Noen kjoler er rett og slett uforglemmelige.

Ta for eksempel den ikoniske svarte kjolen Audrey Hepburn hadde på seg da hun spilte Holly Golightly i filmen Breakfast at Tiffany's.

Visste du at den ble designet av motegiganten Givenchy?

De kan dukke opp i en film, et magasin, på en rød løper eller på en scene: Noen kjoler blir stående igjen som søyler i motehistorien. Og det er lett å tenke at du aldri vil finne noe lignende i en butikk – i hvert fall ikke noe du har råd til.

Alle kan lære seg å sy en kjole. Du kommer langt med et sykurs eller noen privattimer med en sylærer der du lærer viktige og grunnleggende teknikker og hvordan du tilpasser et mønster etter din kropp og dine mål.

Med noen grunnleggende syferdigheter innabords kan du boltre deg i alle de forskjellige typene kjoler som finnes. Aftenkjoler, sommerkjoler med blomstermønster, ermeløse skjortekjoler, maxikjoler, omslagskjoler, festkjoler, kjoler i a-fasong, kjoler med sirkelskjørt... Noen steder er bedre enn andre å starte for en nybegynner, men med litt arbeid har du plutselig laget deg drømmegarderoben.

Følger du rådene våre under, vil kreativiteten din gjøre resten av jobben. For det er faktisk ikke så vanskelig å sy egne klær som du kanskje tror. Om du er mest interessert i å sy dameklær eller ønsker å sy til barn – eller menn! – det finnes en oppskrift for deg.

En kvinne i en hvit, blomstrete omslagskjole går langs en forhøyning ved kysten i skinnende sol
Omslagskjolen er en sånn type kjole som sitter fint på mange forskjellige kroppstyper og et fantastisk nybegynnerprosjekt. (Kilde: Unsplash)
De beste Syinglærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
239kr
/t
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Maren
Maren
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Jasmin
Jasmin
175kr
/t
1. kurstime gratis!
Bergit louise
Bergit louise
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Elena
5
5 (1 Evaluering(er))
Elena
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Hilde
Hilde
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Emma
Emma
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
239kr
/t
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Maren
Maren
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Jasmin
Jasmin
175kr
/t
1. kurstime gratis!
Bergit louise
Bergit louise
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Elena
5
5 (1 Evaluering(er))
Elena
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Hilde
Hilde
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Emma
Emma
200kr
/t
Første kurstime gratis>

Hvordan sy en kjole: Trinn for trinn

Er du klar for å hente frem nål og tråd fra skuffen eller ta symaskinen ut av boden?

Om du er nybegynner, tenker du kanskje at det må være veldig komplisert å sy en kjole og at du er langt fra klar for å begi deg ut på en sånn utfordring. Men når man bryter ned prosessen til enkelttrinnene den består av, blir oppgaven plutselig mye mer overkommelig. En kjole kan faktisk være et godt nybegynnerprosjekt!

Det er ikke spesielt vanskelig å finne instruksjoner og gratis eller billige symønstre på nett. Ikke minst finnes det en rekke bøker som lærer bort masse verdifull sykunnskap. Trinnene vi tegner frem under, er de mest grunnleggende i prosessen. Det vil gi et inntrykk av hva du må gjennom, men bare det spesifikke mønsteret vil fortelle deg akkurat hva hvert trinn innebærer.

Når man syr en kjole, må man gjennom det følgende:

  • Velge et stoff – og vaske det: Når du skal sy din første kjole, anbefaler vi at du velger et naturlig materiale som er lett å jobbe med – for eksempel bomull. Det er dessuten lurt å velge et stoff som er tykt nok til at du ikke trenger å fore det. To–tre meter med stoff er som regel nok, litt avhengig av størrelsen din og kjolen. Vask stoffet før du begynner å sy, siden det kan krympe, og stryk det deretter.
  • Velge et mønster: Er du mer erfaren, kan du konstruere kjolen uten et mønster, men for nybegynnere anbefaler vi på det sterkeste å bruke et mønster når du syr. Det gir deg presise mål og formen på de forskjellige delene kjolen består av.
  • Måle: Om du ikke allerede har det, kjøp deg et målebånd. Med det kan du sikre at du velger rett størrelse på mønsteret. Pass dessuten på at alle målene er korrekte før du begynner å klippe i stoffet.
  • Klippe: Legg mønsterdelene flatt på stoffet, og fest det gjerne med knappenåler. Klipp deretter ut alle mønsterdelene nøye. Om kjolen din har ermer, består de av deler som ikke henger sammen med hoveddelen. Husk på å klippe med sømrom!
  • Sy: Her gjelder det å ta seg tiden man trenger. Om kjolen består av mange deler og er litt komplisert, kan det ta litt tid å orientere seg blant alle mønsterdelene. Når du har oversikt, er det rett og slett bare å begynne å sy. Instruksjonene som følger med mønsteret vil fortelle deg hva som skal sys sammen først.
  • Avslutningen: Når kjolen er ferdig montert, kan du legge til eventuelle detaljer eller dekorative elementer. Blondekanter, perler, knapper og knapphull... Her er det virkelig opp til deg hva du kan finne på.
tre små jenter skrikesmiler i sommerklær foran en solsikkeåker
Mange begynner med å sy klær til barna sine. (Kilde: Unsplash)

Enkle måter å konstruere en kjole på

Det er best å ikke gå rett på de aller vanskeligste kjolene som nybegynner. For all del, ingenting er umulig, men det kan fort ende opp med å bli frustrerende og skuffende om du gjør for mange feil eller rett og slett må gi opp.

