Har du noen gang slitt med å finne en veske som passer stilen og behovene dine helt perfekt? Kanskje ser du etter en veske som passer et helt bestemt antrekk? Eller kanskje digger du bare å sy?

Men det er ikke bare bare å lage en veske fra bunnen – selv om det er et veldig tilgjengelig nybegynnerprosjekt.

I denne artikkelen gir vi deg kunnskapen du trenger for å gå i gang med å sy din helt egen veske.

De beste Syinglærerne tilgjengelig
Julie
Julie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elena
5
5 (1 Evaluering(er))
Elena
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bergit louise
Bergit louise
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emma
Emma
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Maren
Maren
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
239kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Hilde
Hilde
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Hanna
Hanna
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elena
5
5 (1 Evaluering(er))
Elena
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bergit louise
Bergit louise
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emma
Emma
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Maren
Maren
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
239kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Hilde
Hilde
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Hanna
Hanna
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hovedtrinnene i prosessen med å sy en veske

En veske kan gjøres veldig enkel, men det betyr ikke at det ikke er lurt å få oversikt over hele prosessen før du går i gang. Det gjør det lettere å unngå å gjøre feil.

flere ruller med likt type stoff ligger foran hverandre, de har forskjellige farger, fra beige via blå til rød og svart
En av de beste tingene med å sy selv, er at du velger stoffet! Det er mange aktuelle typer stoff, men en veske, i hvert fall hvis du vil kunne bære noe særlig i den, bør lages av et solid stoff. (Kilde: Unsplash)

1. Velg hva slags type veske du helst vil sy

Det første spørsmålet du må stille deg selv, er hva slags type veske du vil sy. Stor, liten, dekorativ, praktisk, enkel, komplisert, med lang(e) eller kort(e) stropp(er)?Eller kanskje rett og slett en sekk?

Om du er interessert i gjenbruk og redesign, hvorfor ikke prøve deg på å sy en veske av en bukse?

2. Finn et mønster

Som nybegynner gjør du det lettest for deg selv om du tar utgangspunkt i et mønster. Du kan naturligvis også designe din egen veske helt fra bunnen, men når du ikke helt vet hvilke deler en veske bør bestå av, kan det være vanskelig.

Du finner mange syoppskrifter til veske på internett, både gratis og som du må betale noen kroner for. De fleste mønstre har en relativt overkommelig pris.

Sjekk for eksempel ut denne videoinstruksjonen, av Ingrid Bergtun, for å lage en søt veske.

3. Skaff materialene du trenger

Om du jobber med utgangspunkt i et mønster, bør du lese anbefalingene derfra om stofftype og sjekke hvilket tilbehør du trenger. Det kan for eksempel være snakk om knapper, en glidelås, borrelås, klikkspenne, hemper eller pynteelementer som metalldetaljer og dekorative "patches".

Som regel bør et veskestoff være solid, selv om forskjellige vesker naturligvis brukes til forskjellige formål.

Her er grunnleggende utstyr du vil trenge:

  • Stoff
  • En saks
  • En solid og spiss nål eller en symaskin
  • Knappenåler
  • Tråd i riktig farge
  • Mønster eller papir til å tegne mønsteret på
  • Strykejern

Dersom du ikke har symaskin selv, men ikke vil begi deg ut på et prosjekt som involverer mye håndsøm:

Det er mulig å låne eller leie symaskin!

For osloboere er det kjekt å vite at det nye biblioteket i Bjørvika har symaskiner til låns. Dersom du er interessert i å leie utstyr, bør du sjekke ut nettsider som Hygglo eller Finn.

4. Klipp ut delene

Før du begynner selve klippingen: Mål opp nøye og kontroller at alt er rett, så du ikke gjør noen feil som fører til at du må kjøpe mer stoff. Om du bruker et mønster, fest det til stoffet med knappenåler eller tegn rundt det med skredderkritt.

Tenk på hvor i stoffet du klipper: Kanskje er det mulig å bruke restene til å lage noe annet. Det er mye gøy man kan gjøre med stoffrester!

5. Fest delene sammen med knappenåler

Ikke et absolutt essensielt trinn i prosessen, men det gjør at du kan være sikker på at du har klippet rett, har alle delene du trenger og forstår hvordan de skal settes sammen.

6. Sy!

Det beste – og det som er lettest å lykkes med for en nybegynner – er å sy med en maskin.

Her gjelder det rett og slett å følge instruksjonene til mønsteret.

En del av de avsluttende elementene legges til etter at du er ferdig med å sy stoffstykkene sammen, men ting som stropper og glidelås sys gjerne inn i løpet av monteringsprosessen. Lommer sys ofte på et stoffstykke før det er montert sammen med andre stoffstykker.

Lær å sy i knapper her!

Forskjellige typer vesker du kan klare å lage selv

Fra små dekorative clutches til handlenett, sekker og treningsbagger: Det er mange varianter å velge mellom.

en strandveske i jeansstoff med en jeanslomme ligger på sand, et par sko står ved siden av, og solbriller ligger på den
Lag en strandveske som dekker dine behov! (Kilde: Unsplash)

Sy en strandveske

Legg alt du trenger for en tur på stranda i denne veska: håndkle, solkrem, badetøy, solbriller, en bok, en flaske vann, et eple ...

