Maling er først og fremst en kreativ praksis. Det er en måte å uttrykke følelsene sine på, å skape skjønnhet eller å få tiden til å gå på.

Uansett hvorfor du maler: Det er en kunstform som krever både hardt arbeid og disiplin.

Å vite forskjellen på forskjellige maleteknikker vil ikke være nok til å gjøre deg til en stor kunstner. Det krever time etter time med øvelse for å se virkelig fremgang og utvikle din egen stil.

Like fullt er teknikk et viktig verktøy. Derfor ser vi her på hvordan man gjør mest mulig ut av de forskjellige malingstypene.

to kvinner maler i en park ved en liten innsjø, bladverk henger over dem, gresset er veldig grønt
Vet du hvordan du skal gå frem etter at du har funnet motivet ditt? (Kilde: Unsplash)
De beste Malinglærerne tilgjengelig
Avery rain
Avery rain
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Frode
Frode
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ronja
5
5 (1 Evaluering(er))
Ronja
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vincent
5
5 (2 Evaluering(er))
Vincent
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nerda
Nerda
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Katrine
Katrine
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kjersti
Kjersti
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Avery rain
Avery rain
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Frode
Frode
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ronja
5
5 (1 Evaluering(er))
Ronja
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vincent
5
5 (2 Evaluering(er))
Vincent
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nerda
Nerda
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Katrine
Katrine
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kjersti
Kjersti
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Oljemaling

Oljemaling dukket opp i vesten mot slutten av middelalderen. Fremdeles regnes det av mange som det overlegne mediet.

Men hva er oljemaling?

Denne typen maling lages ved at man blander pigment med en herdende olje som linolje. Oljemaling kan ha forskjellig konsistens, og malingens egenskaper kan dessuten endres ved å legge til medier for å korte ned tørketiden eller tynne malingen, for eksempel.

Hvordan tynner man ut oljemaling?

Oljemaling har en tykkere og glattere konsistens enn vannbasert maling. Den har lang tørketid. Det legger til rette for å gjøre justeringer i et maleri lenge etter at malingen først ble lagt på, men krever også tålmodighet for å skape og opprettholde klare, rene farger.

Det er viktig å gjøre klart lerretet før man begynner å male med olje. Det innebærer å grunne det med et lag maling. Det er to hovedmåter å gjøre dette på:

 • Tynn ut oljemaling med terpentin eller whitesprit for å gjøre den mer flytende
 • Legg første lag med akrylmaling, som tørker mye raskere enn oljemaling

Prøv deg frem og finn dine favoritteknikker med en privatlærer i maling.

Hvordan maler man med oljemaling?

Om det er én ting du må huske når du skal male med oljemaling, er det denne regelen: tykt på tynt. Hvert lag må være litt tykkere enn det forrige. Hvis du ikke følger denne regelen, ender det fort med at malingen sprekker opp når den tørker.

Tynnere lag er bedre enn tykke fordi:

 • De gjør at verket vil tørke fortere
 • De er gjennomsiktige og gir en glød til verket
 • De endrer maleriets tekstur
 • De gjør maleriet mer robust

Merk: Ikke blant mediet direkte med malingen. Dypp penselen i mediet og bland sammen med fargen på en palett. Du kan deretter male med det.

Andre teknikker for oljemaling

Om du tar et malekurs for voksne, kan du lære hvordan man tar i bruk flere teknikker for oljemaling og virkelig finne din egen stil.

Noen av teknikkene du kan prøve ut, er disse:

 • Glasering: Dette gjøres med et lag tynn, gjennomsiktig maling som hjelper med å få frem dypere og skarpere fargetoner
 • Lær deg å male og tegne "alla prima": Denne vått-på-vått-teknikken gjør det mulig å dekke et lerret raskere, men det krever en god del erfaring å lykkes
 • Skape overganger: Bland jevnt for å unngå brå overganger
 • Impasto: Dette er en teknikk for å beholde merket penselen eller malekniven etterlot, for å gi struktur til maleriet
 • Skrape i maleriet: Dette er en måte å hente frem noe fra flere lag under, og kan være veldig nyttig om man vil redigere noen deler av et maleri

Nysgjerrig på hva en kunstutdannelse innebærer? Sjekk det ut her.

En treflate er dekket av mange lag med maling, noen gamle og noen nye
Paletten har ofte en tendens til å bli et eget lite kunstverk. (Kilde: Unsplash)

Akrylmaling

Akrylmaling er populært blant DIY-entusiaster og nybegynnere. Den er luktfri og vannløselig, noe som både gjør det lettere å holde pensler rene og gjør tørketiden kortere.

Kunstnere som Andy Warhol og David Hockney brukte denne typen maling til å skape svært realistiske pop art-malerier og trompe-l'oeil-mesterverk.

Hva er akrylmaling?

Akrylmaling består av pigmenter blandet med syntetisk harpiks.

