Regnskapsførere er en yrkesgruppe som er utsatt for en del fordommer og stereotypier. Spesielt har de, som gruppe, slitt med å bli kvitt det uheldige tilnavnet kjedelig. I virkeligheten er regnskapsførerjobben kjedelig i det hele tatt, og den krever ferdigheter og kunnskap innenfor en rekke felter som ikke alle tenker på når de tenker på regnskap: blant annet jussmellommenneskelige relasjoner og digital teknologi.

En av grunnene til at regnskapsføreren ikke får den største æren, er kanskje at de ofte jobber i en bedrifts kulisser. Det endrer ikke det faktum at de har en nøkkelposisjon i bedriften. De gjør alt fra å analysere økonomiske rapporter, ha kontroll over hovedboken, utelukke eller undersøke svindel og rett og slett finne de små måtene en bedrift kan forbedre sin økonomiske stilling på.

Man kan ha mange forskjellige stillinger som regnskapsfører. Man kan jobbe privat eller i det offentlige, være ansatt som regnskapsfører i en bedrift eller, vanligst, leies inn fra et eksternt regnskapsselskap for å gjøre en bedrifts regnskap.

Uansett hvilket felt de arbeider innenfor, har en regnskapsfører som regel god analytisk sans, en forkjærlighet for tall og fantastiske problemløsningsferdigheter.

Regnskapsførere kan utdannes gjennom forskjellige studier, og mange er autorisert, men det er ikke et krav for å få jobbe i alle stillinger og bransjer. Ønsker du for eksempel å jobbe i et regnskapsførerselskap som leier ut tjenester til andre bedrifter, er det krav om autorisasjon. I tillegg til å gi flere jobbmuligheter vil en autorisasjon gi et fortrinn i de fleste jobbsøkeprosesser. Mange arbeidsgivere ønsker å være sikre på at du har tilstrekkelig faglig kompetanse, noe autorisasjonen i stor grad sikrer.

Og uansett om man har utdanning og praksis i boks, er det viktig å holde seg oppdatert i faget. Arbeidsmarkedet og teknologien er i rask utvikling, og detaljkunnskap om lov og rett kan fort gå i glemmeboka. Det er en grunn til at Finanstilsynet, som deler ut regnskapsførerautorisasjonen, krever at man tar videreutdanning når det er mer enn tre år siden endt studie.

Med det sagt: Vi i Superprof har undersøkt og gravd rundt på nettet, og resultatet er en oversikt over noen av de beste nettstedene med ressurser for regnskapsførerspirer, småbedriftseiere og informasjonssultne regnskapsførere.

Om du foretrekker analoge ressurser, hvorfor ikke ta en titt på oversikten vi har laget over regnskapsbøker?

Kvinne sitter ved et kafébord med en mobil foran ansiktet, på bordet står en åpen laptop, hun interagerer med begge to
Flere og flere prosesser digitaliseres og forenkles eller automatiseres. Det gjelder også innenfor regnskapsfeltet. (Kilde: Unsplash)
De beste Regnskaplærerne tilgjengelig
Patrick
5
5 (7 Evaluering(er))
Patrick
179kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mathias
5
5 (3 Evaluering(er))
Mathias
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Frode
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Frode
490kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tanwir
5
5 (4 Evaluering(er))
Tanwir
499kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vetle
5
5 (3 Evaluering(er))
Vetle
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stian
5
5 (2 Evaluering(er))
Stian
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Osman
Osman
379kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Natalia
Natalia
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patrick
5
5 (7 Evaluering(er))
Patrick
179kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mathias
5
5 (3 Evaluering(er))
Mathias
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Frode
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Frode
490kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tanwir
5
5 (4 Evaluering(er))
Tanwir
499kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vetle
5
5 (3 Evaluering(er))
Vetle
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stian
5
5 (2 Evaluering(er))
Stian
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Osman
Osman
379kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Natalia
Natalia
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Nettsider for stoff om og hjelp til regnskapsføring

Enten man studerer regnskap eller fører regnskap i sin egen bedrift eller enkeltpersonsforetak, er det viktig å holde seg oppdatert på feltet. Det er tross alt lover og regler å forholde seg til, og stadig teknologisk utvikling som både kan være til hjelp og til besvær, alt ettersom hvilken posisjon man befinner seg i.

