Uansett om du er på vei mot å fullføre bachelorgraden innenfor kunstfeltet, vurderer å begynne å studere noe kunstrelatert eller ser deg om etter nye utfordringer i kunstkarrieren din, er det viktig å vite hvilke jobbmuligheter du vil ha med en kunstutdannelse.

De beste Tegninglærerne tilgjengelig
Kasia
4,8
4,8 (5 Evaluering(er))
Kasia
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Villvin
5
5 (5 Evaluering(er))
Villvin
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vincent
5
5 (3 Evaluering(er))
Vincent
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Flavia
5
5 (1 Evaluering(er))
Flavia
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (3 Evaluering(er))
Karen
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Barbro marie
Barbro marie
270kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pernille
5
5 (1 Evaluering(er))
Pernille
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kasia
4,8
4,8 (5 Evaluering(er))
Kasia
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Villvin
5
5 (5 Evaluering(er))
Villvin
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vincent
5
5 (3 Evaluering(er))
Vincent
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Flavia
5
5 (1 Evaluering(er))
Flavia
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (3 Evaluering(er))
Karen
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Barbro marie
Barbro marie
270kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pernille
5
5 (1 Evaluering(er))
Pernille
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

De forskjellige typene kunstutdannelser

"Kunst" er ikke én utdannelse: Det finnes en rekke forskjellige studieløp innenfor kunstfeltet. Her ser vi på noen av de viktigste hovedgrenene på feltet.

Visuell kunst

Bachelor- og mastergradsutdannelser i kunst utgjør en betydelig andel av de kreative, utøvende, kunstneriske studieløpene du vil komme over. Med en slik utdannelse kan du velge mellom en rekke forskjellige kunstformer å spesialisere deg i. Noen av de vanligste og mest populære, er:

 • Skulptur
 • Keramikk
 • Trykk
 • Design
 • Tegning
 • Maling
 • Digitale medier
 • Performance

Film

En filmklapper med informasjon om en scene holdes opp foran kamera, foran et tørt, flatt landskap
Bli en del av teamet bak filmene! (Kilde: Unsplash)

Med en bachelor- eller mastergrad innenfor filmstudier vil du være aktuell for andre stillinger. Om du skal begynne å studere noe relatert til film, har du flere skoler å velge mellom: Blant annet den rene filmskolen som ligger på Lillehammer. Det finnes egne utdannelser for de fleste posisjonene i teamet bak en film. Her er noen av de vanligste spesialiseringsområdene innenfor filmfeltet:

 • Animasjon
 • Film- og tv-produksjon
 • Foto
 • Visuelle effekter
 • Produksjon
 • Regi
 • Manus

Les mer om hva du bør gjøre for å komme inn på drømmestudiet her.

Kunsthistorie

En utdannelse i kunsthistorie kan brukes til så mangt. Om du er interessert i hvordan kunst har utviklet seg gjennom historien, finner du studiet for deg på de fleste universiteter rundt om i landet. I motsetning til de tidligere nevnte retningene er kunsthistorie et teoretisk rettet studieløp, hvor forelesninger, seminarer, lesing og oppgaveskriving dominerer skolehverdagen. For å fordype deg nærmere i kunsthistorie kan det være lurt å finne undervisning i nærheten av deg. Søk for eksempel etter kunstkurs Trondheim.

Forskjellige utdannelser innen design

På samme måte som det finnes mange forskjellige studier innenfor kunst, er det også mange designrelaterte studier å velge mellom. Om du enn ser etter kunstutdanning i Oslo, kunstutdannelser på nett eller filmstudier i Nordland: Du har mange alternativer å velge mellom.

Kunst og design

En utdannelse i kunst og design består av en kombinasjon av fag fra kunstfeltet og fra designfeltet. Aktuelle yrkesveier er for eksempel å starte sin egen bedrift eller arbeide i et reklamefirma.

Noen av de vanligste håndverkene innenfor denne retningen, er disse:

 • Trykk
 • Grafisk design
 • Illustrasjon
 • Smykkekunstner

Arkitektur

Mange ser ikke på arkitektfaget som et kunstfag, men stilbevegelser innenfor arkitektur henger tett sammen med kunstbevegelser. Det ser man fort om man studerer kunsthistorie. Mange av bevegelsene i kunsthistorien har enten blitt fulgt opp eller vært foregått av korresponderende utviklinger i bygningsdesign, utsmykning og byplanlegging.

Noen vanlige underkategorier av arkitekturfaget er disse:

 • Arkitekturteori
 • Landskapsarkitektur
 • Arkitektonisk kulturarv
 • Systemorientert design
 • Urbanisme
bilde nedenfra av en kurvet bygning med en vegg som ser ut som den består av bølgende bånd. I bakgrunnen er himmelen blå
God arkitektur kan være både iøynefallende og diskret. Vi preges daglig av arkitekturen vi omgir oss av. (Kilde: Unsplash)

Les mer om de forskjellige kunstskolene du kan velge mellom her.

Hva slags jobber kan du søke på med en kunstutdannelse?

Vi er heldige som har mange gratis studiealternativer. Flere mindre utdanningsinstitusjoner tar imidlertid en god slump i semesteravgift. Men uansett om studiet ditt er gratis, vil du sannsynligvis bygge deg opp et studielån etter noen års studier. Da er det godt å vite at du skal klare å betale det tilbake – ideelt sett med en jobb som er relevant for utdannelsen din.

