Det er mange grunner til å ta et malekurs.

Du kan for eksempel lære mer om å male på lerret, bli flink til å tegne skisser, få god forståelse av anatomi, male landskapsbilder eller prøve ut forskjellige materialer, som akvarellmaling, gouache og oljemaling.

Se en hvilken som helst video om maling, og du vil forstå at kunstnerisk teft og kompetanse ikke kommer over natten. Mange spesielt interesserte ender opp med å studere kunst.

Et fulltidsalternativ passer naturligvis ikke for alle, og du trenger naturligvis ikke å lære alt, og i hvert fall ikke på én gang. Det viktigste for å bli en dyktig maler er å øve masse.

Som du kan velge mellom en rekke stilarter, motiver og materialer, er det også mange måter å lære seg å male på. I denne artikkelen kaster vi søkelyset på de digitale alternativene.

De beste Malinglærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Sunaya
Sunaya
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Frode
Frode
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Eva
Eva
450kr
/t
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (3 Evaluering(er))
Karen
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Ingrid
Ingrid
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Nikoo
Nikoo
180kr
/t
1. kurstime gratis!
Nerda
Nerda
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Sunaya
Sunaya
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Frode
Frode
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Eva
Eva
450kr
/t
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (3 Evaluering(er))
Karen
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Ingrid
Ingrid
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Nikoo
Nikoo
180kr
/t
1. kurstime gratis!
Nerda
Nerda
300kr
/t
Første kurstime gratis>

Fordelene med å lære seg å male på nett

Om det enn tar form av privatundervisning over Skype eller å se på Youtube-videoer: Det er mange fordeler ved å lære å male online.

en kvinne sitter på kampesteiner med et ark i fanget, foran henne er åpent hav med et skip i horisonten
Omgivelsenes rolle må ikke nedvurderes når man maler. (Kilde: Unsplash)

Mal når du selv vil

Lite er mer demotiverende enn å måtte dra på en maletime når du ikke er i humør til det. Om du ofte er sliten, har lite fritid eller andre aktiviteter du prioriterer, kan et gruppekurs i maling føles begrensende.

Om du kun tar kurset for moro skyld, bør det gi deg glede, heller enn å stikke kjepper i hverdagens hjul.

Her kommer fordelene med å få undervisning av en privatlærer i maling inn. Du velger nemlig selv når det passer best med undervisning.

Mal det du interesserer deg for

Når du velger privattimer på nett, er det opp til deg å bestemme hva du vil lære. Dessuten vil undervisningen legges opp etter din lærestil og dine behov.

Dersom du har en klar idé om hva du har lyst til å lære mer om, er det viktig å sjekke at læreren du velger, faktisk har kompetanse til å undervise i det. Om du har et mer generelt ønske om å lære å male, er det helt fint! Læreren din vil introdusere deg for mange spennende stiler og materialer.

Mal når og hvor du vil

I parken i nærheten av der du bor, i hagen, i stua – tenk om du kunne få undervisning i maling på alle yndlingsstedene dine!

Gruppekurs i maling foregår ofte i kjedelige klasserom. Samtidig er det vanskelig å komme unna at omgivelsene og rommets atmosfære påvirker verket man lager.

Med digital undervisning trenger du bare internettilgang for å holde kurset akkurat der du selv vil.

Bruk internett til å lære å male – uten en lærer

Alle lærer på forskjellige måter.

Mange begynner maleutviklingen sin ved å kopiere det de ser andre dyktigere kunstnere ha gjort. Et museum er et fantastisk sted for en kunstnerspire.

Det å gå ofte på museer som Nasjonalgalleriet eller Astrup Fearnley i Oslo, KODE-museene i Bergen eller Trondheim kunstmuseum vil ikke automatisk gjøre deg til en stor kunstner, men det kan være en hjelp på veien på flere måter.

Kunstverdenen er stor, og uansett hvor mye du tror du vet, kan vi garantere at du har mye å lære. Noen kunstnere liker bedre å hente inspirasjon til maleriene sine i andre kunstformer, som musikk eller litteratur – og vice versa – men det er om ikke umulig, så i hvert fall vanskelig å skape virkelig god kunst uten å ha kjennskap til andre kunstverk.

Men hva bør du se på når du går gjennom rommene i museet? Ta deg god tid ved maleriene som interesserer deg og legg ekstra godt merke til ting som komposisjon, fargebruk og maleteknikk. Prøv så å etterligne disse elementene, enten i en notatbok du har med deg eller når du kommer hjem.

Du kan så klart ikke ta æren for andres verk, men å etterligne elementer er en god måte å lære på.

