studier og jobber som ligger mellom deg og kunstnerdrømmen kan ofte være vanskeligere enn selve den kunstneriske utfoldelsesprosessen. Har du bestemt deg for å studere kunst på høyskole- eller universitetsnivå, kan du velge mellom mange studieretninger og spesialiseringsområder, og du kan kvalifisere deg for en rekke forskjellige stillinger.
I denne artikkelen ser vi nærmere på de forskjellige studieprogrammene innenfor kunstfeltet og noen av jobbmulighetene studiene vil gi deg.

En kunstutdanning er ikke en kunstutdanning
Sagt på en annen måte, det er stor variasjon blant de forskjellige studieløpene innenfor kunstfeltet.
Et kunststudium kan bety studier innenfor alt fra digitale medier til metall- og smykkekunst, manus og arkitektur. Uansett om du ser etter en praksisplass eller sikter deg inn mot en bachelorgrad i billedkunst er det viktig å forstå feltet du opererer innenfor.
Aktuelle studieløp
Som sagt har du mye å velge mellom, men noen av feltene du kan spesialisere deg innenfor, er:
- Tegning og maling
- Skulptur
- Film- og TV-produksjon
- Klipp
- Forfatter
- Manusforfatter
- Performance
- Design
- Lyd
- Lys
- Regi
- Kunsthistorie
Skillet mellom kunst og design er flytende, og mens noen utdannelser er relativt rent kunstrettede, er andre iblandet en stor porsjon design. Denne typen studieprogrammer gir deg som regel også opplæring i flere ferdigheter som du kanskje ikke har tenkt på at har noe med kunst å gjøre. Fra markedsføring til matematikk – slike ekstraferdigheter kan gi deg et stort fortrinn i arbeidslivet, og innenfor visse felter og stillinger er de strengt nødvendige.
Mange unge kunstnere som studerer kunst og design kombinerer sine kunstneriske ferdigheter med entreprenørambisjoner. Om dette trigger interessen din, bør du vurdere å undersøke om skolene du vurderer, dekker fag som prosjektledelse eller kunstadministrasjon.
Noen fagfelter som plasserer seg mellom kunst og design, er:
- Motedesign
- Grafisk design
- Interiørarkitektur
- Digitale medier
- Trykk
Hvorfor studere kunst?
Mange mener mye om kunst og kunstnere. Blant annet diskuteres det ofte om man trenger en utdannelse for å bli kunstner. Spørsmålet blir altså: Er det rett for deg å studere kunst?
Det finnes flere kunstnerstereotypier og -klisjeer, og en av dem er den fattige kunstneren. På samme tid selges kunstverk for flere millioner kroner, og det brukes store summer på renovasjon og bevaring av kunst.
Gjennom historien har en rekke store kunstnere fått sitt kunstneriske arbeid muliggjort av en mesen, og forholdet mellom kunst og penger er fremdeles et stort, viktig og ofte betent tema for debatt.
Det finnes ikke én riktig vei å gå for å kunne leve av kunsten. Det gir deg stor frihet, men det krever også at du er klar for den jobben som kreves for å stake ut din egen vei. For mange betyr det også at man, spesielt i begynnelsen av karrieren, må ta en deltidsjobb ved siden av kunstpraksisen.
Som kunstner har du muligheten til å kommunisere og skape en helt unik forbindelse med menneskene rundt deg – og også med menneskene på et helt annet kontinent. Å studere kunst og å arbeide innenfor kunstfeltet trenger ikke å være en ensom praksis. Utstillinger, workshops, kurs og diskusjoner med kunstkolleger kan gi fantastisk sosialt påfyll, og ikke minst kan kunsten din være en samtalestarter både mellom deg og dens betraktere og mellom betrakterne seg imellom.

