Fotografiapparatet kan ikke konkurrere med pensel og palett så lenge det ikke kan benyttes i himmel og helvete – Edvard Munch

Det finnes få folk som misliker musikk. Men hva med kunst, er det bare for spesielt interesserte? I likhet med musikk er maling en hobby som fungerer godt for å koble av på fritiden. Så snart du er i gang, blir du raskt hekta.

Men hvilken maling bør du bruke? Hvilke teknikker? Olje eller akvarell?

Nedenfor følger noen råd til deg som er nybegynner. Vi gir deg alt du trenger å vite om teknikker og metoder. Dessuten får du våre beste triks i ermet.

Det er mye å tenke på når du skal bestemme deg for malingstype: Konsistens, gjennomsiktighet, fargetoner og karakter når strøkene er tørre. Ha dette i mente før du handler i hobbybutikken.

De beste Malinglærerne tilgjengelig
Avery rain
Avery rain
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Endre
Endre
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Evelyn
Evelyn
180kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Frode
Frode
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ronja
5
5 (1 Evaluering(er))
Ronja
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (3 Evaluering(er))
Karen
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vincent
5
5 (2 Evaluering(er))
Vincent
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Avery rain
Avery rain
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Endre
Endre
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Evelyn
Evelyn
180kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Frode
Frode
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ronja
5
5 (1 Evaluering(er))
Ronja
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (3 Evaluering(er))
Karen
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vincent
5
5 (2 Evaluering(er))
Vincent
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Male med olje

Oljemaling er mange kunstneres favoritt. Denne malingstypen har lange tradisjoner, og ble tatt i bruk allerede på 1400-tallet. Oppfinnelsen av oljemaling tilskrives ofte Van Eyck-brødrene, to malere fra Flandern. Dette er imidlertid usikkert. Men sikkert er det i alle fall at mestere som Oda og Christian Krohg, Harriet Backer og Edvard Munch brukte oljemaling i bildene sine.

Om du går inn for å lære deg olje, må du forstå hvordan malingen oppfører seg. Oljemaling er laget av pigmenter og olje. Oljen tørker langsomt. Det vil si, i virkeligheten tørker den ikke. Den herder. Du må hele tiden spille på lag med herdingen. Om du maler på feil måte, kan det herdede bildet sprekke opp. Dette kaller vi krakelering.

Et råd er å begynne med en grunning. Den danner et godt grunnlag for videre arbeid.

Men det aller viktigste rådet er å vente. Du må helst vente et par uker før du legger et nytt lag oljemaling på lerretet.

Dette betyr at om du maler etter modell, trenger modellen å sette av mange kvelder. Først må du skissere ideene dine med kull, og deretter begynne med tynne malingslag. Siden gjør du lagene tykkere.

Mange kunstnere bruker en glasur til sist. Denne gjør fargene mer skinnende.

Å vente ukevis med å rette opp feil kan virke som galskap. Men som sagt: Om du ikke lar malingen herde, blir resultatet uprofesjonelt. Dette er fordi overflaten herder raskere enn lagene under. Bildet sprekker opp om overflaten er hard mens lagene under fremdeles er våte. Dermed gir det mening å la hvert lag tørke i tur og orden.

Klarer du å være tålmodig, kommer du til å oppdage at oljemalingen har en rekke fordeler. Det er derfor så mange kunstnere sverger til denne malingen. Du kan lykkes med svært livaktige og realistiske bilder. For eksempel brukte impresjonistiske kunstnere oljemaling til å lage bilder der du ser hvert eneste penselstrøk. Resultatet er verker med vakre gjennomskinnelige og vibrerende fargetoner.

Ta deg en tur på museum, så skjønner du hva vi mener!

Hvordan male med akryl?

Kunstnere velger ofte akrylmaling fordi den er enkel å bruke. Dessuten er denne malingstypen billigere enn oljemaling.

Akrylmaling ble først brukt på biler og bygninger før kunstnere oppdaget at den egnet seg til kunst. Kunstnere som Andy Warhol tok i bruk akryl i USA, før malingen spredte seg til europeiske kunstnere.

Du kan bruke akrylmaling til portretter, stilleben, landskapsmalerier og abstrakte bilder! Bare fantasien setter grenser.

I motsetning til oljemaling tørker akryl hurtig. Du må arbeide raskt for å rekke å rette opp feilene dine, og regne med at alle penselstrøkene blir synlige på bildet.

Akrylmaling er malingen for deg som er glad i tekstur. Du kan male med både pensel og palettkniv. Sistnevnte kan skape spennende strukturer på lerretet.

Pastellkniv og penesl hviler på malt lerret.
Pensel og palettkniv gir ulike uttrykk og teksturer. (Bilde: Unsplash)

Når du lærer å male, kan du kopiere mesternes bilder på museer, eller finne bilder du liker på nettet. For eksempel kan du boltre deg i Nasjonalmuseets vakre samling på nett. Der finner du drøssevis med inspirerende bilder av norske kunstnere gjennom tidene.

