Figurativ kunst omfatter en rekke kunstformer som det å male portretter, tegne, skissere samt skulptur. Dette betyr at mange kunstnere gjennom tidene har blitt klassifisert som figurative kunstnere, ofte ved å bruke ulike kunstformer eller medier for å uttrykke seg.

Fra hulemalerier i Lascaux til Leonardo Da Vinci og Andy Warhol, har figurativ kunst vært i  stadig utvikling. Essensen har dog alltid vært det samme: en representasjon av menneskekroppen, i forskjellige former, gester og stiler. I denne artikkelen ser vi nærmere på tre innflytelsesrike kunstnere som har produsert figurativ kunst i en form eller annen. Bli inspirert av deres kjente verk!

De beste Tegninglærerne tilgjengelig
Avery rain
Avery rain
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Annette
Annette
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nora
Nora
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sofie
Sofie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Beth
Beth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ronja
5
5 (1 Evaluering(er))
Ronja
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vincent
5
5 (2 Evaluering(er))
Vincent
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Avery rain
Avery rain
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Annette
Annette
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nora
Nora
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sofie
Sofie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Beth
Beth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ronja
5
5 (1 Evaluering(er))
Ronja
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vincent
5
5 (2 Evaluering(er))
Vincent
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Leonardo Da Vinci: Den moderne kunstens far

Det italienske universalgeniet Leonardo Da Vinci ble født i 1452 og var en vitenskapsmann, kunstner og forfatter. Hans utrolige nysgjerrighet resulterte i en interesse innen ingeniørarbeid, anatomi, geologi, matematikk, historie, musikk, skulptur, arkitektur, maleri og mye mer. Han er fortsatt anerkjent som «the universal genius» i dag.

Hans innflytelse på verden merkes fortsatt. Noen av hans oppfinnelser og design ble muliggjort århundrer senere, takket være teknologiske fremskritt. Blant annet pansrede kjøretøy, helikoptre og fallskjermer ble alle tenkt ut av Leonardo hundrevis av år før de faktisk ble produsert.

Leonardo startet sitt kunstneriske liv i tjeneste for Verrocchio, som lærling i hans Firenze-atelier. Verrocchio ble sett på som den beste maleren og skulptøren i byen, og Leonardo var der på samme tid som andre kjente kunstnere som Botticelli (en av malerne i Det sixtinske kapell).

Som lærling måtte Leonardo lære mange håndverk. Dette inkludert teknisk tegning, kjemi, metallurgi, metallbearbeiding, gipsstøping, lærbearbeiding, mekanikk og tømrerarbeid, samt kunstneriske ferdigheter som figurtegning og -maling, skulptur og modellering. Leonardo antas å være modellen som ble brukt til to av Verrochios kunstverk – bronseskulpturen av David og erkeengelen Rafael i maleriet Tobias and the Angel.

Senere ble Leonardo selv kunstlærer. Han ledet tegnekurs og lærte bort grunnleggende tegneteknikker til lærlinger. Arbeidet hans med å tegne den menneskelige kroppen var sterkt inspirert av Vitruvius, en romersk forfatter som blant annet gjorde studier av menneskekroppen. Det var hans tanker som inspirerte Den vitruvianske mann. Dette verket kombinert med hans kunnskap om menneskets anatomi og menneskekroppen gjorde Leonardo til en ledende person i datidens medisinske verden.

Leonardo jobbet for de mektigste mennene i sin tid, fra hertugen av Milano til Medici-familien, paven og kongen Frans I av Frankrike. Hans berømmelse er fortsatt intakt og folk står i dag i kø i timevis for å se de få av overlevende maleriene hans.

Leonardos mesterverk

Hans mest kjente verk er nok maleriet «Mona Lisa». Maleriet henger Louvre-museet i Paris, hvor det har vært siden 1797.

Folk som ser på maleriet Mona Lisa
Mona Lisa henger på Louvre i Paris (Kilde: unsplash)

Maleriet har en ganske turbulent historie. Det var egentlig ikke kjent utenfor kunstverdenen før på 1860-tallet da noen franske intellektuelle og lærde begynte å anerkjenne kunstnerens utrolige arbeid. Maleriet fikk internasjonal berømmelse da det ble stjålet fra Louvre i 1911. I nesten to år forble maleriets plassering ukjent inntil tyven, en italiensk nasjonalist, forsøkte å selge det til et galleri i Firenze.

