Kapitler
- 1 – Tomat- og gorgonzola-spaghetti
- 2 – Asparges- og parmesan-terte
- 3 – Burgere på amerikansk vis
- 4 – Indisk ris-salat
- 5 – Pizza med røkt skinke og ruccola
- 6 – Dampkokt ørretfilet med mandler og pære
- 7 – Kylling-, kokosnøtt- og sitron-makaroni
- 8 – Stekt kylling med oliven
- 9 – Kjøttpudding med potetmos, tunfisk og tomat
- 10 – Calamari med sitron, hvitløk og basilikum
- Matlagings-uttrykk
«Å spise er nødvendig, men å spise på intelligent vis er en kunst» – François de La Rochefoucauld.
En norsk familie brukte i gjennomsnitt 3 000–4 000 kroner på mat per måned i 2019.
Du kan spare store summer hvis du lager dine egne pastaretter, fiskeretter og desserter – og så er det sunnere! Det er en fabelaktig god ide å åpne en kokebok etter en lang arbeidsdag, når du bør sette deg og nyte litt sunn kost.
Her er oppskrift på 10 velsmakende, billige og enkle måltider som du kan tilberede. Prisen per person ligger på omkring femtilappen for alle rettene. Du kan si far vel til bønner i tomatsaus på brødskive, hermetiske kjøttboller med spagetti og makaroni-og-ost-rester fra den restauranten du spiste i forleden kveld!









1 – Tomat- og gorgonzola-spaghetti
Det er mange budsjettvennlige oppskrifter på pastamiddager som du kan tilberede! Enkle middager kan være både tilfredsstillende, sunne, rimelige – og først og fremst velsmakende!
Her er en rask og enkel spagetti-oppskrift.
Tilberedelsestid: 10 minutter
Koketid: 10 minutter
Ingredienser:
- 350 g spagetti
- 70 g gorgonzola
- 2 tomater
- 100 ml matfløte
- 20 ml olivenolje
- En klype oregano
- Salt
Oppskrift til fire personer:
- Del tomatene i terninger.
- Kok væsken ut av dem i en kasserolle sammen med olivenolje, oregano og salt.
- Tilsett fløte.
- La trekke i 3 minutter.
- Tilsett gorgonzola og bland osten inn til den har smeltet.
- Kok spagettien i 10 minutter i en kjele med kokende vann tilsatt salt.
- Sil spagettien og hell sausen over før servering.
2 – Asparges- og parmesan-terte
Terter er raske og enkle å tilberede og er blant våre favorittoppskrifter. I asparges-sesongen om våren kan du få fersk asparges (og må koke dem i vann). Ellers gjør en boks med asparges nytten. Det går så raskt å tilberede tertene at du kan bake dem etter arbeidstid en ukedag.
Tilberedelsestid: 10 minutter
Koketid: 35 minutter
Ingredienser:
- 1 leiv tertedeig
- 300 g grønn asparges
- 60 g revet parmesanost
- 100 g bacon
- 3 egg
- 400 g matfløte
- Nutmeg
- Salt
Oppskrift til fire personer:
- Skjær asparges i ca. 2 cm lange biter.
- Legg tertedeigen på en bakeplate, lag hull med en gaffel og dryss over asparges- og baconbiter.
- Pisk egg, matfløte, salt og nutmeg i en blandebolle.
- Hell blandingen over deigen.
- Tilsett parmesanosten.
- Stekes i ovn ved 190 °C.
Hvis du ønsker en vegetarvariant, kan du erstatte bacon med sopp, spinat eller andre grønnsaker.
Lær hvordan du tilbereder disse og flere andre retter helt gratis!
3 – Burgere på amerikansk vis
Dette er et enkelt middagstips for deg på budsjett som burde inspirere kokker verden rundt. La oss begi oss «over Dammen» og tilberede et av verdens aller mest berømte smørbrød – hamburgeren!
Tilberedelsestid: 10 minutter
Koketid: 5 minutter
La hvile i 15 minutter
Ingredienser:
- 3 hamburgere
- 1 kg frosne pommes frites
- 1 egg
- 1/2 løk
- 1 spiseskje paprika.
- 1 spiseskje marinade
- 10 ml olje
Oppskrift til fire personer:
- Mos burgerkakene i en blandebolle og bland inn paprika, finhakket løk, egg, marinade og olje.
