Maling er først og fremst en kreativ praksis. Det er en måte å uttrykke følelsene sine på, å skape skjønnhet eller å få tiden til å gå på. Uansett hvorfor du maler er det en kunstform som krever både hardt arbeid og disiplin.

Å vite forskjellen på forskjellige maleteknikker vil ikke være nok til å gjøre deg til en stor kunstner. Det krever time etter time med øvelse for å se virkelig fremgang og utvikle din egen stil.

Like fullt er teknikk et viktig verktøy. Derfor ser vi her på hvordan man gjør mest mulig ut av de forskjellige malingstypene for olje- og akrylmaling på lerret. Vi kommer her til å besvare mange vanlig stilte spørsmål om det å måle med både olje- og akrylmaling, samt teknikker for selve lerretet.

Les videre for å lære å male på lerret og bli en ekspert!

to kvinner maler i en park ved en liten innsjø, bladverk henger over dem, gresset er veldig grønt
Vet du hvordan du skal gå frem etter at du har funnet motivet ditt? (Kilde: Unsplash)
De beste Malinglærerne tilgjengelig
Frode
Frode
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kjersti
Kjersti
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Barbro marie
Barbro marie
270kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kasia
5
5 (3 Evaluering(er))
Kasia
230kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Astrid e.
Astrid e.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pernille
5
5 (1 Evaluering(er))
Pernille
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (3 Evaluering(er))
Karen
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Frode
Frode
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kjersti
Kjersti
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Barbro marie
Barbro marie
270kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kasia
5
5 (3 Evaluering(er))
Kasia
230kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Astrid e.
Astrid e.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pernille
5
5 (1 Evaluering(er))
Pernille
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (3 Evaluering(er))
Karen
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Oljemaling

Oljemaling dukket opp i vesten mot slutten av middelalderen og regnes fremdeles av mange som det overlegne mediet. Den tradisjonsrike malingen kan virke litt utfordrende i starten, men med riktig teknikk kan det brukes til å skape vakre kunstverk.

Men hva er oljemaling?

Denne typen maling lages ved at man blander pigment med en herdende olje som linolje. Oljemaling kan ha forskjellig konsistens, og malingens egenskaper kan dessuten endres ved å legge til medier for å korte ned tørketiden eller tynne malingen, for eksempel.

Hvordan tynner man ut oljemaling?

Oljemaling har en tykkere og glattere konsistens enn vannbasert maling, samt lang tørketid. Dette legger til rette for å gjøre justeringer i et maleri lenge etter at malingen først ble lagt på, men krever også tålmodighet for å skape og opprettholde klare, rene farger.

For å vaske av utstyr eller tynne ut malingen, må man bruke løsemidler som White Spirit. Man må enkelt bruke løsemidler ettersom oljemalingen ikke er vannløselig som akrylmaling.

Prøv deg frem og finn dine favoritteknikker med en privatlærer i maling.

Hvordan grunne lerret?

Det er viktig å gjøre klart lerretet før man begynner å male med olje. Det innebærer å grunne det med et lag maling. Det er to hovedmåter å gjøre dette på:

 1. Tynn ut oljemaling med terpentin eller white spirit for å gjøre den mer flytende
 2. Legg første lag med akrylmaling, som tørker mye raskere enn oljemaling

Hvordan maler man med oljemaling?

Om det er én ting du må huske når du skal male med oljemaling, er det denne regelen: tykt på tynt. Hvert lag må rett og slett være litt tykkere enn det forrige. Hvis du ikke følger denne regelen, ender det fort med at malingen sprekker opp når den tørker.

Tynnere lag er bedre enn tykke fordi:

 • De gjør at verket vil tørke fortere
 • De er gjennomsiktige og gir en glød til verket
 • De endrer maleriets tekstur
 • De gjør maleriet mer robust

Merk: Ikke blant mediet direkte med malingen. Dypp penselen i mediet og bland sammen med fargen på en palett. Du kan deretter male med det.

Andre teknikker for oljemaling

Om du tar et malekurs for voksne, kan du lære hvordan man tar i bruk flere teknikker for oljemaling og virkelig finne din egen stil.

Noen av teknikkene du kan prøve ut, er disse:

 • Glasering: Dette gjøres med et lag tynn, gjennomsiktig maling som hjelper med å få frem dypere og skarpere fargetoner
 • Lær deg å male og tegne «alla prima»: Denne vått-på-vått-teknikken gjør det mulig å dekke et lerret raskere, men det krever en god del erfaring å lykkes
 • Skap overganger: Bland jevnt for å unngå brå overganger
 • Impasto: Dette er en teknikk for å beholde merket penselen eller malekniven etterlot, for å gi struktur til maleriet
 • Skrape i maleriet: Dette er en måte å hente frem noe fra flere lag under, og kan være veldig nyttig om man vil redigere noen deler av et maleri

Er du nysgjerrig på hva en kunstutdannelse innebærer?

