Grip sjansen! Hvis barnet ditt ønsker å lære å spille piano, er dette veldig gode nyheter. Kanskje barnet ditt blir den neste superpianisten?

Grunnen til at du burde utnytte denne sjansen, er fordi dette er svært sjeldent, tross alt. Som du kanskje kan forestille deg, er det i mange tilfeller stikk motsatt: foreldrene vil at barnet skal lære å spille piano.

Hva er neste trinn hvis barnet ditt uttrykker at hun eller han har lyst til å lære å spille piano? Her er noen praktiske råd for å hjelpe deg med å finne den beste løsningen!

Det er ikke hver dag at barn ber foreldrene om å lære å spille piano. På den annen side er det ofte foreldrene som må overtale barnet til å begynne med piano, fiolin eller gitartimer (eller et hvilket som helst instrument for den saks skyld). Oftere enn ikke, ønsker foreldrene å vite hvordan man får barna sine interessert i piano; hvordan motiverer eller "frister" man dem til å spille, og hvorfor burde egentlig barn i det hele tatt lære å spille piano?

I denne artikkelen diskuterer vi hva du burde gjøre dersom barnet ditt uttrykker interesse for pianoundervisning. Det er et viktig emne, ettersom mange barn ofte endrer mening underveis, og i aller verste tilfelle; slutter, etter måneder og år med flere titalls av pianotimer.

Søt jente spiller piano
Mange barn ønsker å spille et instrument. Foto: Pixabay

Av og til, innser barn at det ikke er så gøy å spille piano likevel, og at det krever mye tid og tålmodighet. For å unngå at barnet ditt plutselig skifter mening -  som kan skje raskere enn du kanskje tror - er det viktig at man tilrettelegger pianoundervisningen rundt barnets ønsker og behov, og at man er en entusiastisk støttespiller og godt forbilde for barnet.

De beste Pianolærerne tilgjengelig
Vadim
5
5 (5 Evaluering(er))
Vadim
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marianna
5
5 (6 Evaluering(er))
Marianna
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patricia
5
5 (11 Evaluering(er))
Patricia
380kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sabina
5
5 (4 Evaluering(er))
Sabina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Juliana
5
5 (6 Evaluering(er))
Juliana
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kingsley
5
5 (5 Evaluering(er))
Kingsley
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tore
5
5 (6 Evaluering(er))
Tore
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Haike
5
5 (3 Evaluering(er))
Haike
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vadim
5
5 (5 Evaluering(er))
Vadim
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marianna
5
5 (6 Evaluering(er))
Marianna
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patricia
5
5 (11 Evaluering(er))
Patricia
380kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sabina
5
5 (4 Evaluering(er))
Sabina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Juliana
5
5 (6 Evaluering(er))
Juliana
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kingsley
5
5 (5 Evaluering(er))
Kingsley
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tore
5
5 (6 Evaluering(er))
Tore
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Haike
5
5 (3 Evaluering(er))
Haike
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Pianoundervisning for barn

Hvis barnet ditt uttrykker interesse for å lære å spille piano, er sjansen for suksess utvilsomt bedre enn hvis barnet blir presset inn i det. Alder avgjør hva slags type undervisning som egner seg best. Man antar at det er mulig å starte med individuelle pianotimer når barnet er 3 1/2 år. Før dette er definitivt for tidlig, ettersom barns intellektuelle potensial ikke er fullt utviklet. Men den mest vanlige alderen å begynne å spille piano er fra 5 -7 år.

Musikklek er en introduksjon til musikk hovedsakelig via sang og sangaktiviteter, pianospill, musikk og bevegelse, lytting og opplevelse, samt improvisasjon og skapende aktiviteter. Elevene lærer blant annet å tegne noter og rytme.

En musikklærer bør i stor grad tilrettelegge vilkår og riktig metode beregnet for nybegynnere, og tilpasse undervisningen til barnets alder og utviklingsnivå. Når barnet forstår solfège, vil han eller hun etter hvert forstå notebilder. For små barn betyr det å lære å lese tidlig, samt rytme, flyt og teknikk. Gjennom regelmessig øving vil barnet lære å lese noter, og riktig posisjonering i praksis (venstre hånd på de svarte tangentene, osv.)

Altså, hvis et barn mellom 3-4 år ønsker å lære å spille piano, er musikklek å foretrekke fremfor individuelle pianotimer.

Hvis barnet ditt er 4 år eller eldre, kan du melde henne eller ham inn i en tradisjonell pianoklasse. Sørg for å velge en fleksibel pianolærer som er vant til å undervise barn. Barns modenhetsnivå varierer mye i denne aldersgruppen, og en vanlig feil foreldre gjør er å forhaste ting. Hvis barnet ditt ikke føler seg klar til å lære å spille piano av en eller annen grunn, eller hvis barnet møter utfordringer i undervisningen, for eksempel, kan barnet bli motløs og få lyst til å slutte med pianospilling.

Hovedslagordet er: Ha det gøy!

Små barn som er interessert i å lære å spille piano er på utkikk etter noe morsomt å gjøre. For dem er pianospilling bare en morsom aktivitet, og det er sant! 

"Barnet mitt ønsker å lære piano, hva gjør jeg?" Bemerk at barn anser piano som et spill eller leketøy. Derfor er det lurt å finne riktig metode spesielt tilpasset barnets personlighet og temperament.

