Det er ingen hemmelighet at en privatlærer kan forbedre skoleprestasjoner. Privatundervisning kan være en fantastisk støtte gjennom utfordringene i videregåendefag som samfunns- eller næringslivsøkonomi, og også til økonomifag på høyskolenivå.

Privatundervisning har mange fordeler. Blant dem er:

 • hjelp til å finne motivasjon
 • tips til god studieteknikk
 • forklaring av vanskelige tema
 • grundig oppfølgning og unngåelse eller tetting av kunnskapshull
 • tips til god prøve- og eksamensteknikk

Privatundervisning har imidlertid én bakside: Den er ikke gratis. Kostnadene ved å skaffe seg en privatlærer i økonomi kan være en stor barriere.

Heldigvis trenger ikke en privatlærer nødvendigvis å koste flesk. Vi tegner opp hva du bør se etter i en økonomiprivatlærer, og gir deg dessuten tips om hvordan du får en så god som mulig lærer uten å måtte betale i dyre dommer for det.

En krukke ligger på et bord, ut av den har det falt mynter
Du trenger ikke å bli blakk av privatundervisning. (Kilde: Unsplash)

Hva skal en videregåendeelev se etter i en privatlærer i økonomi?

Det kan være et smart valg å bestemme seg for å skaffe ekstrahjelp i økonomifag. Når man leter etter en privatlærer, er det imidlertid noen ting man bør være klar over. For det første er det som regel lurt å ikke velge den første og beste man kommer over.

En god privatlærer kan spille en enorm rolle for din faglige glede og kompetanse. Blant annet kan læreren gi deg bedre fokus og forbedre karakterene dine ved å lære deg nyttige studieteknikker.

Men ikke alle privatlærere passer for alle elever. Når du ser etter en privatlærer som kan hjelpe med økonomifag på videregåendenivå, er det viktig å være sikker på at din potensielle mentor har relevant erfaring og trygghet til å gi deg riktige instruksjoner. Dessuten må deres tilgjengelighet sammenfalle med dine behov.

Det kan være en fordel at en privatlærer som skal undervise i økonomifag for videregående, selv har erfaring med disse fagene, deres pensum og læreplanmål. I tillegg vil mange privatlærere i økonomi ha universitets- eller høyskoleutdannelse, enten bachelor-, master- eller doktorgrad. Det er lurt å sjekke den potensielle privatlærerens kvalifikasjoner før man booker en time.

Når du er på jakt etter en privatlærer i økonomi, er det viktig å forsikre deg om at læreren du velger har kontroll på pensum i faget du tar. De beste lærerne skaper et læringsmiljø hvor du får kontroll på alle fagets aspekter.

Det kan være skremmende å forberede seg til økonomieksamen helt alene. En privatlærer kan gi deg tryggheten du trenger for å gå opp til eksamen med selvtillit og kunnskap.

Les mer om videregåendefaget Samfunnsøkonomi her, blant annet om den nye læreplanen som gjelder fra høsten 2020.

Få en privatlærer i økonomi til best mulig pris

Det spiller ingen rolle hvor dyktig en potensiell privatlærer er dersom du ikke har råd til å betale for tjenestene deres. Derfor er det viktig å ha tålmodigheten som trengs for å finne en privatlærer innenfor ditt eget budsjett. Vi gir noen tips til hvordan denne prosessen kan gå så smertefritt som mulig.

Gjør budsjettet ditt klart for privatlæreren

Før du starter jakten på en økonomilærer, bør du være klar over hvor mye penger du eller dine foreldre kan bruke på privatundervisning. I en perfekt verden ville ikke penger spilt noen rolle, men verden er jo – som kjent – ikke perfekt.

Første steg i jakten på privatlæreren er altså å lage et budsjett. Det vil gi deg et realistisk perspektiv på antallet timer du kan forvente å få, og det vil også forhindre at du plutselig må bekymre deg for penger mens du er godt i gang med undervisningen.

For å gi et eksempel ligger timeprisen på privatundervisning i økonomi hos Superprofs lærere i Oslo mellom 200 og 300 kr, og i Bergen mellom 250 og 400 kr.

En hånd holder en telefon med en kalkulatorapp foran en mappe med papirer
Ta frem kalkulatoren og lag et budsjett. (Kilde: Unsplash)

Tenk over hvor mye undervisning du trenger

En annen viktig vurdering å gjøre før du bestemmer deg for lærer, er å avgjøre hvor mange timer med undervisning du kommer til å trenge for å nå målene dine.

Kanskje ser du etter en lærer som kan forbedre kunnskapen din på spesifikke pensumområder eller innenfor spesifikke økonomiske konsepter, for eksempel makroøkonomi, markedsbalanse eller priselastisitet ved etterspørsel. I så fall trenger du kanskje bare undervisning i rundt en måned før du har nådd ønsket kunnskapsnivå.

Det samme gjelder dersom du kun ser etter en lærer som kan hjelpe med å forberede deg til eksamen. Noen intensive workshops spredt over et par måneder vil ofte være nok til å gi et forbedret eksamensresultat.

Dersom du trenger jevn oppfølging for å prestere og holde tritt med pensum gjennom skoleåret, derimot, er et høyere antall undervisningstimer å foretrekke. Slik kan privatlæreren både forbedre læringsteknikkene dine og fungere som en privat undervisningsassistent. For å prestere bra må man jo først og fremst forstå økonomi, og det kan være et utfordrende fag.

