Hva skal egentlig til for å lære et nytt språk?

To komponenter tar deg langt: Informasjon og motivasjon. Har du tilgang til godt undervisningsmateriell om språket, gjerne i kombinasjon med veiledning fra en lærer, og driv til å jobbe med å utvikle deg, dag etter dag, kommer du til å lykkes.

Skal du få god kontroll over det franske språket, må du jobbe med det på mange forskjellige måter. Du må så klart lære deg det grunnleggende om språkets grammatikk, men ikke minst må du ta i bruk ferdighetene du tilegner deg på forskjellige måter. Det innebærer at du må snakke språket og lytte til andre som snakker, du må lese, og, mest relevant for denne artikkelen, du må skrive.

Men hvordan gjør du franskskriving til en del av hverdagen? Vi har noen tips.

person øver på å skrive fransk med en fyllepenn i en notatbok
Man blir ikke god til å skrive fransk uten å øve. (Kilde: Aaron Burden / Unsplash)
De beste Fransklærerne tilgjengelig
Lena
4,8
4,8 (4 Evaluering(er))
Lena
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Adri
5
5 (9 Evaluering(er))
Adri
470kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Alix
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Alix
249kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Charlotte
5
5 (2 Evaluering(er))
Charlotte
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Manon
5
5 (5 Evaluering(er))
Manon
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Anna
5
5 (8 Evaluering(er))
Anna
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Caroline slattum
5
5 (5 Evaluering(er))
Caroline slattum
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ilys
5
5 (3 Evaluering(er))
Ilys
230kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lena
4,8
4,8 (4 Evaluering(er))
Lena
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Adri
5
5 (9 Evaluering(er))
Adri
470kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Alix
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Alix
249kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Charlotte
5
5 (2 Evaluering(er))
Charlotte
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Manon
5
5 (5 Evaluering(er))
Manon
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Anna
5
5 (8 Evaluering(er))
Anna
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Caroline slattum
5
5 (5 Evaluering(er))
Caroline slattum
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ilys
5
5 (3 Evaluering(er))
Ilys
230kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Skriv dagbok

Mens noen synes dette er et godt tips, er det sikkert en del der ute som tenker at dagbokskriving er noe som bare tenåringsjenter driver med. Det tenåringsjenter interesserer seg for, har en tendens til å bli nedvurdert, og dagbokskriving er intet unntak. Men sannheten er at dagbokskriving kan være veldig mye forskjellig, og det har mange fordeler.

Det er dessuten ikke slik at dagboka må handle om hva du har gjort siden sist du skrev. La oss heller utvide definisjonen og åpne sinnet litt og si at det er en bok der du kan skrive om akkurat det du har lyst til å skrive om.

En dagbok kan blant annet ha de følgende funksjonene:

  • Den kan lette stress.
  • Den kan være et sted der du skriver ned ideer.
  • Den kan gi deg en kreativ boost og gjøre deg mer observant i hverdagen.
  • Du kan bruke den til å skrive ned ting du må huske.
  • Du kan planlegge uka di i den.
  • Den kan gjøre at du blir bedre til å skrive.

Alt dette er vel og bra, men la oss ikke glemme at skrivingen skal foregå på fransk. En dagbok på fransk er et fantastisk lavterskelalternativ der du setter av litt tid hver dag til å skrive om hva som helst på fransk.

Ved å skrive dagbok må du aktivt reflektere over det franske språket - du ønsker jo å uttrykke deg så tydelig og korrekt som mulig. Dette gjør at det du har lært, fester seg bedre, siden du tar lærdommen i bruk.

Ikke minst gir det deg nok av anledninger til å utvide ordforrådet ditt. Vil du skrive om filmen du nettopp så, må du jo vite hva bart og pinnsvin heter på fransk! Og vil du skrive ned den oppskriften du har lyst til å teste ut, er det bare å slå opp en liste over franske kryddere.

Føler du for det, kan du utfordre deg selv ved å inkludere så mange verbformer i teksten som mulig. Bare øvelse vil gjøre at du uanstrengt klarer å bøye hvert verb rett i alle sammenhenger - for det er mange varianter å bli kjent med. Det er dessuten mindre skummelt å ta sjanser og utfordre deg selv i en bok som bare du kan lese, enn i en samtale med en ekte franskmann.

Uansett hva du tenker om dagbokskriving, anbefaler vi altså at du kommer deg til en bokhandel og kjøper deg en liten notatbok. Klarer du å bruke den jevnlig, kommer du til å merke betydelig forbedring i franskferdighetene dine, også dem som ikke har noe med skriving å gjøre, som lesing av franske tekster og evnen til å holde en samtale.

En av tingene som er så gøy med å lære på denne måten, er dessuten at du vil kunne se fremgangen din svart på hvitt. Hvor motiverende er det ikke å oppdage at du skriver mye bedre på bokas siste sider enn du gjorde i begynnelsen av den? Sånt kan få hvem som helst til å ville fortsette å utvikle seg!

Oversett yndlingssangene dine

en jente står i en platebutikk og kjøper en plate med musikk hun kan oversette til fransk
En sang trenger ikke å være på fransk for at du kan bruke den til å lære språket! (Kilde: Jamakassi / Unsplash)

Å lære et språk tar lang tid, og selv om motivasjonen og engasjementet er stort i perioder, er det sannsynlig at du også kommer til å støte på bølgedaler der alt føles litt trått. Hva er da bedre enn å legge utgangspunktet for franskarbeidet i noe som gjør deg skikkelig glad, som favorittsangene dine?

