Skoliose er en tilstand med skjevhet i ryggsøylen. Tilstanden er relativt vanlig, men alvorlighetsgraden varierer kraftig fra person til person.

Selv om skoliose ikke hindrer deg i å drive med sport og fysisk aktivitet (faktisk er fysisk aktivitet viktig for å motvirke plager og holde seg sunn), lurer du kanskje på om yoga er en god aktivitet.

Synes du kompliserte yogastillinger ser skremmende ut?

Er du redd for å skade ryggen?

Eller lurer du kanskje på om yoga kan brukes som en del av behandlingen av skoliose?

Alle er forskjellige, og du bør snakke med legen din før du begir deg ut på et nytt treningsprogram. Med det sagt – i denne artikkelen gjør vi vårt beste for å gi noen svar til deg som har skoliose og er interessert i å drive med yoga. For kan yoga skape stabilitet og lindre smerter?

en trefigur som har bøyelige ledd er bøyd slik at overkroppen er litt skrå og den ene skulderen er høyere enn den andre
Skoliose er en tilstand der ryggsøylen i større eller mindre grad bøyes, ofte i en S-form. (Kilde: Unsplash)

Om du plages av menssmerter eller ønsker noe som kan hjelpe deg med å roe tankene når du har PMS, sjekk ut vår artikkel om yoga for menstruasjonsplager.

De beste Yogalærerne tilgjengelig
Monika
5
5 (3 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Victoria elisabeth
5
5 (2 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
700kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stefan lange
5
5 (1 Evaluering(er))
Stefan lange
800kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
5
5 (2 Evaluering(er))
Line
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kirsti
Kirsti
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Monika
5
5 (3 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Victoria elisabeth
5
5 (2 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
700kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stefan lange
5
5 (1 Evaluering(er))
Stefan lange
800kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
5
5 (2 Evaluering(er))
Line
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kirsti
Kirsti
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Skoliose – en vanlig tilstand

Så mye som mellom 0,5 % og 3 % av barn og unge har skoliose, en tilstand der ryggsøylen er skjev. Det er imidlertid bare 10 % av disse som trenger behandling, skriver NHI.

Idiopatisk skoliose, en undergruppe av kategorien strukturell skoliose, oppdages som regel i tenårene, i motsetning til tilstander som artrose, som har høyest sannsynlighet for å oppstå i høyere alder. Det er uklart hva som er årsaken til at det oppstår. Forskning kan tyde på at tilstanden i hvert fall delvis skyldes genetiske faktorer, men årsakssammenhengen er ikke tydelig klarlagt. Dette er den klart vanligste typen strukturell skoliose.

Ikke-strukturell skoliose er forårsaket av faktorer utenfor selve ryggsøylen, blant annet annet forskjellig beinlengde, og utvikler seg sjelden til å bli spesielt alvorlig.

Med alderen, og også i sammenheng med at man vokser, kan kurven i ryggen utvikle seg og bli mer uttalt. Derfor er det viktig med oppfølgning av lege i ungdomsårene for dem som har skoliose. Om tilstanden må behandles, gjøres det ofte med korsett, mens pasienten fremdeles vokser. I de alvorligste tilfellene kan det også behandles med en operasjon der ryggsøylen stives opp og holdes på plass med skruer og staver.

Men i de fleste tilfellene trengs ikke behandling. Det anbefales å drive med vanlig fysisk aktivitet og holde tilstanden under oppsyn for å passe på at den ikke forverrer seg.

Som oftest har man ikke smerter som følge av skoliose. I de mer alvorlige tilfellene kan det oppstå plager som

 • smerter i ryggen
 • pusteproblemer
 • akutte smerter i ryggsøylen

Ikke minst kan tilstanden ha psykiske bieffekter. Dette rammer spesielt unge, som kan føle seg usikre om ryggen er synlig skjev eller om de må gå med korsett. I en periode i livet der de fleste er opptatt av å fremstå som "normale" og ikke er så trygg på seg selv enda, kan det være vanskelig å oppleve at man skiller seg ut.

Med alderen blir de fleste heldigvis mer komfortabel i egen kropp – og dette er dessuten noe yoga kan hjelpe med.

Lurer du på om yoga hjelper mot ryggsmerter? Vi har undersøkt saken.

to gutter i tenårene smiler og ler, de lener seg mot en søyle
Når man føler seg komfortabel med seg selv, er det mye lettere å være glad. (Kilde: Unsplash)

Hva kan yoga gjøre for deg som har skoliose?

Det er på tide å snakke om yoga.

Hvordan kan fysisk aktivitet hjelpe deg som lider av skoliose?

Det har blitt gjort undersøkelser som har vist positive resultater på tilstanden, mer spesifikt en forbedring av kurven i ryggsøylen, etter målrettet trening. Denne typen undersøkelser har imidlertid ofte blitt gjort på små grupper og med varierende grad av kvalitet og vidt spenn i metodologi, og derfor er det vanskelig å si med sikkerhet at denne typen behandling fungerer.