Dette var ikke slutten på problemene. I 1956 ble maleriet vansiret av en person som kaster syre på det. Samme år fulgte også et steinangrep. I begge tilfeller måtte maleriet restaureres.

I 1962 var prisen på forsikringen så høy, 100 millioner dollar, at Louvre bestemte seg for å ikke forsikre maleriet og heller øke utgiftene på intern sikkerhet. I dag er Mona Lisa anslått å være det mest verdifulle maleriet i verden, med en prislapp på nesten 800 millioner dollar.

Rembrandt: En nederlandsk mester

Rembrandt er ofte ansett for å være den største billedkunstneren i kunsthistorien, med en utvilsom innflytelse på sin samtid og dagens kunstnere. Spesielt hans arbeid med lys og skygger og bevegelse fortsetter å inspirere kunstnere i dag.

Rembrandt ble født i 1606 i De forente Nederlandene, i dag kjent som Nederland. Han var sønn av en far fra den nederlandske reformerte kirke og en romersk-katolsk mor. Religion og tro ble en viktig del av Rembrandts arbeid, selv om det aldri ble bekreftet om han tilhørte noen spesiell kirke.

I løpet av sin levetid forlot aldri Rembrandt Nederland. Han fikk dog opplæring fra andre nederlandske kunstnere som ofte dro til Italia for å lære av de mest kjente renessansekunstnerne. Rembrandt åpnet sitt eget studio rundt 1625 da han var 18 eller 19 år gammel. Han begynte å arrangere kurs og verksted i kunst hvor han underviste nybegynnere i nederlandske kunstnere. Det tok ham noen år å få et gjennombrudd, men i 1629 oppdaget Constantijn Huygens ham og hjalp ham med å få provisjoner fra domstolen i Haag.

Mange av maleriene hans ble kjøpt av prins Frederick Hendrik, herskeren over De forente Nederlandene. Etter dette ble Rembrandt en ettertraktet profesjonell portrettør. Det som dog skiller Rembrandt fra andre nederlandske malere på sin tid var at verkene hans skildret et bredt spekter av stiler og emner. I tillegg til portretter malte han blant annet landskap og annet innen ulike sjangre som bibelsk, mytologisk og allegori.

Til tross for sin tidlige suksess som kunstner, døde Rembrandt som en fattig mann. Han var en ivrig kunst- og antikvitetssamler. Da han stod overfor nær konkurs i 1656, inkluderte auksjonen som ble innkrevd for å fjerne gjelden hans mange skatter. I tillegg til gamle mestermalerier og tegninger, samt bystene av romerske keisere, antikke skulpturer, rustninger fra Japan og en omfattende samling av mineraler.

Kunstverket Nattevakten på Rijksmuseum i Amsterdam
Nattevakten på Rijksmuseum i Amsterdam (Kilde: unsplash)

Nattevakten

Et av det mest kjente maleriene fra den nederlandske kunstneren er «Nattevakten». Det henger i Rijksmuseum i Amsterdam. Maleriet er veldig imponerende og har fått stor berømmelse av tre hovedgrunner:

  1. Det er massivt: Maleriet måler 3,63 m x 4,37 m, men det er mindre enn det pleide å være. Det originale verket ble trimmet i 1715 for å passe pent mellom to søyler i Amsterdams rådhus. Personene i maleriet, inkludert Frans Banning Cocq og Willem Van Ruytenburch, skildres nesten i naturlig størrelse.
  2. Bruken av lys og skygger: Maleriets nåværende navn stammer fra 1700-tallet. Det ble villedet av den mørke bakgrunnen, resultatet av et mørkt lakklag, som ble forvekslet med å representere nattetid. Gjennom bruken av lys og skygger har Rembrandts vært i stand til å fokusere oppmerksomheten på tre hovedkarakterer: Frans Cocq og Willen Van Ruytenburch, og Gullpiken med den døde kyllingen på beltet.
  3. Handling: Dette maleriet var et av de første som skildret et gruppeportrett i live-action. Det vises tydelig at kapteinen gestikulerer til mennene sine om å marsjere videre. Nesten som et fotografi var maleriet ment å fange et unikt øyeblikk med modeller i bevegelse i stedet for en oppstilt gjeng.

Akkurat som Mona Lisa, har dette maleriet vært et mål for hærverk. Første ble maleriet kuttet av en mann som brukte en skomakerkniv i 1911 (samme år Mona Lisa ble stjålet). I 197, ble kunstverket angrepet av en mann som kuttet det med en brødkniv. Det tok fire år å restaurere mesterverket og «arr» kan fortsatt observeres på nært hold. Et tredje angrep skjedde i 1990 da en mann sprayet syre på lerretet, men heldigvis skadet det kun lakken som dekket maleriet.

