For mange er det en evig utfordring å finne bukser som faktisk passer. Så hvorfor ikke bare sy dem selv?

Det spiller ikke så stor rolle om du drømmer om å bli designer eller bare vil finne ut hvordan du syr bukser til barnet ditt. I denne artikkelen finner vi frem gode råd om hvordan man syr bukser og veileder deg gjennom prosessen.

Sjekk også ut oversikten vi har laget for å få deg inn på sysporet én gang for alle.

De beste Syinglærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
239kr
/t
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Maren
Maren
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Jasmin
Jasmin
175kr
/t
1. kurstime gratis!
Bergit louise
Bergit louise
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Elena
5
5 (1 Evaluering(er))
Elena
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Hilde
Hilde
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Emma
Emma
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
239kr
/t
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Maren
Maren
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Jasmin
Jasmin
175kr
/t
1. kurstime gratis!
Bergit louise
Bergit louise
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Elena
5
5 (1 Evaluering(er))
Elena
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Hilde
Hilde
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Emma
Emma
200kr
/t
Første kurstime gratis>

Hovedtrinnene i prosessen med å sy en bukse

Først av alt: Selv om du er nybegynner, kan du helt fint klare å sy et par kule bukser. Hvem som helst kan få det til. Men før du starter, bør du ha god oversikt over hele prosessen.

Velge stoff

Et buksestoff bør være slitesterkt, og for komforten er det en fordel at stoffet er elastisk – og så klart behagelig. Om du er en nybegynner, er bomull eller viskose gode alternativer. De er lettere å sy i og lykkes med enn mange andre materialer.

et par danser i en eng, den ene har på seg beige chinos, den andre en vid, mønstret bukse i et tynt stoff
Føl deg komfortabel i en bukse som er spesialtilpasset til akkurat deg! (Kilde: Unsplash)

Et elastisk stoff øker vanskelighetsgraden, og det samme gjør materialer som silke, som kan være vanskelig å få kontroll på.

Ikke minst må du tenke på hvilken type stoff som passer til den typen bukse du skal lage. Sateng eller taft er gode stoff for mer formelle eller pyntede bukser, velur for en komfortabel kosebukse, og denim, lin eller bomull passer godt for et mer hverdagslig og avslappet uttrykk.

Velge mønster

Vi anbefaler på det sterkeste at du syr med utgangspunkt i et mønster – i alle fall hvis du ikke har mye erfaring med å sy. Les gjerne kommentarer og vurderinger av andre som har brukt mønsteret, eller velg et mønster fra en kilde du stoler på. Ofte kan det være en god idé å prøve seg litt frem først med et billig stoff eller noe du har liggende hjemme, som et utslitt laken eller dynetrekk.

Den enkleste typen bukser å sy, er bukser som har strikk i livet. Det krever ikke like stor presisjon som andre typer bukser, og det er mulig å komme unna med mindre unøyaktigheter.

Syr man andre typer bukser, gjelder det virkelig å holde tunga rett i munnen. Det gjelder ikke minst når man syr området rundt skrittet, som både skal sitte fint og være behagelig både når man står og når man sitter.

Finn et sykurs i Trondheim eller et annet sted i Norge på Superprofs nettsider.

Sy sammen buksebeina

Uansett hvordan mønsteret ditt ser ut, er du nødt til å montere buksebeina. De består som regel av to deler, nemlig fronten og baksiden. Begynn med å legge de to delene oppå hverandre. Fest dem med knappenåler, og tråkle gjerne for enda bedre kontroll over prosessen.

Sy skrittbuen

Når man syr skrittområdet, gjelder det virkelig å være nøyaktig. Men så lenge du er tålmodig har et godt mønster som passer kroppen din (eller kroppen til den du syr for), kommer det til å gå helt fint.

Legg beina ved siden av hverandre med innsiden av beina mot hverandre. Fest med knappenåler langs skrittbuen. Deretter er det bare å sy – forsiktig, forsiktig.

De siste detaljene

Å sy inn en glidelås kan være fryktinngytende. Heldigvis finnes det hjelp der ute! (Kilde: Unsplash)

Når du har sydd to bein og sydd dem sammen, har du i praksis en bukse. Men det er som regel en del steg igjen før buksene er presentable. Sømmen i livet og nederst på buksebeina, for eksempel, og hemper. I tillegg kan innsnitt være viktige for å forme buksen så den sitter pent. Lommer, glidelås og knapper sys som regel inn i løpet av den forenklede prosessen vi har tegnet opp over.

La for eksempel Morten Wanvik veilede deg gjennom prosessen med å sy passepoilerte lommer!

Kanskje et av de aller viktigste rådene vi kan gi, er å lese mønsteret nøye. Hvor kjipt er det ikke å oppdage litt for sent at man har hoppet over et ledd eller misforstått prosessen?

Finn fremgangsmåte og tips for å sy bukser

Nettet er en dyrebar ressurs, ikke minst når det kommer til sying. Her er vårt utvalg av syblogger som kan være en viktig støtte når du lærer deg å sy bukser. De tilbyr alt fra mønstre, enten gratis eller mot betaling, til tips og triks for å få en god finish, sy inn glidelåser og knapper og lommer og tilpasse mønsteret til kroppen din ... rett og slett alt du trenger.

