Kapitler
Har du bestemt deg for at du vil bli regnskapsfører, eller lurer du på om det er noe for deg? Så spennende!
Da er det snart på tide å se seg om etter den rette veien å ta for å komme seg dit. Før du tar valget om utdannelse, er det lurt å sette seg inn i hvilke krav som stilles til regnskapsførere. Det innebærer også at du har en tanke om hva slags arbeidsforhold du ser for deg. Man må nemlig ha en autorisasjon for å jobbe som ekstern regnskapsfører, altså å hentes inn fra forskjellige bedrifter for å gjøre deres regnskap. Jobber man slik, vil man enten ha et enkeltmannsforetak eller jobbe i et regnskapsførerselskap.
Det er imidlertid ikke slik at man må ha autorisasjon for å arbeide med regnskap. Det er lov å drive med regnskap for seg selv eller for arbeidsgiveren sin, altså det selskapet man er ansatt i, uten å være autorisert. Det er imidlertid lurt å tenke på at en arbeidsgiver kan foretrekke å ansette autoriserte regnskapsførere fremfor regnskapsførere uten autorisasjon.
Dersom du sikter mot å bli en autorisert regnskapsfører, er noen utdannelser definitivt bedre enn andre. Men la oss ikke gå altfor fort frem. Hva gjør man egentlig når man arbeider som regnskapsfører?
Få en oversikt over gode bøker om regnskap her.
Hva innebærer jobben?
Et regnskap er universalspråket som alle i forretnings-, finans- og salgsverdenen forstår. Som regnskapsfører vil jobben din gå ut på å evaluere, behandle, tolke og rapportere informasjon om økonomien til et selskap eller en finansinstitusjon. Funnene dine vil du videreføre til alt fra investorer, kreditorer, styrer og offentligheten, med mål om alt fra å forbedre et selskaps økonomiske stilling til å kontrollere at de følger lovene og reglene som gjelder.

Altfor mange ser på regnskapsførere som glorifiserte regnemaskiner, men i virkeligheten er regnskapsføring et yrke som krever kompetanse på flere områder. Regnskapsførere har ofte opplæring innenfor alt fra teknologi til juss, statistikk, forretningsvirksomhet og økonomi. En regnskapsfører har kort og godt stålkontroll på forretningsdrift: Hen både forbereder og utarbeider regnskapsanalyser, setter opp budsjetter og har oversikt over skatter.
Andre vanlige arbeidsoppgaver for en regnskapsfører er å sende ut fakturaer og betale regninger på vegne av bedriften, organisere og gjennomføre utbetalingen av lønn til de ansatte.
Hvorfor burde du bli regnskapsfører?
Det krever en del studier, i de fleste tilfeller minst en bachelorgrad, å bli regnskapsfører. Ønsker du dessuten en autorisasjon, er prosessen enda noen år lengre, og inkluderer praksis.
Regnskapsføring har tradisjonelt blitt sett på som et svært sikkert jobbvalg. Med en stadig oppblomstring av bedrifter har det blitt stort mangfold i en regnskapsførers arbeidsmuligheter. Regnskapsførerne har som regel sittet tryggere enn de fleste andre i jobbene sine også gjennom svakere økonomiske tider.
Automatiseringen av en rekke prosesser og arbeidsoppgaver, som vi allerede ser innenfor en rekke felter, har imidlertid også satt spor innenfor dette yrket – og sannsynligheten er stor for at utviklingen vil fortsette. Det påvirker hvordan bedrifter forholder seg til egen regnskapsføring.
Konsekvensen av dette er at arbeidshverdagen til en regnskapsfører er i forandring. Bokføring blir for eksempel en betydelig mindre oppgave, og folk i bransjen ser for seg at den beste måten å møte endringene på, er ved å legge mest vekt på kunderelasjoner, fleksibilitet i møte med bedriftenes egen bruk av systemer og, for egen del, å frigjøre seg fra systemene.
Det finnes mange gode nettressurser for regnskapsføring, sjekk noen av dem ut her!
Hvilken utdannelse bør du velge?
Det finnes flere utdanningsretninger som er aktuelle for deg som ønsker å bli regnskapsfører. Dessuten har du valget mellom å stoppe når du har tatt en bachelorgrad eller gå videre til å ta en master. Her tar vi en titt på den vanligste utdanningsretningen og hvilke utdanningsinstitusjoner som tilbyr den.

