Det finnes mange forskjellige måter å lære økonomi hjemmefra på, uansett om du vil styrke prestasjonen din i økonomifag på skolen eller bare har lyst til å friske opp kunnskapen om økonomiske prinsipper.

En av de beste og mest populære måtene å booste kunnskapen på er å skaffe seg en privatlærer i økonomi. Det finnes imidlertid også andre alternativer for den som vil få kontroll på økonomifaget.

De beste Økonomilærerne tilgjengelig
Syed
5
5 (36 Evaluering(er))
Syed
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stepan
5
5 (10 Evaluering(er))
Stepan
650kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patrick
5
5 (7 Evaluering(er))
Patrick
179kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mathias
5
5 (3 Evaluering(er))
Mathias
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Odd magne
5
5 (1 Evaluering(er))
Odd magne
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Frode
4,5
4,5 (2 Evaluering(er))
Frode
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jonas
5
5 (1 Evaluering(er))
Jonas
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vetle
5
5 (3 Evaluering(er))
Vetle
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Syed
5
5 (36 Evaluering(er))
Syed
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stepan
5
5 (10 Evaluering(er))
Stepan
650kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patrick
5
5 (7 Evaluering(er))
Patrick
179kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mathias
5
5 (3 Evaluering(er))
Mathias
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Odd magne
5
5 (1 Evaluering(er))
Odd magne
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Frode
4,5
4,5 (2 Evaluering(er))
Frode
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jonas
5
5 (1 Evaluering(er))
Jonas
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vetle
5
5 (3 Evaluering(er))
Vetle
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Vær din egen økonomilærer

Økonomifag er populære valgfag på videregående, og dessuten populære på høyskole og universitet. Har du en god forståelse av økonomi, eller til og med en grad i faget, betyr det at du også har god matematikkforståelse. Dessuten har du sannsynligvis solid innsikt i mange av mekanismene og prinsippene som påvirker mellommenneskelig interaksjon og maktforhold, og du ser hvordan myndighetene former økonomipolitikk.

Dersom du er interessert i sammenhengen mellom matte og økonomi og kan tenke deg å studere økonomi på universitetet, kan en bachelorgrad i matematikk og økonomi ved UiO være midt i blinken for deg.

Det er ikke overraskende at selv de som ikke selv studerer økonomi, er interessert i å lære om temaet. Uansett om du tar økonomifag på videregående, vurderer å søke deg inn på et økonomirelatert studie eller bare er interessert i å lære mer om faget: Det finnes mengder av undervisningsmateriell som kan opplyse deg om sentrale økonomiske teorier og prinsipper.

Les populære bøker om økonomi

En enkel og effektiv måte å lære om økonomi er å lese en populær bok om temaet. Her er noen forslag til bøker om økonomi som er tilgjengelige, lettforståelige og velskrevne:

 • Økonomiskolen av Finn Øystein Bergh
 • Snaponomi - bli supergod på egen økonomi av Lene Drange og Tore Løchstøer Hauge
 • Eiendom og eierskap, redigert av Øystein Ringen Kristoffersen og August E. Røsnes

Du kan lese både hjemme og på farta. Disse bøkene gjør økonomi, både personlig og på samfunnsnivå, forståelig og levende. De er et perfekt sted å begynne for virkelig å tenne en brennende entusiasme for faget.

Bøkene hjelper deg også med å utvikle din analytiske sans, og de vil gi deg god forståelse av en rekke økonomiske teorier.

Frisk opp hukommelsen ved å lese skolebøkene dine igjen

Om du allerede tar eller har tatt økonomifag, kan du forbedre kunnskapene dine og ditt akademiske nivå ved å bruke litt av fritiden din på å gå gjennom tekstbøkene dine.

Uansett hvordan pensum i faget ser ut, er det usannsynlig at læreren kommer til rekke å gå gjennom alle aspektene ved det i dybden. Derfor er det viktig å bruke tid på egenhånd til å lese og arbeide med stoffet, gjerne med fokus på temaets mer tekniske aspekter.

