Hvis du trenger hjelp til å mestre økonomifag på videregående eller ønsker å gå opp en karakter eller to, kan den beste løsningen være å skaffe seg en privatlærer i økonomi.

Under har vi skissert en oversikt over tingene du må tenke på før du velger privatlærer. Der finner du svar på spørsmål om alt fra pris til egenskapene du bør se etter i en privatlærer.

De beste Økonomilærerne tilgjengelig
Syed
5
5 (35 Evaluering(er))
Syed
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stepan
5
5 (10 Evaluering(er))
Stepan
650kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patrick
5
5 (7 Evaluering(er))
Patrick
179kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mathias
5
5 (3 Evaluering(er))
Mathias
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Odd magne
5
5 (1 Evaluering(er))
Odd magne
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Frode
4,5
4,5 (2 Evaluering(er))
Frode
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jonas
5
5 (1 Evaluering(er))
Jonas
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vetle
5
5 (3 Evaluering(er))
Vetle
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Syed
5
5 (35 Evaluering(er))
Syed
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stepan
5
5 (10 Evaluering(er))
Stepan
650kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patrick
5
5 (7 Evaluering(er))
Patrick
179kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mathias
5
5 (3 Evaluering(er))
Mathias
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Odd magne
5
5 (1 Evaluering(er))
Odd magne
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Frode
4,5
4,5 (2 Evaluering(er))
Frode
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jonas
5
5 (1 Evaluering(er))
Jonas
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vetle
5
5 (3 Evaluering(er))
Vetle
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Finn en privatlærer i økonomi

Det er mange grunner til at du bør være på jakt etter en privatlærer hvis du er en videregåendeelev som tar økonomifag. Ikke bare kan de hjelpe deg med å forbedre karakterene dine, de kan også forberede deg til en potensiell eksamen på en engasjerende måte. Både standpunkt- og eksamenskarakteren er viktig for snittet ditt, og bør tas alvorlig.

Det er for eksempel en styrke på prøver og eksamener å ha oppdatert kunnskap om tilstanden i norsk økonomi.

Når du fullfører et videregåendefag, blir karakteren stående på vitnemålet. Derfor er det viktig å skaffe seg så mye støtte som mulig. Privatundervisning kan være nøkkelen til å lykkes med økonomifag. En privatlærer gir deg studieteknikker som kan hjelpe deg til å lykkes når det gjelder som mest.

Når du har bestemt deg for å skaffe deg en privatlærer for å lære om økonomi på en måte som er tilpasset deg, blir det neste spørsmålet: Hvor finner du de beste privatlærerne?

Det er mange måter man kan finne en privatlærer på, men dette er de vanligste:

 • Besøke nettsidene til nettbaserte privatundervisningsbyråer
 • Søke på nett etter en privatlærer
 • Spørre læreren din i økonomi om de kan undervise deg (eller kjenner noen som kan det)
 • Sjekke med jungeltelegrafen

La oss ta en nærmere titt på disse alternativene.

Se etter en privatlærer i økonomi på nett

Den enkleste og mest praktiske måten å finne en privatlærer på er å lete på internett. Mange nettsider, som Superprof, tilbyr et vidt utvalg av erfarne og kvalifiserte privatlærere i økonomi som du kan velge blant.

Om du leter etter privatundervisning i skolefag på nett, vil du raskt finne ut at går raskt å finne mange gode alternativer. En tur på internett kan altså være en svært effektiv måte å finne en privatlærer på.

To hender skriver på en laptop
Internett er kanskje det beste stedet å begynne. (Kilde: Unsplash)

Finn en privatlærer i nærmiljøet ditt

Om du foretrekker å finne en privatlærer på et annet sted enn internett, finnes en rekke strategier for dette. Det beste stedet å begynne er som regel hos læreren i det faget du trenger hjelp i. Dersom læreren din har tid til å gi deg privatundervisning, kan dette være en god løsning: De kjenner deg allerede, og vet hva styrkene og svakhetene dine som elev er.

Det finnes også andre steder å lete. Gjennom lokale oppslagstavler og annonser kan du finne en privatlærer som bor i nærheten av deg. Med denne metoden kan du imidlertid måtte smøre deg med en del tålmodighet.

Kostnadene ved å ansette en privatlærer i økonomi

I en ideell verden ville ikke penger spille en rolle når du tar valget om privatlærer, men pris er noe du bør ta med i vurderingen.

Det er flere måter å finne den rimeligste privatlæreren, uten å måtte gjøre kompromisser som går ut over kvaliteten på undervisningen. Dersom du legger en ordentlig innsats inn i planleggingen av undervisningen, kan du spare en del penger i det lange løp.

Før du velger en privatlærer, bør du tenke på følgende ting:

 • Hva trenger du hjelp til? (eksamensforberedelser, oppgaveskriving, studieteknikk)
 • Hvor mye hjelp trenger du? (intensiv undervisning i en kort periode, undervisning gjennom hele skoleåret)
 • Hva slags format ønsker du at undervisningen skal ha? (ansikt til ansikt, over nett, i en liten gruppe, workshop)

Når du har funnet ut hva du ønsker deg fra privatundervisningen, kan du snevre inn søket. Nå har du bedre oversikt over hvor mye undervisningen bør koste til sammen, og kan avgjøre om du har råd til å betale dette estimatet.

Ha i bakhodet at erfarne privatlærere ofte tar mer betalt enn en ferskere privatlærer. Dette er også noe du bør ta med i betraktningen.

Som regel vil fordelene av å ha en privatlærer i økonomi være større enn ulempen utgiftene kan sies å være. Dersom du har råd og tid, er det et smart valg for fremtiden, og det vil gjøre deg bedre rustet til å takle eventuelle videre studier innenfor økonomi.

