Om du er en av de mange som sliter med isjias, vet du alt om det: Når smertene står på som verst, kan det være så ille at det er vanskelig i det hele tatt å bevege seg.

Smerter forårsaket av isjias, altså trykk på isjiasnerven, er imidlertid ikke alltid like intens. Men selv en mindre intens smerte kan skape betydelige problemer når den blir kronisk.

Mange spør seg:

  • Finnes det noen god måte å lette smertene på?
  • Kan kanskje yoga være noe som kan redusere smertene eller forebygge problemer knyttet til isjiasnerven? 

Vi snakker ikke her om kompliserte yogastillinger, de mer dynamiske yogatypene, ikke om klassisk hatha-yoga, vinyasa-yoga eller kripalu-yoga. Det vi snakker om, er en variant av yoga som er spesielt utformet for å ta hånd om smertene på en skånsom måte.

kvinne på yogamatte gjør kobrastillingen, ligger på magen og løfter overkroppen med armene
Forsiktig tøying med kobrastillingen kan hjelpe mot isjiassmerter. (Kilde: Unsplash)

Nysgjerrig på om yoga passer for en som nylig har født? Vi undersøker saken.

De beste Yogalærerne tilgjengelig
Monika
5
5 (3 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Victoria elisabeth
5
5 (3 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
299kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
700kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stefan lange
5
5 (1 Evaluering(er))
Stefan lange
800kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
5
5 (2 Evaluering(er))
Line
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kirsti
Kirsti
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Monika
5
5 (3 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Victoria elisabeth
5
5 (3 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
299kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
700kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stefan lange
5
5 (1 Evaluering(er))
Stefan lange
800kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
5
5 (2 Evaluering(er))
Line
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kirsti
Kirsti
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hva er isjias?

Før du begynner å lete etter et passende yogakurs, skal vi ta en titt på hovedutfordringen vår. For hva er egentlig isjias? Og hva er isjiasnerven?

Isjiasnerven – strengt tatt er det snakk om isjiasnervene, siden vi har to av dem – er den lengste nerven i menneskekroppen. Den går fra hver side av den nedre ryggraden og hele veien ned til føttene. Den formidler både sensorisk og motorisk informasjon.

Isjias, derimot, er det vi kaller tilstanden hvor isjiasnerven har kommet i klem. Det skjer ofte når man får en prolaps i en av korsryggens mellomvirvelskiver. Da tyter nemlig dens geléaktige innhold ut og kan presse på nerven.

Og når en nerve kommer i klem, kjennes det.

Smerten som forårsakes av isjias, er ofte intens. Man kan kjenne den hele veien fra rumpa til føttene – kort sagt hele veien gjennom beinet, hele veien gjennom nerven. Man kan også få ryggsmerter og stiv rygg. Andre ryggtilstander, som skoliose, er ikke nødvendigvis forbundet med smerte i det hele tatt.

Isjias kan også forårsakes av andre ting enn prolaps – for eksempel artrose, mangel på fleksibilitet i hoften eller en kombinasjon av disse. Én gal bevegelse kan føre til en skarp smerte som stråler gjennom beinet. Den kommer ofte brått, som et elektrisk sjokk.

Om man er spesielt utsatt, er det for eksempel viktig å være forsiktig når man løfter tunge ting, som flytteesker eller barn.

Det finnes legemidler som kan gjøre smertene mer levelige, gjøre det lettere å slappe av i musklene og redusere betennelse. Om smertene er forårsaket av prolaps og vedvarer i månedsvis, kan også operasjon være et alternativ. Det er imidlertid ikke noen garanti for at dette vil holde smertene unna for godt.

en middelaldrende person tar seg til ansiktet og ser sliten ut
Smerter over lengre tid kan gå på psyken løs. (Kilde: Unsplash)

Finn ut mer om hvordan yoga kan brukes for å redusere smerter i ryggen.

Kan yoga lette smerter forårsaket av isjias?

Så: Er det bare ønsketenkning, eller kan et kurs i yoga Oslo, Tromsø eller over nett, virkelig hjelpe deg med å få kontroll på smertene?

Og ikke minst – kan det være farlig å bevege seg når man har isjias?

Først og fremst: Det anbefales ikke at de som lider av isjias, unngår fysisk aktivitet i for lange perioder av gangen. Det kan føre til at man mister muskelmasse. Akkurat som dem som lider av artrose, anbefales du som plages av isjias å leve så fysisk normalt som mulig.

Det er faktisk lettere å lette muskelspenninger ved å være aktiv. Studier har vist at folk som holder seg i fysisk aktivitet, også kommer seg raskere igjen (det kan naturligvis også være sånn at mer alvorlige plager gjør det vanskeligere å holde seg aktiv).

