De beste Tysklærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Audhild
Audhild
400kr
/t
1. kurstime gratis!
Seraina
5
5 (3 Evaluering(er))
Seraina
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Kjell
Kjell
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Nikita
Nikita
222kr
/t
1. kurstime gratis!
Amira
Amira
220kr
/t
1. kurstime gratis!
Franziska
Franziska
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Hanna
5
5 (1 Evaluering(er))
Hanna
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Jan-anders
5
5 (1 Evaluering(er))
Jan-anders
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Audhild
Audhild
400kr
/t
1. kurstime gratis!
Seraina
5
5 (3 Evaluering(er))
Seraina
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Kjell
Kjell
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Nikita
Nikita
222kr
/t
1. kurstime gratis!
Amira
Amira
220kr
/t
1. kurstime gratis!
Franziska
Franziska
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Hanna
5
5 (1 Evaluering(er))
Hanna
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Jan-anders
5
5 (1 Evaluering(er))
Jan-anders
350kr
/t
Første kurstime gratis>

Fordelen med å lese når du er nybegynner

Å lytte til tysk er en fin måte å plukke opp store deler av språket, men hva er det som hjelper deg med å finpusse ferdighetene dine innen grammatikk og tysk ordforråd? Å lese tysk! Da vil du kunne forbedre dine skriftlige ferdigheter og bli kjent med det "offisielle" tyske språket, med grammatikk og ulike skrivemåter.

Dette er veldig viktig å få oversikt over når du skal lære deg et nytt fremmedspråk, siden det er variasjon mellom språk. Du vil også få en bedre forståelse av det tyske språket, i tillegg til en oversikt over viktige uttrykk.

Flere av språkene som stammer fra den germanske språkfamilien bruker mange sammensatte ord som ikke alltid har et klart skille. Tysk er en av disse, og det blir ofte dannet veldig lange og komplekse ord. Norsk er også et språk som bruker ordsammensetning hyppig, noe som kan gi deg et fortrinn i møte med tysk.

Å lese bøker har også andre fordeler enn å kun bli bedre i språk!

Ved å kun konsentrere deg om den muntlige siden ved tysk, kan du oppleve at ting blir vanskelig når du skal skive på tysk. Det kan til og med dukke opp utfordringer når du er ute og går i Tyskland, siden det har noen bokstaver som avviker fra norsk. I tillegg til at det kan være utfordrende å lese og forstå lange og sammensatte ord.

Å lære tysk gjennom lesing, er en viktig strategi for å tilegne deg språkferdigheter. Allikevel er dette bare en av mange læringsteknikker, så det bør brukes sammen med andre metoder som å lytte, løse oppgaver og snakke språket.

Aviser du kan lese

Å holde deg oppdatert på tyske nyhetssaker hjelper deg ikke bare med å få innsikt i viktige saker innen tysk kultur og sentrale hendelser, men også å tilegne deg et mangfoldig ordforråd. Denne kunnskapen kan du bruke i samtaler sammen med andre når du er på reise rundt om i Tyskland.

Les aviser på tysk for å bli bedre i språket
Å lese aviser holder deg oppdatert om aktuelle saker og utvider ordforrådet ditt. (Kilde: unsplash)

Når det er sagt kan dette være et ganske vanskelig materiale å starte med. Et tips kan være å hoppe over artiklene som er ment for voksne, og heller gå over til barneoppslagene. Disse er langt mer pedagogiske og enklere å forstå. Du trenger selvtillit i møte med et nytt språk og det er viktig å holde motivasjonen oppe, så å holde seg på et lavt nivå i starten kan være lurt.

Noen eksempler på nyhetssider som passer til deg som forsøker å lære deg tysk er Nachrichtenleicht, som er rettet mot nybegynnere og kjennetegnes ved sin enkelhet. Logo er et nettsted for barn som derfor bruker veldig forenklet terminologi og har en rekke bilder i sine artikler, i tillegg til diagrammer og videoer som visuelle hjelpemidler.