Superprof har for eksempel en stor stall av økonomilærere som fungerer innenfor budsjettkravene dine, så pris bør ikke være en uoverstigelig hindring for å ta privatundervisning.

aksjekurs-børs- dow jones
En privatlærer kan hjelpe deg med emnene du har vansker med på studiet, men også å følge med på børsen (kilde: unsplash).

De beste verktøyene for å lære om økonomi hjemme

Det finnes mange undervisningsressurser som kan hjelpe deg å forstå økonomifaget på egenhånd.

Noen av de beste måtene du kan lære om økonomiske teorier og prinsipper hjemme, er:

 • Å melde deg på et stort åpent nettkurs – for eksempel i makroøkonomi
 • Å følge den nyeste utviklingen i internasjonal handel gjennom nyheter
 • Å lese populære og populærvitenskapelige bøker om økonomi, for eksempel "Økonomiskolen" av Finn Øystein Bergh
 • Å lete på internett etter podkaster, videoer, artikler og programmer som omhandler økonomi, enten grunnleggende teorier eller nyheter og internasjonal utvikling

De siste årene har det vært en stor økning i antallet tilgjengelige opplæringsvideoer og utdanningsressurser om økonomi på nett. Det har aldri vært lettere – eller mer tilgjengelig – å lære seg noe nytt eller utvikle forståelsen av et spesielt utfordrende tema innenfor økonomi. Du finner god informasjon om alt fra priselastisitet til finanspolitikk.

Gleden ved å lære om økonomi hjemmefra er at du kan utforme timeplanen helt etter dine egne ønsker. Det betyr også at du kan velge å lære akkurat så mye eller lite du har lyst til. I tillegg kan du velge hvilket medium du vil lære gjennom, og finne undervisningsmaterialet som passer best for deg. Om du ikke liker å lese, finner du garantert en Youtube-video eller ti som dekker akkurat samme tema.

Mange av ressursene du finner på nett, kan være gode eksempler på virkelige situasjoner og problemstillinger. Disse kan du henvise til i oppgaver du skriver på skolen, for eksempel i fag som samfunnsøkonomi. Kjennskap til praktiske eksempler kan også være nyttige i en eventuell eksamenssituasjon. Det er altså få grunner til å la være å forbedre kunnskapene dine om økonomi gjennom selvstudier.

Det kan være lett nok å lære om økonomi på egenhånd, men for mange er det vanskelig å opprettholde en god praksis. Det krever store mengder selvdisiplin å jevnlig oppsøke og bearbeide økonomiressurser. Derfor kan det være nyttig å supplere egenstudier med en privatlærer i økonomi – for eksempel en du finner hos Superprof.

Dette er fordi en privatlærer kan hjelpe deg å arbeide fokusert og konsentrert og motivere deg til å holde deg à jour med skolearbeidet. En privatlærer kan også hjelpe deg med å forstå spesifikke tema du synes er utfordrende – for eksempel makroøkonomi eller prinsippene fra Keynes' økonomiske teori.

Grå bygning med søyler ved hellelagt plass
Interessert i å lære mer om bank og finans? (Kilde: Unsplash)

Ting du bør ta hensyn til når du velger en privatlærer

Når du har bestemt deg for å ta privatundervisning, er det på tide å vurdere hvilke kvaliteter du ser etter i en privatlærer i økonomi.

Det finnes fantastiske privatlærere med alle mulige bakgrunner og erfaringsnivåer, men de viktigste karakteristikkene å holde utkikk etter er:

 • Hvor erfaren privatlæreren er med å undervise pensum i faget ditt og ditt nivå/klassetrinn
 • Om privatlæreren er spesialisert innenfor et felt som er av interesse for deg
 • Om privatlæreren har tid og mulighet til å undervise deg så ofte som du ønsker

Selvsagt er det mange flere ting man kan ta med i betraktningen. For eksempel bør du også vurdere om du ønsker undervisning i samme rom som privatlæreren eller om du foretrekker undervisning over nett.

Du bør også vurdere om du ønsker undervisning under fire øyne, eller om det høres ut som en god idé å lære økonomi sammen med en liten gruppe venner. Sistnevnte kan være rimeligere enn førstnevnte.

Når du vet hva slags undervisningsform du foretrekker, er det lettere å finne den riktige privatlæreren for deg. Du finner et stort utvalg av lærere på Superprofs nettsider, noe som gjør jakten på den perfekte privatlæreren enklere.

Det er mange ting å tenke på før du skaffer deg en privatlærer i økonomi. Fordelene med en privatlærer som kan skreddersy undervisningen etter dine ønsker, mål og behov er enorm. En privatlærer kan gi deg selvdisiplinen og forståelsen du behøver for å lykkes på eksamen, på prøvene og i klasserommet.

Ikke minst kan en privatlærer styrke den faglige selvtilliten din og hjelpe deg med å klargjøre temaer du synes er utfordrende. De kan også gi deg tips om hvilke andre fag som kan komplimentere økonomifagene, og for eksempel lære deg om viktigheten av matematikk for økonomer.

Som vi har sett, trenger ikke økonomiundervisning å være dyrt. Pengene du legger i det, er dessuten en investering i fremtiden. Et solid grunnlag og en god grunnforståelse av økonomisk teori er essensielt dersom du vurderer å studere økonomifag på høyskole eller universitet. Det er den beste veien til en karriere i økonomirelaterte yrker som regnskapsfører eller siviløkonom.

Hva venter du på? Nettsider for privatundervisning, som Superprof, er fulle av entusiastiske privatlærere i økonomi som ønsker at du skal lykkes. Ta en titt allerede i dag!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.