Enten du er nybegynner eller en mer erfaren musiker, er et privat pianokurs definitivt verdt hver eneste krone. 

Du bør likevel forsikre deg om at du får mest mulig ut av pianotimene. Det er mange aspekter å ta hensyn til i forbindelse med undervisningen, blant annet, pianoøving hjemme og hvordan tilegne seg den rette mentale holdningen. Til slutt, men ikke minst, hvordan velger du den beste pianolæreren. Detaljene; hvordan man skiller mellom ulike skalaer, riktig posisjon osv., kan du alltids bekymre deg over senere.

Nostalgisk piano
Det er lurt å forsikre deg om at du får mest ut av pianoundervisningen. Foto: Pixaby
De beste Pianolærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Sabina
5
5 (4 Evaluering(er))
Sabina
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Marianna
5
5 (6 Evaluering(er))
Marianna
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Patricia
5
5 (11 Evaluering(er))
Patricia
380kr
/t
1. kurstime gratis!
Juliana
5
5 (6 Evaluering(er))
Juliana
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Kingsley
5
5 (5 Evaluering(er))
Kingsley
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Tore
5
5 (6 Evaluering(er))
Tore
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Gabriella
5
5 (7 Evaluering(er))
Gabriella
450kr
/t
1. kurstime gratis!
Euphy
5
5 (4 Evaluering(er))
Euphy
450kr
/t
1. kurstime gratis!
Sabina
5
5 (4 Evaluering(er))
Sabina
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Marianna
5
5 (6 Evaluering(er))
Marianna
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Patricia
5
5 (11 Evaluering(er))
Patricia
380kr
/t
1. kurstime gratis!
Juliana
5
5 (6 Evaluering(er))
Juliana
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Kingsley
5
5 (5 Evaluering(er))
Kingsley
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Tore
5
5 (6 Evaluering(er))
Tore
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Gabriella
5
5 (7 Evaluering(er))
Gabriella
450kr
/t
1. kurstime gratis!
Euphy
5
5 (4 Evaluering(er))
Euphy
450kr
/t
Første kurstime gratis>

Øv regelmessig hjemme

Pianotimer alene er ikke nok til å lære å spille piano. Riktig forberedelse er nøkkelen til suksess. Man kan dessverre ikke unngå det krevende aspektet ved pianoundervisning. Beethoven ble ikke en av de aller største klassiske komponistene i verden helt uten grunn!

En av fordelene med privat pianokurs, er at du kan planlegge øvingen selv. Pianotimene blir mer fokusert, og undervisningen holder seg på riktig spor.

Se alle kurs piano her.

En pianolærer bør være i stand til å veilede, integrere aktive læremetoder i pianoundervisningen, relevante pianoøvelser, og gradvis øke vanskelighetsgraden beregnet for hver enkelt elev. Attpåtil bør pianolæreren foreslå effektive øvingsmetoder man kan utføre hjemme. Improvisasjon er ikke alltid den beste løsningen, spesielt for nybegynnere!

Kvalitet er viktigere enn kvantitet

Jo mer man øver, desto flinkere blir man. Men 30 minutter med veldig fokusert øving er bedre enn én times øving hvor man er ufokusert. For at øvingen skal føre til effektiv læring, må du finne ut av hva du vil oppnå. All fremgang krever innsats og hardt arbeid. Det er lett å bli demotivert når man opplever motgang, men husk på at det å gjøre feil er en viktig del av læreprosessen. Finn fram til en fleksibel måte å rette på feilene.

Hvis du har lyst til å effektivisere pianoøvingen hjemme, kan du be pianolæreren din om å lage en øvingsplan for deg.

Spør pianolæreren din om en øvingsplan

Man kan ikke forvente å bli en mer avansert pianist, hvis man ikke øver hjemme mellom pianotimene. Men hvordan kan du vite hva du bør jobbe videre med hvis læreren din ikke forklarer det tydelig nok til deg i detalj?

Derfor anbefaler vi i Superprof deg å be pianolæreren din om å utarbeide en øvingsplan for deg. Med en godt gjennomtenkt plan vet du hvor du skal og hvordan du kommer deg ditt. På den måten vil du lære å spille piano mye raskere!

"Hvis du ikke vet du hvor du skal, er det ikke sikkert at du kommer dit" - Yogi Berra

En øvingsplan er også et veldig praktisk verktøy for motivasjon. Med en øvingsplan blir det mye lettere å sette seg ett eller flere mål. For eksempel, praktisere en bestemt pianoøvelse i en time på tirsdag, lese noteark på torsdag, øve på et spesielt musikkstykke på søndag... En øvingsplan kan spille en viktig rolle, ikke minst på et psykologisk nivå.

Det er viktig å sette seg klare og tydelige mål for pianoundervisningen. Øving dag ut og dag inn er ikke nok. Selv om hjemmeøving er kjernen i effektiv pianotrening, kan øving uten formål få hodet til å gå i surr - og det er ikke et godt utgangspunkt! Dessuten, jobber du med et pianostykke uten mål for øvingen, tar det mye lengre tid å mestre det.

Hvorfor er pianotimer er nyttig for barn? Les og lær mer her!

Hvor lenge bør man øve?

I denne artikkelen har vi tidligere så vidt vært innom spørsmålet: er 30 minutter med veldig fokusert øving bedre enn én times øving hvor man er ufokusert?

For å få bedre konsentrasjon, er det lurt å organisere øvingsøkter på minst 30 minutter. Det er minimum for å få mest mulig ut av øvingen, enten det er snakk om oktav, arpeggio, akkordprogresjon eller en solokonsert!