Kunstfeltet er ikke akkurat kjent for å gjøre sine gjennomsnittsarbeidstakere søkkrike. Heldigvis finnes det aktuelle, spennende jobber i mange kriker og kroker. Et godt tips er å ta kontakt med tidligere studenter og lærere: De står i en fantastisk posisjon til å gi deg tips, både om hvordan du bør gå frem for å få deg en jobb og til hvor du kan lete. I mellomtiden kan det være en god idé å tilby lokale kurs i ditt område som for eksempel kunstkurs Oslo.

Utstillinger

Et galleri eller et museum er vert for en stor mengde forskjellige stillinger og et bredt utvalg av arbeidsoppgaver.

Om det du aller helst vil, er å få verkene dine utstilt, er det bare å begynne å jobbe mot målet. Ofte må man begynne i det små, for eksempel ved å gjøre en avtale med en lokal kafé om å stille ut verkene dine til salgs. De færreste klarer å tjene til livets opphold med denne inntekten alene, og det er derfor sannsynlig at du kommer til å måtte finne en alternativ inntektskilde i tillegg til kunsten din.

Et alternativ er å undervise i kunst på en skole eller lede et kurs i maling, tegning, skulptering eller hva som enn er ditt spesialitetsfelt.

Kunstadministrasjon

Det finnes jobber i kunstadministrasjon i alt fra museer til statlige organisasjoner. Uansett om du selv er kunstner eller ei kan du være velegnet for en jobb innenfor feltet.

Kunstadministrasjon handler i sin essens om å legge til rette for formidling, distribusjon og salg av kunst. Noen av de vanligste stedene å finne slike jobber er ved institusjoner som museer, biblioteker og gallerier. Denne typen arbeid er perfekt for deg som også, i tillegg til å brenne for kunst, er interessert i prosjektledelsefinanskunsthistorie eller miljøspørsmål.

Kunstlærer

Lærerjobber er en av de vanligste typen stillinger for personer med kunstutdannelse. Det kan være kunstkurs i alt fra spesifikke kunstteorier eller -teknikker på avansert nivå til innføringskurs eller undervisning i grunnskolen.

Mange kunstnere finner lidenskapen for læreryrket fordi de brenner for å videreformidle alt som har med kunst og kunstglede til båe barn, ungdom og voksne. Dersom du er interessert i å utvikle deg som kunstner samtidig som du arbeider med barn eller formidler kunst, er en jobb som kunstlærer sannsynligvis midt i blinken for deg!

Filmindustrien

Filmindustrien er full av mennesker som har spesialisert seg i hvert av de mange feltene som skal til for å lage en film eller en tv-serie. Ikke minst er det et massivt mangfold i filmene som produseres og de forskjellige ferdighetene det krever: fra digitale animasjonsfilmer til indie-komedier og sci-fi-blockbusters.

De fleste filmer ansetter altså en rekke mennesker i vidt forskjellige roller, fra skuespillere til lydteknikere og produsenter til castingansvarlige og personer i en rekke andre roller, både administrative, tekniske og kreative.

Drama, teater og scene

nærbilde av sete nummer 23 i et teater, rommet er dunkelt
Det er mange jobber i et teater, både på og bak scenen. (Kilde: Unsplash)

En viktig gren av kunstindustrien er den som har å gjøre med drama. Om du er interessert i å spille skuespill, danse, synge eller vise frem andre ferdigheter på en scene, er dette feltet for deg.

Også her har du mange forskjellige karriereveier å velge mellom. Hva du faller på, avhenger av om du drømmer om å bli skuespillerdramainstruktør, kulisse- eller kostymedesigner eller musikalforfatter. Det viktigste er at du opplever det som givende å formidle et kunstnerisk uttrykk gjennom sang, en fiktiv karakter eller dans.

Noen av feltene du bør sjekke ut om dette høres ut som din greie, er teater, musikkteknikk eller dans. Men selv om du er ferdig utdannet og fremdeles ikke er sikker på hva du vil gjøre med utdannelsen din, er det ingen grunn til panikk. Med gode nok forberedelser og nok innsats kommer du til å klare å finne et vikariat, en frivillig stilling eller en annen jobbmulighet for å få foten på innsiden av døra. En slik stilling vil gi deg bedre innsikt i hva du kan forvente av en jobb innenfor drømmefeltet, både når det gjelder arbeidsmengde, oppgaver og lønn.

Er du usikker på om du vil studere kunst? Sjekk ut denne artikkelen.

Hvordan søker du deg inn på et kunststudium?

Søknadsprosessen for de fleste kunststudier skiller seg fra den normale søknadsprosessen for høyere utdanning i Norge. Det som avgjør om du kommer inn eller ikke, er ikke karaktersnittet ditt fra videregående, men derimot en opptaksprøve. Det gir deg mulighet til å vurderes etter det du virkelig brenner for og ønsker å jobbe med, men det kan også gjøre søknadsprosessen ekstra stressende.

Det å velge rett studium og høyskole eller universitet er ofte minst like vanskelig som selve søknadsprosessen. Som vordende student er det et par ting du bør tenke spesielt på:

 • Om undervisningen har innebygd praksistid
 • Hvor omfattende studiets arbeidsmengde er
 • Hvilke muligheter du har til å spesialisere deg innenfor dine interessefelt

Les mer om de ulike kunstgradene du kan velge mellom her.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...
oversetter

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.