Når du har kommet i gang, anbefaler vi at du tar kontakt med en maleskole eller en kunstlærer som underviser privat. Du kan også ta en titt på malevideoer på nettet. Vi i Superprof har malelærere som enten kan komme hjem til deg, eller undervise deg via videolenke på nettet. Velg undervisningsmetoden som fungerer best for deg!

Husk å ha det gøy når du lærer. Akrylmaling egner seg godt til abstrakte verker, og spesielt om du tar i bruk såkalt impasto-teknikk, der du legger ufortynnede, tykke strøk over hverandre. Teksturen blir bokstavelig talt tredimensjonal!

Husk å fiksere bildet til sist. Med det mener vi at du bør bruke en spesiell væske til å beskytte bildet når du er ferdig. Dessuten blir verket ditt enda mer skinnende når det er fiksert.

Lær å male med vannfarger

Akvarellmaling er en type vannmaling som er svært populært for globetrottere som liker å nedtegne (eller skal vi si «nedmale»?) reiseminnene underveis. Dette er fordi det eneste du trenger er pensel og tørre fargeblokker. Vann finner du som regel der du er. Men dette har ikke alltid vært tilfellet.

Vannfarger er blant de eldste malemediene, og har ofte blitt brukt til skisser. Man malte for eksempel en akvarellskisse før man gikk løs på bildet med oljefarger. I dag er imidlertid akvarellmaling anerkjent som en fullgod maleteknikk som har verdi i seg selv.

 

Kunstner sitter utendørs og maler et landskap.
Akvarell egner seg ypperlig for den reise- og friluftsglade. Det lille utstyret du trenger kan du ta med deg ut på tur! (Bilde: Unsplash)

Vannfarger kommer i tuber eller som tørre blokker. Sistnevnte inneholder kun pigment og litt bindemiddel. Bindemiddelet hindrer fargene i å gå i oppløsning i vannet. Du dypper penselen i vann og fører den over pigmentet, enkelt og greit. Vannfarger oppfører seg dermed nokså annerledes enn oljemaling og akryl. Du må bruke masse vann og lite farge!

Som sagt trenger du svært lite utstyr. Mal på akvarellpapir, ikke lerret. Ellers trenger du kun en pensel eller to.

Fargene på arket tørker like raskt som vannet fordamper. Om du påfører vann på et tørt bilde, våkner maleriet til live igjen. Vær forsiktig så du ikke hvisker ut felter du er fornøyd med. En tommelfingerregel er å begynne med større, lysere områder og påføre mørkere detaljer og skygger til sist.

Husk at det kan være en fordel at malingen kan vætes og bildet endres etterpå. Du kan rette opp feil og forbedre partier du er misfornøyd med.

Et godt tips er å kjøpe en tegnemappe til å beskytte bildene dine. Om du går på malekurs, har du neppe lyst til å se bildet ditt løses opp i regnet på hjemveien.

Hvordan bruker du pasteller?

Pastell anses både som en tegne- og maleteknikk. Det du selv trodde var en tørr tegning, anser gjerne ekspertene som et «pastellmaleri».

Det finnes ulike typer pastellstifter, og de fleste kan du bruke med vann om du vil. Vi har tørre pasteller (bløte og harde pasteller), og olje- og vokspasteller.

Finn ut hvilke pasteller som fungerer best for deg. Forhør deg med malelæreren din eller en kunstkjenner om du er usikker. En god malelærer hjelper deg å mestre alle typer pastellstifter samt andre typer maling.

Bruk pasteller lagvis. Dette er fordi det er begrenset hvor mye du kan blande pastellene på arket. Øv deg på å blande farger!

Pastellstifter er svært allsidige. Du kan bruke stiftens flate sider til å fargelegge store felt, eller de spisse endene til å lage detaljer. Du kan gni fingertuppen eller håndbaken over for å skape tette og matte fargefelt. Men ikke overdriv gniingen. Da kan bildet miste sine definerte former og farger, og resultatet ser barnslig og rotete ut.

Pasteller smitter av på alt de kommer i berøring med. Bruk tegnemappa til å beskytte verkene dine – og til å beskytte omgivelsene fra fargene! Beskytt hvert bilde med silkepapir eller annet papir, slik at verkene dine ikke blandes i hverandre.

skin med pastellstifter i mange farger.
Kjøp et skrin med pastellstifter i mange farger. Det går nemlig ikke an å blande pastell på samme måte som flytende maling. (Bilde: Unsplash)

Som nevnt over, kan du øve deg på å kopiere museenes mesterverker. Et annet tips er å kjøpe med deg postkort fra museene. Noen kunstnere har alltid med seg slik postkort. De kan brukes til inspirasjon, eller du kan kopiere dem.

Det tar tid å mestre ulike maleteknikker. Du blir ikke Picasso over natta!

Selv om dette kan virke demotiverende, anbefaler vi å øve sammen med en dreven kunstlærer i begynnelsen. Profesjonelle instruksjoner er gull verdt. Du gjør raskere fremskritt når du kan lene deg på årevis med erfaring. Vi i Superprof har kunstlærere som tilbyr malekurs i Oslo og andre byer. De underviser i maling for barn og voksne, nybegynnere og mer erfarne. Lykke til!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Maria