Slik praksis vil gi deg en bedre forståelse av faget, og det er stor sjanse for at interessen vil vokse i takt med forståelsen. Hjemmearbeid vil dessuten forbedre skoleprestasjonene dine, både på prøver, i timen og på en eventuell eksamen.

En mann sitter i sola på en benk omringet av høyt gress og leser i en bok
En bok kan du lese akkurat der du vil. (Kilde: Unsplash)

Les økonomitidsskrifter og aviser

The Economist:

The Economist er et av de eldste engelske tidsskriftene, og gir et unikt globalt perspektiv på økonomi – sett fra en økonoms synsvinkel.

Redaktørene er opptatt av internasjonale problemstillinger og kaster lys over forbindelsen mellom politikk og forretningsvirksomhet.

Seks millioner mennesker leser The Economist hver uke. Blant dem er noen av verdens ledende politikere og forretningsfolk. Tidsskriftet kan kjøpes i papirutgave eller i digital versjon gjennom en app.

New Economy Magazine:

New Economy Magazine eret tidsskrift som fokuserer på ny, grønn teknologi og hvordan den passer inn i bankvirksomhet, politikken og verdensordenen.

Redaktørene og forfatterne arbeider i tett kontakt med eksperter fra teknologisektoren og både offentlige og private organisasjoner for å gi leseren den nyeste informasjonen om ny forskning og nye ideer fra forskere verden over.

Dette tidsskriftet er midt i blinken for den som er interessert i ny forskning og teknologi, i tillegg til den økonomiske situasjonen i verden og påvirkningskraften den har. Dessuten skriver New Economy Magazine om hvordan den økonomiske situasjonen og utviklingen påvirker vanlige mennesker.

Bruk internett som mentor

Det overrasker vel de færreste at internett er fullt av nyttige bloggartikler, nettsider og sosiale media-plattformer som kan gi oss en bedre forståelse av verden rundt oss.

Økonomi er kanskje ikke det største buzz-ordet man finner, men det finnes mengder av oppdatert, interessant og tilgjengelig informasjon om temaet. Et åpenbart sted å begynne er Wikipedia. Det er riktignok lurt å huske på at ikke alt som skrives der bør tas for god fisk, men du kan finne linker til tryggere kilder og få ansporinger til spennende tema du kan undersøke videre på andre plattformer.

Wikipedia er dessuten nyttig for å få en oversikt over alle økonomiens underområder, som mikro- og makroøkonomi. Kvaliteten på selve beskrivelsen av områdene, derimot, kan være varierende.

Suppler økonomiutdannelsen din ved å følge med på nyhetene

En annen enkel og rask måte å holde økonomikunnskapen din oppdatert på er å følge med på utviklingen i markedet.

Betydningen av økonomien, også den internasjonale, gjør seg synlig overalt. Derfor kan du lære mye om økonomi ved bare å følge med på økonomiens tilstand og internasjonal handel.

Med fremgangen sosiale media har hatt, trenger du ikke å se på tv for å bli oppdatert på de siste og viktigste hendelsene innenfor økonomi. Nyhetskilder som Aftenposten og Dagens Næringsliv har twitterbrukere som du kan følge med et tastetrykk.

I tillegg gir mange aviser leserne mulighet til å få varsel på telefonen om viktige nyheter. Slik kan man holde seg oppdatert uten at det krever stor innsats.

Om du ikke er glad i sosiale media og føler at den digitale teknologien er for altoppslukende, kan du følge med på den nyeste utviklingen gjennom papiraviser og tidsskrifter. Her får man ofte skissert de viktigste elementene i økonomien, utdypet med undersøkelser av hvilke implikasjoner de har.

Om du tar økonomifag på videregående eller studerer det på høyskolen eller universitetet, gir det store faglige fordeler å holde seg oppdatert på feltet. Blant annet gir det deg praktiske og aktuelle eksempler du kan referere til på prøver og eksamen. Det kan gi utslag på karakteren!

Få økonomiundervisning på nett

En annen stor fordel med å lære økonomi hjemmefra er at du har tilgang til et større utvalg av studiemateriale og -teknikker enn noensinne.