En treflate er dekket av mange lag med maling, noen gamle og noen nye
Paletten har ofte en tendens til å bli et eget lite kunstverk. (Kilde: Unsplash)

Akrylmaling

Akrylmaling er populært blant DIY-entusiaster og nybegynnere. Den er luktfri og vannløselig, noe som både gjør det lettere å holde pensler rene og gjør tørketiden kortere.

Blant annet kunstnere som Andy Warhol og David Hockney brukte denne typen maling til å skape svært realistiske pop art-malerier og trompe-l'oeil-mesterverk.

Hva er akrylmaling?

Akrylmaling består av pigmenter blandet med syntetisk harpiks.

Til forskjell fra oljemaling er bindemiddelet som brukes i akrylmaling en emulsjon av vann og syntetisk harpiks. Sluttresultatet kan ligne et oljemaleri, men akrylmaling er betydelig lettere å bruke.

Hvordan bruker man akrylmaling?

Akrylmaling kan kalles en sann kameleon, og gir kunstneren en rekke valgmuligheter. Den kan tynnes ut og bli akvarellaktig, eller den kan fås i tykk gouache-form, hvor den ligner oljemalingen. Dermed kan man skape ulike strukturer og ta i bruk teknikker som man vil for å få akkurat det uttrykket man ønsker.

Her er noen steg vi anbefaler å følge når du skal male med akrylmaling:

 • Velg ut et motiv
 • Følg noen grunnregler for komposisjon: Det kan være lurt å følge tredjedelsregelen, som man også bruker i fotografi. Tegn to horisontale og to vertikale linjer så ni like bokser dekker lerretet eller skissen din, og plasser de viktige elementene ved linjene. Velg format og nærhet eller avstand til det du maler. I et portrett ønsker man ofte nærhet, i et landskapsmaleri sikter man ofte mot å gi en følelse av rom. Og husk at regler gjerne må brytes, men det er en fordel å kunne dem først!
 • Maling og tegning er forbundet. Vårt råd er å tegne inn de viktigste elementene med en myk grafittblyant, en kullstift eller med akrylmalingen før du begynner å legge inn farger og detaljer.
 • Velg en farget bakgrunn: Dette er ikke obligatorisk, men kan brukes for å gi et mer helhetlig og spennende fargeuttrykk til maleriet ditt. Alt du trenger å gjøre er å dekke lerretet med et kraftig uttynnet lag med maling i hovedfargen din. Når malingen påføres i horisontale bånd skaper fargen en sømløs bakgrunn. Om den påføres ujevnt, kan det gi inntrykk av en bakgrunn som er i bevegelse.
 • Bland farger på en palett og påfør malingen i tynne lag, fra det lyseste til det mørkeste.
 • Legg til detaljene, og la hvert lag tørke ordentlig før du begynner med neste, for å unngå at det renner. Det er nå du kan eksperimentere med å legge til volum eller forsterke fargene for å skape mer intensitet i maleriet.

Tips: For å få en lysere farge, legg til vann, ikke hvit, som gjør fargen mindre gjennomsiktig.

et stort hvitt og svart maleri henger på en vegg i et galleri, en kvinne står og ser på det
Det krever sine forberedelser å male på lerret. (Kilde: Unsplash)

Lær mer om å utvikle maleferdighetene dine.

Hvordan går man frem for å male på lerret?

Du kan starte med å male på papir, men så er det tid for å lære å male på lerret. Man blir ikke en maler uten maleutstyr, og det inkluderer for mange lerret. Naturligvis kan man finne mange andre interessante overflater å male på også, men lerret er ofte foretrukket.

Uansett om du maler et tre, et portrett, et abstrakt verk, er selvlært eller har tatt malekurs i BergenDet tar tid å bli skikkelig god på å male på lerret. Og spesielt i startprosessen kan det dukke opp en del spørsmål når du først setter i gang. De er vi her for å besvare!

Hva innebærer det å male på lerret?

Et maleri på et lerret er, som navnet antyder, resultatet av maling som er påført på et lerret som er strukket ut. Det er det aller vanligste underlaget blant malere i dag. Lerretet erstattet treplater, som hadde dominert kunstscenen helt fram til renessansen.

