Mange ferdigheter var mye mer utbredt for en del tiår siden. Det gjelder blant annet sying. Fra å stoppe hull og sy inn for store klær til å konstruere et plagg fra bunnen: Nå for tiden må man virkelig gå inn for det for å lære disse tingene ordentlig.

Særlig det siste året har hobbyer som sying og strikking virkelig fått en oppblomstring. Det viser at sying langt ifra er gammeldags. Det er både et fantastisk utløp for kreativitet og en måte å få tak i drømmeplaggene til en rimelig pris.

Når du har fått kontroll på de mest grunnleggende syteknikkene, er det bare å gi kreativiteten fritt spillerom. En million prosjekter venter på deg der ute, så hvorfor ikke kaste deg over dem?

Vi hjelper deg i gang med å lage kule vesker og behagelige kjoler, sy om klær og montere alle knappene og glidelåsene du trenger.

Hva er vitsen med å sy sine egne klær?

Du trenger ikke å være skredder for å sy dine egne klær eller sy klær til barn. Det finnes massevis av stoff, mønstre og instruksjoner som er laget spesielt for nybegynnere.

en person syr i et hvitt stoff på en symaskin, arbeidet er belyst av rødt lys
Kanskje syr du av praktiske grunner, eller kanskje synes du det er en skikkelig fin aktivitet. (Kilde: Unsplash)

Sying har mange fordeler, men forskjellige folk har forskjellige grunner til å sette seg ned ved symaskinen. Her er noen av de vanligste:

  • Ha unike plagg i skapet

Kanskje kjenner du følelsen av å dukke opp på en fest i samme topp som en annen. Klesskatter du trodde du var den eneste som hadde funnet, viser seg ofte å være populære, og det er kanskje ikke så rart, når mange handler i de samme butikkene.

Mens noen plages av dette, er andre likegyldige. Men har du ofte opplevelsen av at du finner et plagg du tror du liker, bare for å se ordentlig på det og innse at du ikke liker ermelengden, detaljene foran, passformen eller et eller annet annet? Syr du selv, har du kontroll over alle detaljene. Fra stoff til fargenyanse til snitt – makten til å ta valgene ligger hos deg.

  • Spar penger

Det er ingen selvfølge at du sparer penger på å sy, siden både stoff og oppskrifter som regel koster litt og det selges veldig billige klær i mange kjedebutikker.

Mange mønstre er imidlertid gratis, og når du har fått litt erfaring med å sy, kan du vurdere å konstruere dine egne mønstre. Stoff trenger på ingen måte å være dyrt, men ses det i den konteksten at du kan kjøpe en topp fra H&M til 90 kr, kan vi ikke love at du kommer seirende ut av egenproduksjonen rent økonomisk.

Vi anbefaler at du gjør litt research før stoffkjøpet, for priser kan variere betydelig fra butikk til butikk. Og på loppemarkeder finner du stoffer til en slikk og ingenting. Let også gjerne på steder som Finn.

Ikke minst er det både økonomisk og bra for miljøet å være i stand til å stoppe plaggene dine og gjøre justeringer på gamle plagg slik at du får lyst til å gå med dem igjen.

  • Utfold deg kreativt

Sying er ikke bare praktisk, det er også for mange en hobby: rett og slett en fin måte å bruke noen timer på.

Dersom du trenger et spark i baken for å komme i gang: Hvorfor ikke ta noen sytimer for å legge et godt grunnlag?

De beste Syinglærerne tilgjengelig
Julie
Julie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elena
5
5 (1 Evaluering(er))
Elena
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bergit louise
Bergit louise
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emma
Emma
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Maren
Maren
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
239kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Hilde
Hilde
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Hanna
Hanna
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elena
5
5 (1 Evaluering(er))
Elena
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bergit louise
Bergit louise
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emma
Emma
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Maren
Maren
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
239kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Hilde
Hilde
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Hanna
Hanna
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hva slags utstyr trenger du for å sy dine egne klær?

Når du har bestemt deg for å begynne å sy, er det bare å gjøre alvor av det. Finn for eksempel noen syblogger du liker, slå deg løs på Pinterest eller meld deg på et sykurs.

En ting som er sikkert, er at du trenger utstyr for å sy. Men kanskje ikke så mye som du frykter?

Når du er helt ny, anbefaler vi ikke å gå ut og kjøpe alle mulige ting du kanskje en gang vil få bruk for. Finn deg ett prosjekt og undersøk hva du trenger for å gjennomføre det. Når du begynner å sy mer, kan du gradvis bygge ut utstyrs- og verktøylageret.

Med det sagt: Her ser vi på noe av det mest grunnleggende syutstyret:

Et sysett

Mange håndarbeidsbutikker selger greie små sett med ting som nåler og tråd, saks og målebånd. Dette kommer godt med dersom du begynner helt på bar bakke, og trenger ikke være dyrt.

I tillegg trenger du kanskje ting som knapper, glidelåser og strikk.