Pianospilling er en artig hobby å holde på med

Hvis du velger en autoritativ lærer som ikke er vant til å undervise barn, er sjansen dessverre stor for at barnet ditt hurtigere vil miste interessen eller vil slutte å spille piano. Pianoundervisning må ikke bli sett på som en irriterende arbeidsoppgave. Å lære å spille piano påvirker barns utvikling av akademiske ferdigheter, så det kan like gjerne være morsomt for dem!

Som forelder kan du hjelpe barnet ditt med de ekstra utfordrende aspektene ved pianospilling (bl.a. huske skalaer, ha perfekt pianostilling og notelesing).

Husk at barn lærer gjennom lek.

I motsetning til den vanlige oppfatningen, trenger ikke pianospilling være en aktivitet som man gjør alene. Man kan spille piano sammen, enten fysisk eller over nett!

Det er viktig å motivere og oppmuntre barnet underveis

Som alt annet her i livet, krever det innsats og tålmodighet å lære noe nytt, uansett hva det skulle være. Selv om pianoundervisning for barn i hovedsak er basert på lek og moro, krever det mye tid og krefter. Selv Mozart og Beethoven var nødt til å øve regelmessig!

Etter å ha nådd en viss modenhetsgrad vil barnet forstå nødvendigheten av hardt arbeid og innsats for å bli en dyktig pianist.

Les mer om hvordan du kan effektivisere pianoøvingen.

Musikkaktiviteter for barn

Sang og musikk er et mektig virkemiddel, og stimulerer ulike sanser hos barnet. Lytt gjerne til musikk sammen, ettersom det kan være med på å fremme barnets musikalske utvikling. Det finnes mange forskjellige barnesanger lett tilgjengelig på Spotify eller YouTube. Ikke nok med det, kan du også ta med barna på konsert, teater eller andre barnearrangementer!

Hjelp barnet ditt oppdage forskjellige musikksjangre: klassisk musikk, jazz, rock osv. Du kan lære barnet ditt om ulike musikkinstrumenter, for eksempel, gjennom å lese en bok om emnet, eller ta med barnet til en musikkbutikk. Hvem elsker vel ikke en spennende utflukt med mamma eller pappa!?

To gutter spiller musikk sammen
Det er gøy å spille musikk sammen. Foto: Pixaby

En annen idé: kjøp et lite musikkinstrument til barnet ditt, for eksempel, et munnspill eller et perkusjonsinstrument. Slik kan du oppmuntre barnet ditt til å lære å spille et instrument, lese noter eller lage musikk på egenhånd. I dag eksisterer det mange engasjerende musikkspill for barn, for eksempel, Limbo, Dance Island og Musical Hot Potato...

I tillegg tilbyr mange kulturskoler musikkopplæring for barn. Barna blir sosialisert i en gruppe, og de lærer seg de sosiale reglene som gjelder når vi forholder oss til andre mennesker. Gjennom å spille på ulike instrumenter i orkester eller musikkgruppe opplever barna mestring.

Les mer om fordelene barn kan få av tidlig musikklæring.

Meld barnet ditt på et pianokurs

Individuell undervisning i hjemmet, privat pianolærer eller musikkstudio, er definitivt et mer luksuriøst alternativ. Hvis barnet ditt ønsker å lære å spille piano, og er minst 4 år gammel, vil den mest effektiv løsningen være å finne en privat pianolærer. Men du bør ikke velge hvem som helst. Pianolæreren må ha en personlighet som skaper gode relasjoner til elevene, og bør være i stand til å blande pianospilling med glede!

Hvorfor ikke begynne søket på Superprof? Vi har mange utmerkede pianolærere som vet hvordan man tilrettelegger undervisningen for hver enkelt elev.

Ikke alle lærere vet hvordan man underviser barn. Det er viktig at barnet ditt lærer gjennom en morsom og fantasifull pianometode. Før du starter, er det lurt å drøfte læremetoden sammen med pianolæreren og barnet ditt.

Pianoskoler og musikkskolelærere er vanligvis svært kompetente og godt utdannende. Det finnes mange lokale organisasjoner, spesielt i større byer, som tilbyr musikkundervisning for barn i alle aldre. Ofte lærer barna å spille mer enn ett instrument i et dynamisk sosialt samspill med andre. Men det kan bli dyrt i lengden, og noen ganger må du reservere time i god tid på forhånd.

En musikklærer bør undervise alle aspekter ved pianospilling, inkludert:

  • Holdningsarbeid
  • Solfège trening
  • Sangaktiviteter
  • Pianoskalaer, akkordprogresjoner, oktaver og arpeggioer
  • Notelesing- og musikkteori

Internett har også mye å by på, ikke minst med tanke på ulike læremetoder og gode muligheter for online pianoundervisning. Du kan lære å spille piano uten å måtte gå noe som helst sted! Online pianokurs og videoleksjoner er rene gullgruven med effektive, artige og motiverende aktiviteter.

Hvorfor ikke starte her på Superprof?

Barnet ditt vil utvikle seg til å bli en avansert pianist på et blunk!

Til konklusjon, finnes det mange muligheter, spesielt tilpasset barnets alder. Musikklek for svært små, private pianoklasser eller musikkskole for de eldre.

Det viktigste er at barnet ditt synes det er gøy å spille piano!

Hvorfor er pianotimer er nyttig for barn? Lær mer om fordelene pianokurs har for barn! 

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Susanne