«Maling er en illusjon, et lite stykke magi: Det du ser er ikke det du ser.» – Philip Guston

Stadig flere besøker kunstmuseer og gallerier. Kunst er og blir populært. Skulle du ønske det var dine bilder som hang på galleriveggene?

Å lære å male med oljemaling krever mye tålmodighet. Impasto, grunning og krakelering, når det gjelder maling må du ta det steg for steg.

De beste Malinglærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Sunaya
Sunaya
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Frode
Frode
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Eva
Eva
450kr
/t
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (3 Evaluering(er))
Karen
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Ingrid
Ingrid
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Nikoo
Nikoo
180kr
/t
1. kurstime gratis!
Nerda
Nerda
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Sunaya
Sunaya
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Frode
Frode
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Eva
Eva
450kr
/t
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (3 Evaluering(er))
Karen
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Ingrid
Ingrid
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Nikoo
Nikoo
180kr
/t
1. kurstime gratis!
Nerda
Nerda
300kr
/t
Første kurstime gratis>

Oljemalingens historie: Hvordan startet det?

Oljemaleriets teknikker benyttes av de mest erfarne kunstnerne. Disse teknikkene er ikke alltid enkle å lære.

Så hva slags maling er det snakk om?

Når du maler med olje, blander du pigmenter med bindemiddel, for eksempel linolje eller valmuefrøolje. Sammen danner bestanddelene en masse som tørker svært sakte. Tørketiden gjør at du kan arbeide lenger med fargene, formene og linjene i bildet ditt.

Dermed fungerer oljemaling godt om du vil eksperimentere før du kommer frem til sluttresultatet.

Hvor stammer oljemalingen fra?

Oljemaling sies å være oppfunnet av Van Eyck-brødrene i det femtende århundret. Brødrene virket som billedkunstnere i Flandern, et område i det vi i dag kjenner som Nederland.

Riktignok strides de lærde om hvorvidt dette er sant. Mange malere hadde nemlig allerede forsøkt å blande pigmenter og olje før dem.

Van Eyck-brødrene var uansett de som fikk ideen om å blande nøtter, linfrø og terpentinolje med fargepigmenter. Dermed fikk de vannavstøtende maling som tørket sakte.

Oljemalingens lange tørketid er dens største styrke. Eller kanskje vi skal si tiden malingen bruker på å «herde», for i bunn og grunn tørker den ikke. Jo tykkere malingen er, dess lenger tid bruker den på å tørke. Dette kan ta alt fra noen uker, måneder og til og med år. I noen tilfeller, der malingen er riktig tykk og ufortynnet, tørker den aldri.

Det er anbefalt å male i tynne lag. Om ikke kommer ikke laget under overflaten til å størkne. Da kommer malingen til å sprekke opp over tid. Dette kaller vi krakelering. Vi ser krakelering i mange bilder, til og med i noen av de store mesternes verker.

Et annet kjennetegn ved oljemaling er hvor lyse fargene kan bli. Oljemalingens lyshet varierer med hvilket bindemiddel du bruker.

Oljemaling brukes ofte til landskapsmalerier, stilleben og portretter. Du kan male på både syntetiske og naturlige lerreter. Ofte brukes oljemaling ved avanserte komposisjoner.

Kunstnerne maler lag på lag, og går deretter tilbake for å påføre de minste detaljene. Med andre ord er oljemaling teknikken for de tålmodige og grundige kunstnerne.

Klumper av oljemaling på palett.
Oljemaling er tørker sakte og krever tålmodighet. (Bilde: Unsplash)

Teknikker for oljemaling: Hvordan går man frem?

Har du malt noen år og er klar for å ta fatt på olje?

Eller har du akkurat begynt å lære om kunst, og er nysgjerrig på hva oljemaling er?

Eller er du rett og slett lei de gamle fargeblyantene, akvarellskrinet og pastellstiftene?

Når du maler med oljemaling, må du følge bestemte steg for å sørge for at malingen ikke krakelerer.

Under følger noen råd som kommer godt med når du skal begynne å male, enten du maler abstrakt eller realistisk.

Tykk over tynn-regelen

Overnevnte regel kan høres merkelig ut, og den har ingenting med slanking å gjøre! Derimot utgjør den et viktig prinsipp for oljemaling. Du bør legge tykkere lag av oljemaling (altså lag med mer olje) over tynnere lag. Om ikke, risikerer du at maleriet herder feil.

Overflaten tørker raskere enn de andre lagene fordi den er i kontakt med luft. Dette betyr at verket ditt kommer til å se tørt ut, selv om det fremdeles er «vått» innenfor overflaten. Respekter tykk over tynn-regelen om du vil at bildet ditt skal tåle tidens tann.

Husk tørketiden

Når du følger tykk over tynn-regelen, må du la verket tørke to til tre uker mellom hvert av lagene du påfører. Med andre ord må du være svært tålmodig.

Om du er av den utålmodige typen kan du heller prøve deg på akrylmaling. Akryl tørker raskt!