Visste du for eksempel at YouTube har et stort utvalg av lærerike videoer som kan hjelpe deg med å få en bedre forståelse av økonomifaget? Mange veletablerte utdanningsinstitusjoner og nyhetsbyråer, alt fra The Economist til London School of Economics and Political Science, publiserer jevnlig informative videoer om emnet. Slik kan du holde deg oppdatert på blant annet internasjonal handel, bankvirksomhet lovgivning uten å måtte lese.

Mange store universiteter tilbyr dessuten åpne nettkurs i økonomi. For eksempel har MIT, Massachusetts Institute of Technology, en rekke nettkurs som dekker alt fra makroøkonomiens prinsipper til økonomihistorie og balansen mellom tilbud og etterspørsel.

Du kan også:

 • Ta et stort åpent nettkurs (mooc) hos Coursera
 • Utfordre deg selv til å lære mer om økonomisk analyse hos edX

Begge nettsider tilbyr et stort utvalg av kurs i økonomi til elever på vidt forskjellig kunnskapsnivå. Noen av kursene gis i samarbeid med store og velrenommerte universiteter.

Noen av kursene har et stort fokus på matematikk. Andre inneholder svært få numeriske og kvantitative elementer, så det kan være lurt å ta en titt på nettsiden og se hvilke kurs som appellerer til deg.

Selvsagt kan du også bruke tiden din på nett på en mer praktisk måte. Du kan finne gamle eksamensoppgaver eller andre prøveoppgaver og arbeide med disse.

Om du laster ned disse prøvene og tester kunnskapen din, supplerer du ikke bare læringen du gjør på skolen, du raffinerer også prøveteknikken din og blir klar for prøver og eksamener i fremtiden.

En kvinne sitter ved et kafebord og skriver på en pc
Nettkurs kan være en fantastisk måte å tenne lidenskapen for økonomifaget. (Kilde: Unsplash)

Om hjemmestudier med edX

Nettsiden edX tilbyr en rekke kurs som økonominysgjerrige sjeler kan melde seg på og gjennomføre hjemmefra. Nedenfor kommer et eksempel på et fag som tilbys, slik det presenteres av edX. Du legger det opp etter eget tempo, som vil si at du gjennomfører det akkurat så raskt eller langsomt som passer for deg.

Fundamentals of Macroeconomics

"Er du interessert i en seriøs og solid bakgrunn i økonomi?

Dette kurset gir deg et grundig innblikk i alt økonomer vet om markeder, både styrkene og svakhetene, og hvordan denne innsikten kan gi hjelp til å forstå de mest relevante økonomiske problemene vi har. Vi følger en streng fremgangsmåte som kombinerer visuelle argumenter med realistiske eksempler for å hjelpe deg med å forbinde de sentrale økonomiske konseptene med dine egne erfaringer.

De eneste kunnskapskravene er en viss kjennskap til grafer og grunnleggende matematikk på videregåendenivå.

Ved kursets slutt vil du ha vært gjennom nøkkelspørsmålene innenfor makroøkonomi:

 • Hvorfor lykkes noen samfunn med å koordinere seg og blomstre økonomisk, mens andre ikke gjør det? Hvordan er sjansene til utviklingslandene? Hva gjør at velstanden lar vente på seg?
 • Hvorfor opplever selv de mest suksessrike økonomiene av og til kriser som går på bekostning av livskvalitet?
 • Hvorfor finner vi plutselige økninger i arbeidsløshet eller inflasjon som skaper utfordringer og smerte? Hva kan vi gjøre med det?

