Om du har kjennskap til Italia, så vet du kanskje at det finnes regionale forskjeller og at hver region har sine spesialiteter. Det finnes ikke noe sånt som ett eneste autentisk italiensk kjøkken – det er nemlig flere ulike skikker og matlagingsmetoder i hele Italia. Disse ulikhetene bunner i tradisjon, tro, aksenter og matvaner. Mens italiensk matlaging er verdenskjent for olivenolje, ost og tomat, finnes regionale spesialiteter som ikke er så kjente for resten av verden.
Den regionale identiteten kan delvis forklares med at landet ikke var selvstendig før ganske nylig. Unionen av Italia startet i 1815 med Kongressen i Wien, men det var ikke før i 1871 at Italia ble en selvstendig stat og Roma ble hovedstad.
I vårt forsøk på å dekke alle regioner i Italia, kan vi i denne artikkelen ikke gå så veldig i dybden. Ved artikkelens slutt vil du imidlertid ha fått litt innsikt i enkelte spesialiteter fra steder som Lombardia, Roma, Sicilia og Venezia.

Nordvest-Italias spesialiteter
Nordvest i Italia, blant fjell, hav og innsjøer, befinner det seg en region rik på kultur. Siden matlaging er den del av denne kulturen, så er mat noe av det første du stifter bekjentskap med når du reiser til Italia. Her er noen av de italienske rettene fra Nordvest-Italia!
Mat fra Aosta-dalen
Aosta-dalen er en fjellrik region (som inkluderer Alpene), som grenser til Frankrike og Sveits. Selv om dette er Italias minste region og den minst bosatte, betyr dette imidlertid ikke at de ikke har noen herlige spesialiteter.
Med oster, kjøttpålegg og andre italienske retter, er det enkelte ting som holder deg ekstra varm i kulden:
- Polenta
- Kurert skinke
- Carbonada, biff kokt i rødvin (regionen produserer forøvrig 23 ulike viner)
Mat fra Liguria
Bakker, fjell og sjø: den italienske regionen Liguria, med Genova som hovedstad, har fått kallenavnet “den italienske riviera”.
Om du like penne, spaghetti eller annen type pasta, kan du takke Genova for deres berømte pestosaus laget av pinjekjerner og basilikum. Her finnes også mye forskjellige grønnsaker, fisk og middelhavsprodukter som:
- Oliven olje
- Fylt pasta som pansotti
- Viner fra Cinque Terre
Mat fra Lombardia
Vi må for all del ikke glemme ris når vi snakker om Lombardia. Regionen, der du finner Milano, står for mesteparten av risdyrkingen i Italia. Om du skal lage risotto, skal det helst brukes italiensk ris som arborio eller carnaroli, som dyrkes nettopp her.
Mange retter kommer fra denne regionen:
- Risotto Milanese smakstilsatt med safran
- Panettone (en kake som spises til jul)
- Bresaola og pacetta, noe av det beste kjøttpålegget i Italia
- Gorgonzola ost
- Ossobucco, en av Italias mest kjente retter
- Kalvekjøtt Milanese
- Amaretto mandellikør
Mat fra Piedmont
Om du undres over regionen navn, så kommer det av beliggenheten ved foten av fjellet (pie betyr fot, og mont betyr fjell). Akkurat som i Lombardia, produserer også Piedmont mye ris, i tilegg til disse spesialitetene:
- Grissini (breadsticks)
- Hvit trøffel
Takket være internett, trenger du ikke å fysisk befinne deg i Italia for å lære om deres mat. Finn italienske retter oppskrift her.
Nordøst-italienske spesialiteter
Den italienske regionen på kysten langs Adriaterhavet er kjent for sin maritime smak:
Mat fra Veneto

Regionen er kjent for noen av de følgende spesialitetene:
- Svart Risotto med akkarblekk (Risotto al Nero di Seppia)
- Gnocchi
- Carpaccio
- Pasta e fagioli, en rett av pasta og bønner
- Prosecco, den kjente italienske sprudlende vinen.
Mat fra Emilia-Romagna
I Emilia-Romagna og dens hovedstad Bologna, er det kjøttpålegg som regjerer på kjøkkenet:
- Prosciutto di Parma
- Mortadella
- Coppa
Det er dog mer til regionen enn bare kjøttpålegg. Du finner også:
- Parmigiano Reggiano og Grana Padano
- Fylt pasta som capalletti
- Spaghetti bolognese
- Lasagne
- Balsamico-eddik
- Lambrusco, sprudlende italiensk rødvin
Mat fra Trentino-Alto Adige
Mat fra Trentino-Alto Adige-regionen er veldig stedsforankret, og veldig mye av maten holdes innenfor regionens grenser. Et av de få unntakene er Speck-skinke.
Regionen grenser til Østerrike, og huser mye forskjellig frukt og grønnsaker, kvalitetshonning og polenta. Polenta er en rett laget av kokte gryn, som i Trentino-Alto Adige kan være laget av av bukkhvete og poteter.
Ta en kikk på italienske matlaging her!
Spesialiteter fra sentrale deler av Italia