Treningsrelatert behandling dreier seg i mindre grad om å reversere kurven og i større grad om å stabilisere ryggen og overkroppen og forhindre at tilstanden forverrer seg. Det kan for eksempel handle om å styrke kjernemuskulaturen og sikre fleksibilitet og mobilitet gjennom tøying. En viktig grunn til at fysisk aktivitet anbefales, er for å unngå følgeplager – og rett og slett av samme grunn til at det anbefales for oss alle.

Yoga er en av mange fysiske aktiviteter du kan prøve ut, men den har noen kvaliteter som skiller den ut fra mer konvensjonell trening. Yoga er en helhetlig praksis og i en del tilfeller en livsstil. Yoga dreier seg ikke bare om å bli sterkere eller mykere, men også om å finne indre ro og skape en sterk, bevisst forbindelse mellom kropp og sinn. Det passer for alle, uansett om du er frisk eller har senebetennelse.

Så om du er i tvil, sier vi: Finn frem yogamatta! Det er på tide å komme i gang med denne fantastiske treningsformen som ikke bare gir fysiske fordeler, men også mentale.

Du kan gjøre yoga på et treningssenter eller i et yogastudio, eller du kan gjøre det hjemme med en personlig yogainstruktør, yogavideoer på nett eller til og med Nintendo Wii.

Anbefalte yogaøvelser for deg som har skoliose

I utgangspunktet kan du drive med vanlig yoga – men lytt så klart til kroppen, og om det oppstår smerter, er det et tegn på at du bør skifte stilling. Du kan også forhøre deg med legen din eller en fysioterapeut.

Én ting er å gjøre yoga med skoliose, men hva hvis du har prolaps? Vi går gjennom det du må tenke på.

bilde forfra av en kvinne som tar sideplanke i et treningssenter
En sideplanke aktiverer muskulaturen i siden av overkroppen. (Kilde: Unsplash)

Det finnes imidlertid noen yogaøvelser som i større grad enn andre retter seg mot deg som har skoliose. Men du kaster deg i gang med jakten på en yogalærer nær deg, er det noen ting som er viktig å ha i bakhodet:

 1. Noen yogastillinger kan forverre ryggsmerter og ryggplager, så det er viktig å kjenne etter hva som er godt for kroppen din.
 2. Det er viktig å ha kunnskap om de grunnleggende prinsippene i yoga, så du bør ta dine første steg inn i yogaens verden sammen med en instruktør som kan gi deg god veiledning.
 3. Forhør deg først med legen din om hen synes det er en god idé at du driver med yoga.
 4. Si til yogalæreren din at du har skoliose, og forsikre deg om at hen er kvalifisert til å undervise folk med ryggplager.

Det finnes noen stillinger som mange mener har spesielle fordeler for deg som har skoliose:

 • Vasisthasana: sideplanke
 • Trikonasana: triangelstillingen
 • Gomukhasana: kuansiktet

Alle stillingene vi har nevnt, er godt egnet for folk med ryggsmerter. De som mener at yoga kan hjelpe med skoliose, legger vekt på å styrke musklene som er operative når vi bøyer overkroppen sidelengs.

Ellers er yoga en god anledning til å bli myk, og ikke minst kan en styrkefokusert yogaøkt bidra til å styrke kjernemuskulaturen på en skånsom måte.

Det finnes yogakurs rettet mot en rekke forskjellige grupper – blant annet barn. Det er sjelden for tidlig å begynne med yoga, og disse stillingene passer godt for barn. Yogakurs for barn fokuserer ofte på å ha det gøy, og det er en anledning til å senke skuldrene, møte nye mennesker, bli sterk og fleksibel og kanskje til og med drive med litt akrobatikk.

Yoga har mange fordeler, blant annet å

 • skape indre ro og fred
 • forbedre konsentrasjon og oppmerksomhet
 • motvirke stress og engstelse
 • forbedre selvbevisstheten og forståelsen av sammenhengen mellom kroppen og sinnet

Yoga er også godt for å utvikle en god holdning, og både posisjon, riktig muskelbruk og pusteteknikk er viktige bærebjelker i praksisen.

Også eldre kan nyte godt av yoga. Det finnes, kanskje ikke så overraskende, yogaundervisning som er spesielt tilpasset den eldre garde. Oppdag også fordelene med yoga for deg som sliter med isjias.

Vi skrev tidligere at du bør begynne å gjøre yoga sammen med en instruktør. Når du har bedre forståelse av praksisen, er det imidlertid fritt frem til å gjøre yoga hjemme. Du kan enten utforme dine egne økter eller finne en video du kan følge.

Finnes det noen bedre måte å starte dagen på?

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.