Mange tror at det er litt kjedelig å jobbe med regnskapsføring. I virkeligheten har du bruk for en rekke forskjellige ferdigheter om du velger å bli regnskapsfører, og jobben har mange positive sider.

Det har skjedd stor utvikling på regnskapsfeltet de siste årene. Regnskapsprogrammer og digitale systemer gjør det betydelig lettere for eiere av små bedrifter å føre sitt eget regnskap uten å leie inn en ekstern regnskapsfører. Det betyr imidlertid ikke at man bør kaste seg ut i det uten noen forkunnskaper.

Altså er grunnleggende kunnskap om regnskapspraksis og lover og regler som regulerer feltet, viktig for stadig flere. Derfor har vi samlet en rekke ressurser og tips, både til dem som vurderer å satse på en karriere innenfor regnskap og for dem som ønsker å føre regnskap i egen bedrift.

en kvinne med briller arbeider ved en laptop, på bordet bak pcen ligger en avis
Med litt innsats kan du fint styre med regnskapet i din egen småbedrift. (Kilde: Unsplash)
De beste Regnskaplærerne tilgjengelig
Patrick
5
5 (7 Evaluering(er))
Patrick
179kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Frode
4,8
4,8 (4 Evaluering(er))
Frode
490kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mathias
5
5 (3 Evaluering(er))
Mathias
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Daniel
4,5
4,5 (1 Evaluering(er))
Daniel
449kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vetle
5
5 (3 Evaluering(er))
Vetle
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tanwir
5
5 (4 Evaluering(er))
Tanwir
499kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Osman
4,5
4,5 (1 Evaluering(er))
Osman
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stian
5
5 (2 Evaluering(er))
Stian
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patrick
5
5 (7 Evaluering(er))
Patrick
179kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Frode
4,8
4,8 (4 Evaluering(er))
Frode
490kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mathias
5
5 (3 Evaluering(er))
Mathias
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Daniel
4,5
4,5 (1 Evaluering(er))
Daniel
449kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vetle
5
5 (3 Evaluering(er))
Vetle
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tanwir
5
5 (4 Evaluering(er))
Tanwir
499kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Osman
4,5
4,5 (1 Evaluering(er))
Osman
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stian
5
5 (2 Evaluering(er))
Stian
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Studier som leder til en karriere i regnskap

Det finnes mange studier, spredt over mange universiteter og høyskoler, som forbereder en til en karriere som regnskapsfører. Men hva slags egenskaper bør en regnskapsfører ha?

Den perfekte regnskapsførerkandidaten

Om du er flink med tall, god til å styre penger og har en analytisk anlagt hjerne, kan en karriere innenfor regnskap være midt i blinken for deg. Evnen til å forstå hvorfor vi følger den praksisen vi gjør for regnskapsføring og til å ha flere tanker i hodet på samme tid er viktige for alle som jobber i et regnskapsfirma eller som regnskapsfører i en bedrift. Men hvordan velger du studie i regnskap?

Gode studieløp for en som ønsker å bli autorisert regnskapsfører

Du trenger ingen autorisasjon for å arbeide som regnskapsfører, men en autorisasjon gir deg betydelig større frihet i jobbvalg og større konkurranseevne på arbeidsmarkedet.

Det er Finanstilsynet som autoriserer regnskapsførere, og de har relativt strenge krav til hvem som kan oppnå autorisasjon. Studiet ditt må være minst på bachelornivå, og det må dekke viktige fagområder som skatte- og avgiftsrett, finansregnskap og bedriftsøkonomisk analyse, med mer, for at studiet ditt skal kvalifisere deg til å søke om autorisasjon.

Det normerte studiet er økonomi og administrasjon med profilering regnskapsfører. Har du en bachelorgrad i dette, trenger du ikke å inkludere en bekreftelse fra studiestedet ditt om at graden oppfyller kravene Finanstilsynet stiller. Det finnes imidlertid flere andre utdannelser som også er lagt opp på en slik måte at du kan dekke Finanstilsynets krav. Det gjelder blant annet en del bachelorutdannelser i regnskap og regnskap og revisjon.

Studiestedet du søker på, vet garantert om studiet du sikter deg inn mot, dekker autorisasjonskravene. Ta kontakt med skolen dersom du er i tvil – før søknadsfristen har gått ut!

Et alternativ til tradisjonell undervisning kan være å ta et regnskap kurs, hvor du får oversikt over de viktigste lover og regler, oppsett av regnskap og teori.

Undervisning i regnskap kommer dessuten godt med, uansett om du søker om autorisasjon eller ei.

Å bli autorisert som regnskapsfører

Det er ikke nok å dekke studiekravet for å bli en autorisert regnskapsfører. I tillegg kommer et krav til to års praksis hos godkjent arbeidsgiver, oppdatert faglig kunnskap og godkjennelse av vandel, økonomisk situasjon og bosted.

Les alt du trenger å vite om autorisasjon på hjemmesidene til Finanstilsynet.

Det er mulig å begynne utdannelsen allerede på videregående

Du kan ikke kvalifisere deg til autorisasjon som regnskapsfører på videregående, men du kan velge fag som gjør deg godt forberedt til å studere regnskap.

bilde utenfor en vgs på vestlandet, en gruppe elever er på vei inn
Bli en kløpper i regnskap allerede på videregående. (Kilde: Hordaland fylkeskommune fra Visualhunt)

Kanskje burde alle skoleelever fått en grunnleggende innføring i regnskapspraksis, men slik det er, må vi nøye oss med at noen valgfag lærer opp spesielt interesserte elever. Er du elev i første eller andre trinn på videregående, har du anledning til å velge å få en myk inngang til all den nye kunnskapen, en innføring i regnskap for nybegynnere.