Dersom du ikke bor i nærheten av et kunstmuseum, eller, som nå, at museumsbesøk rett og slett ikke er aktuelt, er internett et godt alternativ. Google favorittkunstnerne dine, eller bla deg rundt på nettsidene til museer, de har ofte digitalisert mye.

I tillegg til dette har vi Youtube-videoer, sosiale medier og kunstblogger – kort sagt uuttømmelige mengder med inspirasjon og lærdom.

ung kvinne med briller sitter ved et bord med mye utstyr til maling, kun smiler og griper etter en pensel
Man kan lære mye av å se videoer av andre som maler og snakker om malekunst. (Kilde: Unsplash)

Lær på Youtube

Youtube er en gullgruve for kunstinteresserte. Mange kunstnere og kunststudenter har kanaler hvor de deler kunnskapen sin.

Her kan man lære av folk som allerede har gått gjennom mange av utfordringene som ligger foran deg. Du kan lære mye av deres erfaringer, og unngå å gå i noen av fellene de gikk i. Ikke minst kan reisen og utviklingen deres være både gjenkjennelig og inspirerende.

Sosiale medier

Sosiale medier er et annet godt verktøy for malere og andre kunstnere.

Pinterest og Instagram, to i hovedsak visuelt drevne plattformer, er blant de mest populære sosiale mediene blant kunstnere.

De er både et sted å få nye impulser og et sted å vise seg frem. Det kan høres skummelt ut, og sant nok, klimaet kan være hardt, men mange vil få mye glede og motivasjon av å dele kunsten sin med både venner og ukjente.

De som nøyer seg med å titte, kan hente mye lærdom fra bilder, korte videoer og demonstrasjoner. Ofte kan man lære mer effektivt av bilder enn tekst, og det gjelder ikke minst når det man lærer seg, i utgangspunktet er praktisk og visuelt.

Hvorfor ikke ta en liten dykk innom en av de to i lunsjpausen? Kanskje har du en idé til et nytt prosjekt klar når du er ferdig med jobb eller skolearbeid for dagen.

Nettkurs hos kunstnettsteder

Noen nettsteder som er spesielt rettet mot kunstnere, har instruksjoner og videoleksjoner som grupperes i kurs.

Disse kursene blir ofte delt inn etter tema, og er gode å oppsøke når du har konkrete spørsmål om noe av det følgende:

  • Typen maling: akryl, olje, vannfarger, gouache
  • Motiv: portrett, landskap, stilleben, akt
  • Maleriets strukturerende elementer: komposisjon, fokus, perspektiv, fargelære
  • Kunststil: grafisk kunst, kalligrafi, abstrakt kunst, moderne kunst

Det er imidlertid noen svakheter ved denne typen kurs.

For eksempel er det ingen lærer som kan korrigere deg.

Du kan så klart vise resultatet til vennene dine for å få deres mening, men deg slår ikke en konstruktiv tilbakemelding fra en som vet hva hen snakker om.

Les mer om hva slags maleutstyr du trenger her.

en mann snakker med en annen over videochat på en laptop, mannen på skjermen smiler, vi ser bare skulderen og hånda til mannen i rommet
Gode tilbakemeldinger fra en profesjonell er helt uvurderlig. (Kilde: Unsplash)

Lær å male på nett med en lærer

Ofte har man et bilde i hodet av hva man vil lage, men det er lettere sagt enn gjort å få det ned på papiret.

Det finnes flere alternativer enn kunstnettsider og Youtube-videoer for dem som vil lære seg å male ved hjelp av internett.

Én læremetode kombinerer profesjonell oppfølgning med komforten ditt eget hjem har å by på: kunsttimer med en privatlærer over webkamera.

Så ta frem malepenslene!

Denne metoden er en av de mest effektive digitale læremåtene som finnes.

Med en privatlærer i kunst kan du få tilrettelagte leksjoner via chat eller videosamtale.

Slik kan læreren både følge deg opp, lære deg om den viktigste teorien og gi deg tilbakemelding på det du maler.

Det er alltid åpent for å stille spørsmål, en av de viktigste forutsetningene for å ha effektiv progresjon.

Med en lærer som kan holde deg litt i øret, er sjansene for at du mister motivasjonen halvveis inn og gir deg, mye mindre.

De fleste vil ha godt utbytte av å ha faste avtaler med læreren sin: Det vil etablere en rutine, som i sin tur kan fungere som drivkraft for ditt videre arbeid.

Det har aldri vært lettere å finne en privatlærer.

Mange av Superprofs lærere tilbyr nettundervisning. Det gjør lærerutvalget ditt større, fordi du ikke er begrenset av å måtte finne en lærer som bor i nærheten av deg.

På jakt etter et malekurs for barn i Oslo? Ta kontakt med en av Superprofs lærere i dag!

Trenger du en lærer i Maling?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.