Enten du er usikker på hvordan du skal føre regnskap for din egen bedrift, har lyst til å ta praksisen din til et nytt nivå eller bare er interessert i nyheter og aktuelle diskusjoner og problemstillinger fra regnskapsførerfeltet: Her presenterer vi noen av nettstedene du burde kjenne til.

  • Altinn: Den viktigste og mest grunnleggende informasjonen for dem som fører regnskap i egen bedrift, finner du her. På Altinn sine nettsider finner du det du må vite om hvilke krav som stilles til regnskapet ditt. For eksempel tar mange med et enkeltmannsforetak ansvar for sitt eget regnskap uten å vite helt hva de begir seg ut på. Altinn anbefaler å skaffe en regnskapsfører dersom du ikke selv kjenner godt nok til regelverket. Det sier noe om hvor viktig det er at ting gjøres riktig. Heldigvis er all informasjonen man trenger, tilgjengelig, det krever bare litt innsats å sette seg inn i regelverket. Godt nytt for mange enkeltpersonsforetak er imidlertid at de kun er bokføringspliktige, ikke regnskapspliktige. Det betyr rett og slett at man må føre et regnskap, altså en oversikt over alle kjøp og salg. Regnskapspliktige bedrifter må i tillegg til dette levere et årsregnskap bestående av resultat, balanse og noter, og i noen tilfeller også en årsberetning.
  • Finanstilsynet: Finanstilsynet er et selvstendig myndighetsorgan som har som mål å bidra til finansiell stabilitet og velfungerende markeder. Det er Finanstilsynet som deler ut autorisasjon for regnskapsførere. På deres nettsider finner du alt du trenger å vite om hvordan du skal forberede søknadsprosessen og hva som kreves for å oppnå autorisasjon. I tillegg publiserer de aktuelt stoff innenfor mange felt under finans- og økonomiparaplyen, og er dermed et godt sted å gå for dem som allerede har en fot innenfor yrket og ønsker å holde seg oppdatert.
nærbilde av en enkroning, en fugl sitter på en gren med blader over hodet
Det gjelder å holde tunga rett i munnen når man skal føre sitt eget regnskap. (Kilde: Visualhunt.com)
  • Regnskap Norge: Regnskap Norge er profesjons- og bransjeforeningen for autoriserte regnskapsførere. De er altså opptatt av regnskapsførerens posisjon i nærings- og arbeidslivet, og er en instans for både informasjonsformidling, kursing og kvalitetskontroll. De engasjerer seg i spørsmål om endringer i lover og regler, og sikter altså mot å være med på å drive utviklingen på feltet. På deres nettsider finner du informasjon om deres arbeid, men også en rekke åpne artikler om forholdet mellom teknologi og regnskapsførerbransjen. Du kan for eksempel lese om alt fra IT-sikkerhet til bruk av e-faktura, nye betalingsløsninger og bruken av kunstig intelligens i arbeidet. Du finner også artikler med andre vinklinger inn mot faget, for eksempel i de følgende kategoriene: jus, økonomistyring, skatter og avgifter og regnskapsførerregelverket.

Om du vil dykke videre inn i regnskap, kan et regnskap kurs være nyttig for å få en innføring til begreper brukt av regnskapsførere, hvordan man setter opp regnskap og budsjett, og mye mer.

Regnskap Norges artikler er spesielt rettet mot dem som selv jobber innenfor feltet, men mange kan ha glede av å holde seg oppdatert på stoffet deres. Er du økonomistudent, driver du din egen bedrift, lurer du på om det kanskje er regnskapsfører du skal bli eller er du rett og slett bare interessert i å vite mer om reguleringene og oversikten over pengene som beveger seg mellom forskjellige bedrifter, er det verdt å ta en titt.