The Huffington Post (på tysk), er mye mer sammensatt, men har som oftest et veldig interessant innhold og kan derfor vekke oppmerksomheten din og skygge over vanskelighetsgraden. I tillegg er den tilrettelagt for elever på B2-nivå, så det kan være lurt å ta det i betraktning.

Lærebøker som fremskynder læring

Akkurat som ved å se en film, kan også bøker være en underholdende måte å lære språket på.

Med en bok kan du ta alt i ditt tempo, og fokusere på det du syntes er vanskelig å fortstå. Ta for deg setninger, avsnitt eller kapitler flere ganger, for å virkelig få med deg innholdet og språket. Husk å holde deg til et enkelt innhold, slik som historier rettet mot barn. Med mindre du er en avansert språkbruker da!

Det å lese en tysk bok, kan i enkelte tilfeller være av større nytte enn å bruke en lærebok, siden du ikke vil ha svar eller veiledning på norsk. Da er det helt opp til deg å finne betydningen og svarene du lurer på ut i fra teksten. Det betyr at du må bruke desto mer krefter, men at utbytte kan bli større. Du må forsøke å forstå språket ut fra innholdet, og omvendt!

Lærebøker har sjeldent en forfatter, men er sammensatt av flere redaktører og forfattere. I tillegg tar den for seg en rekke ulike tekster og oppgaver, som er rettet mot at du skal lære deg tysk.

Sjekk ut lærebøker på tysk
Lærebøker er skrevet og utgitt av eksperter, for at du skal lære mest og best mulig. (Kilde: unsplash)

Med lærebøker blir du guidet på veien, hvor du skal lese tekster som er designet for at du skal forstå språket og innholdet. Etterpå må du ofte reflektere over innholdet du akkurat har lest, og løse oppgaver i den sammenheng. I tillegg kan det være interaktive oppgaver, som skal gi deg en enda større forståelse.

Ved å bruke disse faglige og pedagogiske læreplanene, enten selvstendig eller som en del av et tysk språkkurs, vil du sikre at du følger et opplegg som er laget for at du skal lære deg tysk.

Hvis du er glad i å lese, bør du utforske ulike romaner på tysk. Dette er som sagt en gunstig måte å lære på, i tillegg til at du vil bli underholdt. Det kan være et poeng å lese en bok du allerede har lest, slik at du kan fokusere på språket. Det vil mest sannsynlig gjøre det mer forståelig og du vil kunne lære raskere.

Hvis du velger å ta tyskundervisning, kan læreren din anbefale noen gode bøker for ditt nivå og dine interesser!

Både nettsteder, apper og nettsteder kan gi deg tips til hvilke ressurser du kan besøke for å komme i gang. Good Reads og DuoLingo eller bloggene FluentU og Welcome To Germerica, har noen erfaringer fra folk som allerede har vært igjennom prosessen for å lære seg tysk.

Hvis det er tyske lærebøker du er på utkikk etter, bør du først finne ut av hvilket nivå du er på eller bør legge deg på. Du vil få liten progresjon hvis du leser stoff for nybegynnere, hvis du allerede er på et høyere nivå. Samtidig vil du ikke bruke tid og energi på ressurser som er alt for vanskelige.

Lær tysk online med tyske veiledere hos Superprof.

Tyske blogger og kontoer på sosiale medier du kan følge

Blogger blir vanligvis drevet av enkeltpersoner. Baserer innholdet seg på språklæring, har ofte innehaveren selv vært igjennom prosessen og ønsker å dele denne kunnskapen med andre. Dette er verdifulle erfaringer, som kan hjelpe deg på veien og gi deg gode råd. I tillegg er dette en ypperlig måte å lære seg tysk gratis.

Vi lærer ikke alle på samme måte, tvert i mot trenger vi å tilnærme oss pensum på ulike måter for å få størst mulig utbytte. Blogger kan på denne måten være fine arenaer, siden de til sammen tilbyr et bredt spekter av strategier, basert på sine egne erfaringer.