Et annet alternativ er så klart akvarellmaling, en malingstype som krever helt andre typer teknikk.

Skisse av kvinnekropp, tegnet med kull.
Tegn motivet med kull før du går i gang med oljefargene. (Bilde: Unsplash)

Følg tradisjonelle metoder

Et tradisjonelt oljemaleri tar uker å gjennomføre, men det er absolutt verdt det.

Begynn med å skissere motivet ditt på lerretet. Bruk kull, for eksempel. Når kullskissen er på plass, går du over strekene med en oljefarge dyppet i terpentinolje. Slik fester du motivet på lerretet, og er klar til å jobbe videre med farger og former.

Legg på farger slik du måtte ønske videre, men husk tykk over-tynn-regelen. Du kan male så mange lag med farger som du vil.

Tre fargelag en god tommelfingerregel. Det første laget kan brukes til å få på plass primærfargene. I løpet av det andre laget gjør du deg så ferdig med så mye som mulig i bildet. Det siste laget kan du bruke til å legge detaljer og perfeksjonere helheten.

Noen legger en lakk over sluttresultatet for å bedre fargekvaliteten. Prøv selv!

Hvordan male Alla Prima

Snart kommer du til å bli lei av å vente på at bildene dine skal tørke. Du er ikke den første kunstneren som lengter etter å jobbe raskere. Vi kaller det Alla Prima når kunstneren maler vått på vått, uten at fargene er stivnet.

Om du vil prøve deg på denne malemåten, må du være nokså dreven. Metoden krever at du maler bildet i en vending og ikke gjør endringer i ettertid. For som du har lært, kan bildet da slå sprekker.

Oljemaling og utstyr: Hva trenger man?

Kunststudenter og kunstglade har massevis av utstyr som brukes til mange ulike teknikker. Om du går på en kunstskole eller et malekurs, kan du sannsynligvis låne utstyr der. Men om du vil male hjemme bør du investere i enkelte, grunnleggende maleredskaper.

Lerret

Du bør bruke lerret heller enn papir. Du kan male på papp og papir om du vil, men vit at papiret endrer struktur ettersom malingen tørker. Det enkleste er å kjøpe ferdig oppspente lerreter, men du kan også kjøpe lerretsduk som du på egen hånd spenner på blindrammer.

Det fine med oppspente lerreter er at de er enkle å henge på veggen etterpå!

Oljemaling

Om du er nybegynner, kan det være lurt å starte med ferdigblandede oljefarger. Dermed blir det enklere å konsentrere seg om å bli kjent med oljemalingens egenart.

Det finnes drøssevis med merker som produserer oljemaling. Ulike malingstyper har ulike pigmentkonsentrasjoner. Spør om hjelp når du handler i hobbybutikken.

Pensler sett ovenfra.
Det er viktig å velge riktig pensel. Begynn med en med kort bust og langt skaft. (Bilde: Unsplash)

Pensler

Det holder ikke med én pensel! Du må antagelig gå til anskaffelse av pensler med ulike buster og skaft, og forskjellige egenskaper. Å velge børster er nesten like viktig som hvor god du er til å male.

Du kan få tak i syntetiske eller naturlige børster, for eksempel med grevling- eller kamelhår.

Begynn med å teste pensler med kort bust og langt skaft. Da kan du ta et steg tilbake når du maler, og se lerretet fra avstand. Dette er svært nyttig når lerretet er stort.

Ikke glem å kjøpe løsemiddel som terpentin eller white-spirit. Dette er nødvendig for å fjerne oljen fra busten.  Rengjør penslene med såpe og vann.

Staffeli

Et staffeli er faktisk et svært essensielt redskap for oljemaling. Staffeliet lar deg se på lerretet i rett vinkel mens du maler. Det finnes store og små staffelier. Noen er reisestaffelier du kan ta med deg, mens andre er stødige og kraftige.

Der noen kunstnere foretrekker naturtro landskapsmalerier, foretrekker andre mer ekspresjonistisk og impresjonistisk inspirerte uttrykk. Andre igjen liker full abstraksjon, der motivet ikke avbilder fysiske ting og landskap. Noen maler med jevne penselstrøk, og andre bruker palettkniv. Når du får mer øvelse, kommer du til å finne et uttrykk som passer akkurat deg.

Om du trenger inspirasjon, er det bare å ta en tur på kunstmuseum. I Norge har billedkunstnere som Harriet Backer, Edvard Munch, Inger Sitter og Håkon Bleken brukt oljemaling på svært forskjellig og vellykket vis.

Vet du ikke hvor du skal begynne? Ta kontakt med en kunstskole eller en kunstlærer som kan hjelpe deg med å komme i gang. Vi i Superprof har dyktige lærere som har malekurs i Trondheim, Oslo og andre norske byer

Lykke til!

P.S.: Nysgjerrig på å vite mer om maling? Her kan du lese alt du trenger å vite for å komme i gang.

Trenger du en lærer i Maling?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Maria