Dette vil du lære om:

 • BNP, hva det betyr, måling og komponenter
 • De viktigste indikatorene for arbeidsmarkedet og arbeidsløshetens natur
 • Sparing, investering og det finansielle systemet
 • Penge- og banksystemet
 • Sentralbanker, pengepolitikk og inflasjon
 • Internasjonal handel, kapitalstrøm og valutakurser
 • Økonomiske variasjoner
 • Finans- og pengepolitikk"
De beste Økonomilærerne tilgjengelig
Syed
5
5 (36 Evaluering(er))
Syed
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stepan
5
5 (10 Evaluering(er))
Stepan
650kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patrick
5
5 (7 Evaluering(er))
Patrick
179kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mathias
5
5 (3 Evaluering(er))
Mathias
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Odd magne
5
5 (1 Evaluering(er))
Odd magne
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Frode
4,5
4,5 (2 Evaluering(er))
Frode
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jonas
5
5 (1 Evaluering(er))
Jonas
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vetle
5
5 (3 Evaluering(er))
Vetle
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Syed
5
5 (36 Evaluering(er))
Syed
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stepan
5
5 (10 Evaluering(er))
Stepan
650kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patrick
5
5 (7 Evaluering(er))
Patrick
179kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mathias
5
5 (3 Evaluering(er))
Mathias
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Odd magne
5
5 (1 Evaluering(er))
Odd magne
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Frode
4,5
4,5 (2 Evaluering(er))
Frode
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jonas
5
5 (1 Evaluering(er))
Jonas
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vetle
5
5 (3 Evaluering(er))
Vetle
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Sikre deg din egen økonomilærer

Metodene vi har lagt frem så langt, er effektive, men det finnes en enklere måte å få god forståelse av prinsippene som ligger til grunn for økonomifaget.

Om du skaffer deg en økonomilærer for videregåendetrinnet, om det er for privat undervisning eller i en liten gruppe, vil du lett lære mer om faget på en spennende og engasjerende måte. Dersom du trenger leksehjelp i økonomifag, kan en av Superprofs privatlærere hjelpe deg!

Du kan finne en rekke online privatlærere gjennom undervisningsnettsider som Superprof. Disse nettsidene har en database av erfarne og kvalifiserte privatlærere som står klar til å lede deg på reisen gjennom økonomiens verden.

Lær deg økonomi hjemmefra med en privatlærer fra Superprof

En privatlærer kan hjelpe deg med å fokusere innsatsen din på temaene du trenger mest hjelp til. Det kan for eksempel være:

 • å hjelpe deg med forberedelser til eksamen
 • å gå gjennom spesifikke tema, som makroøkonomi, i stor detalj
 • å styrke selvtilliten din for å forbedre dine akademiske prestasjoner

Du kan fint klare å lære deg mye om økonomi på egenhånd, men de nevnte fordelene er vanskelig å oppnå uten hjelp fra en lærer.

Gleden ved nettundervisning er at du kan lære om økonomi på en strukturert og veiledet måte uten å måtte forlate ditt eget hus. Det har aldri vært lettere å finne en god lærer som kan hjelpe deg på den måten du ønsker enn med nettsider som Superprof. En privatlærer kan være akkurat det du trenger for å forbedre karakterer i økonomi.

Det er mange ting å ta stilling til, blant annet prisen på privatundervisningen. Dette bør likevel ikke være en hindring for å skaffe seg en entusiastisk lærer som kan hjelpe deg med å ta utdanningen din et hakk videre.

Her er to eksempler på privatlærere i økonomi som jobber rundt om i landet.

Lars, 150 kr/t, Trondheim

Tilbyr undervisning i en rekke ulike fag fra økonomi på universitetsnivå.

Metodikk

"Mine egne erfaringer fra fagene peker på at oppgaveløsning og fokus på intuisjon (forståelse) gir de beste resultatene. Derfor vil jeg legge til rette for praktisk undervisning.

I økonomiske fag hjelper det ikke å bare pugge stoff, man må også utvikle analytiske ferdigheter og bruke matematikk som verktøy. Jeg ønsker med min undervisning å videreføre de beste strategiene fra min egen studiehverdag. Det betyr løsning av oppgaver sammen, snakke om stoffet og knytte det opp mot samfunnet vi lever i."

Bakgrunn

"Blir ferdig med bachelorgraden i samfunnsøkonomi til våren ved NTNU handelshøyskolen i Trondheim, planlegger å ta mastergrad i finansiell økonomi samme sted.

Har jobbet meg gjennom alt av stoff fra grunnleggende mikro og makroøkonomi, derfor kan jeg vise til god forståelse innenfor disse fagfeltene."