  • Syskolen.net: Her finner du blant annet en gjennomgang av hvordan du syr joggebukserjumpsuit og bukser i lin. I tillegg finner du instruksjonsvideoer. Lurer du for eksempel på hvordan du syr inn en usynlig glidelås? Søk i arkivet og bruk tags for å finne innleggene som er aktuelle for deg.
  • Ingridbergtun.com: Ingrid Bergtun er kjent fra Symesterskapet, og på nettsiden hennes finner du linker til en rekke videoer hvor hun syr et plagg. Mønsteret er tilgjengelig, dersom du vil henge deg på. I tillegg finner du bloggen hennes her, hvor hun også skriver om sying. Den har ikke blitt oppdatert siden 2019, men du har arkivet å boltre deg i.
  • Purlsoho.com: Dette er nettsiden til en amerikansk butikk, men du finner også en rekke prosjekter, instruksjonsmanualer og mønstre tilgjengelig her. Om du er interessert i å lage dine egne klær, kvilting, vesker og annet håndverk, sjekk ut Purl Soho.
  • Sewoverit.co.uk: På denne nettsiden finner du både instruksjoner som består av bilde og tekst og videotutorials. I tillegg kan du bla deg gjennom gratis mønstre og sjekke ut bøkene og e-bøkene som selges via nettsiden.

Hvordan syr du jeans?

Å sy sine egne jeans er faktisk lettere enn man skulle tro. Igjen handler det mest om å finne et godt mønster og holde seg til det.

Hva slags type jeans skal du sy?

Og: Hvilket stoff vil du sy i? Et tykt materiale uten stretch, eller et tynnere og elastisk materiale?

Om du er en nybegynner og ikke har en spesielt fancy symaskin, kan det være lurt å holde seg unna de tjukkeste stoffene. Det kan plutselig bli vanskelig å håndtere når du skal sy gjennom mange lag med stoff på én gang. Ikke minst krever det en virkelig god passform og kald presisjon for at buksen skal sitte godt.

Ikke minst må du velge passform: Lavt eller høyt livvide bein eller en tettsittende passform? Stoffet har mye å si for uttrykket. Selvsagt når det gjelder farge og eventuelt mønster, men også stretch eller mangel på det vil påvirke hvordan buksen sitter.

et mørkt, tynt jeansstoff ligger i folder på en hvit overflate, stoffet ser mykt ut
Jeansstoff er ikke bare jeansstoff: Det finnes mange forskjellige varianter. (Kilde: Unsplash)

Utstyret du trenger for å sy jeans

  • Med en robust symaskin, gjerne med overlock, vil du være betydelig bedre rustet til å sy jeans enn med en maskin som ikke tåler hardt arbeid like godt.
  • En spesialnål for jeans, en jeansnål, med en tykkelse på 90/100, og solid tråd, vil både sikre at du kommer deg gjennom prosjektet uten at nåla brekker og gjøre det ferdige produktet mer solid.
  • En god saks gjør klippingen så knirkefri som mulig.
  • Det er nyttig å ha en hammer tilgjengelig. Den kan brukes til å flate ut partier som er for tykke og sette i trykknapper.
  • En symaskinfot som fester kantsømmene.

For å si det klart: Du trenger ikke alle disse tingene, men de gjør det lettere å oppnå et godt resultat.

Vask stoffet før du begynner å sy: Det kan nemlig krympe i vask!

Ferdig med buksene? Gå videre til å sy en kjole, da vel!

Videoer som gjør deg til en bukseekspert på 1-2-3

Det blir betydelig lettere å sy når du kan følge en erfaren syer gjennom deres prosess. De vil sannsynligvis hjelpe deg med å løse mange problemer før du allerede er klar over at de finnes.

Det finnes mange videoer rettet mot nybegynnere som vil lære seg å sy. Det er det bare å gjøre nytte av! Her er noen av våre favoritter:

Professor Pincushion

Dette er en Youtube-kanal du virkelig bør sjekke ut når du har fått litt syerfaring på baken. Her finner du gode innføringer i mer avanserte syteknikker. Gjennomgangene er oversiktlige og gjøres steg for steg, noe som gjør selv mer kompliserte teknikker tilgjengelige for syere som ikke enda er ferdig utlært.

Om du vil lære mer om broderingvolanger eller å sy folder, trenger du ikke å lete lenger!

Ingrid Vik Lysne

På Ingrids Youtube-kanal finner du masse tutorials for spennende plagg. Hun er opptatt av gjenbruk og redesign, og hjelper deg både med å sy plagg fra bunnen, redesigne gjenbruksplagg og tilpasse klær som ikke helt passer. Hvorfor ikke sy en jakke av en sovepose, for eksempel?

Stitchless TV

Denne kanalen er perfekt for nybegynnere. Videoene på denne kanalen retter seg nemlig mot dem, og kan gjøre møtet ditt med syingen smertefritt og morsomt.

Hvem som helst kan klare å sy sine egne bukser! Men det krever tålmodighet, og du må regne med å gjøre en del feil i begynnelsen.

Om du vil få fart på prosessen og sikre at du lærer deg gode og riktige teknikker, hvorfor ikke ta et par privattimer i sying?

Trenger du en lærer i Sying?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.