Aktuelle karriereveier for kunststudenter
En stor grunn til at mange velger å studere kunst, er at det åpner for en rekke forskjellige karrieremuligheter. Hvilke jobber det er aktuelt for deg å søke på, vil naturligvis likevel avhenge av hva du har studert.
Har du studert design og illustrasjon, kan du vurdere å starte din egen bedrift hvor du selger trykk eller tar frilansoppdrag for magasiner og tidsskrifter. Om det ikke appellerer til deg, kan du for eksempel arbeide for et forlag med å designe bokomslag eller se deg om etter jobb i et markedsføringsfirma.
Om du har studert film, er det mange aktuelle stillinger i underholdningsbransjen. Om du ønsker det, kan du starte ditt eget selskap. Noen aktuelle stillinger innenfor filmindustrien er disse:
- Eier av et fotoselskap
- VFX-ekspert
- Klipper
- Produsent
- Regissør
- Lydtekniker
Har du gått for det teoretiske alternativet og valgt å studere kunsthistorie, kan du for eksempel arbeide med å utvikle utstillinger for museer og gallerier eller undervise barn og unge eller voksne i kunst. Du kan også skrive om kunst eller formidle kunst på andre måter.
Dersom du er interessert i å lese mer om karrieremulighetene innenfor kunstfeltet, sjekk ut denne guiden.
Hva må du tenke på når du skal søke deg inn på et kunststudium?
Søknadsprosessen for kunstutdanninger skiller seg fra den vanligste søknadsprosessen. Husk likevel at også de fleste kunststudier krever generell studiekompetanse. Unntaket er skoler som Prosjektskolen, som er utenfor utdanningssystemet i den forstand at den heller ikke gir studiepoeng, kun erfaring.
I søknadsprosessen til de fleste utdanninger er du avhengig av å ha et godt nok karaktersnitt. Det vil si at du må ha prestert godt i en rekke fag som ikke nødvendigvis har så mye å gjøre med det du er interessert i å jobbe med. Når du velger et utøvende kunststudium, vil du i de fleste tilfeller heller vurderes med en opptaksprøve.
Dette kan innebære å vise frem en portfolio. Det kan være skummelt å stå foran arbeidet med å sette sammen en slik, men den er et viktig verktøy for å vise frem hvem du er som kunstner, også i arbeidslivet. Ikke bare gir den en innsikt i dine tekniske ferdigheter, den er også en anledning til å vise frem hvilke motiver, temaer og stilarter du er opptatt av.
Men det kan være vanskelig å finne ut hvordan du skal organisere verkene dine. Det er mange måter å gjøre det på, og det finnes ikke ett enkelt riktig svar, men her er noen generelle retningslinjer som kan gjøre prosessen litt lettere:
- Samle sammen alle verkene dine
- Velg en måte å organisere dem på – for eksempel kronologisk eller tematisk
- Gjør en utvelgelse
- Skap et narrativ
Mange ganger er det en sterk portfolio som tar deg videre til et intervju, og dermed et skritt videre mot studieplassen eller stillingen du drømmer om.
Husk på å begynne arbeidet med opptaksprøven så tidlig som mulig. Hva er kjedeligere enn å ikke levere et godt resultat på grunn av at du hadde for dårlig tid? Les dessuten retningslinjene for opptaksprøven nøye, og husk at de er forskjellige fra høyskole til høyskole og universitet til universitet.

Finn rett kunstskole for deg
Kunststudier vil gi deg en rekke nye inntrykk og impulser og spennende nye bekjentskaper. Men det er mange ting å ta med i betraktningen når du velger kunstskole. Du kan få mye god informasjon ved å lese på skolens nettsider, men dersom du fremdeles ikke er sikker, kan det være lurt å ta kontakt med en programansvarlig eller lignende. Som regel vil du finne telefonnummer på nettsidene.
Tidligere elever er også en god kilde til informasjon. Det samme gjelder professorer på studiet.
Noen av tingene du bør se spesielt på, er:
- Eventuell studieavgift
- Mulighet for praksis
- Balanse av teori og praksis og tilgang til verksted
- Hva slags kunst tidligere studenter har produsert
Om du ser etter studier i visuell kunst, kan du sjekke ut universiteter og høyskoler som Kunstakademiet i Oslo, Kunstakademiet i Bergen, Kunstakademiet i Trondheim eller Kunstakademiet i Tromsø, Einar Granum kunstfagskole eller Kunstskolen i Bergen.
Er det film du brenner for, er de mest aktuelle skolene for deg sannsynligvis Den norske filmskolen, Nordlands kunst- og filmfagskole, Høgskolen Kristiania, Noroff eller Høgskolen i Volda.
Om litteraturen og bøkene er det du vil satse på, er Skrivekunstakademiet i Hordaland, Universitetet i Sørøst-Norge og Universitetet i Tromsø aktuelle studiesteder for deg.
Er du en designerspire, sjekk ut Kunsthøgskolen i Oslo eller Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Vil du bli arkitekt, er, ikke overraskende, sistnevnte like aktuell. Det samme gjelder NTNU.
Dersom du fortsatt sliter med å finne det perfekte studiet, er det kanskje på tide å se til kunstskoler i utlandet. Det vil gi deg enda flere muligheter til å spesialisere deg innenfor akkurat det feltet du brenner mest for.
Uansett hva det endelige valget faller på, ønsker vi deg lykke til, både med søknadsprosessen og studiene. Én ting er sikkert: Du kommer til å komme ut av det med ny kunnskap og litt bedre forståelse av kunstfeltet.
Plattformen som kobler privatlærere og elever