- Sett til side og la hvile.
- Lag fire kaker av blandingen og stek dem i stekepanne i 2 minutter uten olje.
- Serveres med pommes frites. Disse kan du enten koke i en frityrkoker (hvis du har en) eller koke eller steke i ovnen.
Du kan også erstatte burgerkakene med et biffstykke. Riktignok kan ikke disse rettene kalles sunne, men du verden så herlig de smaker!

4 – Indisk ris-salat
La oss se på en forfriskende og original, sommerlig oppskrift! Hvis du har sluppet opp for ideer til middager kan du tilberede denne, enten som hovedrett eller som tilbehør.
Tilberedelsestid: 10 minutter
Koketid: 10 minutter
La hvile i 2 timer
Ingredienser:
- 300 g ris
- 2 stekte kyllingbryst
- 1 tomat
- 1 sitron
- 30 g rosiner
- 2 sjalottløk
- 1 spiseskje malt koriander
- 3 spiseskje olivenolje
- 2 klyper karrikrydder
- Salt
Oppskrift til fire personer:
- Kok risen i kokende vann, sil og avkjøl.
- Bland ris, olivenolje, karrikrydder, saften fra sitronen, kyllingterninger, frisk koriander, finhakket sjalottløk, tomat-terninger, rosiner og salt.
- La hvile i kjøleskapet før servering.
Finn ut hva kjøkkenutstyret koster før du går i butikken ...
5 – Pizza med røkt skinke og ruccola
Lasagne, risotto, carpaccio, pesto pasta – Italia er kjent for en svær mengde smaker som vil inspirere menyene dine. Denne pizzaen med røkt skinke og ruccola er intet unntak.
Tilberedelsestid: 10 minutter
Koketid: 20 minutter
Ingredienser:
- Pizzadeig
- 3 skiver røkt skinke
- 1 håndfull ruccola
- 2 tomater
- 1 kule mozzarella-ost
- 3 spiseskjeer tomatpuré
- 20 ml olivenolje
- Oregano
Oppskrift til fire personer:
- Smør en bakeform med olivenolje og plasser pizzadeigen i den
- Spre tomatpuréen og legg på tomater, mozzarella-skiver og oregano.
- Stekes i ovnen ved 210 °C.
- Legg på røkt skinke og store ruccolabiter.
Ta en kokkeutdanning og lær mer om kokekunsten!









6 – Dampkokt ørretfilet med mandler og pære
Her er en kjapp og enkel gourmet-oppskrift.
Tilberedelsestid: 15 minutter
Koketid: 30 minutter
Ingredienser:
- 4 ørretfileter
- 50 g mandelflak
- 1 kg poteter
- 1 sitron
- 50 g smør
- 30 g mel
- 20 ml olje
- Salt
Oppskrift til fire personer:
- Potetene skrelles og dampkokes.
- Rull fiskefiletene i mel og stek dem på hver side i 3 minutter i stekepanne sammen med olje, smør og salt.
- Brun mandlene hurtig i en annen varm panne.
- Ørreten serveres med sitronsaft, mandler og poteter med en smørklatt.
Finn noen matlagingskurs i Drammen. Klikk her.
7 – Kylling-, kokosnøtt- og sitron-makaroni
Dette er en kremet karrikylling med makaroni i stedet for ris.
Tilberedelsestid: 10 minutter
Koketid: 15 minutter
Ingredienser:
- 350 g makaroni
- 2 kyllingbryst
- 100 ml kokosnøtt-fløte (tykkere enn kokosnøtt-melk)
- 1/2 lime
- 10 strimler med koriander
- 50 ml olivenolje
- Karrikrydder
- Salt
Oppskrift til fire personer:
- Kok makaroni i kokende vann tilsatt salt. Sil den.
- Kok den oppdelte kyllingen i litt olivenolje, salt og karrikrydder i en kjele.
- Tilsett kokosnøtt-fløte, sitronsaft og malt koriander.
- La trekke et minutts tid.
- Bland makaronien inn i sausen i kjelen.
Det er selvfølgelig ikke noe i veien for at du kan tilberede denne retten med nudler, ris eller courgetti (spiral-squash).