Du kan så klart også få mye ut av å høre på sanger på fransk, men her slår vi et slag for å ta de sangene du liker best på norskengelsk eller et annet språk og oversette dem til fransk.

Når du jobber med to språk parallelt, som man gjør når man oversetter, blir du gjerne ekstra oppmerksom på hva som gjør hvert enkelt språk unikt. Kanskje får du en åpenbaring eller to om fransk syntaks eller rytmen i språket - og du er garantert å utvide ordforrådet ditt betraktelig. Det er vanskelig å oversette godt til et språk man ikke fullt ut mestrer, men målet er uansett ikke å gjøre en perfekt oversettelse: Det er å se det franske språket på en ny måte, flytte en tekst du allerede liker godt over i et nytt språk, lære nye ord og kose deg mens du holder på.

Du kan også få en bedre forståelse av fransk uttale, selv om uttalen i sang alltid vil skille seg noe fra uttalen i vanlig tale.

Finn en fransk brevvenn

Brevvenner er kanskje et litt utdatert konsept, men internett har gjort det lettere enn noensinne å ta kontakt og skape et bånd med en person fra et annet land. Aller best er det hvis dere kan hjelpe hverandre: Brevvennen din hjelper deg med å lære fransk, og til gjengjeld hjelper du hen med å lære norsk.

Hvis du prøvde å skrive dagbok, men syntes det ble kjedelig, er dette et alternativ du bør teste ut. Det er ganske annerledes å skrive når man faktisk skriver til noen, og etter som dere utvikler et vennskap, er kontakten i seg selv en motivasjon til å sette seg ned og formulere noen setninger på fransk.

En av de store fordelene med å ha en brevvenn med fransk som morsmål er at hen kan gi deg korrigeringer og tips til hvordan du kan formulere deg bedre. Dette er helt uvurderlig, spesielt om du ikke har en fransklærer. Det er nemlig ikke alltid lett å oppdage at man selv gjør feil.

Vær imidlertid på vakt når du kommuniserer med ukjente mennesker over nett, spesielt hvis du er ung. Oppsøker du en brevvenn, bør det skje gjennom en nettside eller app som du kan stole på. Du bør også unngå å gi ut personlig informasjon om deg selv.

Er du usikker på hvor du skal starte, sjekk for eksempel ut Global Penfriends. Her kan mennesker fra hele verden registrere seg og komme i kontakt med andre som deler deres interesser - i ditt tilfelle språk- og kulturutveksling. Her kan du sende brev i posten, om du ønsker det, men det er også mulig å bruke internett som kommunikasjonsvei.

Få mest mulig ut av digitale ressurser

en fransk ordbok som kan brukes til å slå opp ord, fokuset er på ordet "focus"
En ordbok er så godt som nødvendig når du skal lære et språk, men i dag finnes det mange gode alternativer på nett. (Kilde: Romain Vignes / Unsplash)

I løpet av de siste tiårene har internett virkelig infiltrert hverdagen og blitt et verktøy vi er helt avhengig av - og noe vi ikke klarer å holde oss unna. Uansett hva man synes om det, er det klart at det har en lang rekke med fordeler. En av dem er at det finnes flere lett tilgjengelige gode franskressurser enn noensinne.

Internett er spesielt viktig for deg som lærer deg fransk på egen hånd, men alle kan gjøre god nytte av det. Læremateriellet kommer i mange forskjellige former: fra Youtube-videoer og podkaster til digitale ordbøker, verbtabeller og informative artikler til apperspill og kvisser.

Det er mange fantastiske ressurser å teste ut. Vi anbefaler disse:

  • Linguee: Denne tjenesten er en slags kombinasjon av Google Translate og en ordbok. Ulempen er at norsk ikke er tilgjengelig i denne tjenesten, så du må gå via engelsk. For deg som er komfortabel med dette, er det imidlertid mye å hente fra Linguee. Når du slår opp et ord du ønsker å oversette fra engelsk til fransk, vil du få opp to kolonner. I den første kolonnen får du opp hele setninger på engelsk der dette ordet brukes, og i den andre kolonnen er setningene oversatt til fransk. Dette gjør at du får se ordet i kontekst, noe som gjør at du får bedre forståelse av nyansene i bruksmåte og betydning. Dette er perfekt for deg som ønsker å utvikle skriveferdighetene på fransk. I tillegg får du opp bøyningsformer av ordet, og trykker du på høyttalersymbolet ved teksten, vil du få den lest høyt.
  • Antidote: Utviklet av fransk-kanadiere, og midt i blinken for deg som vil bli bedre til å skrive. Her finner du en ordbok og et verktøy som hjelper deg med å bøye verb, i tillegg til et verktøy som sier ifra når setningene dine bør forbedres. Denne tjenesten er ikke gratis, men den er verdt å vurdere hvis du vil ha god hjelp til å skrive godt på fransk.
  • Tandem: Dette er en språkutvekslingsapp tilgjengelig for Apple og Android som virkelig har blitt populær på undervisningsfeltet de siste årene. Her kan du chatte med virkelige mennesker, og slik utvikle et naturlig, moderne språk.

I tillegg finnes naturligvis andre digitale ordbøker, nevnte Google Translate og en hel rekke apper for språklæring. En app kan sjelden lære deg alt, men det er en god måte å holde momentet oppe, sørge for at du øver litt hver dag og får repetert viktig ordforråd og nøkkelregler.

Mange av dem baserer seg riktignok ikke i stor grad på skriving. Det er derfor det er så viktig at du tar frem pennen - eller setter fingrene mot tastaturet - og skriver i vei, uansett om du skriver til en potensiell venn eller bare til dagboka.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.