Vi nordmenn elsker Italia. Varmen, strendene, kunsten, vinen og pastaen. For ikke å nevne pizzaen! Den flate lefsa er faktisk blant middagsrettene vi nordmenn spiser aller mest av.

Men språket? Det er det ikke så mange som snakker!

Engelsk lærer vi på skolen, og kanskje fransk, spansk eller tysk også. Språk få personer snakker, derimot, er enda mer attraktivt å kunne! Kan du italiensk, er du attraktiv i arbeidsmarkedet! Dermed kommer du neppe til å angre på å lære deg språket.

Men hvordan begynner du? I denne artikkelen ser vi på ulike veier til målet. Eller skal vi si til Roma?

Alt du trenger for å komme i gang for å lære et nytt språk er følgende:

 • Personlig motivasjon
 • Tid å sette av til hardt arbeid
 • Ulike ressurser som lar deg jobbe effektivt

Så hvilke ressurser er det snakk om?

De beste Italiensklærerne tilgjengelig
Francesca
5
5 (13 Evaluering(er))
Francesca
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Paola
Paola
230kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elisa
5
5 (1 Evaluering(er))
Elisa
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Andrea angelika
5
5 (3 Evaluering(er))
Andrea angelika
175kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Giuseppe
Giuseppe
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marta
Marta
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Melanie
5
5 (3 Evaluering(er))
Melanie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Gina
Gina
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Francesca
5
5 (13 Evaluering(er))
Francesca
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Paola
Paola
230kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elisa
5
5 (1 Evaluering(er))
Elisa
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Andrea angelika
5
5 (3 Evaluering(er))
Andrea angelika
175kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Giuseppe
Giuseppe
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marta
Marta
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Melanie
5
5 (3 Evaluering(er))
Melanie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Gina
Gina
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hvordan kan du lære italiensk på egen hånd?

Noen folk digger å utfordre seg selv. Og da snakker vi ikke om å ta noen ekstra minutter på tredemølla, eller andre kortvarige utfordringer. Da snakker vi om langdryge utfordringer som endrer livet ditt: Å krysse Atlanter'n i seilbåt, å skrive en bok, å lære et nytt språk på egen hånd.

La meg forklare. Selv om det ikke virker like vanskelig å lære et språk som å krysse et hav, er det mange likheter mellom de to. Å lære italiensk uten de riktige ressursene eller en dedikert lærer, er svært utfordrende.

Mellom arbeid, familie og venner er det ikke mye tid igjen til å studere et språk. Og så er det økonomien. Det kan være dyrt å ta italiensk språkkurs. Din eneste sjanse kan være å lære språket alene. Men er det i det hele tatt mulig?

I vår digitale tidsalder er svaret ja. For 30 år siden hadde det også vært mulig, men det hadde væt mye mer utfordrende. Italienskstudenter på den tiden manglet tilgang til:

 • Tonnevis med internettsider om italiensk
 • Gratis øvingsoppgaver i apper
 • Italienskundervisning på sider som Youtube
 • Drøssevis av italienske filmer på strømmetjenestene
 • Italienske nettaviser å bryne seg på

Det har aldri før vært så enkelt å lære seg italiensk som nå, takket være datamaskiner og internett. Dessuten har dette gjort det billigere å lære seg språket.

Vi skal fortelle deg om disse ressursene lenger nede. Men først, er du sikker på at du er motivert nok til å begynne?

Du må sette av mer enn et par uker for å lære et nytt språk. Det er lurt om du synes det er morsomt å jobbe med oppgavene.

Om du er lærevillig og sulten på kunnskap, er du helt klart i stand til å lære italiensk uten hjelp fra en lærer. Om du på den annen side mangler motivasjon, kommer du raskt til å gi opp. Om du bekymrer deg for om du kommer til å gi opp, kan det være lurt å titte på tilbudene ulike privatlærere tilbyr.

Det er en fordel å kunne andre språk...

... når du setter deg ned med italiensken. Å kunne spansk, fransk eller portugisisk er så klart en kjempefordel. Disse språkene er nære slektninger av det italienske språket.

Og om du kan en del engelsk, er du allerede godt i gang. Det engelske språket har mange ord som stammer fra latin, et utdødd språk som dannet utgangspunktet for dagens italiensk.