I tillegg til å tenke på mengden undervisning, er det også lurt å gjøre seg noen tanker om hva slags type undervisning man foretrekker. Priser varierer fra lærer til lærer, men generelt er nettbasert undervisning billigere enn undervisning i samme rom som privatlæreren. Alternativt kan man senke kostnadene ved å få undervisningen i en liten gruppe.

Du kan dessuten senke utgiftene til en privatlærer dersom du supplerer undervisningen med mye egenarbeid. Selvstudier og privatundervisning støtter opp under hverandre og gjør hverandre mer effektive.

Superprof har et utvalg av privatlærere i økonomi som står klare til å tilby undervisning enten ansikt til ansikt eller over nett. Du finner alltids en lærer som passer dine spesifikke behov.

Ved å tenke over på forhånd hva slags undervisning du kan tenke deg, kan du forsikre deg om at læreren du velger er tilgjengelig gjennom hele perioden du trenger undervisning – på en måte som passer for deg.

Ta deg tid til å se deg rundt

Det fine med å se etter en privatlærer i økonomi er at det finnes så mange muligheter til å finne en god lærer. Uansett om du ser etter en lærer som du har fått anbefalt av noen du stoler på, vil ha undervisning ansikt til ansikt eller ser etter en privatlærer online, finnes det en rekke lærere som har viljen til og ønsket om å hjelpe deg med å nå dine akademiske mål.

Det er også viktig at du forsikrer deg om at privatlæreren din kan gi deg undervisning og hjemmeoppgaver på en måte som fungerer for deg. De fleste privatlærere tilbyr både undervisning under fire øyne og undervisning i små grupper.

Valget er virkelig ditt, og du står fritt til å velge en lærer som passer din personlighet og din lærestil perfekt. For eksempel har Superprof et stort spenn av privatlærere i økonomi som du kan velge mellom. Ta deg derfor tid til å sjekke dem ut, slik at du kan velge den som best kan dekke dine behov.

De beste måtene å finne en budsjettvennlig privatlærer

Som vi antydet ovenfor, er vanligvis den beste måten å finne en privatlærer å lete på nett. Men hvordan skal man vite hvor man skal starte når så mange forskjellige nettsteder og undervisningsselskaper tilbyr undervisningstjenester?

Det ideelle når man leter etter nettundervisning, er å velge et nettsted som har følgende kvaliteter:

 • De er veletablert og har eksistert en stund
 • De har et stort utvalg av privatlærere å velge mellom
 • De har et godt rykte og høy kundetilfredshet

Superprof er bare et eksempel på et undervisningsselskap som oppfyller alle disse kravene.

Tre kvinner står foran en tavle, en av dem peker på noe, en annen tar notater
En god lærer kan gjøre en gigantisk forskjell. (Kilde: Unsplash)

Trustpilot er en nettside som samler kundeanmeldelser og gir andre nettsider en samlet vurdering. Det er et fantastisk sted å begynne, dersom du vil undersøke om nettsiden du vurderer har et godt rykte og gode privatlærere.

Dersom du foretrekker en mer analog tilnærming, er det noen ting du kan gjøre. Den første du bør vende deg til, er økonomilæreren din på skolen, høyskolen eller universitetet.

Hvis du er ekstra heldig, har de kanskje kapasitet til å gi deg undervisning selv. Selv om de ikke har det, kan det godt hende de kjenner noen som kan være aktuelle – tidligere elever eller kolleger, for eksempel. Dessuten kan du se etter annonser i avisen som en privatlærer kan ha satt inn. Denne tilnærmingen kan naturlig nok være tidkrevende.

Når du har funnet en privatlærer som virker bra, er det viktig å passe på å spørre om pris før du takker ja til hjemmeundervisning. Dersom du gjør det klart hva forventningene dine til pris er, både for hele undervisningsperioden og enkelttimene, kan du avklare prisen sammen med privatlæreren i forkant av undervisningen.

Dette vil spare dere for ubehagelige samtaler senere, og det hjelper deg også med å bli klar over hva du egentlig har råd til. Blir det undervisning ansikt til ansikt eller online?

Få mest mulig ut av privatundervisningen

Dersom du vurderer å skaffe deg en privatlærer for økonomi på videregående-, høyskole- eller universitetsnivå, er du sannsynligvis klar over hvilke områder du trenger hjelp til å mestre.

Kanskje

 • ønsker du å forbedre prøveresultater og prestasjon i timene
 • ønsker du å søke på høyskole- eller universitetsstudier i økonomi
 • trenger du å forbedre prøve- og eksamensteknikken din
 • trenger du hjelp til å forstå pensum eller deler av det

Uansett hva som er grunnen til at du ser etter en privatlærer, trenger du å vite at læreren du velger har et reelt ønske om å hjelpe deg, har riktig kunnskapsnivå og tilbyr tjenestene sine til en pris som fungerer for deg.

Dersom du forbereder deg godt før du tar det endelige valget, kan du forsikre deg om at du sikrer deg hjemmeundervisning til best mulig pris. Det betyr at du bør ta hensyn til ting som budsjett, forventet lengde på undervisningsperioden og undervisningsformat før du begynner jakten på privatlæreren.

Du kan finne en privatlærer på nett eller i dine omgivelser. Uansett hvordan du begynner jakten, finnes det mange engasjerte, fleksible og erfarne privatlærere som ønsker at du skal lykkes og få så gode karakterer som mulig. Superprof, for eksempel, har mange lærere innenfor forskjellige budsjettnivåer, så det er ingen grunn til ikke å begynne letingen i dag!

Trenger du en lærer i Økonomi?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.