Hva med å begynne med et nettkurs regnskap? Du kan finne mange dyktige regnskapsførere på nett som ønsker å videreformidle sine kunnskaper på et enkelt og grunnleggende nivå.

Spesielt faget økonomistyring dekker mange av temaene du kommer til å møte på nytt ved et studie i økonomi og administrasjon eller regnskap og revisjon. Her får du blant annet en nyttig erfaring med dette:

  • Lage og vurdere resultat- og likviditetsbudsjett
  • Føre og avslutte regnskap
  • Lære om kravene som stilles til autorisasjon
  • Utforske etiske dilemmaer knyttet til regnskapsarbeidet
  • Utforme resultat- og balanserapporter

Med andre ord er det det perfekte faget for en regnskapsførerspire.

Andre relevante valgfag på videregående er rettslære og entreprenørskap og bedriftsutvikling. Du kommer spesielt til å måtte forsere mange fag som tar for seg lov og rett knyttet til skatt og avgifter, og litt erfaring med å lese, diskutere og arbeide med utgangspunkt i norsk lov kommer godt med.

Lær det du trenger å vite om regnskap på nett

Vi lever i en tid der man ofte ikke lenger trenger å leie inn en regnskapsfører dersom man driver en liten bedrift. Det er ikke bare på grunn av praktiske regnskapsprogrammer, men også på grunn av all informasjonen som er så lett tilgjengelig. Det finnes en rekke nettsider med regnskapsinfo klar til å slukes.

Imidlertid er det viktig å sikre at man ikke går glipp av viktig informasjon. Det kan føre til at man intetanende unnlater å følge retningslinjer og regler, noe som fort kan få kjedelige konsekvenser.

Den aller viktigste kjerneinformasjonen finner du på nettsidene til Altinn. For eksempel ser du her om bedriften din er regnskapspliktig eller bare bokføringspliktig. En bokføringspliktig bedrift må føre regnskap, altså en oversikt over kjøp og salg. Det er strengere krav til en bedrift som også er regnskapspliktig: Den må i tillegg levere årsregnskap.

Dersom du har en generell interesse for alt som har med regnskap å gjøre, anbefaler vi nettsidene til Regnskap Norge. Her finner du en rekke artikler med aktuell informasjon om og diskusjon av regnskapsbransjen og dens forhold til teknologi, jus, regelverk og skatter og avgifter.

Digitale ressurser for bedrifter

Heldigvis finnes det nok av programmer som er designet for å hjelpe deg med å organisere arbeidet med økonomien i bedriften din.

Vi anbefaler regnskapstjenestene Viken og Tripletex for deg som driver enkeltpersonforetak eller en annen liten eller mellomstor bedrift. I programmer som disse kan du sende og organisere fakturaer og føre regnskap og årsregnskap. Tripletex har dessuten en lønnsfunksjon som lar ansatte registrere timer enkelt og effektivt via en app.

Dersom du leverer tjenester til internasjonale selskaper, kan en betalingstjeneste som PayPal være god å ha. Det er sikkert, og fungerer godt for å fakturere på tvers av valutaer og landegrenser.

Bøker om regnskap

en bok om skatt ligger åpen, briller ligger oppå boka
Les deg opp på alt du trenger å vite om regnskapsføring. (Kilde: Unsplash)

Et annet sted man kan lære alt man trenger å vite om regnskap som bedriftsleder, er i bøker. Her trekker vi frem noen av de mest aktuelle bokalternativene for den regnskapssultne:

  • Økonomiskolen av Finn Øistein Bergh: En lettfattelig innføring i økonomi. Boka rommer bredere enn bare regnskap, men den gir nok plass til temaet til å gi en god innføring til dem som ser etter en myk start på læringsprosessen.
  • Regnskapet – en prinsipiell innføring av Tor Busch: Boka for deg som leter etter en dybdeinnføring i regnskapsfaget. Den er rettet mot studenter, men med en tanke om at også andre regnskapsinteresserte skal kunne få god bruk for den.
  • Trender og utfordringer i regnskap og revisjon av Levi Gårseth-Nesbakk, Kjell Magne Baksaas og Torstein Gustavsen: En bok rettet mot dem som allerede har en god forståelse av regnskapsfeltet. Denne boka består av artikler skrevet av en rekke forskjellige forfattere, og tar for seg endringene feltet står overfor.

Oppdatert informasjon om regnskap er relevant for mange, av forskjellige grunner. Det er fort å tenke at regnskapsførerne og bedriftseierne som fører eget regnskap, spiller på motstridende lag. For mister ikke regnskapsførerne mange jobbmuligheter når stadig flere bedrifter tar saken i egne hender?

Heldigvis viser tallene at det totale antallet oppdrag for regnskapsførere har steget kraftig de siste ti årene. Oppdragene hos enkeltpersonforetak har riktignok blitt færre, men bransjen har likevel totalt sett hatt en betydelig vekst. Det viser at det fremdeles er god bruk for regnskapsførerne, så lenge de klarer å omjustere seg og forholde seg til de endringene som blir kastet på dem: om de enn er forårsaket av teknologisk utvikling eller lovendringer.

Forbered deg til eksamen i regnskap med disse tipsene.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...
oversetter

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.