Det er vanlig å skille kunst og design fra hverandre. Mens gjenstander som malerier, skulpturer og fotografier ofte regnes som kunst, klassifiseres utviklingen av klær, møbler og bygninger primært som design. Men skillet mellom de to er ikke fullt så enkelt og utvetydig.

Kunstnere designer verket sitt ved å tegne skisser som senere vil dekkes av maling. Skulptører designer figurene de vil konstruere.

Designet er manifestasjonen av den kreative prosessen, og produksjonen av kunst er akkurat det: produksjon.

Evnen til å tenke kreativt, det å være god på problemløsning og å ha god øye-hånd-koordinasjon er helt essensielle elementer både i fag som regnes som designrettede og fag som regnes som kunstrettede.

Pensum på design- eller kunststudiet du velger, vil gjenspeile hvilken retning du velger å ta praksisen din i.

Om for eksempel kunsthistorie er det som appellerer sterkest til deg, vil undervisningen være mer forelesningsbasert og hovedsakelig bestå av lesing og skriving, lytting, titting og diskusjon.

Om derimot målet ditt er å bli kunstmaler, illustratør eller arkitekt, er det sannsynlig at studiene dine vil innebære time etter time med tegning.

Uansett må du forvente at du i løpet av det første studieåret vil få en innføring i fagets mest grunnleggende bestanddeler, både hår det gjelder historie, teori og teknikk.

Om du studerer visuell kunst, vil du sannsynligvis blant annet lære masse om fargebruk og utvikling av tredimensjonale figurer.

Selv om du ikke har valgt kunsthistorie som din studieretning, vil du sannsynligvis fremdeles ha undervisning i kunsthistorie. Her vil du også lære om kunst- og designteknikker og kunstpraksis gjennom tidene.

Etter hvert i studieløpet vil du som regel få muligheten til å begynne å spesialisere deg og sikte deg i stadig større grad inn mot det du ønsker å bli virkelig god i.

en person holder på å lage en krukke i keramikk på en dreieskive
Det krever ofte litt eksperimentering å komme frem til det man vil satse på. (Kilde: Unsplash)
De beste Tegninglærerne tilgjengelig
Dmitri
Dmitri
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Avery rain
Avery rain
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Evelyn
Evelyn
180kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Annette
Annette
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nora
Nora
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sofie
Sofie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Beth
Beth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Dmitri
Dmitri
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Avery rain
Avery rain
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Evelyn
Evelyn
180kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Annette
Annette
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nora
Nora
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sofie
Sofie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Beth
Beth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Forskjellige typer designstudier

Her tar vi en nærmere titt på noen av de vanligste designstudiene du kan velge blant.

Motedesign

Motedesign kan virke som et smalt felt som bare går ut på å designe og produsere klær, men i virkeligheten rommer en moteutdannelse som regel de fleste arbeidsoppgavene knyttet til moteindustrien. Man kan være innom alt fra smykkedesign og illustrasjon til bærekraft og markedsføring.

Interiørdesign

De fleste tenker ikke så mye over det i hverdagen, men alt fra rommene i et sykehus til kjøpesentre har blitt nøye designet med et spesifikt mål i syne. De er selve midtpunktet i en interiørdesignutdanning: Rommene vi oppholder oss i hver dag.

Interiørdesign rommer studiet av mange forskjellig emner, og det er nært beslektet feltet prosjektstyring. Sjekk for eksempel ut Høyskolen Kristianias interiørstudium.

Fotografi

Takket være smarttelefonenes utbredelse og de stadig bedre mobilkameraene har fotografi blitt et svært tilgjengelig felt. Ofte låner skoler ut utstyr til elevene.

Utstyret du kommer til å trenge, er avhengig av hva slags type fotografi du ønsker å drive med. Om du vil bli skikkelig god natur- og dyrelivfotograf, for eksempel, vil det kreve annet utstyr enn om du vil jobbe i et studio.

Animasjon

Animasjonsstudenter kommer fra en rekke forskjellige bakgrunner. Noen har studert film, noen har kunstbakgrunn. På et animasjonsstudium vil man støte på emner som grafisk design og multimedia.

Grafisk design

Grafisk design er en av de utdannelsene som kan gjøre deg i stand til å jobbe innenfor vidt forskjellige yrker. Fra videospillutvikling til annonser og nettsideutvikling – her kan du virkelig la interessene dine legge føringene.

Les mer om hva du bør tenke på i valget av kunst- og designskole her.

en stabel med bøker om grafisk design ligger på hjørnet av et hvitt bord
Klør du i fingrene etter å fordype deg i grafisk design? (Kilde: Unsplash)

Hvorfor ta en kunstutdannelse?

