Kunstmaling er en helt unik måte å uttrykke seg på. Kunst og kreativitet gjør det mulig å si ting man ikke vet hvordan man kan si på andre måter. Det handler i stor grad om smak, og det er ikke grenser for hvor mange diskusjoner man kan finne om hva som er god og dårlig kunst, men det finnes likevel mange prinsipper og teknikker som er viktig å kunne når man driver med kunst – om enn bare for å forkaste dem.

Og husk dessuten: Det er ikke slik at man enten er kunstnerisk eller ei. Man kan lære å male, og man kan lære å bruke sin egen kreativitet bedre.

Disse ferdighetene kan man for eksempel utvikle på et gruppekurs eller sammen med en privatlærer. Fortsett å lese for å lære mer om hvordan privattimer i maling fungerer og hvor du finner gode kurs.

De beste Malinglærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Endre
Endre
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Sunaya
Sunaya
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Frode
Frode
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Eva
Eva
450kr
/t
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Ronja
5
5 (1 Evaluering(er))
Ronja
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (3 Evaluering(er))
Karen
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Ingrid
Ingrid
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Endre
Endre
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Sunaya
Sunaya
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Frode
Frode
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Eva
Eva
450kr
/t
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Ronja
5
5 (1 Evaluering(er))
Ronja
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (3 Evaluering(er))
Karen
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Ingrid
Ingrid
250kr
/t
Første kurstime gratis>

Forskjellige typer privattimer

Privattimer er en fantastisk måte å bli kjent med en kreativ hobby ved å følge et personalisert undervisningsopplegg.

Siden du er den eneste eleven, er det ingen fare for å havne på kurs blant en gruppe med malere som har mye mer erfaring enn deg. Finner du ikke et malekurs for nybegynnere, er privattimer et godt alternativ. Siden læreren kan fokusere hele sin oppmerksomhet på deg, har de mye mer tid enn vanlig til å hjelpe deg med å lære på best mulig måte.

bord med et maleri og maleutstyr, tuber med akrylmaling står i toppen av bildet
Læreren stiller ofte med mye av utstyret. (Kilde: Unsplash)

Privatkurs i maling kan ta flere forskjellige former, og her ser vi på de vanligste.

Undervisning hjemmefra

Hjemmeundervisning er, ikke så overraskende, undervisning du mottar i ditt eget hjem. Kunstlæreren kommer hjem til deg med utstyret og materialene dere trenger for å lære deg masse om tegne- og maleteknikker.

En stor fordel med denne typen undervisning er at du ikke trenger å bevege på deg: Læreren, med all sin kunnskap, kommer rett til deg. Du må imidlertid ha nok plass til at både du og læreren din kan utfolde dere.

Hva er vel bedre og mer behagelig enn å lære å male hjemmefra?

Undervisning hos læreren

Man kan også ta privattimer i lærerens hjem. Undervisningsstedet er noe du og læreren må avklare før dere begynner samarbeidet.

Det er ideelt å lære av en lærer som selv er maler, for de vil som regel ha et helt område satt av til å drive med kunst. De har som regel paletter, staffelier, et stort utvalg lerreter og maling, og kanskje vil du også se noen av deres egne kunstverk på veggene.

Sjansen er rett og slett stor for at du vil ende opp i et miljø som vil inspirere din egen kreativitet.

Altså kan reiseveien til lærerens hjem ofte være verdt det.

Nettundervisning i maling

Privattimer kan også gis over nett. Men hvordan lærer man å male av noen som ikke er i rommet?

Læreren og eleven må begge være på nett, og dere kommuniserer ved hjelp av et webkamera. Kvaliteten på kameraet og oppstillingen må være slik at læreren kan se maleriet ditt.

Denne typen format fungerer godt når undervisningen er teoretisk og samtalepreget. Den praktiske delen av undervisningen kan være litt mer kronglete å gjennomføre på en god måte over webkamera, men det er absolutt mulig, og har man godt utsyr, kan det fungere godt.

Den store fordelen med denne typen undervisning er at verken elev eller lærer trenger å forlate sitt eget hjem. Dersom du bor på et sted uten noen lærere tilgjengelige i nærheten, er det heldig at teknologien er slik at du likevel kan få undervisning.

Du kan dessuten bruke nettet på flere måter for å lære å male. Videoer, artikler, blogger ... en mengde gratisressurser ligger klar til bruk.

Det er opp til deg å avgjøre hvilket format som fungerer best for deg.

akvareller med fargeruter inspirert av forskjellige høstblader
En del av nybegynnerundervisningen vil ofte ta for seg fargelære og fargebruk. (Kilde: Unsplash)

Hvorfor ta privattimer i maling?

Privattimer i maling er ikke bare for de sjenerte og dem som ikke liker å undervises i gruppe. Det er mange grunner til å velge privatundervisning fremfor gruppeundervisning når man skal lære seg å male.

Mangel på kunstskoler og kunststudioer i nærheten

En av de viktigste grunnene til at folk tar privattimer, er at det er for stor avstand til nærmeste aktuelle lærested.

Uansett om man ser etter en kunstskole, en kunstforening eller et studio: De finnes ikke i absolutt alle landets kriker og kroker, og det kan ofte være vanskelig å finne tilbudet man ser etter på tynt befolkede steder.