Økonomi og administrasjon
Finanstilsynet er det myndighetsorganet som gir autorisasjon til regnskapsførere. Et av de første skrittene man må ta for å kunne søke om dette, er å ta minst en bachelorgrad i økonomi og administrasjon. Det går an å gå andre relevante studieløp også, men da kreves det at studiestedet ditt dokumenterer at kravene til en regnskapsførerutdannelse er dekket.
Utdannelsen økonomi og administrasjon finner du på BI, OsloMet, Universitetet i Agder, NHH, NTNU, NMBU, Høgskulen på Vestlandet, Høgskolen i Innlandet, Høyskolen Kristiania, Universitetet i Stavanger... listen er ikke uttømmende. Dersom grunnen til at du velger økonomi og administrasjon, er at du sikter mot autorisasjon, er det imidlertid viktig å velge en utdannelse som er spisset med profilering regnskapsfører. Dette betyr at det siste året med undervisning består av undervisning spesielt rettet mot regnskapsføreryrket.
Dette finner du blant annet hos Høyskolen Kristiania, BI, NMBU og Høgskolen i Innlandet. Undersøk for all del studieløpet og mulighetene som tilbys før du kaster deg ut i et studie!
Hvordan går du fram for å få en autorisasjon?
Veien mot å bli en autorisert regnskapsfører er ikke den korteste, og den krever litt innsats, men stempelet du står igjen med, gjør deg til gjengjeld betydelig mer konkurransedyktig og gir deg mange flere valgmuligheter i arbeidslivet.
Først trenger du som nevnt en bachelorgrad i økonomi og administrasjon – profilering regnskapsfører – eller en tilsvarende utdannelse som kan bekreftes som dekkende til kravene om profilering. Dersom du har tatt utdannelsen din i utlandet, må studiestedet også bekrefte faginnholdet, og du må dessuten ta ekstra eksamener i skatterett, avgiftsrett og rettslære.
Ikke minst stilles det krav til flere ting knyttet til deg og ditt privatliv, som vandel, ditt bosted (blant annet må du være bosatt i et EØS-land) og din økonomiske situasjon, i tillegg til at du må være myndig.
Dessuten er det strenge krav til praksis og hvordan den gjennomføres. Når du søker om autorisasjon, må du ha hatt minst to års praksis i løpet av de siste fem årene. Kravet spesifiseres både med tanke på varighet (24 måneder) og timeantall (3200 timer).
Minst halvparten av denne praksisen må foregå hos et autorisert regnskapsforetak eller et godkjent revisorforetak, og arbeidet må bestå av regnskapstjenester som regnskapsførerloven regulerer.
Kravene til autoriserte regnskapsførere er strenge, og det kreves også at man oppdaterer fagkunnskapen sin dersom det er mer enn tre år siden endte studier. Dette innebærer at man gjennomfører en etterutdanning som blant annet tar for seg skatte- og avgiftsrett, bokføringsregelverket og regnskapsførerregelverket.
Kurs i regnskap

Et nettkurs kan være en god måte å lære mye om kunnskapsføring uten å måtte begi seg ut på flere år med fulltidsstudier. Det vil ikke kunne gi deg autorisasjon som regnskapsfører, og sannsynligvis vil det være vanskelig å konkurrere på arbeidsmarkedet med alle dem som har formell utdannelse. Det vil i det minste fordre at du har en god slump med flaks og gode overtalelsesevner eller at du kjenner noen som er villig til å ansette deg, og at du slik over tid bygger mye god erfaring som kan gjøre deg konkurransedyktig.
Det et regnskap kurs derimot er godt egnet for, er dem som har sin egen bedrift, om det enn er et enkeltpersonsforetak eller et større foretak, og som ønsker bedre forståelse av egen økonomi. En solid innføring gjennom et kurs vil gi deg muligheten til å ta kontroll over eget regnskap.
Som nevnt tidligere finnes det bedre og bedre systemer som tilrettelegger for at bedrifter selv følger opp og gjennomfører eget regnskapsarbeid. Kombinasjonen av dette og god grunnleggende kunnskap vil gjøre deg rustet til å ta ansvar for mye av regnskapsføringen i bedriften din selv.
Ikke minst er et regnskapskurs på nett perfekt for deg som vil kombinere kurs og jobb, og ønsker å ta regnskapsstudier senere. Det er ikke strengt nødvendig, men vil gi en betydelig mykere start på studiene.
Ta privattimer i regnskap med en lærer hos Superprof
Privattimer i regnskap er perfekt for deg som ønsker ekstra hjelp ved siden av studiene. Enten du trenger oppfølgning jevnlig gjennom semesteret eller bare et intensivt kurs før eksamen, har Superprof noe for deg.
Hos Superprof finner du lærere i regnskap som selv har universitets- eller høyskoleutdannelse innenfor økonomifag. Dersom du ønsker en lærer som har lang fartstid i bransjen eller en lærer som har undervisningserfaring i faget på høyskolenivå, finner du det du leter etter på våre nettsider. Bla deg gjennom, tenk gjennom hva du ser etter i en lærer og hva du ønsker å få ut av undervisningen – så er det bare å komme i gang!
Finn flere nettsider med regnskapsstoff her.
Plattformen som kobler privatlærere og elever