Ta for eksempel en titt på disse italienske og engelske glosene:

 • bottone – button
 • emozione – emotion
 • abbandonare – abandon

Også norsk har mange ord som stammer fra latin. Du kommer til å oppdage at italiensk ikke er så fremmed som du først har trodd. Disse ordene kan du allerede:

 • scrivere – skrive
 • caffé – kaffe
 • casseruola – kasserolle
 • acrobazia – akrobatikk

Det finnes mange ord som dette. Du har med andre ord allerede et visst ordforråd på italiensk!

Lær italiensk på nett

Å lære italiensk på nett må være en av de beste måtene å begynne å lære seg språket. Internett kommer til å være hovedressursen din om du vil lære italiensk uten en lærer.

Enkel og gratis italiensk: Våre favorittsider

Å lære italiensk gratis på internett kan være ganske enkelt. Det er drøssevis med sider som tilbyr leksjoner, kurs, øvelser, ordbøyninger og oppgaver om det italienske alfabetet for nybegynnere. Det kan være vanskelig å finne de gode sidene. Her er noen favoritter:

Norske italienskressurser:

Engelske italienskressurser:

 • BBC Italian
 • One World Italiano
 • Loecsen

Tusenvis av studenter har brukt disse sidene oppigjennom årene. De tilbyr interaktiv læring, som quizer, grammatikkforklaringer, gloselister, italienske verbbøyninger, det italienske alfabetet og hjelp til uttale.

Lær italiensk med filmer

Å gjøre seg kjent med italiensk film og kultur må være den morsomste måten å lære italiensk på egenhånd. Du kan kombinere denne aktiviteten med mer tradisjonelle læringsressurser for å nå målene dine. Lag deg et opplegg med både film, TV, romaner og oppgaver på nett og papir.

Italia har en lang og stolt filmhistorie. Sammen med USA, India, Frankrike, Kina, Japan, Sør-Korea og Storbritannia er Italia blant verdens største filmindustrier.

Dermed finnes det plenty med gode italienske filmklassikere. Du har kanskje hørt om regissører som Roberto Benigni, Sergio Leone, Ettore Scola, Federico Fellini, Bernardo Bertolucci og den italiensk-amerikanske Martin Scorsese.

De åtte beste italienske filmene

Film gir deg sjansen til å øve opp øret til å gjenkjenne dialekter, bli kjent med grammatikkbruk i praksis (du kan ha på tekst, men på italiensk!) og lære nye ord.

Her er noen favoritter blant italienske filmer.

La vita è bella – Livet er herlig

Dette er en tragisk komedie med Roberto Benigni både i hovedrollen og regissørstolen. Filmen vant Oscar for beste fremmedspråklige film i 1999. Vi møter den unge italienske jøden Guido Orefico og sønnen Giosué i 1939. De har blitt deportert til en tysk konsentrasjonsleir, men Guido gjør det beste ut av den forferdelige situasjonen de har havnet i. Han får sønnen til å tro at de deltar i et spill, og gir ham poeng for å gjemme seg for fangevokterne. Dette er en fantastisk historie om menneskenes viljestyrke i møte med umenneskelighet. Språket i denne filmen er vakkert å lytte til!

Otto e mezzo – 8 1/2

Denne dramakomedien av den store regissøren Federico Fellini regnes av filmkjennere blant verdens beste. I filmen følger vi den italienske regissøren Guido Anselmi, som strever med å lage sin neste film, og har kompliserte forhold til sin kone Luzia og elskerinne Carla. I skuespillertruppen finner vi Marcello Mastroianni og Anouk Aimée.

La Dolce Vita - Det søte liv

Denne fransk-italienske filmen vant Gullpalmen i Cannes i 1960. Også her står Fellini for regien, mens Mastroianni spiller journalisten Marcello Rubini som søker etter mening, kjærlighet og lykke i Romas overklassestrøk. Du drar kanskje kjensel på scenen der Anita Ekberg bader i en fontene? Den finner du i denne filmen! Ekberg snakker engelsk i filmen, men du får også servert italienskgloser på løpende bånd.

