Vi kan ikke stikke under stol at å lære et fremmedspråk kan være ganske enstonig fra tid til annen. Russisk er ikke noe unntak: russisk setningsstruktur, det kyriliske alfabetet, ordforrådet, russiske verb, ikke minst alle grammatikkreglene som du er nødt til å lære utenat...

Heldigvis, er det flere måter å gjøre språklæring gøy! Det finnes en rekke læringsverktøy for russisk der ute, som kan hjelpe deg å lære språket raskere. Dessuten gi deg et godt innblikk i russisk språk og kultur.

person med 3D-briller og dataspill i bakgrunnen
Det er flere måter å lære seg et nytt språk. Visste du at dataspill kan skape bedre læring? Foto: Unsplash
De beste Russisklærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Mariia
4,9
4,9 (11 Evaluering(er))
Mariia
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Roman
5
5 (6 Evaluering(er))
Roman
280kr
/t
1. kurstime gratis!
Kateryna
5
5 (4 Evaluering(er))
Kateryna
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Victoria
Victoria
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Anastasia
Anastasia
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Valeriy
5
5 (3 Evaluering(er))
Valeriy
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Zhanna
5
5 (3 Evaluering(er))
Zhanna
399kr
/t
1. kurstime gratis!
Ibrahim
Ibrahim
170kr
/t
1. kurstime gratis!
Mariia
4,9
4,9 (11 Evaluering(er))
Mariia
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Roman
5
5 (6 Evaluering(er))
Roman
280kr
/t
1. kurstime gratis!
Kateryna
5
5 (4 Evaluering(er))
Kateryna
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Victoria
Victoria
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Anastasia
Anastasia
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Valeriy
5
5 (3 Evaluering(er))
Valeriy
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Zhanna
5
5 (3 Evaluering(er))
Zhanna
399kr
/t
1. kurstime gratis!
Ibrahim
Ibrahim
170kr
/t
Første kurstime gratis>

Russiske spill på nettet

Ønsker du å forbedre språkferdighetene dine uten å melde deg på et språkkurs eller pugge en frasebok? Spill for å lære russisk er et ypperlig alternativ! Dataspill kan hjelpe til å holde hodet sunt og aktivt, viser kanadisk hjerneforskning. Å spille russiske spill, enten på nett eller fysisk, fungerer dessuten nesten like godt som privattimer i russisk.

Gratis online spill for å lære russisk

Mange nettsteder og apper som tilbyr språkopplæring har øvelser som kombinerer audiovisuelle og pedagogiske verktøy som gjør læring enklere, men disse krever som regel at du punger ut en viss pengesum. Likevel, tilbyr noen nettsteder gratis online spill som du kan spille for å praktisere russisk.

Her er et utvalg:

  • LinGo Play tilbyr en rekke språkspill om forskjellige temaer, for eksempel det russiske alfabetet, russiske tall, ulike typer frukt, mat, ukedager og hverdagslige ord og uttrykk.
  • Russian For Everyone har fire forskjellige typer russiske spill om ulike temaer. Blant dem finner du stavespill som bruker det russiske alfabetet (Hangman) og grammatikkspill med fokus på substantiv, adjektiv og verbbøyninger.
  • Influent er egentlig mer som et videospill. Du utforsker en verden og målet er å samle inn så mange russiske verb, substantiver og adjektiver som mulig for å danne russiske setninger. Senere kan du sortere disse inn i dine egne tilpassede ordforrådslister. En fordel er at du praktiserer russisk uttale og stavemåte hele tiden.

Sist, men ikke minst, tilbyr Duolingo og Babbel ulike typer oppgaver, blant annet oversettelser av ord og setninger.

Gutt spiller online spill hjemme
Det finnes mange spennende online spill for å lære russisk. Foto: Unsplash

Russiske språkspill for barn

Det finnes online spill som er spesielt skreddersydd for barn, men hvis du prøver å lære å snakke russisk som voksen, kan du finne dem like nyttige.

  • Hello-World tilbyr hundrevis av gratis spill og aktiviteter for barn som varierer fra enkle ordbøker og flashkort til russiske bokstavøvelser. Her kan du øve på både grunnlegende russiske grammatikk og rettskriving. Du lærer blant annet å føre en samtale, hilsener, hverdagslige uttrykk, og barnesanger som du kan synge til.
  • DinoLino tilbyr online leksjoner på russisk for barn. Kurset inneholder grammatikkøvelser, morsomme quizer og interaktive øvelser som er illustrert med animerte videoer og enkle fargerike figurer. DinoLino har også lydbøker som handler om russisk uttale, samt spill som forbedrer ordforrådet og staveferdighetene til barnet.

Dessverre er DinoLingo ikke gratis, men tilbyr 6 måneders, 1-årig eller 2 års abonnementsplan. MEN de tilbyr én gratis russisktime. Du kan prøve det ut, og deretter bestemme om det er aktuelt eller ikke.

Hvordan lære russisk med brettspill

Selv om online spill og quizer definitivt er morsomme, er det lurt å ta en pause fra dataskjermen en gang i blant. Å lære et nytt språk er ofte enklere sammen i en gruppe!

Brettspill er et flott supplement til lærebøker, nettressurser og kurs. Det bidrar til at du får lekt med språket på en annerledes måte enn du antageligvis gjør til daglig. Brettspill er en hyggelig og morsom aktivitet, og med de riktige spillene lærer du verbbøyning, demonstrative pronomen og ordenstall i en fei.