Bli klar over flere måter du kan begynne å lage rimelig mat ...

8 – Stekt kylling med oliven
Tilberedelsestid: 10 minutter
Koketid: 45 minutter
Ingredienser:
- 1 grillet kylling
- 100 g grønne oliven
- 700 g sauterte potet-terninger
- 50 ml olivenolje
- 2 klyper ras el hanout
- 2 klyper oregano
- Salt
Oppskrift til fire personer:
- Hell olivenolje, oregano, ras el hanout og salt opp i en bolle.
- Pensle kyllingen med marinaden og plasser den på en ildfast tallerken.
- Stek kyllingen i 40 minutter ved 210 °C.
- Tilsett oliven når den er stekt.
- Serveres med poteter.
Kyllingskinnet skal være sprøtt. Du kan erstatte kyllingen med kalkun.
9 – Kjøttpudding med potetmos, tunfisk og tomat
Kjøttpudding med potetmos er antagelig en av de mest tradisjonsrike retter som finnes. Her er en variant med tunfisk i stedet for finhakket oksekjøtt.
Tilberedelsestid: 15 minutter.
Koketid: 40 minutter.
Ingredienser:
- 700 g poteter
- 300 g tunfisk
- 80 ml tomatsaus
- 1 løk
- 40 g parmesanost
- 40 g smør
- 100 ml melk
- 30 ml olivenolje
- Nutmeg
- Salt
Oppskrift til fire personer:
- Dampkok og mos potetene.
- Tilsett varm melk, smør, salt og nutmeg.
- Kutt opp løken og stek den i stekepanne med olivenolje.
- Tilsett den avsilte tunfisken og tomatsaus.
- Kok i 5 minutter.
- Legg det på en ildfast tallerken og dekk med potetmos og parmesan.
- Stekes i 20 minutter ved 180 °C.
Serveres med en grønn salat og en velsmakende eddikdressing. Du kan også benytte tunfisk og tomat til å lage fylte courgettes. Eller du kan erstatte fisken med grønnsaker som gulrot, sopp eller blomkål.
10 – Calamari med sitron, hvitløk og basilikum
For å sette kronen på verket på vår Ti-på-topp-liste med oppskrifter, så unner vi oss en perfekt sommer-rett: calamari!
Tilberedelsestid: 10 minutter
Koketid: 10 minutter
Ingredienser:
- 500 g ferske eller frosne calamari-ringer
- 1/2 sitron
- 1 fedd hvitløk
- 8 basilikumblader
- 350 g spagetti
- 70 ml olivenolje
- Salt
Oppskrift til fire personer:
- Bland finhakket hvitløk, finhakket basilikum, olivenolje, sitronsaft og salt.
- Sett til side.
- Varm opp takken, tilsett olivenolje og stek calamariene i 5 minutter.
- Hell sausen over og stek et minutt til.
- Serveres med kokt spagetti.
Hvis du fyller skapene dine med de rette ingrediensene, kan du alltid tilberede en rimelig gryterett, wok eller kyllingmiddag.
Du bør prøve å ha ingredienser på lager til supper, kraft og sauser, et utvalg av vanlige urter og krydder, ferskt svinekjøtt, marinade, bacon, storfekjøtt og kylling, og fyll til sunne retter, som brokkoli, couscous, bønner, korn og salat.
Dette betyr også at du ikke trenger å spise rester av mat som du kjøpte med deg hjem dagen før!
Er du travelt opptatt, kan det være en god ide å anskaffe en slow cooker. Da kan du tilberede en herlig stuing eller suppe gjennom dagen og gjøre den ferdig når du kommer hjem.
Det finnes mange enkle oppskrifter til sunne middagsretter på matlagingssider på internett.
Matlagings-uttrykk
Matlagings-terminologi kan være virkelig innviklet. Derfor har vi tatt med noen ord til deg i våre artikler om matlaging.
Reduksjon
Når du reduserer mat i olje, betyr det at du steker den til den er gjennomskinnelig og utskiller væske ved så lav varme at den ikke karamelliseres.
Ras El Hanout
Dette er en nordafrikansk krydderblanding. Du kan finne den i hyller med internasjonal mat i store matbutikker, eller i matbutikker drevet av innvandrere.
Nå kan du lese alt om hva det koster å bli kokk.