Lag en kjole av fire rektangler

På blogger finner du gode instruksjoner for å sy en kjole av så lite som fire kvadratiske tøystykker.

Velg for eksempel et tynt jerseystoff, og tilpass kjolen ved å sy på lommer eller samle skuldrene, for eksempel.

Sy en stroppeløs kjole

En stroppeløs kjole er et godt utgangspunkt for et antrekk. Den er lett å lage, og kan brukes i en mengde forskjellige anledninger. Den kan passe både på stranda og på en finere selskap, alt ettersom hvilket stoff og hva slags farger og mønster du velger.

Den aller enkleste måten å gjøre det på, er å klippe ut et tøystykke på 1 x 1 meter (eller en størrelse som passer dine mål og lengden du er ute etter) og sy sidene sammen, sy faldene og sy inn en strikk som holder kjolen oppe. For et mer formtilpasset alternativ trenger du en oppskrift med flere ledd.

De beste instruksjonene for å sy en kjole

En rekke syere og bloggere med lidenskap for søm har startet nettbutikker eller deler lærdom og mønstre gratis. Her er noen vi anbefaler spesielt:

  • Fæbrik.no: Noen av landets fremste formidlere av søm og redesign, blant annet Jenny Skavlan, har gått sammen for å dele kunnskap om sying og tilgjengelige, trendy mønstre med folket. På denne nettsiden finner du både symønstre, blant annet til en nybegynnervennlig omslagskjole. I tillegg tilbyr de et digitalt nybegynnerkurs.
  • Syskolen.net: På denne nettsiden finner du både en rekke instruksjonsvideoer som er perfekt for en som prøver å lære seg sykunstens mange mysterier og inspirasjon gjennom innblikket i kvinnen bak, June, sine egne prosjekter.
  • Whip-stitch.com/blog: Her finner du massevis av (engelskspråklig) informasjon og syhjelp. Her skrives det både om søm for voksne og barn, og du får forklart en rekke viktige sybegreper og -teknikker.

Også Minmote har i det siste begynt å dele sy- og strikkemønstre, og i fjor vår delte de fremgangsmåten for å sy om en for stor bruktkjole til en søt sommerkjole. Det finner du her.

De beste Youtube-kanalene for å lære seg å sy en kjole

nærbilde av en brudekjole som ligger nede, den har et blondemønster med blomster langs kanten nede
Noen ekstra tøffe syere bestemmer seg også for å sy sin egen brudekjole. (Kilde: Unsplash)

Mange kreative youtubere gir tips og råd for sying – ikke minst for å sy en kjole. Ikke noe problem om du heller vil sy en bluse, bukser, en veske, et putetrekk, dukkeklær eller en jakke, det aller meste finnes der ute. Spørsmålet er egentlig bare hvordan man finner frem til de beste videoene. Vi har noen forslag:

Ingrid Vik Lysne

Ingrid Vik Lysne er kjent fra Symesterskapet, og hun er en av grunnleggerne av nevnte Fæbrik. I tillegg driver hun en Youtube-kanal der hun legger ut videoinstruksjoner for en masse plagg, i tillegg til livsstilsvideoer. Blant annet finner du gjennomganger av prosessen med å sy en skjortekjole og en sommerkjole.

Wanviksyr

På kanalen til Morten Wanvik, også en tidligere Symesterskapet-deltager, finner du kanskje ikke kjoleinstruksjoner, men du finner innføringer i teknikker som er helt essensielle for deg som vil bli en skikkelig god kjolesyer. Sjekk for eksempel ut videoen hans om innsnitt.

Ingrid Bergtun

For å gjøre Symesterskapet-promoen komplett: Også denne Ingrid-en er kjent herfra, og også hun er medgrunnlegger av Fæbrik. I det hele tatt treffer hun samme målgruppe som Ingrid Vik Lysne, så om du liker den ene, liker du sannsynligvis også den andre. Sjekk ut videoene hennes om en kjole med volanger, om å sy om en kjole og om å sy en babykjole.

Og for å nevne enda en Symesterskapet-deltager på tampen: Kristin Vaag har også flere instruksjonsvideoer for deg som vil sy kjole. Og for deg som er på jakt etter mønstre: Barbro Yvonne Johnsen driver Be Senja, og på besenja.no finner du flere symønstre designet av henne.

Det norske syinfluensermiljøet er lite. Med kunnskapen du tilegner deg, hvorfor ikke begynne å dele kunnskapen og kreativiteten din på nett? Det er definitivt plass til deg!

All Free Sewing

Om du har et stramt budsjett, ble du sikkert glad for å se ordet "free" i navnet på denne kanalen. Her finner du massevis av spennende prosjekter å prøve deg på. Ikke minst finner du gode sytips og innføringer for nybegynnere, prosjekter for barn og hjelp til å redesigne og sy om gamle klær.

En av de viktigste konklusjonene vi kan trekke, er denne: Det er ingen skam å oppsøke hjelp! Og dersom du er litt utålmodig og vil utvikle deg fort, hvorfor ikke ta et sykurs i Oslo (eller hvor som helst ellers i landet) med en av Superprofs dyktige sylærere?

Føles kjole som et litt for stort førsteprosjekt? Hvorfor ikke prøve deg på en veske i stedet?

Trenger du en lærer i Sying?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.