Kapitler
Om du spurte en femåring hva hen ville bli når hen ble stor, ville hen kanskje svart noe som lege, astronaut, lærer, fotballspiller eller popstjerne. Med andre ord, ikoniske, synlige yrker med utøvere det er lett å se opp til.
Om barnet hadde svart at hen ville bli regnskapsfører, ville du sannsynligvis blitt overrasket, og kanskje til og med syntes svaret var morsomt. Regnskapsførerjobben er ikke glamorisert, og det meste av arbeidet gjøres i kulissene. Men hvor ville vi egentlig vært uten regnskapsførere?
Hvilke egenskaper bør en regnskapsfører ha?
De fleste regnskapsførere er flinke med tall, analytisk anlagt og gode til å se hvor penger kan spares og tjenes. De beste regnskapsførerne har hjulpet verdens rikeste mennesker med å oppnå både rikdom og prestisje. Erfarne regnskapsførere har god kunnskap om en rekke økonomispørsmål, og vet hvordan de kan spare penger for klientene sine.
En karriere innenfor regnskap kan fremstå kjedelig og begivenhetsløs fra utsiden, men det ligger mye spenning i tallknusingen, og mye kan stå og falle på arbeidet med å finne de beste økonomiske løsningene. Noen arbeider til og med med å oppdage korrupsjon.
Selv de som ikke ønsker en karriere innenfor regnskap, kan få mye ut av å ha god grunnleggende økonomisk forståelse og innsikt i regnskapsføring. Spesielt hvis man driver et lite firma er slik kunnskap uvurderlig.
En grunnleggende og innledende forståelse av regnskap kan oppnås på flere måter. Man kan for eksempel ta et kurs, ta en relevant utdannelse på en høyskole eller et universitet, bla seg rundt på internett eller skaffe seg et par bøker om regnskap.
I denne artikkelen ser vi nærmere på det siste alternativet, nemlig bøkene. For blant alle valgmulighetene, hvilke bør du velge dersom du ønsker en innføring i regnskap?

De beste bøkene om regnskap
Visste du at flere enn 2 millioner regnskapsførere er registrert verden over i International Federation of Accountants (IFAC)? Da kommer det kanskje ikke som noen overraskelse at det er skrevet mange bøker om regnskap. Det er selvsagt ikke noe i veien for å lese en bok om regnskap som ikke er norsk, men det er viktig å huske på at hvert land har sine regelverk og retningslinjer. Sørg derfor for at du har en god forståelse av det regelverket som gjelder for deg, og at boken du leser, er oppdatert.
En av de første tingene du må tenke på når du skal velge en bok, er hvilket kunnskapsnivå den forventer av leseren sin. Vi anbefaler å begynne med en lett tilgjengelig bok som tar for seg det mest grunnleggende, dersom feltet er nytt for deg. Det er ingen vits i å legge opp til å bli demotivert ved å gå ut altfor hardt.
Dessuten spiller det en rolle for valget hva målet ditt med å lære om regnskap og regnskapsføring er. Er planen å forberede seg til studier, vil en annen bok passe for deg enn om du er en småbedriftseier som vil begynne å føre ditt eget regnskap, om du er interessert i å forstå egen privatøkonomi bedre.
Men la oss ikke gå flere runder rundt grøten. Her presenterer vi noen av de beste bøkene om regnskap:
- Årsregnskapet – en grunnleggende innføring, Trond Kristoffersen: Dette er boka for deg som ønsker å få full kontroll over årsregnskapet. Den er sist oppdatert i 2019, og belyser forbindelsen mellom regnskapsføring og bedriftsøkonomisk tenkning og regulering. Den er rettet mot studenter, men det presiseres at den ikke krever forkunnskaper. Boka er pedagogisk, og inneholder spørsmål strukturert etter bokas hoveddeler. Disse delene er grunnleggende regnskapsforståelse, regler for bokføring og dokumentasjon av regnskapsopplysninger, regnskapslovens regler for årsregnskapet og regnskapsanalyse.
- Regnskapet – en prinsipiell innføring, Tor Busch: Denne boka er perfekt for deg som leter etter en innføring i regnskap som på samme tid er tilgjengelig og grundig. Bokas hovedmålgruppe er ferske studenter, men det betyr ikke at ikke også andre kan ha glede av å lese den. Den er velstrukturert, og tar tak i fagets grunnleggende prinsipper. Dessuten inneholder den flere oppgaver, og legger slik til rette for at du kan kontrollere og måle din egen forståelse av innholdet.
- Trender og utfordringer i regnskap og revisjon, Levi Gårseth-Nesbakk, Kjell Magne Baksaas og Torstein Gustavsen: Om du ønsker en fremtid i regnskapsbransjen, men bekymrer deg for utviklingen på feltet, er dette boka for deg. Her tas det tak i feltets utfordringer, og det diskuteres hvordan endringer i rammebetingelser, som større grad av automatisering og regelendringer, bør møtes. Boka er skrevet for et publikum som allerede har kunnskap om faget.
- Økonomiskolen, Finn Øystein Bergh: Denne boka har en bredere tilnærming til faget enn de ovennevnte. Den kan klassifiseres som folkeopplysning, og gir en innføring ikke bare i regnskap, men også i økonomi mer generelt. Her kan du altså også lese om bedrifts- og samfunnsøkonomi og finans. Boka er et godt alternativ for deg som ønsker en smakebit på flere tema som går innunder økonomiparaplyen.