Brettspill forbereder språkkunnskapene dine

De fleste har vel vært borti Scrabble. Spillet i seg selv er meget enkelt, bestående av spillebrett og 100 bokstavbrikker. Scrabble er også et utmerket brettspill for å lære det russiske alfabetet og nye ord!

Du kan også prøve Mimeleken, Pictionary eller Taboo hvis du har mange nok spillere. Her er man nødt til å bruke kroppen til å forklare og vise noe. Det er ikke lov til å si noe eller lage lyd, bare bevegelser og ansiktsutrykk. Det er én person som mimer om gangen, den eller de skal gjette hva hun eller han mimer.

Trivial Pursuit på russisk er et morsomt spill for elever på middels eller avansert nivå!

Spill som Bingo eller Tic-Tac-Toe hjelper deg også med å lære å snakke russisk. Det er til og med en del patronymikon for å bli bedre kjent med russisk kultur.

Ellers, er Story Cubes eller Fortellerterninger, som er terninger med bilder på dem, et annet morsomt alternativ. Du ruller dem og må fortelle små historier ut ifra bildet på terningen. De er flotte skrivestartere, gode til å lage muntlige fortellinger basert på, eller for å jobbe med mer temaspesifikke ting. De fås i forskjellige utgaver som har bilder av ulike ting og situasjoner. Fortellerterninger finnes også som en app, som man kan laste ned på nettbrett eller mobiltelefonen.

Det klassiske spillet Gjett Hvem?, hvor en skal prøve å gjette hvilke personer som skjuler seg bak motstanderens brett, tvinger deg til å lytte til og gi beskrivelser av mennesker, samtidig som du praktiserer russisk verbbøying.

russiske bokstavbrikker spredt utover
Å spille brettspill er både morsomt og lærerikt. Foto: Pixaby

Gruppespill for russisk språkkurs

Hvis du tar privattimer i russisk eller bare er på utkikk etter noe morsomt du kan spille med familie, venner og medstudenter, kan vi anbefale disse spillene:

  • Word Race. Du trenger en stoppeklokke eller eggtimer. Enten kan hver spiller ha en tavle, eller et stykke papir og en penn. Velg et tema (eller bare et tilfeldig ord, for eksempel), og hver person eller hvert lag må skrive ned så mange ord relatert til det valgte teamet som mulig i den angitte tidsperioden. Hvis du spiller med lag, er det lurt å få hver spiller til å skrive ned ett ord og deretter sende papiret eller tavlepennen videre til neste person på laget. Den som har skrevet ned flest ord vinner (irrelevante eller feilstavede ord elimineres selvfølgelig - ikke glem å ha en russisk ordbok tilgjengelig!)
  • Setningssalat. Velg en setning som passer til det nivået du er komfortabel med - det kan være en enkel øvelsessetning eller en kopi av setning fra en bok, for eksempel. Kopier det så mange ganger du har spillere. Klipp opp hver setning, og legg papirbitene i en hatt, kurv eller lignende. Når man teller til tre, må spillerne plassere setningene sine i riktig rekkefølge. Den første som fullfører (med riktig grammatisk ordrekkefølge!) er vinneren. Setningssalat er en veldig god måte å lære russisk setningsstruktur på.
  • Finn skatten. Et objekt er valgt som "skatt", og en spiller valgt som Skattejeger. Personen som er Skattejegeren sendes ut av rommet. Gjem deretter skatten  i rommet og plasser ulike hindringer tilfeldig rundt omkring i rommet for å gjøre det litt mer utfordrende. Skattejegeren kommer inn og står ved døren. De andre spillerne må veilede Skattejegeren til objektet - men de KAN IKKE bare si: "skatten er bak putene i sofaen". I stedet må de veilede Skattejegeren hvert trinn på veien. "Gå to skritt mot den blå sofaen. Ta to skritt til venstre. Venstre igjen. Nå tre skritt til TV-en. Det var litt for store skritt - gå ett skritt tilbake". Og så videre. Fantastisk måte å øve på å gi og forstå retninger.
  • Hva er problemet mitt? En student har et problem, men blir ikke fortalt hva det er. Men alle de andre studentene vet hva problemet er, og må gi studenten råd om hvordan han eller hun skal løse det. Studenten med problemet må da gjette hva problemet kan være basert på rådene hun eller han får. Dette er en god måte å få større ordforråd og praktisere muntlig russisk. "Problemet" kan være alt fra å være syk til en kinoavtale med en venn kl. 10:00.

En annen måte, selvfølgelig, er simpelthen bare spille favorittspillene dine på russisk! Du kan endre språkinstillingene dine på Steam og last ned alt fra søte pek-og-klikk-eventyr og rollespill (som er best for å lære ordforråd) til racingspill og skytespill (ikke fullt så lærerike siden de ikke har så mye dialog), men hvis du velger de med lengre snakkerscener, vil du fortsatt få høre nok med russisk!

Har du lyst til å lære russisk? Her er noen spesifikke områder russisklærere kan hjelpe deg med.

Oversikt over noen av de mest typiske russiske verbformene.

Privattimer i russisk er et godt valg hvis du ønsker å utvikle språkferdighetene dine! Oppdag online russiskundervisning i Kirkenes.

Trenger du en lærer i Russisk?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Susanne