Selv om svaret kan virke åpenbart, er det likevel verdt å nevne: det finnes ingen perfekt alder å lære å spille piano! Noen svært begavede pianister begynte å spille som voksne, til og med som pensjonist. Mens andre igjen lærte å spille piano som barn. Enten du begynner å spille piano når du er 5 år gammel eller 50, er nøkkelen til suksess motivasjon.

De beste Pianolærerne tilgjengelig
Patricia
5
5 (13 Evaluering(er))
Patricia
490kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristian
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Kristian
549kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Haike
5
5 (7 Evaluering(er))
Haike
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sabina
5
5 (4 Evaluering(er))
Sabina
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vadim
5
5 (7 Evaluering(er))
Vadim
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ana
5
5 (5 Evaluering(er))
Ana
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marianna
5
5 (6 Evaluering(er))
Marianna
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Cecilia
5
5 (6 Evaluering(er))
Cecilia
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patricia
5
5 (13 Evaluering(er))
Patricia
490kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristian
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Kristian
549kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Haike
5
5 (7 Evaluering(er))
Haike
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sabina
5
5 (4 Evaluering(er))
Sabina
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vadim
5
5 (7 Evaluering(er))
Vadim
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ana
5
5 (5 Evaluering(er))
Ana
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marianna
5
5 (6 Evaluering(er))
Marianna
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Cecilia
5
5 (6 Evaluering(er))
Cecilia
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hvordan oppmuntre barn til å ta pianotimer

Finnes det en aldersgrense for å lære å spille piano? Det er ikke noe offisielt svar på dette spørsmålet. Noen barn begynner å spille piano når de er svært unge. Men den mest vanlige alderen å begynne å spille piano er fra 5 til 7 år, ettersom barn under denne alderen fortsatt er for unge til å forstå kompleksiteten i pianoundervisningen.

Pianotimer for svært små barn er forskjellig fra ungdom eller voksne. Målet med pianoundervisningen er å oppdage hva musikkverdenen har å by på, og introdusere rytme og melodier. Budskapet er at pianoundervisning er morsomt!

Pianoundervisning for barn burde først og fremst bli vurdert som en morsom aktivitet.

Barn får ikke lyst til å fortsette med å spille piano særlig lenge, hvis foreldrene presser han eller hun til å lære det og det pianostykket, pugge musikkteori, eller hvis foreldrene har for ambisiøse mål med pianospillingen.

Å tvinge et barn til å fortsette med pianospillingen når han eller hun ikke har lyst, er definitivt ikke den beste måten å oppmuntre barnet på! Hvis barnet ikke har det gøy lenger, men heller anser det som en irriterende oppgave å spille piano, er motivasjonen ikke til stede.

Enten man er liten eller stor, er motivasjon essensielt

Uten motivasjon er fremgang umulig. For et barn betyr motivasjon lek og moro.

Men, til forskjell fra hva voksne kanskje tenker om læring, kan lek være et nyttig verktøy! Gjennom lek utvikler barn blant annet musikalsk følsomhet og fantasi, samt et godt forhold til pianoet. Fremgangen vil muligens være litt treg i begynnelsen, men poenget er å gi barnet muligheten til å utforske i sitt eget tempo.

Et tips for å motivere barnet ditt til å spille piano: presenterer pianospilling som en "belønning". (For eksempel, "hvis du spiser opp resten av grønnsakene dine, kan du spille piano etterpå!") Barn må lære å verdsette pianoet, og foreldrene kan hjelpe dem på veien.

Se pianotimer Kristiansand på Superprof.

Tenk så heldig man er som får lov til å spille piano!

Her er noen praktiske råd for å motivere barnet ditt til å bli en formidabel pianist:

  • Gi ros regelmessig. Selv om det kanskje ikke virker så veldig viktig!
  • Velg en dyktig pianolærer. Gå for en pianolærer som er tålmodig, har sans for humor og som evner å tilpasse undervisningen til barnets alder. Desto morsommere pianotimen oppleves, jo mer sannsynlig er det at barnet velger å se bort fra de mer arbeidskrevende aspektene ved pianospilling.
  • Riktig metode til riktig formål. Hva trives barnet best med? Er det noe som er ekstra gøy? Det er viktig å velge metoden som passer best til ditt barn.

HUSK! Å lære å spille piano har mange fordeler, og er en flott aktivitet for barn.

Hvem vet? Kanskje barnet ditt blir en berømt pianist som turnerer verden rundt en vakker dag!

Lengter barnet ditt etter å lære å spille piano? Les videre her.

Pianoundervisning for ungdom

Som nevnt tidligere, finnes det ingen perfekt alder å lære å spille piano. Man kan lære å spille piano når man er veldig ung eller senere i livet, for eksempel, når man er ungdom (mellom 12 og 18 år).

Når det gjelder pianoteknikk, lærer ungdom raskere sammenlignet med barn. På ungdomsstadiet er muskulaturen i fingrene allerede blitt dannet, og den intellektuelle kapasiteten mer utviklet.

Det er veldig viktig å finne den rette pianolæreren! En ungdom kan lett ende opp med å hate å spille piano på grunn av én dårlig opplevelse.

Et godt forhold mellom elev og pianolærer, kan være en sentral faktor for elevens motivasjon og læring. Det kan få stor betydning for elevens læringsutbytte og helhetlige opplevelse av pianoundervisningen.