Et lerret har tradisjonelt vært laget av lin eller bomull i Europa og silke i øst-asiatiske land. Du kan velge mellom et absorberende eller vannfast stoff. Et absorberende lerret vil trekke til seg fargene og gi et grovere uttrykk, mens et vannfast lerret vil gjøre det lettere å blande fargene sammen.

Hvordan gjør du klart lerretet?

En del malere som Jackson Pollock, Kenneth Noland og Francis Bacon har riktignok noen ganger malt rett på lerretet, altså uten å grunne det først. Dette anbefales imidlertid ikke dersom du har lyst til at maleriet ditt skal tåle tidens tann. Det er derfor viktig at du gjør lerretet klart og grunner det skikkelig før du setter i gang. Men hvordan gjør du dette på best mulig måte?

Det spiller ingen rolle om du bruker vann- eller oljebasert maling, da du uansett må forberede lerretet før du maler på det. Start med å følge disse trinnene:

 • Påfør lim for å gjøre stoffet vannfast og stivt: Bruk en flat pensel og dekk både fronten og baksiden av lerretet. Dekk med to lag, og la stoffet tørke mellom de to lagene. Resultatet blir en jevn overflate som reflekterer lyset
 • Legg til et lag for å gjøre hvitt: Dette er ikke et strengt nødvendig trinn, men vil kunne lyse opp maleriet ditt. Dekk først lerretet, la det så tørke, og puss til slutt overflaten med sandpapir for å gjøre det klart og hvitt
 • Påfør gesso: Gesso brukes for å gjøre overflaten jevnere. For en så jevn overflate som mulig, kan du påføre et tynt lag med gesso som kan pusses med sandpapir når det er tørt.

Når du har gjennomført alle disse trinnene, er det bare å strekke lerretet over en ramme. Det kan du ofte trenge litt hjelp til i begynnelsen, men du vil raskt mestre teknikken nødvendig.

Selv om det kan virke unødvendig å gå gjennom disse trinnene først, vil det kunne gjøre en stor forskjell for maleriet ditt og dets kvalitet og levetid. Det er derfor viktig at du tar den ekstra tiden nødvendig og så snart du har lært teknikken, vil det gå på automatikk.

Hva slags maling kan man bruke på lerret?

I denne guiden har vi sett på både olje- og akrylmaling. Selv om de to maleformene er har ulike karakteristikker, kan begge to brukes på lerret. Det er her bare viktig å forberede lerretet riktig og så bruke riktig teknikk og tørking for mediet du velger.

Nettopp olje- og akrylmaling er de to mest brukte malingene for lerretkunst. Du kan likevel bruke andre typer maling også, som plakatmaling, dersom det er ønskelig.

Hvordan male med alkoholblekk på lerret?

En annen type maleteknikk som har blitt veldig populær i de siste årene er bruk av alkoholblekk (alcohol ink) på lerret. Maletypen er ganske ny innen malekunsten, men kan gi utrolig spennende resultat.

Med denne maleformen bruker du sprit, hårføner og/eller sugerør i kombinasjon med malingen. Ved å ha et lerret som er vått med sprit, kan du dryppe alkoholblekk på og deretter blåse blekket utover ved hjelp av hårføner eller sugerør. Dette vil gi et unikt og uforutsigbart resultat med mye bevegelse. Kombiner ulike farger du liker og få et vakkert maleri.

Hvordan kan man male på lerret? Inspirasjon

Uansett om du velger å gå for oljemaling, akrylmaling eller noe annet, finnes det mye du kan male og utvikle på lerretet. Fra det naturtro til mer abstrakte mønstre finnes det mye å teste ut, og ingenting er rett eller galt her. Det er rett og slett bare fantasien som setter grenser!

For å sette i gang, anbefaler vi at du starter med å hente inspirasjon fra andre kunstverk for å finne din foretrukne stil. Lær mer om kunsthistorie og moderne trender, og sjekk nettsider og sosiale medier etter kunstnere som deler sine opplevelser. Slik kan du oppdage hva du liker og kunne tenke deg å prøve ut – og ikke.

Som du kan se i denne guiden, finnes det mye ulikt du kan male på et lerret. Tenk også over hvilke farger du foretrekker og lek med ulike stiler. Etter hvert som du blir mer komfortabel med teknikkene som brukes, vil du kunne finne din egen stil.

Det kan også være en god idé å få profesjonell hjelp i starten. Ser du etter et malekurs for nybegynnere i Oslo? Hvorfor ikke sjekke ut Superprofs mange dyktige privatlærere? Vi har også digitale malekurs.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.