Akvarellmaling er som livet. Det er best å gjøre det riktig første gangen – for du får ingen ny sjanse! – Sergei Bongart

Har du drømt om å bli kunstner?

Under følger gode råd før du setter i gang med akvarellmaling, enten du vil bli proff eller male på fritiden.

De beste Malinglærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Sunaya
Sunaya
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Frode
Frode
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Eva
Eva
450kr
/t
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (3 Evaluering(er))
Karen
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Ingrid
Ingrid
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Nikoo
Nikoo
180kr
/t
1. kurstime gratis!
Nerda
Nerda
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Sunaya
Sunaya
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Frode
Frode
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Eva
Eva
450kr
/t
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (3 Evaluering(er))
Karen
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Ingrid
Ingrid
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Nikoo
Nikoo
180kr
/t
1. kurstime gratis!
Nerda
Nerda
300kr
/t
Første kurstime gratis>

Hva er vannfarger?

Mange kunstnere sverger til vannfarger. Denne typen maling blir ofte omtalt som anvendelig, men faktisk er mange maleteknikker med vannfarger nokså avanserte.

Vannfarger er laget av finkornet pigment blandet med vann, slik at pigmentene klebes fast til underlaget. Å male med vannfarger er så å si å male med vann.

Blant vanlige typer vannfarger finner vi akvarell og gouache. På folkemunne regnes gjerne akvarell og vannfarger som det samme, og det gjør vi også i denne artikkelen.

Malerier av vannfarger er ofte malt på papir. Fargene ser lyse ut på arket på grunn av vannet som tynner ut pigmentene. Fargenes uttrykk varierer så klart med maleren. Noen kunstnere bruker mindre vann, slik at fargene er sterkere.

Vannfarger er en av de eldste maleteknikkene. Mange tidligere sivilisasjoner har brukt pigmenter iblandet vann.

Likevel har vannfarger ofte blitt ansett som en skisseteknikk for at kunstnerne kan planlegge verkets første steg. Det var ikke før på 1600-tallet at vannfarger ble anerkjent som en legitim maleteknikk med egenverdi.

Når du maler med vannfarger er det enkelt å rette opp feil. Faktisk blir maleriet vått og medgjørlig igjen når du tilfører noen dråper vann. Derfor må du være forsiktig og ikke vaske vekk hele maleriet.

Vannfarger tørker raskt. Alt du trenger å gjøre er å vente på at vannet fordamper.

Kort fortalt er denne typen maling ofte et godt alternativ for nybegynnere fordi den er billig og gjennomsiktig, og det er enkelt å rette opp feil.

Teknikker for akvarellmaling

Har du barn du ønsker at skal bli glad i kunst, kan du ta en titt her. Lek er veien til kunstglede!

For voksne anbefaler vi et målrettet kurs i akvarellmaling om du vil bli skikkelig god. Likevel, under følger noen tips for å komme i gang på egen hånd.

Først må du vite at vannfarger, i likhet med pastell, vanligvis brukes på papir. Det er rett og slett meningsløst å forsøke å male med vannfarger på lerret – vannet absorberes før du rekker å si «vannfarger».

Derfor er det viktig å finne riktig type papir. Papirer er tunge og lette, tykke og tynne. Akvarellpapir er vanligvis tykt, slik at arkene ikke skades bår du påfører større mengder vann.

Kunstnere kan enten male rett på tørt papir, eller væte arket med penselen før de setter i gang.

Sistnevnte teknikk lar deg blande fargene direkte på papiret. Er du usikker på fargeblanding, kan du blande fargene på paletten ført.

Et detaljert og presist akvarellmaleri av blomster.
Med mindre vann på penselen blir strøkene mørkere og mindre utflytende. (Bilde: Unsplash)

Vannfarger krever i motsetning til oljefarger få strøk med maling. Malingen blir mørkere for hvert nye strøk du påfører. Begynn derfor med de lyseste tonene, før du går over til mørkere.

Bruk mindre og mindre vann ved hvert nye malingslag, spesielt på mørke områder på arket. Da blir fargene mindre bleke.

Bruk hvitt papir. Da kommer fargene til sin rett. Dessuten er det vanskelig å se hva du maler på et mørkegrønt ark, for eksempel.

Når bildet er ferdig, må det lagres trygt. Papir er et svært skjørt materiale. Vi anbefaler at du anskaffer en tegnemappe. Dette er ekstra viktig om du går på malekurs. Se for deg at det regner når du går hjem fra kurset ... Ingen liker å se mesterverkene sine vaskes bort!