Så bør du hamre løs på de samme akkordene i 30 minutter hver dag, én time annenhver dag, eller hver dag? Det finnes ikke noe godt svar på dette spørsmålet, fordi det er fullstendig avhengig av dine mål. Det virker kanskje åpenbart, jo mer man øver, desto flinkere blir man. Men vær oppmerksom på at for mye øving kan føre til utbrenthet.

Fortell pianolæreren din om fremgang du opplever! Læreren kan veilede deg underveis, og gi tips og råd om hvor mange øvingsøkter som er nødvendig for at du skal nå målene dine. Det er lurt å øve minst to ganger i uken hvis du har lyst til å utvikle pianoferdighetene dine. Minst én times øving hver dag er det ultimate (så lenge du fokuserer på øvingen, som nevnt ovenfor). Men ikke glem at det som teller aller mest, er regelmessighet. 

Visste du at barn som lærer å spille piano har større sjanse for å lykkes på skolen? Les mer om hvordan pianotimer påvirker barns utvikling.

Hodetelefoner og noter
Øvelse gjør mester. Foto: Pixaby

Vedta en positiv holdning

Visste du at det organet vi bruker mest under pianoøving er hjernen, og ikke hendene? Nettopp derfor kan pianotrening oppleves svært slitsomt og frustrerende til tider. Å spille et instrument utvikler både våre fysiske og intellektuelle evner og ferdigheter.

Jo mer vi bruker hjernen vår, desto mer får vi ut av pianoundervisningen. Hvis man spiller piano i timesvis på autopilot, går innlæringen mye saktere og fremdriften blir mye dårligere, enn hvis man konsentrerer seg og er fullstendig til stede. Øving på lav intensitet er kanskje en mindre psykisk belastning, men det kan fort bli en uvane. Gammel vane er vond å vende, blir det tross alt sagt.

Det er viktig at hjernen er våken når du lærer å spille piano! Mer presist:

  • Fokuser på problemområder som dukker opp, og finn gode løsninger - Pianotrening handler i stor grad om å identifisere og løse problemer.
  • Ikke fokuser all energien din på hendene dine - Du må også konsentrere deg om lydene hendene lager, som betyr at du må lytte til deg selv mens du spiller. Gjennom lytting kan man oppdage når man gjør feil.
  • Konsentrer deg hele tiden - Når du konsentrerer deg blir du mye mer effektiv. Det er best å øve når konsentrasjonsnivået er på sitt høyeste (selv om det kanskje kan være vanskelig på grunn av jobb eller skole).
  • Ikke bli irritert, hold deg rolig - Det hjelper ikke å bli irritert eller sur når ting ikke går som det skal. Hold humøret oppe og prøv gjen. Du klarer det neste gang!
  • Hold deg motivert - Når du jobber med en pianoøvelse eller et musikkstykke på egenhånd, kan du oppleve øyeblikk av latskap og motløshet. Fortsett likevel, som er mye lettere når du har satt deg klare og tydelige mål (se ovenfor).

Viktigheten av å finne den riktige pianolæreren kan aldri understrekes godt nok. Altså, en pianolærer som kan hjelpe deg til å lykkes på veien til å bli en dyktig pianist. Dette aspektet er viktigere enn du tror. Dessverre er det slik at flere velger å slutte, hvis man ikke kommer overens med læreren sin. Ikke slå deg til ro med den første gratistimen som du kommer over. Det er verdt å undersøke nøye!

Hvis du har funnet den perfekte pianolæreren (ikke perfekt i seg selv, men perfekt for deg), kan læreren veilede deg og gi råd om hvordan du burde øve, den smarteste måten å organisere øvingsøktene, og hvordan adoptere en god holdning.

Pianolæreren er også der for deg for å svare på spørsmål du lurer, uansett hva det måtte være.

En musikklærer bør undervise alle aspekter ved pianospilling, inkludert:

  • Holdningsarbeid
  • Solfège trening
  • Sangaktiviteter
  • Pianoskalaer, akkordprogresjoner, oktaver og arpeggioer
  • Notelesing- og musikkteori

Ikke glem at en dyktig pianolærer muligens er det viktigste verktøyet for å lære å spille piano. En god pianolærer utfordrer og oppfordrer eleven til å nå sitt fulle potensiale, samtidig som undervisningen er dyptløftende, informativ og enkel.

To siste ting som er verdt å nevne for å mest mulig ut av pianotimene... 

For det første, ikke prøv å oppnå perfeksjon. Selv verdens beste pianistene spiller feil en gang i blant. Ikke streb etter perfeksjon i øvelsene eller musikkstykkene du holder på med. Mennesker er ikke roboter. 

For det andre, musikalitet.

For å utvikle deg som pianist, er det viktig å trene på å utvide musikkbevisstheten og musikkøret. Man kan til og med si at det er essensielt, i den forstand at det knytter sammen de fysiske og intellektuelle aspektene ved pianotrening. Men det er ikke lett å skille mellom de ulike kunstneriske og tekniske sidene i en opptreden. For å lykkes med å spille et musikkstykke, må sangen røre deg.

Det finnes ingen perfekt alder å lære å spille piano! Internett har mye å by på, ikke minst med tanke på ulike læremetoder og gode muligheter for online pianoundervisning. Du kan lære å spille piano uten å måtte gå noe som helst sted!

Online pianokurs og videoleksjoner er rene gullgruven med effektive, artige og motiverende aktiviteter.

Lær mer om fordelene pianokurs har for barn! Eller lengter barnet ditt etter å lære å spille piano? Her er noen praktiske råd.

Trenger du en lærer i Piano?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Susanne