Trevifontenen i Roma, en vakker og hvit fontene.
Trevi-fontenen i Roma, stedet for Anita Ekbergs berømte bad i den italienske filmklassikeren La Doce Vita (Foto: Unsplash)

C'ervamo tanto amati – Vi som elsket hverandre så høyt

Denne dramakomedien regissert av Ettore Scola forteller historien om tre tidligere medlemmer av motstandsbevegelsen under andre verdenskrig. Gianni, Nicola og Antonio gikk under jorden i 1944 for å bekjempe nazistene. Flere år senere møtes de igjen. Dette er en vakker historie om vennskap og kjærlighet.

Il Sorpasso – Farlige kurver

Dett er en italiensk kultkomedie fra 1962 regissert av Fino Risi. Skuespilleren Vittorio Gassman var en av de største i sin tid. I denne filmen spiller han mot Jean-Louis Trintignant, som spiller rollen som en stillfaren jusstudent. Her får du massevis av italiensk kultur og språk!

Il Gattopardo – Leoparden

Denne fransk-italienske filmen regissert av den store Luchino Visconti vant Gullpalmen i Cannes da den kom ut i 1963. Filmen er basert på romanen med samme navn, skrevet av Guiseppe Tomasi di Lampedusa. Filmen følger en siciliansk aristokratisk familie i 1800-tallets Italia, da nasjonen ble samlet til ett rike. Aristokratiet ble kalt «leopardene», derav navnet. En time i italiensk språk og historie, med andre ord.

Gomorrah – Gomorra

En ekte mafiafilm! Denne krimfilmen fra 2008 er basert på boka med samme navn av Roberto Saviano. Den handler om to syndikater i den napolitanske Camorra-mafiaen som kjemper om kontrollen over menneskehandelen. Italienskundervisning fra mafiabosser? Tja, noe må de da duge til!

Romanzo Criminale – Romanzo Criminale

Denne filmen tar deg tilbake til Roma på 1970-tallet, der fire gjengmedlemmer stjeler en bil. De havner i trøbbel, og må hamle opp med gjengledere og politimestere.

Til sist må det nevnes at det finnes drøssevis av italienskproduserte og -regisserte filmer der skuespillerne snakker engelsk. Det heter ikke Spagetti-Western for ingenting! Italienske regissører som Sergio Leone har laget noen av verdens mest berømte Western-filmer, som Once Upon a Time in America og The Good, the Bad and the Ugly. Gode filmer – men ikke når du skal finslipe italiensken.

De beste Italiensklærerne tilgjengelig
Francesca
5
5 (13 Evaluering(er))
Francesca
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Paola
Paola
230kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elisa
5
5 (1 Evaluering(er))
Elisa
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Andrea angelika
5
5 (3 Evaluering(er))
Andrea angelika
175kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Giuseppe
Giuseppe
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marta
Marta
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Melanie
5
5 (3 Evaluering(er))
Melanie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Gina
Gina
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Francesca
5
5 (13 Evaluering(er))
Francesca
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Paola
Paola
230kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elisa
5
5 (1 Evaluering(er))
Elisa
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Andrea angelika
5
5 (3 Evaluering(er))
Andrea angelika
175kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Giuseppe
Giuseppe
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marta
Marta
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Melanie
5
5 (3 Evaluering(er))
Melanie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Gina
Gina
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Lær italiensk med nyheter

Når du har fått på plass det grunnleggende, som grammatikk, bøyninger, syntaks og vokabular, kan du prøve deg på å lese italienske nyheter. Romaner er ennå litt for utfordrende, men å bryne seg på nyhetsmedier som disse er midt i blinken:

 • Corriere della Sera
 • La Stampa
 • La Repubblica
 • Il Sole 24 ORE

Liker du sport, vet du allerede at italienerne er sportslige av seg. Fotball er enormt! I disse avisene kan du lese siste nytt om italiensk sport:

 • La Gazzetta Dello Sport
 • Corriere Dello Sport
 • Tuttosport

Alle disse avisene har nettutgaver du kan lese gratis. Hva med å ta turen innom nettsidene deres daglig?

Italienske blader liggende på et bord.
Start med aviser, før du bryner eg på romaner (Foto: Unsplash)

Lær italiensk med musikk

Språklæring skal være gøy! Når du uansett hører på musikk, hvorfor ikke lytte til italienske låter?

Begynn med å utforske sjangrene du liker. For eksempel, om du liker rock, finn ut hva som rører seg på den italienske rockescenen. Finn tekstene til sangene du velger deg, og lytt etter uttalen.