Det åpenbare svaret er at du har en sterk indre trang til å utfolde deg kunstnerisk og at du ønsker å finslipe ferdighetene dine og lære mer om håndverket du bryr deg så mye om. Kanskje har du også et talent for å skape vakre ting eller et stort ønske om å uttrykke deg og verdiene dine på et emosjonelt og sanselig plan.

Alt dette er gode grunner til å velge kunst- eller designstudier, men ofte er det også andre faktorer i spill når man velger hva man skal studere.

Tradisjon og familie

Det er ikke uvanlig å følge i fotsporene til foreldrene sine, selv om det på langt nær er en like stor selvfølge som for en del tiår siden.

Det finnes fortsatt mange familiebedrifter der ute. Det kan for eksempel være et fotostudioet arkitektfirma eller et portrettmalingsfirma.

Om den viktigste grunnen din til å studere kunst er at du planlegger å ta over familiebedriften en dag, er det bare å finne frem til den utdannelsen som er mest egnet. Sannsynligvis tar du en del nedarvet kunnskap med deg inn i studiene også!

Egnethet, eller: talent

Om du verken har familieforbindelser til kunstverdenen eller et spesielt behov for å tjene så mye penger som mulig så fort som mulig, bestemmer du deg kanskje for å ta valget basert på dine kunstneriske ferdigheter.

Det er, som nevnt, ofte stor fleksibilitet i kunst- og designutdannelser: Du står relativt fritt til å tråkke opp din egen vei, selvsagt innenfor visse rammer.

Etter at du har fått kontroll på de viktigste konseptene, teoriene og teknikkene innenfor faget, vil du ofte ha relativt frie tøyler til å utforske din egen kreativitet, smak og visjon og dine kunstneriske verdier gjennom et bredt utvalg materialer, både digitale og fysiske.

Selv om du er komfortabel og god med ett medium, er studiene en fantastisk anledning til å dobbeltsjekke at du virkelig har valgt riktig retning. Utforsk den for all del både dypt og bredt, men ikke gi fra deg sjansen til også å utforske andre medier og materialer.

Valget om hvilken utdannelse du skal ta, styres av en mengde faktorer: noen du ikke har så stor kontroll over, andre drevet av intern motivasjon. Husk at alle er forskjellige, og det viktigste er at du finner ut hva som er rett for deg.

Hva slags jobb kan du få med en kunstutdannelse?

et stort hvitt rom i et galleri med bilder hengende på veggene og en stor døråpning som leder mot et annet rom
Er drømmen å være kurator? (Kilde: Unsplash)

Det kan være vanskelig å finne ut hva man ønsker å jobbe med. Husk imidlertid at det ikke er sånn at man er nødt til å jobbe med akkurat det man utdannet seg til, og man er heller ikke bundet til den samme jobben eller det samme yrket gjennom hele livet. Likevel er det ofte en fordel å være godt forberedt, når det er mulig. Du kan få mye igjen for å undersøke hva slags jobber ditt studium kan føre til, og kanskje snubler du også over et drømmeyrke som du ikke ante at eksisterte.

Gallerier og utstillinger

Mange kunstnere drømmer om å leve helt og holdent av kunsten sin. Det innebærer ofte at man stiller ut verkene sine i gallerier eller museer, eller, litt mer beskjedent, samarbeider med en lokal kafé eller en annen bedrift. Kanskje sikter du mot å selge egne verk, drive ditt eget galleri eller samarbeide med andre kunstnere.

Det er et kjedelig, men viktig faktum at de aller færreste kunstnere klarer å få pengene til å strekke til ved kun å selge kunsten sin. Som andre kunstnere, alt fra forfattere til musikere og aspirerende skuespillere, må man ofte ta til takke med en deltidsjobb eller frilansoppdrag av forskjellig karakter for å tjene nok til livets opphold.

Kunstadministrasjon

Kanskje har du aldri hørt om kunstadministrasjon før, men du har garantert nytt godt av tjenestene uten å være klar over det. Stillinger innenfor dette feltet finnes blant annet i museer, gallerier og en rekke organisasjoner. Kunstadministrasjonsfeltet tar ikke for seg selve produksjonen av kunst, men tilrettelegger heller for visning og formidling av kunst.

Noen vanlige arbeidsplasser innenfor dette feltet er kunstinstitusjonerbiblioteker og gallerier. Med en jobb i kunstadministrasjon kan du kombinere lidenskapen din for kunst med en interesse for andre fagfelt, for eksempel finans, prosjektledelse og kunsthistorie.

Vi kan ikke gå gjennom alle mulige karriereveier etter endte design- og kunststudier, men dette er noen av de mest vanlige jobbtypene:

  • Lærerstillinger i kreative fag
  • Stillinger i filmindustrien
  • Stillinger i teaterbransjen

Så hva venter du på? Ta et kurs i kunst og se om det kan være noe for deg.

Les mer om kunststudier i Norge her.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.