Revisorforeningen gir ut tidsskriftet Revisjon og regnskap, som kommer ut åtte ganger i året. Et årsabonnement koster 840 kr. Tidsskriftet finnes både i papir- og nettversjon. Her finner du kvalitetssikret og oppdatert informasjon og gode artikler om alt som har å gjøre med revisjon, regnskap, skatt, avgift og selskapsrett.

Én ting er å ha en solid forståelse av hva arbeidet innebærer, en annen er å være villig til å forandre seg sammen med feltet. Man må ha begge for å virkelig lykkes, og det krever at man opprettholder interessen og nysgjerrigheten for faget.

Les mer om hva du bør studere for å bli regnskapsfører her.

De beste bloggene for å holde seg oppdatert på feltet

Nå til en litt annen sjanger, hvor diskusjonen står sterkere og den mest grunnleggende informasjonen ligger mer som bakteppe: regnskapsbloggene.

Blogger er nettsider som oppdateres jevnlig og publiserer informasjon, artikler og andre innlegg om ett eller flere tema. De er ofte mindre formelle enn andre nettsider, og samtalen står sentralt. På generell basis kan man si at blogger oftere styres av enkeltpersoner enn organisasjoner, men når det gjelder regnskapsblogger, er ikke dette tilfellet. De aller fleste norske bloggene som tar for seg regnskap, drives enten av bedrifter som leverer regnskapstjenester eller leverandører av digitale regnskapsverktøy. Det er derfor viktig å ha med seg at det er flere intensjoner bak det du leser enn bare informasjonsformidling.

Når du først er i gang med å surfe på nett, kan du ta turen innom Superprof for å finne regnskapskurs på nett! Se gjennom deres annonser og velg ut den læreren som passer dine kriterier.

Informasjonen man møter på i blogger krever i utgangspunktet en litt sterkere kildekritisk sans enn den som ligger ute på nettsidene til organisasjoner man har tillit til. Denne sansen bør man ta med seg i møtet med regnskapsbloggene. Det betyr imidlertid ikke at du ikke kan finne mange gode diskusjoner, interessante artikler og verdifullt materiale på nettsidene deres.

En manns armer, dresskledde og med en klokke godt synlig på håndleddet, han holder en avis hvor det står "Business" med store bokstaver
Det er mange måter å holde seg oppdatert på. (Kilde: Unsplash)

Med dette sagt ser vi på noen av regnskapsbloggene som kan være verdt å sjekke ut.

  • Azets.no/blogg: Azets er et selskap som blant annet tilbyr regnskapstjenester, og dette er altså perspektivet de skriver fra. På bloggen deres produserer de hovedsakelig stoff om regnskap, lønn, HR og teknologi, med et spesielt fokus på aktuell arbeidssituasjon og den teknologiske utviklingen som virker inn på regnskapsføreres og bedriftseieres arbeidshverdag akkurat nå.
  • Visma.no/blogg: Visma selger et regnskapsprogram for små bedrifter. Deres blogg er oversiktlig organisert i kategorier, blant dem regnskap og skatt, IT-sikkerhet, business intelligence og forretningsdrift. I tillegg kan du søke i artiklene etter tema som regelverkarbeidsrett og digitalisering. Ikke minst har Visma produsert flere podkastepisoder, for dem som foretrekker å lytte fremfor å lese. Den kanskje mest aktuelle av disse episodene tar for seg nye regler, satser og oppdateringer i skatte-, arbeids- og trygderett.

Finn enda mer nettstoff om regnskap her.

Det er mange kilder å hente kunnskapen sin fra, og vi har bare sett på noen av dem. Noen kan gi viktig hjelp til små bedrifter som fører eget regnskap og regnskapsførere som søker autorisasjon, mens andre er fine å bla i i lunsjpausen.

Foretrekker du heller å hente informasjonen din fra et menneske som kan lære deg opp, se dine spesifikke utfordringer og lede deg gjennom informasjonsjungelen? Da er det kanskje en privatlærer i regnskap du er på jakt etter. Det passer spesielt for studenter som ønsker litt ekstra støtte før eksamen eller gjennom semesteret, men er selvsagt aktuelt for alle interesserte.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.