Andy Warhol og popkunstbevegelsen

Hvis vi ser på Andy Warhols oppvekst, var ikke mye lagt opp til at han skulle bli lederen for popkultur på 1960-tallet. Han ble født i Pittsburgh, Pennsylvania, fra slovakiske innvandrerforeldre. Som barn var han syk og dermed ofte sengeliggende. Han brukte mye tid på å samle bilder av filmstjerner og høre på radio med moren. Senere i livet har han beskrevet den tiden som en stor betydning for utviklingen av hans personlighet, ferdigheter og preferanser.

Tidlig i karrieren jobbet Warhol som reklamekunstner og fortsatte med omfattende arbeid for den amerikanske skoprodusenten Israel Miller. Warhol ble oppdaget av kunstverdenen for sine uvanlige blekktegninger av skoannonser. Han begynte å stille ut arbeidet sitt i gallerier i New York på slutten av 1950-tallet og deretter i Los Angeles på begynnelsen av 1960-tallet. Samtidig som han begynte å bryte gjennom i kunstverdenen, ble han ansatt av RCA Records for å designe albumomslag og reklamemateriell for datidens band.

Det var på 1960-tallet at Andy Warhols verk virkelig ble kjent og hans innflytelse over amerikansk popkultur etablerte seg. Han mestret kunsten å lage trykk ved å bruke både abstrakte og realistiske motiver som fanget essensen av objekter eller kjendiser. I løpet av tiåret produserte han malerier av ikoniske amerikanske hverdagsobjekter som Campbells suppebokser og Coca Cola-flasker. Han begynte også å male personligheter som fascinerte ham: skuespillere, sangere og innflytelsesrike mennesker som Marilyn Monroe, Marlon Brando og Elizabeth Taylor.

Han startet så Factory, et kunststudio som ble et knutepunkt for kunstnere, musikere, forfattere, journalister, skuespillere og kjendiser. Dessverre ble Andy Warhol skutt i 1968 og fikk skader som ville påvirke ham resten av livet. Han led en nedgang i popularitet på 1970-tallet da han ble oppfattet av resten av kunstverdenen som mer en gründer og forretningsmann enn en kunstner.

Til tross for datidens kritikk fortsatte Warhol å jobbe med kunsten sin. I 1979 var han med på å grunnlegge New York Academy of Art, en privat kunstskole som i dag tilbyr en av de mest velrenommerte kunstmasteren i USA. Skolen startet å tilby tegnetimer og malekurs for elever innen alle nivå hvor de kan bli undervist av profesjonelle kunstnere.

Bilde fra Andy Warhol Museum i Pittsburgh
Pittsburgh har nå et Andy Warhol-museum (Kilde: unsplash.com)

Andy Warhol døde i februar 1987 av komplikasjoner fra en galleblæreoperasjon. Hans innvirkning på moderne kultur kan fortsatt sees overalt i dag. Kunstsalg inneholder ofte kunstverkene og stilen hans har påvirket både «klassisk moderne kunst» og popkultur.

Fra hverdagsobjekt til mesterverk

Kanskje et av det mest kjente verkene til Warhol er et 4,5 meter høyt portrett av Mao – lederen av Folkerepublikken Kina. For sitt originale maleri brukte han fargerike bilder og sterke, harde penselstøt. Mange flere Mao-portretter realisert på silketrykk ble produsert av kunstneren etter dette.

Warhol hadde ikke Mao til å posere for han. I stedet brukte han bilder av det kinesiske kommunistpartiets leder fra boken «Maos lille røde». Boken legger grunnlaget maoist ideologi og hvert partimedlem ble oppfordret til å bære med seg boken til enhver tid. Nok en gang brukte Warhol en masseprodusert gjenstand til å skape kunst.

Er du det neste kunstgeniet?

Hvis du ønsker å lære å tegne, ønsker å forbedre tegneferdighetene dine eller kanskje vil starte en skissebok med aktmodeller, anbefaler vi at du tar tegnekurs. Slik kan du bli guidet av en profesjonell kunstner, i tillegg til å beundre verk fra kjente kunstnerne på museum. Hvem vet, kanskje tegneboken eller kunstporteføljen din vil bli stilt ut i gallerier og museer en dag?

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Anita