«Kunst er skjønnhet, den evige oppfinnelsen av detaljer, ordvalget, den utsøkte omsorgen for utførelse» – Théophile Gautier

Vi kaller det pastellmaleri, men i virkeligheten kan teknikken like gjerne bestå av tørre fargestifter. I denne artikkelen viser vi deg hvordan!

Pastell er i virkeligheten konsentrert pigment med litt bindemiddel. Noen slike pasteller kan tilføres vann eller olje. Det er bare å sette i gang!

Før du svir av store summer i hobbybutikken, anbefaler vi å ta en titt på tipsene som følger under.

De beste Malinglærerne tilgjengelig
Kasia
4,8
4,8 (5 Evaluering(er))
Kasia
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Frode
Frode
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pernille
5
5 (1 Evaluering(er))
Pernille
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Barbro marie
Barbro marie
270kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (3 Evaluering(er))
Karen
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vincent
5
5 (2 Evaluering(er))
Vincent
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Luba
Luba
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kasia
4,8
4,8 (5 Evaluering(er))
Kasia
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Frode
Frode
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pernille
5
5 (1 Evaluering(er))
Pernille
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Barbro marie
Barbro marie
270kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (3 Evaluering(er))
Karen
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vincent
5
5 (2 Evaluering(er))
Vincent
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Luba
Luba
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hva trenger du for å male med pastell?

Pastellmaling er ikke den vanligste teknikken. Når vi tenker på maling, ser vi for oss oljemaling, akvarell og akrylmaling.

Men ikke glem pastellstifter! De kan brukes til både tegning og maling. Kanskje det er derfor vi ofte overser dem?

Pastellstifter kommer i mange varianter. La oss ta en titt på de ulike typene.

Tørre pasteller

Vi har to hovedsorter tørre pasteller.

Først har vi de bløte pastellene. Disse virker som kritt og trenger svært lite bindemiddel for å holdes sammen. Teksturen er rett og slett pulveraktig. Kunstnere verdsetter de lyse og levende fargetonene man kan skape med bløte pasteller.

Hobbybutikker har i tillegg harde pasteller. Disse har mer bindemiddel og er nokså solide. Vanligvis brukes disse til detaljer. Og siden slike stifter ofte er firkantede i formen, kan du bruke dem til fine strøk og streker.

tegneskrin
Pasteller kommer i mange varianter. Her ser du den bløte typen. (Bilde: Unsplash)

Olje- og vokspasteller

Oljepasteller er ofte sylindriske som de bløte pastellene. De består av pigmenter blandet med olje og komme antagelig til å minne deg om fargestiftene du brukte som barn.

De blir ofte påført direkte på arket, før man drar en våt pensel over for å markere visse farger. En pensel kan også vætes med terpentin eller white-spirit og deretter dras over verket.

Vokspasteller ligner oljepasteller, men oljen er selvsagt erstattet med voks. Disse kan ikke blandes med vann, i og med at voks er vannavstøtende.

Ofte bruker man voksstifter sammen med vannfarger. Da tegner man med vokspastellene på områdene man vil holde frie for akvarellfarger.

Før du går til innkjøp av pastellfarger, anbefaler vi at du prøver dem i butikken eller på tegne- eller malekurset.

Når du har bestemt deg, bør du velge et stort skrin med mange fargenyanser. Det er fordi pasteller ikke lar seg blande på samme måte som akrylmaling.

Husk også å kjøpe papir som er egnet for pasteller. Dessuten trenger du en tegnemappe til å beskytte verken dine med. Pasteller farger av på alt de kommer i berøring med. Du må ha silkepapir eller lignende mellom tegningene.

Generelt kan vi si at pasteller gir de samme mulighetene for levende og kraftige farger som akrylmaling. Forskjellen er selvsagt at du ikke trenger kjøpe staffeli, lerret og annet dyrt utstyr.

Teknikker for pastellmaling

Det er mange ulike måter å bruke pasteller. Hvordan du bruker stiftene, avhenger selvsagt av hvilket resultat du ønsker.

Men én ting gjelder for alle teknikkene: Pasteller kan ikke blandes på paletten. Du påfører dem direkte på arket og tilfører vann, akvarellmaling eller terpentin om du ønsker det.

Ellers har du mange muligheter:

  • Du kan dra langsiden av stiften flatt over arket, slik at du får et jevnt og stort felt som kan fungere som bakgrunn.
  • Du kan bruke enden på stiften til å tegne presist. Noen pastellstifter kan spisses med en spisser, slik at presisjonen blir enda større.

Når fargene er på plass, kan du bearbeide dem på arket.

Gni pulveret utover

Denne teknikken går ut på å spre pastellpulveret eller -støvet over arket ved å gni med fingeren, håndbaken eller et spesialredskap. Slik får du et jevnt fargefelt.

Men ikke overdriv teknikken, da resultatet kan bli rotete.