Er du komfortabel med å vise frem kunsten din, må du gjerne oppbevare arkene bak glass. Gode rammer med glass gir et ekstra lag med sikkerhet.

maleutstyr
Akvarellfarger og reisedagbok kan du ta med deg over alt. (Bilde: Unsplash)

Dette kan du bruke vannfarger til

Kunstnere bruker ikke bare vannfarger i kunsten sin. Og akvarell inngår i malekurs på lik linje med oljemaling, gouache, akryl og kull.

Så hvorfor velge akkurat vannfarger?

De reiselystnes medium

Globetrottere digger å fylle reisedagbøkene sine med akvareller.  Vel hjemme kan du bla opp i boka når du blir nostalgisk og utferdstrangen melder seg. Med ett er du tilbake i Bretagnes kystlandskaper eller Romas smale gater.

En annen årsak til at reiseglade digger akvarell, er så klart at utstyret er lett i sekken. I motsetning til utstyr for oljemaling, trenger du ingenting annet enn farger, papir, pensel – og så klart vann, som du finner de fleste steder i verden.

Og om du ikke har tilgang på vann i øyeblikket, finnes det faktisk pensler som har innebygde lagre med vann.

Til utendørs bruk

Av overnevnte grunn tyr kunstnere ofte til akvarell når de flytter seg utendørs. Ta med deg skrinet ut i parker, hager, og skog og mark! En fin måte å nyte naturen på, ikke sant? Du kommer til å legge merke til vakre detaljer du før tok for gitt.

Faktisk tar kunstlærere ofte med seg elevene ut. Det naturlige lyset utendørs danner grunnlaget for levende og impresjonistiske uttrykk.

Studier

Kunstnere bruker ofte vannfarger i begynnelsen av prosjekter. På den måten kan de kjapt visualisere ideene sine – og se om de tåler dagens lys – uten å bruke tid på forberedelsene andre typer maling krever.

Som nybegynner er det dessuten nyttig å øve på å kopiere mesterverkene på museene. Kunststudenter og andre kan sitte i timevis foran kjente verk av mestere som Munch og Backer. Du lærer mye av å studere mesterne!

To malere maler på staffeli i vakker hage.
Ta med staffeli og akvarellfarger ut! Du kommer til å bli en bedre maler. (Bilde: Unsplash)

Akvarellmaling for nybegynnere: Utstyr for å komme i gang

For å komme i gang med akvarellmaling bør du unne deg et staffeli, maling, pensler, fikseringsmiddel, akvarellblyanter, knettgummi, ei fille og såkalt gummi arabicum som bindemiddel.

Men ikke bekymre deg. Alle disse tingene er relativt billige sammenlignet med utstyret du trenger til olje- og akrylmaling. Og om du ser etter budsjettløsninger kan du for eksempel droppe staffeliet. Fikseringsmiddel bør du derimot prioritere, om du vil bevare maleriene dine.

Velg riktig akvarellpapir

Papir kommer i ulike vektklasser. Akvarellpapir bør veie minst 250 gram, slik at det ikke krøller seg når det blir vått. Hobbybutikker har ofte et stort utvalg av ulike papirtyper.

I tillegg har akvarellpapir ulike teksturer. Noen er grove og andre finere. Finn ut hva du foretrekker!

Kjøp gode pensler

Når du lærer å male er det viktig å bruke gode pensler. Billigpensler mister etter hvert hårene.

Bruk pensler med kort bust til vannmaling. Dette fordi akvarellteknikken krever fine strøk, og det er enklere å få til detaljer med en kort pensel.

Ta godt vare på penslene. Vask dem etter bruk, og ha dem i en egen beholder.

Finn vannfargene for deg

Du får vannfarger på tuber eller i terninger. Med terninger mener vi tørkede blokker med pigment, som du drar en våt pensel over.

Vannfargene blir dyrere jo mer pigment de inneholder. Dermed finnes det nokså dyre akvarellfarger. Tenk over om kvalitet eller budsjett er viktigst for deg, før du går og handler.

Ta en titt på gouache om du ikke er fornøyd med det florlette uttrykket vannfargene gir deg. Gouache er en type lite gjennomsiktig vannfarge. Utrykket ligner mer på akryl og oljefarger, mens maleriet i seg selv kan vætes og endres med noen dråper vann.

Mens akrylmaling er ypperlig for å jobbe med kraftige penselstrøk, er teksturer mer komplisert å lykkes med når du bruker vannfarger. Ta kontakt med en privatlærer om du er interessert å jobbe med teksturer.

Tegnemapper til oppbevaring

Tegnemapper finner du i alle kunst- og hobbyforretninger. Velg en størrelse som passer malepapiret ditt.

Et siste tips er å begynne med relativt billig maleutstyr. Så kan du heller investere i materialer og utstyr av høy kvalitet etter hvert som du blir dyktigere.

Lykke til! Kanskje du er den neste O'Keefe eller Cézanne?

Trenger du en lærer i Maling?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Maria