Mønstre

Et mønster er omtrent et must for en ny syer. Finn det i en sybok, et ukeblad eller på nett. Tegn over mønstrene eller skriv dem ut og teip dem sammen. En bred rull med mønsterpapir kan også komme godt med.

En symaskin

Symaskinen er den eneste betydelige investeringen på denne listen. Du må ikke ha symaskin for å sy, men det gjør prosessen raskere, og det er lettere å lage solide sømmer med en maskin enn med håndsøm.

Heldigvis finnes det gode alternativer til å kjøpe en symaskin. Du kan leie symaskiner via nettsider som Finn og Hygglo eller undersøke mulighetene for å låne en – det er blant annet tilgjengelig på biblioteket i Bjørvika. Tar du timer med en sylærer, kan du høre om du kan bruke deres maskin i undervisningen.

Lær å sy en kjole her!

Mønstre og syinstruksjoner

nærbilde av en symaskinfot, det er ikke noe stoff i maskinen
Lær å sy på symaskin med hjelp fra dyktige lærere på nett. (Kilde: Unsplash)

Det finnes mønstre for det meste: bukser, kjoler, skjorter, topper og blazere. Det finnes massevis av mønstre som koster godt under hundrelappen, i tillegg til alle gratismønstrene som finnes der ute.

Her er noen av de beste nettsidene for å finne instruksjoner for sying og gratis mønstre:

  • So-sew-easy.com: Dette er en blogg med massevis av gratis mønstre, sytips, hjelp til å mestre teknikker, videoer som viser hvordan man syr forskjellige plagg, kvilting og en butikk der du finner det du trenger for å komme i gang. Denne siden er midt i blinken for nybegynnere!
  • Whip-stitch.com: På denne bloggen finner du massevis av informasjon om hvordan du syr klær til både voksne og barn, og den går gjennom mange viktige teknikker og begreper.
  • Tillyandthebuttons.com: Denne nettsiden har en tilhørende blogg som er full av syinstruksjoner, mønstre og digitale kurs for alle som vil lære mer om å sy.

Kan du spare penger på å sy dine egne klær?

Det korte svaret er ja, men du bør ikke gå inn i syingen med en forventning om at du vil spare masse penger på det, dersom du ikke tar noen grep for å sørge for at du holder kostnadene så lave som mulig.

Som vi har sett, tilbyr mange nettsider gratis mønstre. Som regel er dette den typen mønstre som du selv skriver ut, noe som betyr at du må ha tilgang til en printer.

Men så er det alt det andre du trenger.

Når du legger sammen prisen på mønsteret, stoffet, tilbehøret og verktøyet, vil summen noen ganger bli høyere enn det du ville betalt for et tilsvarende plagg i en butikk.

Du må rett og slett være litt taktisk for å holde prisene nede.

rødt, blomstrete stoff ligger i folder og dekker hele bildet, en snelle med svart tråd ligger oppå det
Gjør mest mulig ut av materialene du har til rådighet. (Kilde: Unsplash)

Kjøp mindre stoff

... og gå for stoff i god kvalitet. Varer plagget lenge, er det verdt å betale litt mer for det i utgangspunktet.

Ikke kjøp stoff du ikke vet hva du skal bruke til, og når du klipper i stoffet, begynn i kanten, slik at du har større sjanse for å ende opp med rester som kan brukes til noe annet.

Loppemarkeder og andre bruktmarkeder, fysiske eller digitale, er et fantastisk sted å gjøre stoffkupp på.

Og ikke minst: Det er ingen skam å kjøpe på salg!

Kvalitet

God kvalitet på plaggene avhenger så klart av at du gjør et godt og nøyaktig syarbeid. Men er utgangspunktet ditt et stoff i god kvalitet, har du allerede kommet langt.

Mange billige plagg fra kjedebutikker har kort levetid, og dersom du klarer å sy plagg som holder lenge, har du også sydd noen økonomiske plagg. Mye handler så klart om hvordan man ivaretar plaggene. Hjemmelagde plagg kommer ikke med vaskeanvisning, så sørg for å lese litt om stofftypen du har valgt.

Bruk restene

Du kan spare mye penger i det langt løp på å bruke alt stoffet du kjøper. Som vi var inne på, bør du ta vare på stoffrestene etter at de har klippet ut delene til plagget du skal sy.

Ut fra størrelsen på dem kan du vurdere hva som er mulig å få til. Du kan for eksempel sy en liten veske, et hårbånd, sy en scrunchie eller klippe ut ruter til et lappeteppe. Eller, hvis stoffet er av riktig type, hvorfor ikke sy et munnbind med restene? USN har laget en instruksjonsvideo.

Redesign og gjenbruk

Du kan spare mye penger på å oppdatere de klærne som ligger innerst i skapet ditt og aldri blir brukt. En kjole som ikke passer, kan bli en søt topp (og kanskje et skjørt også?), jeans kan bli shorts, og skjørt kan bli putetrekk.

Det krever ikke så mye mer enn litt oppfinnsomhet!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.