Jobbe ublandet

Mange kunstnere foretrekker å ikke gni fargene utover, og jobber heller med ublandede farger. Da bygger du opp farger ved å legge dem over hverandre. Resultatet kan bli mer detaljerte og realistiske arbeider.

Fortynne pastellene med vann/olje

Tørre pasteller kan smuldres til støv som du blander med vann på arket. Det samme gjelder oljepasteller. Du kan påføre dem rett på en våt pensel.

Pensler i kopp.
Alle pastellstifter unntatt voksstifter kan påføres væske med pensel. (Bilde: Unsplash)

Slik kommer du i gang

Under følger noen råd for å komme i gang med pastell.

Hvordan bygge opp bildet

Begynn med bakgrunnen. Dette gjelder for øvrig de fleste tegne- og maleteknikker, og spesielt tørre pasteller, som smuldrer slik at linjene kan flyte ut og må presiseres senere.

Deretter kan du gå løs på fargene i forgrunnen.

Er du vant til vannfarger, må du tenke motsatt når du bruker pastell: Begynn med mørke farger, og arbeid deg gjennom lysere og lysere farger.

Deretter kan du blande fargene som beskrevet over. Men ikke overdriv! Behold detaljene. Overdriver du gniingen, blir bildet ei smørje av ulike farger – og da ser du ut som en nybegynner.

Blandeteknikken kan med fordel brukes i deler av bakgrunnen. Lager du et landskap, kan du for eksempel bruke teknikken på et parti som utgjør himmelen.

Om du holder bildet tørt og ikke tilfører vann eller olje, bør du legge fargelag på fargelag, og ikke bare gni fargene inn i hverandre. Da får fargene mer dybde, og bildet blir mer interessant.

Kopier berømte kunstverk

Tro det eller ei, men det er mye læring å hente i gamle bilder! I Norge ble kunstnere som Else Hagen og Kai Fjell kjent for utsøkte pasteller. Blant internasjonale pastellmesterne finner vi Edgar Degas og Henri Matisse. Studer bildene deres, og kopier dem . Dette trener både hender og blikk.

Du kan også kopiere bilder du finner på nettet, for eksempel fotografier du liker. Du blir en bedre observatør!

hender tegner blomst etter bilde i bok.
Kopier bilder du finner i bøker og på nett. (Bilde: Unsplash)

Øv ofte

Vil du bli skikkelig god, kommer du ikke utenom: Du må øve, øve, og øve mer. Finn frem pastellstiftene titt og ofte. Øvelse gjør mester: Det vet mesterne, som har lagt ned hundrevis av timer med prøving og feiling.

Forsøk deg på ulike teksturer. Nybegynnere bør eksperimentere så mye som mulig, for å finne sitt eget uttrykk.

Gå på malekurs

Om det skorter på motivasjonen, anbefaler vi å ta kontakt med en kunstlærer. Mange har privatundervisning, og hos Superprof finner du dyktige lærere som holder malekurs i Kristiansand, Stavanger og mange andre norske byer.

Alle lærer på forskjellige måter. For noen kan kunstskoler føles riktig, mens andre lærer best i ro og mak med en privatlærer.

Finn ut hvilken læringsmetode som fungerer for deg. Tenk gjennom hvordan timeplanen din ser ut, og hvilke tilbud som kan passe med personligheten din.

Husk å kose deg! Det er meningsløst å tvinge seg gjennom kjedelige undervisningstimer om gnisten mangler. Kunst er både en fritidsaktivitet og en lidenskap, og for noen også et levebrød.

Vil du satse profesjonelt? Les om hvordan du blir kunstner her

Om du vil lære hvordan du bruker pastellstifter spesifikt, anbefaler vi å ta kontakt med ulike kursarrangører og høre. Det finnes helt sikkert kunstlærere som gjerne vil lære deg akkurat dette!

Om du vil lære å male generelt, kan du undersøke hvilke nybegynnerkurs som finnes i nærheten. På slike kurs lærer du alt fra kulltegning til akrylmaling, via gouache, olje og blyanter. Du lærer å male stilleben, akt med levende modeller, og ikke minst kroki.

Når du går på malekurs kan du dra nytte av de andre elevene. Dere lærer av å evaluere hverandres bilder, og gi konstruktive tilbakemeldinger.

Om du velger privatundervisning, er fordelen selvsagt at du har læreren for deg selv. Og læreren kan tilpasse undervisningen akkurat slik du ønsker.

Snart er du en ekspert på alt fra pensler til malingstyper.

Til sist: Husk å fiksere pastellverket ditt! Pastellverk er skjøre og fortjener beskyttelse.

Lykke til!

P.S.: Nysgjerrig på flere typer maling? Les dette.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (2 vurdering(er))
Loading...

Skribent, designer og lærer fra Trondheim. Over gjennomsnittet opptatt av science fiction, taco og hunder.