En strandveske kan lages i mange materialer, og det fantasien som setter grensene. Stoff som bomull er perfekt - eller hvorfor ikke ta utfordringen med å lage en stråveske?

Du sjal ikke lete lenge på internett for å finne en rekke mønstre å velge blant. Det er også mulig å utstyre en myk flettekurv med egensydde hemper, for slik å diy-e en perfekt strandveske helt enkelt.

En veske som kan vrenges

Har du vansker med å ta avgjørelser? Eller kanskje digger du bare å leke deg med forskjellige farger og mønstre? Da bør du lage en veske som også kan brukes på vranga!

Det er lett å gjøre med en veske av totebagtypen. Du syr rett og slett to like vesker, for så å sy dem sammen, med sømmene inn. Slik kan du veksle uproblematisk mellom hva som fungerer som inner- og ytterstoff.

Det er lett å finne tutorials for denne typen veske både på blogger og på Youtube.

Lag en pung

Dette er et av de enkleste prosjektene en nybegynner kan begi seg ut på. En pung kan brukes til å oppbevare så mangt: blant annet penger, sminke, toalettsaker og smykker.

Den kan være mer eller mindre enkel: en liten pung som lukkes med en snor, en lommefri en med glidelås, en litt mer avansert versjon med lommesystem, kanskje en stropp til å ha over skulderen ...

Lær å sy en kjole her!

Sy en totebag

Kjært barn har mange navn. Totebag, tøyveske og bærenett er tre vanlige. En av de beste tingene med totebagen er at den kan brukes til så mye og spesialtilpasses og dekoreres så den passer din stil.

Men hva er egentlig en totebag?

Det er de rektangulære bomullsveskene med to skulderstropper som du sikkert har sett folk bruke når de handler inn matvarer. Og det er nettopp i matvarehandelen at den har sin opprinnelse: Den ble tilbudt som et gjenbrukbart posealternativ av en del større matvarekjeder.

Så ble den trendy, og den har vist seg å være nyttig for mange flere situasjoner enn handling. Den er billig, enkel, praktisk og tilgjengelig, og kan tas med de fleste steder: på strandaskolen og rundt på tur i byen.

Ikke minst er den skikkelig lett å lage selv. Ikke minst er det morsomt å dekorere en plain veske med for eksempel stoffmaling, perler, broderier eller farge.

Hvordan lager du en tøyveske?

Det er mange nettsteder som tar deg gjennom prosessen. Det er et prosjekt du helt fint gjennomfører på en dag, uansett om du er nybegynner.

Delene du trenger for å lage en slik veske, er to like store rektangulære stoffbiter og to lange, smale stykker som skal bli til stropper.

Hvordan dekorerer du den?

Om du synes uttrykket er litt kjedelig, hvorfor ikke dekorere vesken din?

Du kan for eksempel skrive noe morsomt eller fint på den med tekstiltusj, trykke med poteter eller lage stensiler eller sy med broderitråd. Kort sagt er det mange teknikker du kan velge blant. Det er også mulig å sy på en lomme, kanskje med en knapp?

Finn et sykurs i Stavanger eller der du bor hos Superprof!

en blå veske som består av stoffpølser som er flettet sammen, holdes opp foran en busk med blomster
Hvorfor ikke gå for en litt annerledes variant av totebagen? (Kilde: Unsplash)

Gode videoer for å lære å sy vesker

Om du er på jakt etter videobaserte instruksjoner for å sy veske eller generelt hjelp til å bli en bedre syer, har vi noen tips til hvor du bør lete.

Syskolen

Syskolen.net er en syblogg med masse stoff, inspirasjon og god lærdom. De legger også ut videoer, og du kan finne dem på Youtube under navnet Syskolen. Sjekk for eksempel ut deres video om å vrengsy en veske med for.

Ninas syrom

På denne Youtube-kanalen får du god detaljinformasjon om teknikker og spesifikke utfordringer du kan støte på når du syr. Hun har en egen serie med videoer om grunnteknikker som er perfekt for en nybegynner. Dessuten har hun laget videoer om å sy inn firkantet bunn i en veske og om å designe din egen veske.

KH-dele

Khdele.no drives i regi av Høgskolen i Sørøst-Norge, og har som mål å fremme kvalitet i kunst- og håndverksfaget. Velg mellom kategoriene bilde, tekstil, tre, leire og arkitektur: Under hver overskrift finner du diverse instruksjonsvideoer, som, selv om de er rettet mot lærerstudenter og lærere, fungerer godt for hvem som helst. Under tekstilkategorien finner du blant annet flere videoer om hvordan man syr en veske. I tillegg dekker de annen grunnleggende sykunnskap, som å sy lomme med glidelås og å sy knapphull med symaskin.

Føler du deg klar for et litt større prosjekt? Lær å sy bukser her.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.