En mann og en gutt sitter ved en pc
En privatlærer gjør læringsprosessen skreddersydd og fokusert. (Kilde: Unsplash)

Arne, 400 kr/t, Bergen

Tilbyr privatundervisning innenfor finans og aksjer.

Metodikk

"Min metode går ut på å forklare studenten hva aksjer er, hvordan aksjemarkedet fungerer, hva fond og hva indeksfond er, hvilke strategier som finnes og hvordan man burde ha et sunt forhold til markedet."

Bakgrunn

"Jeg er siviløkonomistudent ved NHH og har drevet på med aksjer i 8 år. Driver min egen investeringsblogg med over 100 000 lesere og forvalter min egen portefølje på over 500 000 kr."

Som du ser: To forskjellige mentorer med forskjellig erfaring og prisnivå.

Økonomistudier hjemmefra

Kanskje er du ferdig på videregående og har oppnådd studiekompetanse, men lurer på hva du skal gjøre videre. Dersom du er interessert i en karriere innenfor noe økonomirelatert, er kanskje neste steg en grad fra et universitet eller en høyskole.

Dersom du av en eller annen grunn ikke har lyst eller mulighet til å ta studiene på et sted som krever fysisk tilstedeværelse, finnes det muligheter for å ta nettstudier.

Høyskolen Kristiania tilbyr nettstudier innenfor en rekke felter, blant annet økonomi. Undervisningen er godkjent av Lånekassen.

Blant økonomistudiene man kan ta over nett, er en bachelorgrad i økonomi og administrasjon, rettet mot regnskapsføreryrket. Studiet beskrives på følgende måte:

"Bachelor i økonomi og administrasjon - profilering regnskapsfører (tidligere: Bachelor i administrasjon og ledelse – Autorisasjon for regnskapsførere) dekker utdanningskravet som kreves for å jobbe som autorisert regnskapsfører. Studiet gir deg en solid utdannelse med flere jobbmuligheter, og tilbys i sin helhet som et nettstudium.

Studiet er fleksibelt ved gjennomføring, og gir deg analytisk trening og solid kompetanse innenfor administrasjon, ledelse, økonomi, regnskap, skatterett og rettslære. I tillegg til kjernefagene på 165 studiepoeng må du velge valgfag tilsvarende 15 studiepoeng."

Er det mulig å mestre økonomifaget hjemmefra? En oppsummering

Det finnes en rekke forskjellige måter å lære økonomi hjemmefra på. For eksempel kan du kjøpe en bok – eller låne en fra biblioteket – om økonomi som gir en forståelig og engasjerende innføring i faget eller spesifikke tema innenfor økonomi. Disse bøkene er et fantastisk sted å lære om økonomiske teorier. Du kan ta dem med deg og lese på bussen eller i en pause, og informasjonen vil ofte presenteres for deg på en overraskende og opplysende måte.

Alternativt kan du lete etter inspirasjon til å lære på nettet. Nettsider som Youtube og Wikipedia gir flere muligheter for læring enn vi noengang tidligere har sett. Ikke bare er denne typen ressurser gratis, de er også gode hjelpemidler for dem som ønsker seg en mer strukturert tilnærming til læring.

Det finnes dessuten mulighet til å melde seg på nettstudier og -kurs – enten internasjonale eller nasjonale. De fleste slike kurs lar deg legge opp løpet og velge hvor rask fremdrift du ønsker.

Du kan også velge å skaffe deg en hjelpelærer i økonomi. En privatlærer kan gi deg tilpasset hjelp innenfor områdene du sliter mest med. Privatlærere, som dem du finner på Superprof sine nettsider, kan være en fantastisk ressurs – spesielt når det kommer til eksamensforberedelser og studieteknikker.

Du kan lære deg selv om økonomi, men noen ganger hjelper det virkelig å ha noen ved siden av seg som gir deg hjelp når du trenger det og passer på at du gjennomfører arbeidet du trenger å gjennomføre.

Hvorfor ikke begynne jakten på den perfekte privatlæreren allerede i dag?

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.