Til forskjell fra oljemaling er bindemiddelet som brukes i akrylmaling en emulsjon av vann og syntetisk harpiks. Sluttresultatet kan ligne et oljemaleri, men akrylmaling er betydelig lettere å bruke.

Hvordan bruker man akrylmaling?

Akrylmaling kan kalles en sann kameleon, og gir kunstneren en rekke valgmuligheter. Den kan tynnes ut og bli akvarellaktig, eller den kan fås i tykk gouache-form, hvor den ligner oljemalingen.

Her er noen steg vi anbefaler å følge når du skal male med akrylmaling:

 • Velg ut et motiv
 • Følg noen grunnregler for komposisjon: Det kan være lurt å følge tredjedelsregelen, som man også bruker i fotografi. Tegn to horisontale og to vertikale linjer så ni like bokser dekker lerretet eller skissen din, og plasser de viktige elementene ved linjene. Velg format og nærhet eller avstand til det du maler. I et portrett ønsker man ofte nærhet, i et landskapsmaleri sikter man ofte mot å gi en følelse av rom. Og husk at regler gjerne må brytes, men det er en fordel å kunne dem først!
 • Maling og tegning er forbundet. Vårt råd er å tegne inn de viktigste elementene med en myk grafittblyant, en kullstift eller med akrylmalingen.
 • Velg en farget bakgrunn: Det er ikke obligatorisk, men det kan brukes for å gi et mer helhetlig og spennende fargeuttrykk. Alt du trenger, er å dekke lerretet med et kraftig uttynnet lag med maling i hovedfargen din. Når malingen påføres i horisontale bånd skaper fargen en sømløs bakgrunn. Om den påføres ujevnt, kan det gi inntrykk av en bakgrunn som er i bevegelse.
 • Bland farger på en palett og påfør malingen i tynne lag, fra det lyseste til det mørkeste.
 • Legg til detaljene, og la hvert lag tørke ordentlig før du begynner med neste, for å unngå at det renner. Det er nå du kan eksperimentere med å legge til volum eller forsterke fargene for å skape mer intensitet i maleriet.

Tips: For å få en lysere farge, legg til vann, ikke hvit, som gjør fargen mindre gjennomsiktig.

et stort hvitt og svart maleri henger på en vegg i et galleri, en kvinne står og ser på det
Det krever sine forberedelser å male på lerret. (Kilde: Unsplash)

Lær mer om å utvikle maleferdighetene dine her.

Hvordan går man frem for å male på lerret?

Nok av malerier på papir, nå er det tid for å lære å male på lerret. Man blir ikke en maler uten maleutstyr, og det inkluderer for mange lerret (naturligvis kan man finne mange andre interessante overflater å male på også!). Uansett om du maler et tre, et portrett, et abstrakt verk, uansett om du er selvlært eller har tatt malekurs i BergenDet tar tid å bli skikkelig god på å male på lerret.

Hva innebærer det å male på lerret?

Et maleri på et lerret er, som navnet antyder, resultatet av maling som er påført på et lerret som er strukket ut. Det er det aller vanligste underlaget blant malere i dag.

Lerretet erstattet treplater, som hadde dominert kunstscenen helt frem til renessansen. Et lerret har tradisjonelt vært laget av lin eller bomull i Europa og silke i øst-asiatiske land.

Du kan velge mellom et absorberende eller vannfast stoff. Et absorberende lerret vil trekke til seg fargene og gi et grovere uttrykk, mens et vannfast lerret vil gjøre det lettere å blande fargene sammen.

Hvordan gjør du klart lerretet?

Riktignok har en del malere, som Jackson Pollock, Kenneth Noland og Francis Bacon, noen ganger malt rett på lerretet, altså uten å grunne det først. Det anbefales imidlertid ikke dersom du har lyst til at maleriet ditt skal tåle tidens tann.

Men hvordan gjør man klart lerretet på best mulig måte?

Det spiller ingen rolle om du bruker vann- eller oljebasert maling, du må uansett forberede lerretet før du maler på det.

 • Lim for å gjøre stoffet vannfast og stivt: Bruk en flat pensel og dekk både fronten og baksiden av lerretet. Dekk med to lag, og la stoffet tørke mellom de to lagene. Resultatet blir en jevn overflate som reflekterer lyset
 • Et lag for å gjøre hvitt: Dette er ikke et strengt nødvendig skritt, men vil kunne lyse opp maleriet. Dekk først lerretet, la det så tørke, og puss til slutt overflaten med sandpapir
 • Påfør gesso: Gesso brukes for å gjøre overflaten jevnere. For en så jevn overflate som mulig, påfør et tyne lag med gesso. Det kan pusses med sandpapir når det er tørt.

Når du har gjennomført alle disse trinnene, er det bare å strekke lerretet over en ramme. Det kan du ofte trenge litt hjelp til i begynnelsen.

Ser du etter et malekurs for nybegynnere i Oslo? Hvorfor ikke sjekke ut Superprofs mange dyktige privatlærere? Vi har også digitale malekurs.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.