Disse bøkene er bare et utvalg, men et fantastisk sted å starte reisen sin mot å bli skikkelig god på regnskap. Vi lærer alle på forskjellige måter og har forskjellige preferanser. Traff du ikke blink på første forsøk, bør du prøve en bok eller to til før du bestemmer deg for at regnskapsbøker ikke er noe for deg.
Gjør gjerne dette i kombinasjon med et regnskap kurs for å få mest mulig utbytte av kunnskapene du får gjennom å lese bøkene.
Etter å ha lest gjennom en bok eller fem om regnskap er én ting sikkert: Du vil være godt rustet til å svare på alt det vennene dine måtte lure på om regnskap.
Noen gode regnskapstips på tampen
Det er mange gode grunner til å hente kunnskapen sin fra bøker. Én av dem er at informasjonen i de aller fleste tilfeller er godt kontrollert (det er imidlertid lurt å sjekke at bokas utgiver er noen du har tillit til). Det åpenbare alternativet til bøker er å finne informasjon om regnskap på internett. Informasjonen på internett er lett tilgjengelig og som regel gratis, men her gjelder rådet om å sjekke om informasjonen kommer fra en sikker kilde, i enda større grad.
Mens internett er fantastisk for å finne svar på spørsmålene man har, er en bok det beste stedet å starte om man ikke helt vet hvilke spørsmål man skal stille enda. Henter man kunnskapsgrunnlaget sitt fra en innføringsbok, er sjansene for å ende opp med hull i kunnskapen mye mindre.
Og hvis du står helt fast, hvorfor ikke forhøre seg med en autorisert regnskapsfører? En vei rett til kunnskapskilden kan spare deg for masse tid, og den summen du må betale for bryet, tjener seg fort inn igjen.
Du finner også regnskapsførere som ønsker å gi regnskapskurs på nett på Superprof.

De følgende rådene er først og fremst til dem som driver sitt eget enkeltpersonforetak eller sin egen bedrift, og som har bestemt seg for å føre regnskap selv:
- Følg med på bedriftens kontantstrøm: Dette er svært viktig for alle som styrer økonomien i egen bedrift. Ved å ha et kontinuerlig overblikk over hvor mye penger som kommer inn og hvor mye som går ut av kontoen, vil du være betydelig bedre rustet til å klare å håndtere uventede utgifter. Gode forberedelser og nøyaktige budsjetter vil bidra til å forhindre at du taper penger. Sjekk nøye at du betaler alt du skylder til riktig tid for å unngå gebyrer.
- Hold oversikt over alle som skylder deg penger: Når man driver en liten bedrift, kan forsinkede betalinger skape store problemer for deg og dine egne utgifter. Velg derfor kunder du stoler på, og undersøk hva slags rykte de har, dersom det er mulig. Skriv kontrakt med nye kunder. Ikke vent med å sende ut fakturaer, og husk å minne kunden om å betale dersom det lar vente på seg. Det gjelder å holde ut og fortsette å ta kontakt, og ikke minst å holde god oversikt over betalte og ubetalte fakturaer. Du vil i hvert fall ikke gå glipp av en betaling fordi du selv har glemt hva du skyldes.
- Bruk digitale ressurser og regnskapsprogramvare: Gjør deg nytte av alle fordelene den digitale utviklingen har gitt til alle som vil føre regnskapet sitt selv. Det kan spare deg både penger og tid. En rekke programmer gjør det lett å sende og holde oversikt over fakturaer, for eksempel. Mer avanserte systemer kan være nødvendig, men de krever ofte at man jobber litt med å sette seg inn i dem. Uansett: Det å betale for en programvare for å hjelpe med regnskapet, er en nødvendig regnskapsutgift. Det trenger ikke å være dyrt, og som sagt får man mye igjen for det, både når det gjelder effektivitet og oversikt.
Regnskapsverdenen er ikke så kjedelig som noen trodde: Den er kompleks, og det ligger mye innsats bak godt regnskapsarbeid. Hvem vet, kanskje vil en bok om regnskap være dråpen som gjør at du endelig tar steget og søker deg inn på for eksempel et bachelorstudium i økonomi og administrasjon?
Eller let blant Superprofs privatlærere etter en som kan gjøre møtet ditt med regnskapet litt lettere.
Les mer om hvordan du kommer deg best mulig gjennom regnskapseksamen her.
Plattformen som kobler privatlærere og elever