Toscana er en populær turistdestinasjon mange kjenner. En må imidlertid ikke glemme regionens kulinariske arv.
Mange retter i verden er inspirert av spesialiteter fra denne regionen.
Mat fra Toscana
Kjent for bakkete landskap og olivenlunder, er Toscana også kjent for sin extra virgin oliven olje.
Her finner du toscanske retter som:
- Trøffel og safran
- Kjeks
- Pecorino ost
Mat fra Marche
Marche-regionen, som ligger på kysten langs Adriaterhavet, er kjent for pasta. Dette er makaroniens vugge, i likhet med fylt pasta som tortellini.
Mat fra Abruzzo
I Abruzzo finner du herlige oster, kjøttpålegg og fisk. Denne spesielle variasjonen av spesialiteter kommer av at regionen har både fjell og kystlinje. Innbyggerne i Abruzzo kan nyte pecorino ost, røkt ricotta og sjømat- eller ansjossuppe.
Mat fra Lazio
Den kjente bøffel-mozzarellaen (mozzarella di bufala) lages i sydligere deler av regionen, og nord i Campania-regionen.
Akkurat som pasta carbonara, er også følgende retter fra Roma:
- Gnocchi alla romana (navnet betyr gnocchi på romers vis)
- Ravioli
- Penne arrabiata (ordet arrabiata betyr"sint", som er en perfekt beskrivelse av denne sterke pastaretten)
Mat fra Umbria
Innbyggerne i Umbria-regionen har ikke tilgang til havet, da det er en innlandsregion, men de har til gjengjeld tilgang til innsjøer fulle av ferskvannsfisk som ørret og karpe.
Regionen er også hjemsted for:
- Svart trøffel
- Porchetta diegris
- Linser
- Olivendip, som ofte serveres sammen med forretter
Syd-Italias spesialiteter

Syd-Italia, som har Adriaterhavet på den ene siden og Middelhavet på den andre, har mye å tilby. Du trenger imidlertid ikke å reise dit for å nyte regionens kulinariske tradisjoner. Syditalienske spesialiteter representeres ofte på italienske restauranter. Om du pleier å gå på italiensk restaurant, har du mest sannsynlig spist syditaliensk mat. Det finner dog mer enn bare pizza og pasta.
Mat fra Campania
Du kan takke Campania og dens hovedstad Napoli for verdens mest berømte rett: pizza.
Napolitansk pizza oppsto her, men det er ikke den eneste spesialiteten som har krysset landegrensene:
- Mascarpone
- Italias beste tomat, San Marzano
- Limoncello
- Rum baba
Mat fra Apulia
Apulia-regionen ligger i Syd-Italia. I tillegg til olivenolje, produserer de også hveten som brukes til å lage pasta. Denne solrike delen av Italia er også kjent for følgende spesialiteter:
- Burrata ost
- Orecchiette pasta
- Røkt scarmoza ost
Mat fra Calabria og Basilicata
I disse to regionene finner du både fjell og hav. De kulinariske tradisjonene er en blanding av smaker fra rundt om i Italia: bønner, auberginer, paprika og mye ost.
I Calabria bruker de mye fisk: ansjos, sardiner og tunfisk har blitt brukt i generasjoner.
Sardinske og sicilianske spesialiteter

Disse to italienske øyene er begge en region hver for seg. I tillegg til kulturell identitet, har de også en sterk kulinarisk identitet og er kulturelt forskjellig fra hverandre. De er bare i samme seksjon i denne artikkelen fordi de ikke hører til blant fastlandsregionene.
Mat fra Sardinia
Sardinsk kjøkken er preget av landbruk, til tross for at det er hav på alle kanter!
Her finnes mye krydret kjøtt i tillegg til utallige oster som:
- Ricotta
- Pecorino
- Fiore
Mat fra Sicilia
Sicilia, midt i Middelhavet, tar imot hundretusenvis av turister hvert år, som gladelig prøver deres kjøkken.
Siciliansk mat er en nytelse for smaksløkene og omfatter:
- Aubergine og ricotta pasta
- Caponata
- Arancini, risboller til forrett
- Tørket frukt
- Nøttepesto pasta
Neste gang du besøker en italiensk restaurant i Oslo eller Bergen, kan du nå imponere venner og bekjente med dine kunnskaper om hvor en kan spise ekte italienske retter fra Italia. Eller du kan imponere med å diske opp med egne retter lært av kokk med italiensk mat som spesialitet.