Om rock eller annen populærmusikk blir for vanskelig i starten, kan det lønne seg å høre på klassisk a capella-musikk. Der er lydbildet fullstendig rent, og du kan konsentrere deg utelukkende om ordene.

Italiensk er et språk som i seg selv låter syngende: Å lytte til italiensk sang er ikke så dumt for tonefallet du øver opp!

I tillegg kan du lære litt av hvert om italiensk kultur av å høre på musikk. Landet har en lang tradisjon for musikk, og et svært spesifisert musikalsk ordforråd:

 • Concertino – liten konsert
 • Drammatico – dramatisk
 • Fortissimo – svært høyt
 • Opera buffa – komisk opera
 • Tristamente – trist

Å høre på musikk kan så klart ikke erstatte pugging på egenhånd og øvelse sammen med en lærer. Men musikk gir erfaring med å lytte og øve opp uttale. Dessuten gir skjønne toner inspirasjon til å fortsette læringen.

For eksempel kan disse ti italienske sangene og artistene få deg på bedre tanker når du leker med tanken på å droppe italienskøvelsene dine.

Husk å se sangenes musikkvideoer på Youtube. Da kan du skru på undertekster!

1. Al Bano & Romania Power – Felicita

Al Bano, eller Albano Carrusi som han egentlig heter, er en populær sanger og låtskriver fra Sør-Italia. En funfact du kan fortelle dine italienske venner: Faren ga ham navnet fordi han hadde kjempet i Albania under andre verdenskrig, ifølge Wikipedia.

2. Andrea Bocelli ft. Giorgia – Vivo Per Lei

Vivo Per Lei er faktisk en coverversjon av Oros låt fra 1995. I tillegg vil jeg tipse om en fransk-italiensk duett med Helene Segara som også er verdt en gjennomlytting eller to.

3. Umberto Tozzi – Ti amo

Denne sangen fra 1977 er for dem som vil lære italienernes amorøse ordforråd.

4. Luciano Pavarotti – O sole mio, Mamma og Funniculi Funnicula

Operasangeren Pavarotti har en av verdens vakreste stemmer. Kraftfull, forførende og bevegende... det italienske språket på sitt beste!

5. Eros Ramazzotti – Cose della vitta

Enkelte mener Ramazzotti er blant sin generasjons beste stemmer. Lytt, og bedøm selv.

6. Zucchero – Baila Morena & Lasciatemi cantare

7. Toto Cuttugno – L'Italiano

Disse to er blant Italias beste popsanger.

8. Laura Pausini – Volevo dirti che ti amo, La Solitudine og Io canto

Den beste sangeren i dagens moderne Italia. Fra 90-tallet og frem til i dag har sangene hennes vært et must for italienskstudenter.

9. Alessandra Amorosa – Senza Nuvole

Amorosa sjarmerte italienske TV-seere i senk da hun deltok i konkurranseprogrammet Amici i 2009. Siden har hun sjarmert stadig flere.

10. Paolo Conte – Come di, Via con me, Un gelato al limon

Paolo Conte er en av Italias mest berømte artister. Han er også forfatter og komponist, og er inspirert av jazz og blues.

Lytt, lær og syng med: Morsommere læring finnes knapt!

Lær italiensk med gloselister

Du må være metodisk og systematisk om du vil bedre italiensken din. Grammatikk, ordforråd og stavemåter kan øves opp ved hjelp av lister organisert etter ulike temaer.

Italiensk ordforråd for hverdagen

Om du skal ha et opphold i Italia for å lære deg språket (og suge til deg den fantastiske kulturen!), kan du kopiere denne lista og lagre den på mobilen. Ta den frem når du trenger den.

Ja – Si

Nei – No

God dag – Buongiorno

Ha det bra – Arrivederci

Hei – Ciao

Vær så snill – Per favore

Tusen takk – Grazie mille

Hvordan står det til? – Come stai?

Unnskyld meg – Scusi il disturbo

Hyggelig å treffe deg – Piacere

Under følger en liste over klær og tilbehør du finner i ditt italienske klesskap.

Klær og tilbehør – Indumenti e accessori

T-skjorte – Maglietta

Skjorte – Camicia

Skjerf – Sciarpa

Hatt – Cappello

Skjørt – Gonna

Fersk pasta, løk og klasetomater dandert lekkert.
Pasta, pomodori, cipolle... Mat er best på italiensk! (Foto: Unsplash)

Skal du lære italiensk, må du så klart lære om maten!