Piano og gitar på samme tid
Det er gøy å spille musikk sammen. Foto: Unsplash

En god pianolærer for ungdom kan tilpasse undervisningsmetoden og musikksmaken deretter. Noen ungdommer har et negativt syn på piano (og omverdenen generelt). Piano regnes kanskje som et litt "nerdete" instrument. I motsetning til gitaren, som er nært knyttet til populærkulturen, og som liksom bare virker kulere av en eller annen grunn.

Men det er viktig å avbekrefte ryktet om at piano bare er for nerder, hvis man vil motivere ungdom til å lære å spille piano. Man kan spille musikk fra film og TV-serier eller videospill for den saks skyld, som blir regnet som minst like kul musikk!

Piano er et godt utgangspunkt for å lære å spille andre instrumenter. Jazz piano, rock, musikalsk improvisasjon... Det finnes mange sjangrer man kan velge mellom. (Pluss et godt argumentet for at notelesing og musikkteori er nyttig!)

Med tilrettelegging er nesten alt mulig

Hvis en pianolærer ikke passer, ikke nøl med å erstatte læreren med en annen. Motivasjon, er tross alt den viktigste motoren for å oppnå fremfang.

For ungdom er det ofte to viktige motivasjonsfaktorer:

  • Gi et godt bilde av pianospilling
  • Finn en veldig god privat pianolærer

Å lære å spille piano som voksen

Det er mange voksne som nekter å lære å spille piano, fordi man ikke vet hvordan eller hvor man i det hele tatt skal begynne. Forestillingen om at det er umulig for voksne å lære å spille piano, er dessverre utbredt, og har utvilsomt forårsaket mye skade. Heldigvis, er det bare et snev av sannhet i dette utsagnet!

Når man er yngre, har man kanskje tilgang til flere opplæringssteder og tilbud. Men du trenger ikke frarøve deg selv drømmen om å lære å spille piano! Superprof kan nemlig forsikre deg om at det er fullt mulig å lære å spille piano i voksen alder. Ingenting bør stoppe deg fra å lære å spille piano, selv om du er 30, 40 eller til og med 60 år gammel.

Som sagt tidligere, begynte noen svært begavede pianister å spille piano senere i livet. Stive fingre er ikke en god unnskyldning. Det finnes gode øvelser for nettopp dette problemet!

Et barn, i motsetning til en voksen, har ikke fullt utviklet muskler i fingrene. Med trening forvandler muskulaturen i fingrene seg, og man får en mer raffinert form og kraft som ikke var der tidligere. Både voksne og barn må jobbe for å få dette til å skje. Man slipper ikke unna pianospilling bare ved å bruke stive fingre som en unnskyldning.

Ikke frarøv deg selv drømmen om å lære å spille piano! 

I virkeligheten er det to hovedfaktorer som påvirker pianoundervisningen for voksne: 1) motivasjon og 2) mangel på tid. Vi har allerede diskutert hvor viktig motivasjon er for læring, spesielt med tanke på hvis man ønsker å bli en mer avansert pianist.

Likevel, er motivasjon det som oftest mangler hos voksne. Voksne, til forskjell fra barn, vet at det ligger mye hardt arbeid bak pianospilling (lære å lese noter eller finne frem til rette akkorder). Å lære et nytt instrument kan være både tidkrevende og vanskelig.

Å ta fatt på et nokså slitsomt arbeid, (men som er nødvendig for å lære å spille piano), kan i noen tilfeller være en nedslående faktor.

Men denne bloggartikkelen ville blitt alt for lang skulle man liste opp alle de gode grunnene og argumentene for å lære å spille piano!

Her er i alle fall én av grunnene: en veldig motivert voksen har høyere læringskapasitet enn et barn. Hvis motivasjon er der, vil man se fremgang.

Det er aldri for sent å lære seg å spille piano

Pianoundervisning på nett
Pianokurs online er et godt alternativ. Foto: Stocksnap

Så var det mangelen på tid da... Mange voksne lever et travelt liv, og har flere ting å ta hensyn til. Hvordan finner man tid i en allerede hektisk hverdag til å lære å spille piano, når man vet at øving er nødvendig hvis man vil se fremgang?

Det har blitt anslått at de fleste voksne ser omtrent tre timer med TV hver dag. Mangel på tid du, særlig! 

Tenk over hvordan du utnytter tiden din. Den viktigste strategien for å organisere tiden din, er planlegging. Har du mulighet til å sette av minst én time hver tredje dag til pianospilling, lære en ny akkord eller sang? Mest sannsynlig har du tid.

Les mer om hvordan du kan effektivisere pianoøvingen

Musikk er for alle, uansett alder

Akkurat som for en ungdom, er det også viktig at du oppdager din favoritt musikksjanger: er du fan av jazz piano, klassisk piano, rock, tango eller kanskje en blanding? Forskjellige mustikkstiler vil utvilsomt påvirke innholdet i pianoundervisningen.

Fra hjemmeundervisning online til privat musikkskole, er valgene mange. Spesielt i dagens digitale tidsalder, hvor det er lett å finne tutorials på Youtube, gratis noteark og online kurs for å lære å spille piano.

Du trenger ikke lete lenge for å finne nøyaktig det du trenger. Det første stedet du kan se til er nemlig her, på Superprof! 

Oppdag online pianokurs i dag!

Snart vil du kunne spille pianosanger som du kjenner og elsker.

Hvis du er motivert, er alt mulig. Inkludert oppfylle drømmen om å lære å spille piano!

Visste du at barn som lærer å spille piano har større sjanse for å lykkes på skolen? Les mer om hvordan pianotimer påvirker barns utvikling her.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Susanne

Kreativ skribent som elsker å lære nye ting. Hobbyene mine er kunst, musikk og planter, ikke minst skrive så busta fyker.