Det kan både være upraktisk og ta i overkant mye tid om man alltid må dra til nærmeste by for å komme seg til et malekurs.

Se for deg å reise to timer for å komme til et kurs i vannmaling. Er man veldig motivert, kan det være verdt det, men andre vil se på de fire timene med reising som altfor mye bortkastet tid.

Hjelp til å komme inn på en kunstskole

Kunstskoler har som regel ikke opptak kun basert på karaktersnitt fra videregående. Vanligvis må man gjennom en opptaksprøve. Med andre ord er det en fordel å ha noe kunnskap og erfaring før man begynner på studiet.

Det viktigste er ofte å vise at kunsten man lager, har potensial og at man har evne til å reflektere over eget arbeid: Begge disse kvalitetene legger til rette for stor utvikling gjennom studieløpet, og det vet de som vurderer søkernes produksjon. Men det kan gi et stort fortrinn å ha en grunnleggende forståelse av viktige maleteknikker og tegneferdigheter.

Mange av Superprofs lærere er selv kunststudenter, eller har utdannelse i kunstfag. Dersom du er i søknadsprosessen, vil en slik privatlærer kunne gi deg masse verdifull informasjon, både om søknadsmaterialet og om hva du kan forvente av selve utdannelsen.

Hjelp med skolearbeid

Når du har kommet inn på en kunstskole, forventes det at du har en viss progresjon og at kunsten din når et visst nivå. Det er ikke uvanlig at studenter blir overveldet over arbeidsmengden og presset.

Privattimer kan være et nødvendig hjelpemiddel for å holde hodet over vann i disse stundene. Noen ganger kan det være nok å snakke med en som har vært i samme situasjon og vet hvordan du har det.

Med en privatlærer trenger du aldri å kaste bort tiden med å arbeide med tingene du ikke trenger mest trening i. I fellesskap vil du og læreren din finne frem til de områdene du må arbeide med, heller enn at du må følge et fastsatt opplegg.

Utform din egen timeplan

Har du en travel hverdag og sliter med å finne tid til å male? Kanskje er privattimer en god måte å nå målene dine på.

Undervisningen må ikke foregå til samme tid hver uke, for eksempel. Foretrekker du malekurs i helgen? Ikke noe problem. Forhør deg med de aktuelle privatlærerne og finn en som har tid til å treffes på de tidspunktene som passer best for deg.

Det finnes tilbud for malere på alle nivåer, fra nybegynnere til viderekomne, og det finnes kurs for forskjellige teknikker og stilarter: fra oljemaling til akvarell, fra stilleben til portrettmaleri til abstrakt kunst.

Eller kanskje har du en sønn eller datter som er på jakt etter en ny hobby? Hvorfor ikke finne et kurs i å male på lerret for barn hos en av Superprofs lærere? Mange privatlærere gir undervisning i små grupper, så hvorfor ikke la ungeflokken prøve seg på maling sammen i en time eller to i helgene?

bilde ovenfra av et barns armer som holder på å lage noe med tusjer, steiner, maling med mer
Barn kan ha det mye gøy med maling og andre kunstprosjekter! (Kilde: Unsplash)

Fordelene med å ta privattimer i maling

Tegneworkshops, malekurs, intensivkurs – uansett hvordan du lærer best kan disse kursene være en god introduksjon til kunstverdenen.

Et tegnekurs kan være et viktig skritt på veien mot å lykkes i en rekke yrker: illustratørtegneserietegner, scenograf eller maler.

Og det er mange fordeler med å ta privattimer.

Du må ikke konkurrere om lærerens oppmerksomhet

Noen ganger er det vanskelig for en lærer å gi alle sine femten elever så god oppfølgning som de helst ville. Med privatundervisning kan læreren være konsis og effektiv og gå rett på de områdene du sliter mest med, er mest interessert i eller har mest lyst til å forbedre deg i.

Denne typen undervisning blir spesialutformet etter ditt nivå, dine mål og dine interesser.

Få raskere fremgang

Det tar tid å bli en dyktig kunstner.

Privatundervisning er perfekt utformet for at du skal kunne utvikle ferdighetene dine raskt. Læreren har god anledning til å oppdage svakhetene dine og vise deg hvordan du kan forbedre deg. I tillegg kan undervisningen legges opp med vekt på det du synes er gøy, noe som vil gjøre at det blir lettere å opprettholde motivasjonen.

Få et skreddersydd undervisningsopplegg

Det er opp til deg å finne det som interesserer deg mest innenfor kunstverdenen, både når det gjelder motiver, materialer og teknikker. Læreren din kan imidlertid introdusere deg for kunstnere, teknikker og kunstretninger som du ikke kjente til, og det er sannsynlig at horisonten din vil utvides betydelig. Kanskje oppdager du helt nye interessefelt.

Om du ønsker det, kan kunsthistorie være en del av undervisningen. Kunnskap om det som kom forut er viktig, enten du velger å følge i godt opptrådde stilspor eller ei. Bare tenk hvor mye av det du driver med som er påvirket og formet av kunstnere du ikke engang har hørt om.

Trenger du en lærer i Maling?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.