Men når vi snakker om trening, mener vi selvsagt ikke at du skal ta sikte mot å løpe et maraton. Det finnes mange moderate treningsalternativer og mange muligheter for deg som er litt kreativ – fra å gå turer jevnlig til å prøve deg på yoga med Nintendo Wii.

For det første: Alle er forskjellige. Det er ingen grunn til å kaste seg i aktivitet i det øyeblikket skarpe smerter oppstår. Ta deg en pust i bakken, men så lenge det er mulig, anbefales det å gå i gang igjen med hverdagsaktiviteter innen 24–48 timer.

Begynn gjerne forsiktig, og gå gradvis opp i aktivitetenes intensitetsnivå.

Svømming er et spesielt godt alternativ for deg som vil holde deg i aktivitet og samtidig unngå de store belastningene.

Selv moderat fysisk aktivitet øker endorfinproduksjonen og reduserer smerte

Noe av det samme kan sies om yoga. Det er en praksis for alle, men i et treningsperspektiv passer yoga spesielt godt for dem som av forskjellige grunner ikke kan eller ønsker å trene med høy belastning.

Har du forresten prøvd yoga mot menssmerter?

Yoga kan hjelpe deg med å få igjen noe av fleksibiliteten og gjøre deg mer bevisst på kroppen din som en helhet. Det er ikke bare kroppen som utfordres, også sinnet stimuleres gjennom konsentrasjonavslapning og meditasjon – alle sammen viktige faktorer for å håndtere smerte.

Noen yogaøvelser kan dessuten hjelpe med å redusere presset på isjiasnerven og slik lette smerten. Det er imidlertid lurt å snakke med legen din før du begir deg ut på noe nytt. Dessuten anbefaler vi at du tar timer med en yogalærer for å sikre at du ikke gjør skade. Instruktøren kan gi deg god veiledning, introdusere deg for øvelser som passer for en i din spesifikke situasjon og sikre at du gjør øvelsene rett.

Yoga har også en tredje viktig komponent: pusteøvelser. De skal hjelpe deg med å slappe av, samle deg og finne indre ro.

Yoga er en god måte å styrke korsryggen på, og gir deg dessuten nok av muligheter til å tøye beina på en skånsom måte, i samspill med pusten.

Det er viktig å holde bevegelsene flytende og myke. Gå dypere inn i stillingene etter hvert, og unngå å hoppe rett inn i en dyp strekk. Om du sliter med smerter, kan lett vridde stillinger og tøyeøvelser være gode.

en mann ligger på ryggen på en yogamatte, en annen står over ham og tøyer det ene beinet hans
En yogalærer veileder deg trygt gjennom prosessen. (Kilde: Unsplash)

Om du ikke er kjent med yoga, anbefaler vi som nevnt å finne et yogakurs, enten på et treningssenter eller studio eller med en yogainstruktør én til én. Det finnes imidlertid masse gode ressurser om yoga på nett også. Om du kjenner yogaens prinsipper, kan et Youtube-søk etter yoga for spesifikke smerter eller tilstander, for eksempel senebetennelse, også være veldig vellykket.

Yogainstruktøren vil kunne lære deg både stående og sittende vridningsstillinger, og i samarbeid kan dere komme frem til et sett med stillinger som passer deg. Det finnes også mange gode liggende stillinger.

Vi trekker frem et par:

  • Sittende, stående eller liggende vri: Disse stillingene hjelper deg med å få strukket på piriformis-muskelen, som ligger i bekkenet. Når den er for stram og spent, kan det skape smerter.
  • Tøying av hamstrings: Når disse musklene trekker seg for mye sammen, kan de også øke smerter som følge av isjias. For å tøye hamstrings, strekk ut et bein og legg det på for eksempel en stol. Foten bør være i hoftehøyde eller lavere. Hold stillingen mens du lener deg forsiktig frem over beinet.
  • Tøying av hofteleddsbøyerne: Legg deg ned med beina rett, og løft så det ene over brystet. Plasser så hånda bak kneet og trekk det forsiktig mot skulderen. Hold stillingen. Ved å strekke muskulaturen i korsryggen og arbeide med hoftemuskulaturen kan du lette smertene.

Før du begynner, må du vite hva som forårsaker isjiasen. Det vil gi deg mer informasjon om hva som fungerer for deg. Når smertene har lettet, bør du vurdere å etablere en ordentlig yogarutine, gjerne med en kort økt hver dag, om du har tid og mulighet. Den trenger ikke nødvendigvis å være så lang.

Ikke nøl med å finne et yogakurs nær deg eller yoga på nett, og være tydelig på hva du ser etter. Kunnskap om yogaens prinsipper kan dessuten gi deg fordeler på mange områder av livet, ikke bare når det gjelder smertelindring.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.