Mat – Il cibo

Forrett – Primo piatto

Hovedrett – Secondo piatto

Tilbehør/garnityr – Contorno

Dessert – Dessert

Vinflaske – Bottiglia di vino

Blodig/lite stekt biff – Bistecca al sangue

For å komme deg rundt, må du kunne litt om transport.

Transport – Transporto

Bil – Macchina

Trikk – Tramway

Sykkel _ Bicicletta

Fly – Aeroplano

Tog – Treno

Taxi – Taxi

Disse listene kommer godt med når du reiser eller oppholder deg i Italia. Du kan til og med ha en egen glosebok i veska.

Lær italiensk med et språkopphold

Ingenting slår et opphold i Italia når det kommer til å lære seg språket! Som utlending må du gjøre deg forstått hvor enn du går, enten du skal bestille en kaffe eller reservere et hotellrom. Til slutt kommer du til å tenke på italiensk!

Om du er student, kan et Erasmus-opphold være en god idé. Du kan studere italiensk eller et hvilket som helst annet universitetsfag. Du kan snakke med medstudentene dine på italiensk, selv om de kommer fra andre land.

Er du skoleelev, meld deg på utveksling.

Om du ikke studerer ved et universitet, kan du melde deg på en lokal språkskole. Der blir du kjent med likesinnede, som du kan oppleve landet sammen med.

Når du har ankommet og begynt å leve «la dolce vita», kan du reise rundt på sightseeing. Du kan reise til Colosseum i Roma, Markusplassen i Venezia og Det skjeve tårnet i Pisa.

Dessuten ser en språkreise bra ut på CV-en din. Mange arbeidsgivere ser etter kandidater med internasjonal erfaring.

Når du kan skilte med et språkopphold på CV-en, viser du bedriften du søker jobb hos at:

 • du er interessert i fremmedspråk og kultur
 • du er åpen til sinns og selvstendig
 • du forstår italiensk

Det er med andre ord bare å pakke sakene og reise!

Lær italiensk med apper: Gratis kurs på smarttelefonen

Vi har ikke glemt apper; det finnes haugevis av dem!

Last ned et par gode på telefonen, slik at du kan lære italiensk hver morgen på bussen, for eksempel.

Enten du er nybegynner eller viderekommende finnes det passende apper for deg.

De fleste gode appene har engelsk som standardspråk.

Et eksempel er Nemo Italian, som tar for seg grunnleggende italiensk grammatikk. Du kan bruke appen til å:

 • lære grunnleggende italiensk grammatikk
 • lære å bøye verb
 • bedre uttalen din
 • øve opp ordforrådet

Det er stort pluss at du kan bruke appen hvor som helst. Om du ikke har noen tidsfrist, lar denne appen deg nå språkmålene dine svært komfortabelt.

En annen engelsk app er Mosalingua, som har 3000 gloselister og ti vanskelighetsgrader. Appen tar for seg 17 ulike «snakkescenarioer», altså situasjoner der du trenger et italiensk ordforråd. Enten det er å handle dagligvarer eller bestille taxi, appen hjelper deg godt på vei.

I tillegg anbefaler vi  Babbel, Learn Italian Vocabulary - 6000 words! og Duolingo.

Alle disse har engelsk som standardspråk. Det finnes dessverre få apper som tilbyr gratis undervisning i italiensk på norsk. Det finnes noen unntak:

Google Translate vet du hva er. Men visste du at du kan laste ned hele appens norsk-italienske oversetter til mobilen din? Da kan du oversette hva som helst og lytte til uttalen uansett hvor du er.

Ordnett er en god norsk appordbok med en rekke språk, også italiensk.

I tillegg kan du finne Youtube-videoer og podcaster som kan stimulere læringen din.

Til syvende og sist handler det om å finne en læringsmetode som holder deg motivert. Finn metoden som passer deg best!

Det er vanskelig å lære et annet språk. Om motivasjonen er dalende, kan det være lurt å finne en lærer i tillegg til å bruke overnevnte metoder. Hos Superprof finner du lærere som tilbyr italienskkurs i Stavanger, Oslo og Bergen – og mange andre steder.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Maria