Ikke bare har disse ulike oppsett og ulikt innhold for å vekke interessen hos mange, men de ønsker å lykkes ved å motivere og hjelpe deg. Hvis de kan klare det, kan du også!

Fluent in three months er en blogg, hvor en flerspråklig språkentusiast forteller om sine opplevelser med språktilegning. Han forteller om en tilnærming som ligner et intensivkurs i tysk.

Som man kan lese ut fra tittelen, finnes det en måte å lære seg et språk flytende i løpet av tre måneder. Dette krever at du legger inn en god dose med hardt arbeid og engasjerer deg i språket. Som det blir omtalt i et innlegg, mener språknerden at det krever en mentalitetsendring og fordypning i språket, for at du skal lykkes.

Hvis du ikke har tid eller kapasitet til å kaste deg på reise til et tysktalende land eller ta tyske studier, mener denne bloggen at å skape et "mini-Tyskland" hjemme vil hjelpe deg godt på vei.

Du kan følge bloggen for å få enda flere tips og triks til hvordan språklæringa kan nå nye høyder, i tillegg til noen reisetips i forbindelse med dette.

En annen blogg, med en mer pedagogisk tilnærming, er Daily German hvor du introduseres til språklæringen gjennom en form for tyskkurs. Det blir fokusert på at elevene skal lære seg god muntlig tysk, gjennom nyttige oppdateringer som kommer daglig.

Bloggen har et nytt ord om dagen, som kan være en fin måte å hver dag legge til et nytt ord i vokabularet ditt. I tillegg gir bloggen deg øvingsoppgaver og tyske leksjoner, hvor språket brytes ned og forklares i sin enkelhet. Fordelen med denne bloggen er at du kan benytte deg av de mange leksjonene som ligger ute, i tillegg til å oppdage nye innlegg hver dag.

Endelig kan sosiale medier være nyttige når det gjelder språklæring.

 Tenåringer og voksne sjekker ofte sine sosiale medieprofiler gjennom hele dagen, så hvorfor ikke kombinere denne tiden med å trene på tyskferdighetene sine? Det fine med dette er at det krever veldig liten grad av både innsats og motivasjon. Hvis du følger de riktige brukerne, kan du lære deg nye ting uten at du er klar over det.

Trenger du flere tips til tysklæringa di? Sjekk ut disse.

Bruk sosiale medier for å lære tysk.
Forbedre språkferdighetene dine uten å være klar over det, takket være sosiale medier. (Kilde: unsplash)

@LearnXDGerman er en twitter-konto, laget for tyske nybegynnere. Gjennom posting av twitter-meldinger som gjentas etter fem minutter bare med betydningen denne gangen, skal du lære deg uttrykkene. Denne metoden for "undervisning" er unik og skal være veldig effektiv, siden du tvinges til å tenke over betydningen og danne deg en mening, før du litt senere får vite svaret. Den dagen du endelig tar riktig, vil være en milepæl i språkreisa di!

Tilsvarende er @dw_learngerman en konto for tyske studenter som effektivt lærer følgerne sine tysk, kun ved hjelp av 140 tegn hver gang. Bokstavene er kanskje en mangelvare, men utbytte du får vil være stort!

Ikke alle tysktimer må bli gitt i klasserommet. Lær hvordan du kan bli bedre i tysk ved å høre på podcast og lydbøker.

Husk å bekrefte ditt nivå innenfor tysk ved å få en sertifisering, for eksempel gjennom Goethe -instituttet.

 

Trenger du en lærer i Tysk?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Sondre

Gutt på 23 år, som studerer lektor i språkvitenskap ved NTNU i Trondheim. Jeg er glad i å skrive, lese bøker, løpe og gå lange turer, ha gode samtaler, være engasjert og lage mat. Studiet gir meg kunnskap om språk, som jeg anvender under skrivingen, men også en god del skriveerfaring. Fra tidligere har jeg arbeidet litt som tolk, hvor jeg oversatte muntlig tale fra norsk til engelsk. Jeg har også drevet min egen blogg.